Johanna Kajson

Göra pepparkaksdegen med minnen i hela kroppen

 

Godmorgon från kesobullen jag äter till frukost, värmer dem 15 sekunder i micron dagen efter så är det som om de var nybakade igen!

 

 

Jag är ensam hemma och jobbar i lagom lugn takt och ska strax ha en övningscoaching där vi kan gå en promenad och coacha över telefon med en kurskamrat så även om vädret ser grått och trist ut idag så är jag glad att jag kommer ut och får frisk luft, lite grått dagsljus och rörelse i benen efter det tunga HITTpasset igår…. Tror inte ens jag fått all träningsvärk från det än, haha.

 

 

Nu har jag köpt hem massor med hyacinter och amaryllis och vita julstjärnor men jag saknar fortfarande en julstjärna eller ljusstake till ett av våra fönster som jag går och klurar på vilken det ska bli… Det hade känns klokt att köpa den nu på all black week rea men jag blir så sjukt stressad av allt blinkande överallt så jag kan inte tänka ut vad jag ska köpa. Det är ju nu man skulle haft hela sina inköpslistor klara inför julen, haha.

 

 

Igåreftermiddag var jag och barnen hemma hos mamma och pappa och gjorde årets pepparkaksdeg – alltid från mormors recept från grunden och det finns få saker som doftar så härligt som när man häller i ingefära, kanel och kryddnejlika i det smälta smör-socker- och sirapsbadet och doften sprider sig i hela huset… Vi bakade mormors magiska sockerskorpor med kardemumma också… Båda dessa recept är ju fulla med vitt vetemjöl tyvärr så jag sa till mamma att jag tar ICKE med något hem men bakdagar så får jag smaka på både smet, deg och nybakade kakor. Det känns som en bra balans. Skorporna är ju de BÄSTA jag vet – får se om jag orkar och vågar mig på att försöka göra om det till ett glutenfritt med minimalt med socker…

 

 

August rörde och rörde i pepparkakssmeten… I helgen blir det pepparkaksbak lagom till första advent!

 

Tuffaste är ju helt klart att sikta i allt mjöl och röra i det för hand. Tur vi tränar konstaterade vi. Sen skulle vi kavla ut den ljuvliga kardemummadegen och ploppa ut små skorpor med ett glas – det är SÅNA minnen från hela min barndom när vi gör detta och min mormor är så otroligt närvarande varje år när vi gör samma rörelse, känner samma dofter och läser av hennes recept…

 

 

Så här ser det ju ut – tänkte först när jag såg bilden att det var HELT SJUKT att det var så mycket grejer omkring men insåg snabbt att NEJ NEJ NEJ det är en instagram-tanke jag INTE vill leva efter. Ni vet att det ser ut så här hos de flesta som precis ätit middag och bestämmer sig för att baka va? Men alla städar undan smörpappret, grönsaksbrickan, vinflaskan, hushållspappret, äpplet på tallriken och diskmedlet och sirapsflaskan osv osv för att det ska se rent ut på bilden för ögat? Ville bara påminna oss alla om det…

 

 

Det ABSOLUT bästa är när skorporna har gräddats i ugnen och kommer ut varma och man ska dela dem med en gaffel…. Preciiis innan de ska in i ugnen och torkas igen och de är varma, mjuka och smakar som en liten bit av himlen. Det är nog min bästa smak på hela året. Den första varma kardemummaskorpan som inte är skorpa utan en mjuk kaka. Mmmmm..

 

Okej nu dreglar jag lite – dags att hoppa i skorna och ta mig ut på walk´n talk coaching! Spännande!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sarah

    Åhh vad gott. Du skriver så fint om skorporna att jag blir mer än sugen. Älskar skorpor! Älskar kardemumma! Förstår om receptet känns personligt och nära, men vill du dela receptet? Lät magiskt gott ❤️