Johanna Kajson

Koffein som ger kroppen en stresschock

Hej hopp och gooodmooorgon!!

 

 

Så här ser vårt hus ut nu när det är påskpyntat, älskar det och känns som det är första året jag verkligen får till påskpyntet både inomhus och utomhus. På verandan är där ett stort ris med fjädrar också och vårblommor… Imorse lämnade jag dock huset för att smita bort till mamma och pappas hus för att jobba härifrån medan vårt hus städas och när jag klev in här luktade det…. KAFFE!

Åhhh för första gången på 5 veckor så ville jag VERKLIGEN ta en kopp. Alltså annars har det varit ganska enkelt att avstå, bara att få till en ny rutin liksom men idag hade vi en rörig morgon och jag har ont i magen (bakslag i endometriosen…) så när jag klev in här i tryggheten och myset av morgonkaffe som doftade såå gott så kände jag bara HOPPAS att Stina säger i eftermiddag att jag kan ta en kopp koffeinfritt då och då när jag känner ett sug.  Som idag.

 

En grej som ÄR intressant är ju att jag inte hade så stort PMS-påslag denna cykeln. Knappt något alls faktiskt, kan det ha med kaffet att göra som så många säger? Eller var det en slump?

Koffein har nämligen en direkt påverkan på våra hormoner och stimulerar stresshormon som adrenalin och kortisol i våra kroppar. Precis samma hormoner som produceras om man (mot förmodan) skulle bli jagad av en tiger eller om du på riktigt skulle vara otroligt stressad över någonting. Att dricka koffein är med andra ord som att dricka en shot stress för kroppen – varje kopp. Så även om jag bara drack 2 om dagen förr och 1 om dagen på slutet så förstår jag varför det är bra att jag slutade för min ”grundorsak” till att min magsyra och tarmarnas slemhinnor rubbats har främst varit just stress.

 

Bra att veta då är att kroppen alltid kommer prioritera den här stressen i kroppen framför allt annat. För kroppen har som sagt inte en susning om det är en tiger som jagar dig eller om du sitter och njuter av en kopp kaffe.

Stress i kroppen ger signaler för överlevnad och då är den överlevnaden kroppens största prio.

 

Då kan man  förstå att om vi dagligen (och kanske flera gånger dagligen) ger kroppen en felaktig indikation på att vi behöver överleva, då kommer andra viktiga funktioner i kroppen hamna i obalans så som det gjorde för mig. Men det är inte bara koffeinet som är anledningen till att jag skulle sluta med kaffe – själva bönorna är så hårt brända så de är inte heller bra för tarmfloran som vi jobbar på så även om jag skulle välja koffeinfritt kaffe så är det något som inte matar de positiva bakterierna liksom – och det har varit fokus nu. Idag har jag ju avstämning på tung- och ansiktsdiagnostiken och ska diskutera hur nästa steg är och jag hoppas SÅ jag slipper utersluta något mer HELT, har ju dragit ner på en hel del men att utersluta helt är lite tuffare utmaning tänker jag… Men jag får välja på gluten, laktos, fläskkött, socker och hårt stekt mat/ friterad mat så i så fall så är det någon av dem som ryker helt enkelt, det blir spännande att se vad Stina säger!

Ha en fiiiin onsdag! Jag ska bada i havet på lunchen – sista dagen på mars ju!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anne

  Koffeinet i kaffe verkar dock skyddande mot bröstcancer och hudcancerformen malignt melanom. Så det är ju ett gott skäl att dricka kaffe ändå!

 2. Sofia

  Jag har gått på stressrehab och där pratade vi just om kaffe med ansvarig psykiatriker. Det är inte farligt för kroppen att känna den stressen, utan stress kan vara positivt. Faktum är att stress aldrig är farligt – det är bristen på återhämtning man blir sjuk av!

  Så just ur den aspekten är det bara att njuta av kaffet – sen kan det ju finnas massa andra orsaker så som det du genomgår 🙂

  1. johannakajson

   Precis – min grundorsak är ju för mycket stress – min kropp har haft påslag av stress i form av smärta och överlevnad under så lång tid så kortisol och adrenalin har slagit på ofta och under lååång period utan återhämtning så för mig är kaffe inte positiv stress utan något att undvika och det är ju alltid utifrån mig jag skriver och det hoppas jag att jag är otroligt tydlig med ❤️

   1. Anna

    Intressant när det finns flera perspektiv!
    Själv kan kaffe snarare göra mig lugn och fokuserad. Däremot redbull kan speeda upp mig vilket säkert blir en liten stress för kroppen. Det är ju så att vi ska utgå vad vi själva mår bra av. ❤

    1. johannakajson

     Verkligen, alltid viktigast!! (Jag blir inte heller stressad alla av kaffe då jag känner av det men fick förklarat det för mig vad kroppen på sidan upplever liksom 😃)

 3. Hanna

  Intressant och tråkig läsning om kaffet, älskar kaffe så vill egentligen inte ta till mig att det är dåligt 😀 Men har själv lagt märke till hur kroppen känms stressad efter första koppen på morgonen, den går på alla cylindrar. Lägg till stressen att hinna i tid till nåt med två små barn = inte konstigt att det blir maximal stress i kroppen. Kanske skulle våga testa dricka första koppen senare, bara för att se hur det blir.. men vet inte om jag klarar det, är ju sååå trött och kaffesugen på morgonen 🙂

  1. johannakajson

   Åh jag fattar heeelt hur du menar!! Det är SÅ olika hur man reagerar på kaffe också såklart, man får ju utgå ifrån sin egen kropp, sinne och själ – alla tre är lika viktigt <3