Johanna Kajson

Inställda resor och skolplikt

Godmorgon PÅSKVECKAN!!

 

Har ni påsklov nu någon av er? Jag kan inte fatta att jag har ett barn som börjar skolan i höst och att det tillkommer såväl lov som skolplikt på det, herregud!! Vi har så många inställda resor som flyttats om och bokats om tusen gånger och nu är det den där Mallorca-resan från i fjol som bokades om ett år framåt till Maj i år men den måste ju bokas om igen och vi fattar inte när vi ska lägga den eftersom vi inte vågar boka redan i juli, känns inte helt hundra att vi fått vaccinet då och i höst har C börjat skolan så vi kan inte åka annat än på höstlovet och det är för sent för att åka till just Mallorca…

 

Påskpyntat i varje hörn här hemma nu…

 

Det är en extremt privilegierad sak att skriva, jag vet det och jag förstår heeelt alla som kanske inte har råd eller möjlighet att ta ledigt för att resa eller som helt inte vill ur en miljösynpunkt men om vi bortser från allt det för en liten stund i just min situation så har vi alltid haft vår välbehövliga återhämtning och fantastiska tid som familj på resor. (Och nej – det betyder INTE att vi inte har det fantastiskt mysigt och uppskattar tiden tillsammans hemma i vardagen -varje vardag och helg. Vi jobbar inte för att kunna åka på resor MEN vi älskar att jobba, vi driver bolag och vi har oftast ett högt tempo i personliga livet också med familj här och i småland, stockholmsresor och aktiviteter så vi har verkligen känt att våra resor är ett fantastiskt bra sätt för oss att återhämta oss i värme på något all inklusive där vi slipper ha något ansvar alls mer än att vila och lek…)  Det är ju en märklig tanke att tänka på att Corona kommer snart ha varit verkligheten vi anpassar oss för nästan halva August liv – och att skolplikten nu kommer och gör så att vi måste hålla oss till lov vilket är svårt för oss där jag har jobb där jag oftast har jobbat när andra är lediga och därmed har vi kunnat resa på andra veckor när vi har kunnat vara lediga så är det en ny vana att komma in i dessa -enbart-vara-ledig-på-lov-reglerna som vi självklart förstår och anpassar oss efter. Men som inte egentligen passar just vårt liv om ni förstår vad jag menar?

Och det tråkiga nu är ju att vi inte kan få pengarna tillbaka på t ex denna resan utan måste flytta den pga corona och yttre omständigheter igen men att vi inte har någon vecka att lägga den på eftersom jag jobbar i sommar och inte kan åka en vecka som det ser ut nu, August har ju knappt minne av att han varit på semester eller flugit eller hur man går på restaurang, haha. Knäppa grejer att lyfta och det måste väl vara okej att vädra ÄVEN om det parallellt är så att det enda viktiga är att folk är friska, att vi slipper corona och död och att sjukvården får avlastning. Jag kan känna empati och tänka olika saker samtidigt vilket jag vill påminna om så ingen känner sig påhoppad i sitt yrke <3.

 

Så glad för att vi bor här där vi bor med stranden och havet och hemester älskar jag också, framförallt på sommaren!! Det är på hösten och vintern jag helst reser med min trötta kropp med kronisk smärta och få lite paus och vila och återhämtning…

 

Usch, svårt att prata om men nu har jag vädrat tankarna ändå för det är så många oupplevda resor som ligger och bränner inne om vi inte får till nya bokningar på dem, en vecka på Mallorca – en resa jag egentligen bokade för att reka ett bröllops jag skulle göra där (annars hade vi helt ärligt åkt till Frankrike istället) men vars bröllop det slutade med att jag inte kommer göra pga corona och förlorade kunder och därmed förlorad intäkt i bolaget. Så kvar står vi med en veckas semester för pengar som vi inte får tillbaka som skulle varit i fjol – sen i år när jag fyller 35 och nu vet i tusan när. Tråkigt såklart.

Sen har vi tåg för hela familjen och hotell i Stockholm där vi skulle firat årliga julbordet med gänget, den åkte vi självklart inte på och kvar står vi med tåg och hotell som vi bokat om fyra gånger, hade hoppats på februari, sen mars och sen april men nu siktar vi på sista helgen i maj och håller tummarna för det…  Vi har flyg t/r till Kiruna för vi skulle ju besöka Ishotellet som bokats om 2 gånger och nu bokas om till i höst, den är ju för bara mig och Rickard på en helg så den kan vi åka på då hoppas vi… Jag har tåg t/r till Stockholm för en jobbresa jag skulle haft där i höstas och jag har fortfarande inte varit uppe och träffat mina nya kollegor på Life of Svea – jag har en konferenslokal som jag skulle haft workshop i som blev inställt och ett hotell i Stockholm där jag skulle haft stor inspirationsdag som blev inställt… Vi har flygbiljetter t/r med Sas för vi skulle ju åkt på skidresa med våra vänner i fjol som blev inställt, nu hoppas vi på en resa i höst och den är utan barn så då drabbas ju inte skolplikten iaf. Ja – ni HÖR ju hur sjukt priviligerat MEN om alla upplevelser bränner inne och pengarna inte går att nyttja så känns det såklart surt minst sagt.

Jaja, det blev en sån måndag, haha. Är det okej?

 

 

Nu hoppar vi tillbaka till tacksamhet och en fin helg återigen. Igår ville Charles visa oss en lekplats de hade varit på med förskolan så han hoppade på sin cykel och August fick åka bak på min så cyklade vi iväg lååångt bort, haha. Det var superlångt men han kämpade på och väl framme lekte vi kull, sprang och klättrade och hade superkul leka allihopa. Och på vägen hem så cyklade vi förbi Charles nya skola för att han skulle få se skolgården och landa in lite, han verkar trygg eftersom det blev så att hans närmsta kompisar också ska på den men vi ska inte tagga mer nu, det blir för mycket för honom men känns bra att han vet var den ligger när vi pratar om det iaf.

 

 

Approp högkänsliga barn så händer det myyycket nu vilket är spännande att se, C har ju aldrig gillat att klättra eller fart eller höga höjder så när han helt plötsligt klättrar och visar hur han tryggt gör det är så himla mäktigt att se. Hans kusin har ALLTID klättrat, typ innan han kunde gå kunde han nästan klätta upp på ett tak mer eller mindre så barn är så himla olika, det ska vi alltid komma ihåg. Någon annan kanske inte hade skrikigt WOOOW när en snart 6-åring klättrat upp till mitten av ställningen men det viktiga är ju att se vad BARNET känner – och han kände woow och var så stolt så han tindrade med ögonen – för han hade lärt sig det förra onsdagen berättade han. Barn utveckling är det mäktigaste jag fått uppleva!

 

 

Och den här filuren då? Hans språk sitter nu och det är så himla roligt att följa honom nu med eftersom även i hans utbrott eller dränerande krävande skrik så FÖRSTÅR han vad man säger nu, han förstår varför man säger nej till en glass på en tisdag eller kanske inte varför men att det iaf blir så. Mammas nej är ett nej och det sitter äntligen för honom också – och han kan ju bli sååå ledsen ändå såklart. Man BLIR ju himla besviken när man fått en briljant idé om att gå till frysen och säga att man ska äta glass och så är det ett nej, det är rimligt att bli besviken och vara ledsen då. Men han låter sig tröstas men vet att mitt nej inte ändras för det. Uthållighetens vinst helt klart.

 

 

Och nu sitter jag här och jobbar bredvid denna pysselhörnan som Charles tog fram imorse. Han vaknade och var på pysselhumör så vi drog fram allt och han dekorerade lådor och klippte och fixade. En riktigt mysig start på denna påskveckan!

 

Ha en fin måndag, tack för att ni orkar lyssna.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofia

  De som bor på Mallorca säger ju att hösten är den bästa tiden. Fortfarande varmt i luft och vatten.

 2. Lisa

  Jag ska i höst ha en F-1 och redan i morgon ska jag vara med blivande F på deras förskola. Sen ska de komma till oss 4 ggr under april och maj för att bekanta sig med miljön, lära känna oss, äta mat i matsalen osv. Det är min rektor som med förskolans rektor har bestämt den inskolningsplanen. Ni kan ju om ni vill vara förberedda kolla vad som gäller för er skola. 😊

 3. Sofia

  Min son började förskoleklass i höstas (född december -14) och det är skolplikt men vi får ledigt några dagar här och där. Och en vecka går det med. Jag upplever att om man har en ödmjuk inställning, är mån om att ta med ”läxor” och att barnet inte i övrigt har stora svårigheter i skolan och/eller mycket sjukfrånvaro är det inga problem! Tror också det kan finnas en större förståelse nu i och med Corona 🙂

 4. Johanna

  Jag förstår verkligen att du som är van att ha en sådan livsstil där du och din familj har åkt på flera resor om året tycker det känns tufft att det har varit och är så här nu. Och såklart det är okej att deppa över att planer behöver ställas in. Det är ju en stor omställning. Jag själv har också rest en del innan (fast det var nog mest innan barnen) och tycker det är fantastiskt att få nya perspektiv på tillvaron genom att upptäcka nya platser. Men det förvånar faktiskt mig lite att det är så många som pratar just om resor de hade velat göra och att det ska bli så himla härligt att kunna resa igen efter pandemin. Själv längtar jag så oerhört mycket mer efter att kunna umgås med vänner och familj helt obehindrat, att kunna gå ut och äta och ta ett glas vin och bara inte behöva oroa sig hela tiden för att någon man känner ska bli allvarligt sjuk. Resa hamnar ganska långt ner på min lista i jämförelse. Jag förstår att vi är människor är olika där, men samtidigt för några generationer sedan var det knappt folk reste utanför Sverige eller åtminstone norden under hela sitt liv. Jag blir också orolig för hur det ska gå med vår planet om alla ska ”ta igen” det här resandet sedan efter pandemin. Men det är ingen pik mot just dig utan en större samhällsfråga som jag tänk del på just i anslutning till detta samtalsämne. Jag undrar om vi hittar nya sätt att resa på eller hur det kommer se ut med det om några decennier när vi kanske inte kan resa på samma sätt längre. Känns som att vi lever i en sådan speciell och omvälvande tid på många sätt…

  1. johannakajson

   Ja verkligen och jag förstår vad du menar – många sitter ju med sina pengar i betalade resor som vi och dem vill man såklart göra, men det är inte dem jag längtar mest efter. Jag längtar också mest efter att umgås, kramas, hänga med Rickards familj, äta lunch med min familj bara här i byn eller vad som helst sånt som vi inte gör nu. Slippa oron, ha en grillkväll i trädgården. ÅH som man längtar efter sånt nu <3

 5. Louise

  Ni kan inte kombinera med en långhelg under våren för att åka till Mallorca? T ex Kristi himmelsfärd brukar man ju vara ledig torsdag-fredag och då är det ju ”bara” 3 dagar som Charles behöver ledigt från skolan (om ni åker en vecka). Vi var på Mallis kring Kristi himmelsfärd för några år sedan och det var lagom varmt och allt var fortfarande grönt och fint 🌸

 6. Emma

  Fina Johanna! Du som är så otroligt medveten i pandemin behöver såklart också få ur dig sånt här. Vi har också en inställd resa, som skulle gjorts med storfamiljen, och för varje år den skjuts fram blir det svårare, med skolplikt och barn som blir äldre och får andra prioriteringar…
  gällande ledighet är det säkert olika i olika kommuner. En aspekt jag tror är viktig är att inte försöka ta ledigt för tidigt på terminen när C nu börjat förskoleklass. En närstående gjorde det och barnet fick svårt att komma in i klassen vilket höll i sig länge! Det är en viktig period när de börjar ny klass och skola, allt är nytt och behöver landa för både barn och vuxna! (Tro mig det är tufft för föräldrarna också, min äldsta går förskoleklass nu!)

  1. johannakajson

   Ja absolut – inskolningen i helt ny miljö är inget jag vill röra till det med, tänker att det får vänta till höstlovet för att be om ledigt det första vi gör vill vi inte, det är så mycket som händer då ändå (och HJÄLP ja hur SKA det gå för mamman??? Det ser dessutom ut som jag måste jobba hemifrån när han ska börja så mitt hjärta går sönder för det med, uuusch.). <3 KLOK aspekt!!

 7. Malin

  Boka om resan till slutet av sommaren (om det fanns som alternativ!) det går att ta ledigt en vecka i förskoleklass så passa på att dra iväg när ni kan och ladda lite inför hösten 💜 vi har också ”massa” ombokade grejer och nu börjar det slita lite på oss att allting bara flyttas fram eller bokas av.. klart ni ska åka ☀️

  1. johannakajson

   Jag jobbar med bröllop hela augusti som sensommar så vi kan först i september liksom… Men alltså vår kommun verkar det inte som man kan ta ledigt, https://vellinge.se/siteassets/forskola-och-skola/pdf/kompletterande-information-i-pdf/riktlinjer-och-regler-for-ledigheter-fran-grundskola-i-vellinge-kommun.pdf , vet inte om det är extremt här men vad jag hör omkring mig så godkänner de inte ledighet om man frågar för en semester i vår kommun, sen kanske folk sjukanmäler sina barn och åker ändå, jag vet inte… Men vad jag förstår så är det svårt att ta ledigt för att åka på semester utanför loven, kanske någon eller ett par dagar i anslutning till lovet men att åka iväg en eller två veckor utanför lov verkar man inte få? Hrmm..

   1. Malin

    Oj det lät strängt! Jag har inte läst vilka regler som gäller i vår skola men för barn som har god närvaro och inga ”utmaningar” i skolan brukar de ge max 10 dagars ledighet utanför lov om man har en god anledning, och såklart viktigare att vara i skolan ju äldre barnen blir! Så tråkigt om ni inte kommer iväg på en efterlängtad resa iaf 💜

    1. johannakajson

     Japp det verkar vara så ”strängt” här… Vad är ”god anledning” iofs tänker jag.. En resa till Mallorca för nöje tänker jag kanske inte godkänns då… En familjeresa när någon fyller jämt kanske kan funka – jag vet inte… Men oavsett så får vi klura vidare 🙂

 8. Elin

  Klart vi orkar lyssna! Mallorca under höstlovet v 44 kommer vara magiskt om ni väljer att åka då 🙂 I maj kan det fortfarande vara kyligt och bad i havet funkar absolut inte (kanske för dig som vinterbadar hehe). Upplever också att strandrestauranger kring Illetas är generösare med sina öppettider på hösten jämfört med våren. Vet ej om det är en barnvänlig aktivitet, men tips är att ta tåget från Palma till Soller! Det är liksom gamla tåg så man kan hänga utanför och ”ta” på naturen!

  1. johannakajson

   Åhh så härligt tips, det som är roligt är att barnen är större nu än när vi hade tänkt åka ju, förra året hade det inte funnits på världskartan att orka göra utflykter med dem men nu kommer de vara 6 och 3 år, wii. Så nu kan vi verkligen hitta på saker, det känns skitkul!!

 9. Anne

  Hej! Det är inga problem att ta en vecka ledigt i förskoleklass, funkar även i högre klasser. Det enda tillfället när man inte får ledigt är veckorna med nationella prov.

  1. Ida

   Det där är väldigt olika från skola till skola. Min dotters skola godkänner inga ledigheter för semestrar som ligger utanför lov. I några vänners skola i samma kommun kan man ta ledigt två veckor per läsår, några andra vänner har 5 dagar per läsår. Så, som sagt, väldigt olika 🙂

  2. johannakajson

   Inte i vår kommun låter det som, här är allt jag hör att man inte får ta ledigt för att åka på semester, vet inte om det är olika strängt men väldigt många får nej här, men det kanske inte gäller i förskoleklass? Är det ettan det börjar från menar du?

 10. Bittis

  jag tror nog att ni kan åka till Mallorca. visst finns det begränsningar, som tex att alltid ha mask och att det är ”nattstängt” samt att restauranger inte får ha öppet så länge eller kanske ens inomhus (allt är olika för varje region), men allt följs noga och efter att just ha kommit hem fr 3v fr Spanien, kan jag bara ”råda” dig att åka. tyckte det kändes tryggt!

  1. johannakajson

   Åh ja jag har ju inte ens rest till Stockholm så därav känns det inte som vi kan resa till Mallorca i maj heller, vi har inte haft det och har inga antikroppar och sjukvården har det tufft så därför har jag undvikit att resa iväg med flyg och tåg och så, sen är barnen så små och vi har ju inte haft så mycket munskydd i sverige så de är ovana vid det och med lite högkänslighet känns allt mer som att det tar än ger vila pga ansvaret, vi går ju inte på restaurang här med barnen så vi får hålla den linjen en liten stund till så hoppas jag smittvågen går ner och sjukvården får lite avlastning här under våren – och att vi själva kan vaccineras såklart. <3

   1. Bittis

    Hur gamla är barnen? Under 6 år behöver inte munskydd om jag minns rätt. Om ni hyr ett ställe där ni kan laga mat, så kan ni tryggt vistas ute på promenader, stranden eller utflykter.

     1. Bittis

      Aha, jag förstår. Kan hända att hotellet är lite nedstängt nu!? Alla regioner har ju olika regler och bestämmelser. Kolla lite med dem, för åtminstone i regionen vi besökte nyss så har vissa hotell fått stänga helt för tillfället. Vet inte om deras restauranger får ha öppet även om hotellet är öppet, då det råder strikta begränsningar på ”vanliga” restauranger…

     2. johannakajson

      Nej alltså vi vill ju inte resa nu i maj så som läget ser ut så vi får kika på senare helt enkelt, jag hoppas vi kan boka om till nästa år och att det är okej igen – kanske får bli påskresan nästa år, hrmm.