Johanna Kajson

HSP – högkänslighet vad är det och mer på djupet om mig

Här kommer ett tips jag vet många av er har efterfrågat – nämligen lite mer på djupet om HSP – högkänslighet och först ut är att jag gästat en podd med två experter i ämnet jag tycker ni ska lyssna in på här. Den heter på djupet med systrarna HSP och jag lärde mig massor om vad det är som sker i hjärnan och fick ännu mer förståelse för mig och mitt liv och hur och varför jag agerat som jag gjort. Min intervju börjar 7 minuter in i avsnittet och det blev en oerhört personlig intervju…

 

Foto So Lovely

 

Förutom att vi pratar om HSP så pratar jag om hur jag startade mitt bolag, vilka uppdrag som fick mig att gråta varje dag i ett halvår och hur det var när jag bodde i Stockholm och kände mig som världens mest ensamma person,…

Vi pratar om att man som högkänslig oftast försöker reda ut livet genom att bli perfektionist och kontrollfreak – för att man inte har insikten om vad man egentligen behöver – eller inte behöver – i sitt liv utan man bara känner att det känns som kaos i hjärnan och livet ofta och tror då att listor – struktur och att ha kontroll gör att man ska må bättre.

 

Foto So Lovely

 

Vi pratar om att om man tror man är högsensitiv så är är det så oerhört hjälpsamt att lära känna sig själv mer och mer för att lära sig att ta hand om sig själv på bäst sätt och därmed kunna slippa den där känslan av kaos i hjärnan eller trötthet eller huvudvärk… Jag gjorde ju ett test 2017 som ni kan se i denna vloggen om ni är nyfikna på att kika på om ni eller någon i er närhet kanske är HSP och känner man igen sig i frågorna så är det verkligen SÅ bra att börja försöka lära känna sig själv så bra man bara kan, att lära sig om empati mot sig själv, självrespekt, gränssättning och verkligen våga lyssna in och anpassa sig efter vem just ”jag” är och vad jag har för behov. För vi är ALLA så oerhört olika och det är lätt att tappa bort sig själv när det känns som hela världen vill dela in oss i fack och tro på att det finns mirakel-kurer och mirakel-liv som passar alla. Men så är det ju inte. Du och jag och heeelt olika drömmar och visioner och behov.

Jag är SÅ glad att jag kan jobba med detta i min coaching nu också, att verkligen hjälpa klienter att må bättre och hitta sånt här i sig.

Vi pratar om hur det var när jag blev förälder första gången och hur det kan påverka att vara en högkänslig mamma men även om man misstänker att man har ett högkänsligt barn.

 

Foto Maria Broström

 

Vi pratade om gränssättning och om PTSD och kort om mitt trauma och varför jag inte berättar och vilken hjälp jag fått för att sätta upp just den gränsen. Om hur jag jobbat med att våga säga nej, våga säga stopp om något känns fel eller dra mig undan till ett tyst, lugnt rum 10 minuter trots att det kan kännas som ”tråkigt och otrevligt”… Och så pratar vi om vikten att INFORMERA omgivningen när man är inne i såna här processer – jag delar med mig om hur jag SKRIKIGT till både syster och man hur jag INTE tänker leva så som dem längre varpå de bara ryckt på axlarna och undrat varför jag någonsin levt på något annat sätt än det som passar just mig.

Och det är ju en bra frågeställning. Men ibland tar det lång tid att hitta självkänslan, självrespekten och att verkligen lära känna sig själv på djupet – att hitta sin innersta behov och verkligen ta hand om dem.

Sånt pratar vi om. Och myyycket annat.

 

Foto Maria Broström

 

Jag fick fråga dem – som är experter – kring vad ”överstimulering” är som de alltid pratar om – eller överstimuli och de förklarade det så otroligt tydligt så jag höll på att trilla av stolen – för även där trillade en polett ner för mig kring den resan jag gör med kosten och kroppen nu där jag försöker ha så liiiite stress som möjligt i mitt liv, alltså sån stress som stressar kroppen och hjärnan för det är det som pajat min magsyra och tarmväggar enligt kinesologen jag går hos nu. Att min kropp alldeles för ofta i SÅ många år varit i ”fight, fly or freeze” mood på grund av smärta av endometriosen, huvudvärken, IVF:en, graviditeterna och så vidare men även på grund av stressen av PTSD från traumat jag begravt som bubblat upp, stressen i hjärnan av alla måsten och borde och att driva bolag och vara en SUPERmammam som jag strävat så hårt efter och så vidare och så vidare. Och såklart så hjärnan och kroppen hamnat i den typen av panik-stress så den slår ut allt annat varje gång jag kört över va mina behov egentligen varit (vila, tystnad, återhämtning, långsam träning istället för snabb vid vissa perioder i cykeln och så vidare) på grund av min HSP och kört på lite mer och lite härligare och dragit på mig ännu mer krav – eftersom jag är en social varelse med mycket energi – som inte vetat hur jag ska ta hand om den och sällan gett mig återhämtning förr. SÅ. HIMLA. INTRESSANT.

Utdrag ur podden:

”Överstimulering är ju egentligen en kraftig stressreaktion, som alla människor kan komma till men vi högkänsliga kommer ofta dit lite snabbare. För vi påverkas ju mer av det som händer både utanför oss själva och inuti oss själva – vi känner av det mer och sen påverkas vi mer av det helt enkelt. Så det här överstimuleringen är ju kroppens sätt at visa att ”det här var för mycket för mig”… ”Nu kom jag över en gräns, nu måste jag flagga här för det här är egentligen mer än vad jag orkar eller jag klarar av just nu”

 

Foto So Lovely

 

”Man hamnar i fight, fly or freeze – det är där man hamnar när man kommer till en överstimulering. Då reagerar man ofta med att man blir jättearg, eller jätteledsen eller nästan apatisk – man orkar inte göra NÅGONTING för man ger upp och stänger av… Man kan också hamna i fly – att man vill fly…”

 

Foto So Lovely

 

Här pratade de mer om att man inte har rätt verktyg att ta till för att ta hand om sig när man blir överstimulerad – alltså får ett inre stresspåslag – så kan det ge uttryck i annat så som beroendeproblematik när man vill fly från känslan av det där obehagliga att vara i överstimulering. Att det blir en ångest och att det lätt kan leda till drogproblematik eller att man tar till alkohol eller annat och jag kände bara VI MÅSTE UT PÅ HÖGSTADIESKOLOR OCH GYMNASIEN OCH INFORMERA!! Tänk om jag hade haft större förståelse för mig själv när jag var yngre – tänk om jag inte hade känt mig konstig och fel som alltid ville gå hem istället för att härja runt i olika gäng eller festa. Tänk om jag hade lärt mig säga stopp och nej och verkligen lyssnat på mina egna signaler som ju egentligen är SÅ tydliga – framförallt när man är HSP. Tänk om jag visste allt det här då, åh tänk om alla unga hade fått en personlig coach att prata lite med för att hitta sina inre värderingar, sina behov och liksom sin inre röst så att de byggde självkänsla och vågade vara sig själva. OCH respektera andras olikheter. Tänk så fint det skulle vara!!

 

Foto So Lovely

 

Mer från podden:

”Som högsensitiv så har vi ett känsligare nervsystem, egentligen baseras högkänslighet på fyra grundkatergorier som kallas DOES:

  • Djupare bearbetning
  • Over stimulation – överstimulering
  • Emotionell mottaglighet och empatisk förmåga
  • Subtila stimuli

Den djupa bearbetningen är grunden i hela personlighetsdraget – att vi tar in ALLTING, vi behöver processa det, vi behöver tid på oss att reflektera, få tänka, begrunda, fundera över känslor och tankar och intryck. Och om vi inte får göra det med all denna stimulering som finns runt oss idag (det kan vara allt ifrån ljud omkring, stressiga miljöer, människor, många samtal som pågår samtidigt, krav, kläder som känns obekväma, energitjuvar omkring oss som påverkar oss negativt, ett för högt tempo – vad det nu är och om man tar in det så mycket så man inte hinner bearbeta det så kan man bli överstimulerad. Det är den enda som kan kännas tungt och negativt av de fyra kategorierna eftersom man då kan få en stressreaktion om man inte lärt sig verktygen att ta hand om sig.

De andra är ju fantastiska egenskaper om man bara ger sig själv möjligheten att ta hand om det. Det kan vara bra att ta in mycket stimulering för det gör också att vi kan bli superberörda av vacker musik eller gå ut i skogen och bli HELT uppfylld av vacker fågelsång eller hur vackra alla träden är. Att vi känner in och känner av andra människor kan också vara en jättefördel – för mig personligen som bröllopskoordinator, mentor och numera också coach är detta en enorm gåva som verkligen hjälper mig att få mina kunder att känna sig sedda, lyssnade på och förstådda. Den djupa bearbetningen kan också vara fantastisk om man ger sig möjlighet att vara i en tyst, lugn miljö är tankarna får vandra fritt.

Åh vi pratade om SÅ mycket mer men här är ett litet utdrag iaf och det här ska forskas mer i för jag har fått så mycket frågor om att blogga mer i HSP – visst är det superintressant oavsett om du själv är HSP eller misstänker att någon i din närhet är? Jag kan ju verkligen hjälpa min ena son betydligt lättare genom vissa utmaningar när jag vet hur man kan ta hand om sig själv före och efter stimmig och läskiga och överstimulerande miljöer eller hur man kan hantera känslorna som gråt och rädsla med självrespekt och empati för sig själv.

SOM jag önskar jag visste mer om det här när jag var liten men nu kan jag lära mig och min omgivning mer och kanske en och annan genom mina sociala kanaler och även hjälpa klienter i coachingen. Och framförallt barn och ungdomar omkring mig.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.