Johanna Kajson

Glutenfria havrescones och säckar med löv

Godmorgon och hej ny vecka och måndag!

 

Hoppas ni mår bra och solen skiner på er! Den skiner inte här men vårfåglarna kvittrar och tjuter som tokingar och jag ska ut och träna tabata på stranden en halvtimme på lunchen som vanligt på måndagar så jag får en massa frisk luft och dagsljus och vårkänslor. Det blir härligt och jag är inne på femte dagen av att må bra, sååå skönt! Inga endometrioskaoskrångelont och tung huvudvärk utan de där ljuvliga dagarna i menscykeln som är lite mer lättsamma och on fire.

 

Igårkväll bakade jag ett nytt recept på glutenfria havrescones och de blev jättegoda så eftersom ni efterfrågade mer såna enkla och bra recept när jag hittar dem så kommer det här:

 

 

Ingredienser:

  • 2 dl havregryn (obs måste vara glutenfria om du t ex har celiaki)
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 50 g smör i kuber
  • 3.5 dl yoghurt
  • Svarta sesamfrön eller vita eller solrosfrön eller pumpafrön eller…

 

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 250°.

2. Blanda havregryn, bovetemjöl, fiberhusk, bakpulver och salt i en skål. (Jag mixade havregrynen först så de blev lite mer som mjöl) Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Rör ner yoghurten och blanda snabbt ihop till en deg. Låt stå 5 minuter.

3. Klicka ut smeten till ca 8 frallor på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över lite sesamfrön eller havregryn eller vad för frö du vill ha på toppen och grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter.

 

Superenkelt, hittade receptet här.

 

 

När vi kom hem från Vallåsen så fick jag ett ryck och räffsade upp alla de bruna löven och tallbaren utanför staketet och under buskarna. Det blev fyra säckar och en tunna –  tjoff! VEM kunde tro att man fyller typ 20-30 säckar med gamla löv per år i sin trädgård när jag köpte hus? Jag rensade hela trädgården på löv i november och nu i mars var det ändå 5 säckar som fylldes i allafall. Inte det roligaste men skönt när det är gjort och härligt med kvällsfågelskvitter och känslan av att göra vårfint..

 

Charles ville cykla till mormor och morfar så då sprang jag bredvid (han tycker fortfarande det är läskigt att starta själv så vi kör vidare med pinnen och bygger trygghet men cykla och stanna sitter nu och det blir bra joggingpass för mig att springa bakom, haha). Där hände de grejer minsann, de byter bänkskivor i köket till grön marmor och bygger uteplats och börjar äntligen dra upp konstgräsmattan och plantera om. De köpte ju huset för ett år sedan och har gjort enormt mycket själva bit för bit – konstgräset som förra ägaren hade lagt överallt var helt klart det märkligaste, haha. MEN som fotbollsplan är det ju briljant minst sagt. Där är till och med spotlights där bak vid fotbollsplanen, så en liten del får nog behållas i vår när hela deras trädgård görs om..

Själv skulle jag ju fortsätta med hela min makeover men det kom en annan tanke till oss för några veckor sedan om att ändra om helt på baksidan så nu får vi klura lite och jag får sitta still i båten. Kanske bra för jag har ju inte ens satt klart rabattkanterna eller grävt ur det sista hörnet och så måste allt fraktas bort. Tråk-göra minst sagt så jag är glad att jag gjorde det mesta av det i höstas så det mer bli att plantera sak i vår!

Men nu – bröllopsjobb på kontoret!

 

Ha en fin måndag!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Så kul att läsa om andra som också har småttingar som tycker det är läskigt med cykeln, läskigt och spännande 🙂 Min 5-åring kämpar med att våga och vi springer bakom även om han cyklar superbra helt själv. Bygger trygghet så bra vi kan.
    Sen en grej till som ligger mig varmt om hjärtat – glutenfri kost. Som mamma till en tjej med celiaki känner jag att jag vill påpeka vikten av att skriva ut att man måste använda glutenfria havregryn om det ska bli glutenfria scones. Det är säkert inte viktigt om man bara ska äta kost med låg glutenhalt men för en person med celiaki är det superviktigt. Tänkte som tips om det blir mer glutenfri kost framöver för dig och med det kanske mer recepttips 🙂
    Och till sist, tack för din härliga blogg och för att du delar med dig av både högt och lågt.

    1. johannakajson

      Åh superviktigt – jag skriver till det såklart, jag äter inte glutenfritt så för mig tänker jag att havregryn funkar kanon – men så viktigt om man har celiaki såklart!! ❤️. Och såå fint att höra att ni också bygger trygghet med att springa bakom ❤️

  2. Ulrika

    Ett oombett cykeltips – prova att ta bort pinnen! Den ändrar tyngdpunkten på cykeln och gör den mycket mer vinglig och svårbalanserad. Om han kommit så långt kanske det är sista knuffen innan allt sätter sig!
    Mina barn har åtminstone tyckt att det var mycket lättare så snart pinnen var väck (även om det såklart också var läskigt). Lite jobbigare att springa med en hand på axeln, men ändå görbart.