Bröllopsbudget – så lägger du den – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Bröllopsbudget – så lägger du den

Vi kör vidare på uppstarten i bröllopsplaneringen och nästa steg efter att ta fram visionen och bröllopskoncept är och att göra prioriteringslistan och ni gjort gästlistan så är det dags att lägga en budget innan planeringen drar igång på riktigt.

 

Foto Sandra Williamsson

 

 

Efter att ni skrivit ner era prioriteringar noggrant och gjort gästlistan så ni vet hur många ni ska bjuda på en brakmiddag och fest är det  dags att lägga en budget för ert bröllop. Detta rekommenderar jag alla mina brudpar att göra, oavsett om man tänkt lägga 5 000 eller 500 000 kronor. Eller för den delen fem miljoner – alla bör göra en budget för att se till att man fördelar sina pengar på rätt sätt och lägger krutet på de saker man faktiskt valt att prioritera. Varje kostnad känns också mer motiverad efter bröllopet om ni tagit ett aktivt beslut kring hur ni vill spendera era pengar.

 

Foto Sandra Williamsson

 

 

Ett vanligt misstag många gör är att man hör en summa i sin vänskapskrets eller ”på stan”, tänker att det nog är en rimlig budget och utgår från det. Säg till exempel att ett brudpar kommer till mig med en budget på 100 000 kronor – då måste jag ändå ställa frågan vad det är baserat på. Är det 100 000 kronor för 20 gäster eller 150 gäster så speglar det två helt olika bröllop. Och är det budgeten för själva bröllopsfesten och dekoren, eller är det även brudparets ringar, kläder, bröllopsresa och så vidare, och så vidare. Hänger ni med?

 

Därför är det oftast enklare och bättre att börja med att lägga en budget för varje post som ska vara med på bröllopet, och sedan summera allt på sista raden – där har ni er helhetsbudget och summan ni behöver spara ihop. Är den för hög så behöver ni tänka om i era val och prioriteringar och är den för låg (det händer ju oftast inte …) så har ni mer spelrum längs vägen att komma på nya idéer att genomföra.

 

Foto Sandra Williamsson

 

Så här kan en budget se ut – när jag gör mina bröllopskonsultationer får man med tips om vad saker brukar  kosta eller t ex att en brudbukett kan kosta allt från 500/700kr för enklaste till 3500kr som vissa lägger och då är det lättare att själv klura på vad man hade för prioritering kring brudbuketten och var i “spannet” man då tänker att man vill lägga sig. Man kanske vill gå ut och plocka ängsblommor och lägger 0kr i budgeten (kom ihåg att plocka dem dagen innan och rensa dem på grönska längst ner och snitta om och direkt ner i vatten så de hinner dricka massa natten under natten innan ni binder buketten så den inte slokar under fotograferingen och är en ledsen liten hög under vigslen bara!) eller så drömmer du om en stor yvig vacker och pampig bukett av ett av Sveriges bästa bröllopsfloristproffs. Det blir ju lite gissningslek i början men det är SÅ bra att ha lagt en hel budget så man ser lite vad allt man klurat på kostar och har något att hålla i under planeringens gång sedan.

 

 

Och så vidare i listan så att säga – jag gillar ju att ha med minsta lilla i budgeten som lunch till brudfölje eller transport till vigseln så man inte missar dessa 100-lappar här och där som lätt blir till flera tusen till slut.

 

Foto So Lovely

 

Om ni inte väljer att boka en bröllopsvideograf så be någon vän eller släkting filma bröllopet så som jag gjorde här till några vänner, små snuttar på viktiga moment som alla talen, vigseln och first look uppskattade de enormt att faktiskt ha på film efter även om de inte hade budgeten att lägga det på en professionell videograf. Och som gäst är det ett hedersuppdrag att få hjälpa till med sånt här tycker jag. På vårt bröllop bad jag vänner fota med poloridkameror, de visste om det innan och hade fått instruktioner och det var så skönt att kunna släppa det helt – att fånga och byta filmrulle och samla ihop bilder och allt det där. Ett riktigt bra budgettips är helt enkelt att dela ut uppgifter till gästerna.

 

Här hittar ni en massa bra bröllopsbudgettips från en intervju Chic gjorde med mig för några år sedan.

 

 

Lycka till!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.