Hur tar man fram gästlistan till bröllopet? – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Hur tar man fram gästlistan till bröllopet?

Vi kör vidare på uppstarten i bröllopsplaneringen och nästa steg efter att ta fram visionen och bröllopskoncept är och att göra prioriteringslistan är att skapa er gästlista…

 

Foto Maria Broström

 

Vilka är alla dessa människor som ska få vara med och fira tillsammans med er på den stora dagen? Det viktigaste är att ni utgår från vilka just ni vill ha vid er sida den dagen ni säger ja. Jag får ofta frågan om man är tvungen att bjuda kusiner man inte umgås med, eller, framförallt, om man måste göra likadant för båda parter. Det är inte helt ovanligt att den ena står mycket närmare sin släkt än den andra, och här gör ni precis som magkänslan säger er att ni vill göra.

Och nej, man behöver absolut inte göra ”likadant” med släkterna, det finns ingen rättvisa när det kommer till bröllopsinbjudan, även om vissa vill tro det. Det enda som spelar någon roll är vad hjärtat säger, och vilka man känner glädje inför att ha med. Så välj utifrån er själva och vilka ni vill ha på plats, och strunta i det som känns som ett måste.

 

Foto Dayfotografi

 

Lättare sagt än gjort kanske, tänk om någon blir sur eller besviken? Ja, då får de vara det. Om man blir besviken över att inte bli inbjuden så har man antagligen ingen känsla för hur nära man står brudparet. Klart alla vill vara med och fira, men vettiga människor förstår om man blev bortvald och skickar glatt en hälsning via telegram istället för att sura. Våga köra ert race och ha bara med folk som gläds med er.

Det här med + 1 då? Här i Sverige brukar vi vanligen inte bjuda folk med ”+ 1” som man gör i många andra delar av världen, men däremot bjuder vi ofta med respektive om en sådan finns. Ibland hinner gäster göra slut under tiden från att inbjudan gått ut fram till ert bröllop, och ibland träffar gäster som varit singlar helt plötsligt den stora kärleken och frågar om hen får följa med. Här är det bara upp till er och vad er magkänsla (och hur lång tid det är kvar till bröllopet) säger. Men att några poster på gästlistan förändras på det sättet är inte helt ovanligt.

 

Foto Dayfotografi från Sanda och Andreas bröllop där toasmtasters överraskade med melodifestivalenfeeling eftersom bruden ääälskar melodifestivalen.

 

När jag har bröllopskonsultationer så brukar jag tipsa brudparet om att börja med att sätta sig ner på en av sina bröllopsdejter och sätta sig ner och skriva sin egen önskelista om vilka gäster man ser framför sig på bröllopsdagen. Skriv på papper eller i datorn eller vad som passar varje person bäst och sätt er och skriv varsin lista först så att man bara kan lyssna inåt i sitt hjärta och skriva ner precis alla dem man tänker sig att man vill ha på sitt bröllop. Dina vänner, din släkt, din partners vänner och släkt som poppar upp. Skriv alla du tänker på som du vill ha där och så gör din partner likadant och först därefter sätter ni ihop listorna och ser vilka som är samma och vilka som ni skrivit olika om och då är det lite lättare att presentera hur man tänkt och varför varje namn är med på listan. Var lyhörda och lyssna in varandra i önskemålet med empatiskt hjärta och en vilja att förstå varför. Det finns ingen rättvisa i gästlistor eller att det ska vara “jämt” från båda sidor, ni sätter ihop listan till ER och det är en bra övning för resten av livet tillsammans att hitta en balans och en gemensam lista precis som prioriteringslistan var.

 

Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Så bra med bröllopsvecka!! ❤️
    Att bjuda in rätt personer var svårt (satte gästlistan hösten 2019 för bröllop 2020), men att nu nästan 1,5 år senare och omplanerat bröllop till sommaren 2021 ha samma gästlista känns om möjligt ännu svårare. Mycket har hänt, personer man inte var lika nära då har man blivit tightare med, andra har man inte träffat alls senaste året och därmed glidit ifrån lite. Så svårt! Man kan ju inte o-inbjuda någon.
    Säkert inget vanligt scenario vanliga bröllopsår, men hur ska man tänka? Säkert fler än vi som står inför samma funderingar 🤯