Bröllopskoordinatorn svarar om coronabröllop, bröllopsfest ett år efter och om läget inför bröllop 2021 – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Bröllopskoordinatorn svarar om coronabröllop, bröllopsfest ett år efter och om läget inför bröllop 2021

Då kör vi vidare med era frågor och detta inlägget är väl det som ni  frågat mest om så jag tänkte jag tar det så här tidigt i temaveckan… Jag vill börja med att säga att jag har sån kärlek och empati till alla er som försökt och försöker planera ert drömbröllop under denna pandemin som pågått i ett år nu… Jag blev intervjuad av en tidning i veckan kring just det här och det är så viktigt att poängtera att man måste få sörja att ens planeringstid blev kantad av oro, förvirring, ifrågasättanden och hela den här “kommer vi kunna göra det eller inte” spärren. Det ÄR sorgligt och det får kännas orättvist – även om alla har haft det likadant i hela världen och folk har haft “tuffare” utmaningar än så med närstående som blivit riktigt sjuk eller till och med dött. Du som känner dig nedstämd och lite irriterad och ledsen av att planeringen blev så stökig och inte så härlig och drömmande som du hoppats har ändå rätt till dina känslor och din upplevelse som du hade hoppats skulle vara något helt annat – kom ihåg det.

 

Foto Alicia Swedenborg från Emelie och Dmitrys fina bröllop på Krägga herrgård för 30 personer

 

Okej – då kör vi frågorna:

 

Gissar att det är många med mig som undrar över denna tråkiga fråga. Men det känns som att vi famlar i mörker kring alla dessa restriktioner och jag förstår verkligen att du inte har några svar. Men det hade varit skönt att få veta hur planeringen med dina brudpar ser ut för sommaren 2021, vi planerar ett midsommarbröllop! Undrar också om dina brudpar har olika spår/ alternativ om det skulle vara så att det inte går att samla så många som man önskar? Dela gärna med dig om tankar men gärna också inspiration kring olika uppdelningar för att minska antalet men ändå få en grym bröllopsdag, utanför boxen. Tack

 

Hej och jag förstår SÅ att ni famlar i mörkret!! Det första jag vill poängtera är att jag vet INTE mer än ni eller någon annan så ingen får ta mina högst personliga tankar och funderingar och gissningar som rådgivning eller lyssna för mycket på hur varken jag eller andra gör – för ingen vet och ingen kan hjälpa till att välja hur ni ska göra med just ert bröllop – försök att inte lyssna in på andra utan lyssna inåt på er istället och era värderingar och vad som är viktigt för ER!

Jag tänker så här – frågeställningar som kan vara bra att ställa till sig själv som brudpar i detta orimligt ovissa läget som kan vara

  • Hur känner vi inför planeringstiden nu och hela vägen fram till bröllopet troligtvis kommer kännas så här oviss och kantas av tankar om det kommer gå eller inte och frågor från alla gäster kring detta?
  • Kan vi tänka oss att chansa på att det ska gå och orka planera med risk för att vi behöver ställa in och boka om kort inpå och hur kort inpå kan VI tänka oss att boka om allt? När ni landat i detta så rekommenderar jag att ni kollar av med alla era leverantörer om ni kan sätta ett datum för ombokning och vilka villkor det skulle vara men var SUPERTYDLIGA med att ni VILL genomföra det och att det är er förhoppning, för som leverantörer så chansar man gärna och ger tajtare deadline på ombokning eftersom det vore roligare för vår bransch också om vi kunde genomför bröllopen i år istället för att alla panik-ombokar alla bröllop till 2022 redan nu – så därför kan man nog tänka sig att det som kanske egentligen är 12 eller 15 veckor innan i villkor kanske ni kan förhandla till t ex 6 veckor innan? (Gästerna kommer förstå!)
  • Hur skulle vi känna på bröllopsdagen om någon som inte vaccinerat sig skulle få förkylningssymptom och inte kan närvara? En gäst, en tärna, en bestman, en förälder – tänkt igenom dem som eventuellt inte tagit vaccin (t ex om vaccineringen är lite försenad så alla vuxna inte hunnit erbjudas eller om ni har någon som av någon anledning inte kan ta vaccinet osv) skulle missa bröllopet (vilket är ganska liten sannolikhet men OM) och checka av med er själva om det är en risk som känns okej att ta. Min personliga gissning är att denna biten är så pass låg sannolikhet så man inte ska oroa sig för det – i vanliga fall utan en pandemi kan ju både en tärna och en förälder åka på både maginfluensa och vad som helst som skulle drabba så de inte kan närvara men jag ville ändå ha med den i tankebanan.)
  • Hur skulle det kännas om pandemilagen sa att man bara fick samla t ex 50 personer, skulle vi vilja genomföra det med våra närmsta isf och hitta en lösning för detta eller vill vi att alla ska närvara eller så flyttar vi på det? Vad vill VI – alla andra måste och kommer förstå så ni behöver inte känna in om ni trampar någon på tårna för det är en speciell situation där ni ska hitta en lösning som känns bra för ER.

 

Och sen hoppas jag att ni kan ha svaren på era frågor – alla tänker ju olika och har olika förutsättningar i denna situationen och har olika värderingar och val som grundar hur man hanterar det. Någon mår psykiskt dåligt av att planera i ovissheten och det förtar allt med bröllopet och kanske därför mår bättre av att boka om till nästa år medan någon annan absolut vill gifta sig nu och varken vill eller “kan” vänta en sekund till för att man kanske bor utomlands och det är lättare att vara gift då eller någon kanske inte vill försöka bli gravida innan man gift sig och det gör att man inte vill vänta ett helt år till – framförallt om man redan flyttat på det ett år. Det är SÅ olika så försöka att inte lyssna in hur andra tänker för de har HELT annorlunda förutsättningar och saker som är viktiga för dem. Mina brudpar har olika situationer och har valt utifrån varje unik situation helt enkelt och just nu har vi inga reservplaner på dem som gifter sig från mitten av juli och framåt men vi följer läget och jag bollar med varje brudpar för sig med ovanstående frågor helt enkelt. <3. Dina sista frågor kommer tips på i svaren på andras frågor nedan – STORT lycka till!!

 

Foto och styling av Linda-Pauline från en av hennes inspirerande workshops

 

Hej! Hur tänker du med pandemin – är det naivt att planera ett bröllop för oktober 2021?

Lite som ovan – jag personligen tycker inte det är naivt att planer ett bröllop för oktober 2021 – jag planerar ju för juli, augusti, och september också, haha. Men jag tipsar er om listan ovan som ni kan bollar runt just er situation och ert bröllop och vad som är viktigt för er kring. Lycka till! (OCH vad härligt det låter med ett höstbröllop!!!)

 

 

 

Min svägerska ska gifta sig, men pga rådande situation blir det bara de två i stadshuset och middag när allt är bättre igen. Men vi närmsta familjen vill stå utanför stadshuset när de är klara och fira lite. Vi tar med oss bubbel.. men vad mer? En ballong? Vi vill ju att det ska vara lite festligt på deras stora dag!

Åh vad härligt, vad fint att ni tänkt ut en överraskning!!! <3. Ballong med “Herr & Fru” och deras efternamn är ju superfint, kanske överraska med att ge dem en bröllopsfotograf en timme som fångar stunden om de själva inte tänkt lägga pengar på det? Bubbel och riktiga glas istället för plast för det känns alltid lyxigt att få ett riktigt glas i handen med bubbel och sen kanske rosenblad eller så som ni kan kasta över dem och något litet tal eller sång? Sen hade det ju varit mysigt för dem om någon av er har nyckel att ni hade fixat extra härligt där till när de kommer hem med rosenblad på golvet och blommor på bordet och en flaska bubbel och någon härlig hälsning och choklad eller så? Grattis till dem som har er som familj!

 

Foto So Lovely från Linnéa och Balders ljuvliga mingelbröllop

 

Tips för mindre bröllop med de närmsta, särskild nu när man har behövt planera om till litet?

 

Åh jag vet inte vad “de närmsta” är men om vi tänker oss att ni är typ 8 personer så tycker jag det lät så härligt med dem ovan som skulle överraska med bubbel och en ballong efter vigseln – det beror ju helt och hållet på hur pandemilagen och restriktionerna ser ut när man väl gifter sig om man får samla 8 personer eller fler – man kanske bara får samla 8 personer men man får träffa folk lite mer som man vill så ni kan ha olika slottar för dem som vill svänga förbi och skåla med er under dagen, eller så har ni bara det för era allra närmsta och då skulle jag satsa på en bra bröllopsfotograf under vigseln så ni kommer minnas den för alltid och en riktigt härligt och god middag efter! Lunchbröllop är ju härligt och sen en riktigt mysig dejtnight med extralyx på kvällen tänker jag också skulle vara URHÄRLIGT. Lycka till!

 

Foto Isabell Minou från Linnea och Balders mysiga bröllop på en restaurang på ett hotell i city

 

 

Hej Johanna! Skulle verkligen behöva dina tips 🙂 Vi kommer ha vigsel för familj i vår och festen på ettårsdagen. Hur gör man för att knyta ihop säcken och hur får man till bröllopskänslan på festen? Man vill ju ändå få till stämningen på festen så att det inte bara blir en fest.

 

Alltså detta tycker jag låter SÅ HÄRLIGT!! Det blir ju två bröllop för tusan, grattis till det!! TRUST ME – det kommer INTE kännas som bara en fest om ett år – det är ju ER BRÖLLOPSFEST för tusan!! Det spelar absolut ingen roll att ni höll vigseln ett år tidigare. Man kan dels ha en ceremoni på ettårsdagen – någon som håller i förnyelse av löftena och som bygger en vigselakt där man säger ja igen och det kan blir SÅ fint och romantiskt och mysigt och roligt och härligt. Att både förnya löftena och säga ja igen och fira in sitt första år som gifta och att man vill gifta sig igen – man kan ju skoja om att man testat ett år och att visa på tyngden av att ni verkligen vet vad ni säger jag till nu. Vill man inte ha ceremoni så kan man bjuda in till brudskålen och bröllopsmiddagen och tar vid precis så som om det hade varit samma dag som ni gifter er – kanske kan ni filma vigseln i år så skickas den ut till gästerna samma dag så de kan se den precis innan? Kanske kan man skicka ett peppkitt samma vecka med era bröllopsbilder från vigseln och en piccolibubbel de kan ha till för-skål inför brudskålen? Ha toastmasters som styr upp det och hälsar välkomna och presenterar er som herr och fru och kör konfetti och rosenblad och hela grejen när ni anländer – tänk likadant helt enkelt. Det kommer bli precis lika roligt och magiskt! Lycka till!

 

Foto So Lovely – det kom en storm där vi får hålla i och hålla ut men SEN mina vänner. DÅ är det paljetter och brudkänningar igen och SOM vi längtar!

 

Så roligt att få ställa frågor! Jag och min fästman vågar inte planera bröllop nu under pandemin. Men samtidigt vill vi så gärna ha det där datumet att längta till. Vi har ett tungt första småbarnsår bakom oss och känner verkligen att vi behöver något som bara är för oss ❤️ Projekt bröllop skulle ju bli det perfekta. Men rädsla för avbokning, lokaler/verksamheter som går i konkurs, sjuka gäster och riskgrupper gör att vi inte vågar. Samtidigt känns det så tråkigt och oromantiskt att bara vänta ut pandemin.
Så min fråga är helt enkelt Hur råder du blivande brudpar i vår situation?

Jag förstår helt – heja er som tagit er igeno mdet tunga småbarnsåret!! DET är stärkande och vill man gifta sig efter det så är det ju SÅ romantiskt och fint att ni fortfarande väljer varandra för nu har ni prövats, haha. Jag skulle rekommendera er att också gå igenom mina frågor ovan och klura på vad som är viktigt för ER. Det låter i det du skriver som att det passar er att vänta – för rädsla är ingen härlig känsla när man planerar bröllop och det är inte alls oromantiskt att vänta ut pandemin utan snarare romantiskt att se till er och er livssituation och vad som passar er. Och planera bröllop när det passar ER och funkar med vad NI vill ha. Ni kan ha något annat för bara er så länge, kanske dejtnight eller en liten weekend på närmsta härliga hotell när det finns möjlighet <3. All kärlek!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Belle

    Superbra inlägg! 🙂 Tycker att du skriver så bra om just känslorna att planera bröllop nu med all ovisshet, och att det inte riktigt blir som man hade väntat eller sett framför sig.