Hur mår jag? – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Hur mår jag?

Hej torsdag och hej dunderhuvudvärk, den satt direkt imorse när jag slog upp ögonen och bara skrek AAAAJ!!!!

Och jag som försöker få in en ny vana av att ha en liten avstämning med mig själv direkt när jag vaknar varje morgon från och med nu blev direkt påmind om att ta den frågeställningen med mig själv som jag hoppas och önskar få till varje morgon till mig själv:

”Vad har jag för förutsättningar idag utifrån hur kroppen och energin känns? Hur kan jag ta hand om mig själv och ge mig mina bästa förutsättningar på allt jag önskar göra idag utifrån hur det känns precis här och nu energimässigt, i smärtskalan i kroppen, hur natten var, hur hormonerna och pms spelar in?”

Skickade denna bilden imorse till en vän som hörde av sig. Visst hade det varit fint om jag kunde få till att börja varje dag så? Med att stämma av vad kroppen och hjärnan orkar med just idag? Jag började igår och nu lyckades jag andra dagen, haha. Det ÄR ju svårt att få till en nu vana men denna tror jag verkligen skulle hjälpa mig varje dag. Så jag uppmärksammar tillexempel om det hääär hög smärta en dag – och planerar om dagen utefter det som idag när jag skulle tränat tabata men strök det och istället försöker ge mig vila, en promenad i dagsljus och kanske lite yogastretch om jag orkar för det hjälper ju istället för stjälper smärtan.

Sidospår men KOLLA vad bra tågbana jag byggde imorse till August som får stanna hemma hela veckan så vi säkerställer de där friska dagarna också innan han går tillbaka till förskolan… tåget kan alltså köra hela banan runt utan att stanna, haha. Älskar när jag får till det! August var inte lika imponerad som en kunde önskat dock… nu är vi på Charles rum och jag ligger i kojan vi byggt medan han leker runt här.

Smärtskalan är en grej jag vill stämma av varje morgon, men även hur orken/energin känns. Igår natt var ju August vaken 3 timmar, Rickard tog första två och sen tog jag en men sov aldrig bra efter det så en sån morgon vaknar man med en extremt dålig sömn på natten att ta med in i dagen och kan planera utefter det – kanske är uteträning härligt för att få energi då. Eller ingen träning alls om man är orkeslös. Kanske kan man till och med vila 10 minuter?

Och den är det de här jäkla hormonerna som också styr hur jag mår alldeles för mycket, om det är de 3-4 värsta PMS dagarna så kanske jag kan påminna mig och familjen om det redan på morgonen – för jag känner SÅ tydligt i hela kroppen när pmsen gör mig arg och jag har kort stubin eller när jag är genuint genomledsen och deppig och känner mig värdelös. Jag klurar på att ta medicin för att stabilisera mig lite de dagarna, någon som provat premalex eller liknande under dagarna innan mens? Jag brukar få så sjukt mycket biverkningar av såna typer av mediciner bara så jag vet inte om det är vårt det men prova kanske man kan göra, vore skönt att slippa gå enorma utbrott på att Rickard glömde ett underlägg när ett barn ritar med tusch, haha.

Men oavsett – att stämma av även hormonbalansen på morgonen (har även appen Maya så jag trackar mitt mående konstant numera) och spegla in den med känns klokt för att maximera mina förutsättningar för att ta hand om mig själv varje dag på bästa sätt.

Så, huvudvärksmedcin, sänkta önskemål/krav på vad jag vill få ut av vabbdagen och bort med dagens träningspass i kalendern för att maximera chanserna inför viktigt jobbmöte som inte går att boka av vid 13 och även den roliga livesändningen med Efva ikväll 18:30! Göra lunchen enklast möjligt för oss och kanske sova med August på hans lunchnap strax om det går. Det är att vara självsnäll denna vabb/jobb-torsdag!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lina

  Provade Premalex men fick bara enorm trötthet och huvudvärk direkt som biverkning. Tar inga hormoner heller för min Endometrios nu på grund av biverkningar. Får tyvärr ofta biverkningar som gör att man mår lika dåligt ändå. Men kanske värt att prova! Annars har jag funderat på att prova kosttillskott WO-HO..

 2. Lina - En mysig mammablogg

  Jag äter Escitalopram mot PMS och det är sån skillnad! Innan hade jag kort stubin och var allmänt arg och irriterad vid ägglossning och deppig på en nivå där jag tyckte att hela jag var värdelös veckan innan mens. Så skönt att slippa! Fåt dock lite huvudvärk första dagen när jag tar medicinen varje månad, men sedan märker jag inget.

 3. Ida

  Hej Johanna!
  Jag har aldrig kommenterat innan men kände att denna frågan har jag ett svar på iaf. Jag åt premalex mellan mina två barn. Tyckte jag hade jobbig PMS före barn men efter blev det katastrof. Tydligen så finns det massor med forskning att just premalex verkligen fungerar på pms-besvär så tycker absolut du ska prova. Du har inget att förlora. Fungerar det inte så bara sluta 🙂
  Just nu ammar jag, men får jag samma elände inför mens så kommer jag inte tveka att testa dem igen.
  Kan även passa på att tacka för en fantastisk blogg. Läser den dagligen och är så tacksam för alla dina fina och sunda tankar som är till stor del i mitt eget föräldraskap. Tack!
  Önskar dig en fin december och god jul!

 4. Anna

  Inte kul med PMS. Yasmin p-piller har hjälpt mig att slippa pms, slippa mens och slippa ägglossning, då jag äter karta efter karta efter inrådan av mycket erfaren gynekolog. Kaske är något?

 5. Lo

  Jag förstår inte varför man efter att fött barn inte tar bort rubbet så slipper ni alla besvär o kan leva ett liv utan en massa problem.
  Rekommenderas!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Är ju inte helt säkert tyvärr och jag vill inte stänga chansen för ett barn till t ex för man vet aldrig vad som händer i framtiden ❤️