Johanna Kajson

Det gjorde du bra mamma Johanna

Började morgonen med en sömnlös natt med A och två barn som inte var speciellt sugna på att gå till förskolan idag… Försökte tanka på dem, vara nära och ostressad och mysa och samtidigt ta fighten med 2åringen kring att byta om till kläder… Varje morgonen är det skrik och panik över att vi ska byta om från pyjamas till kläder och varje kväll är det skrik och panik för att vi ska byta om från kläder till pyjamas – jag blir rätt matt av dessa matcherna…. Fick frågan igår om han inte kunde gå i samma kläder dygnet runt så slipper jag ta fighten – kanske är så man gör? Men jag har ju bytt om på honom varje morgon och kväll sen han föddes så jag har så svårt att förstå hur det kan bli ett problem...  Men det är väl en 2årings uppgift. Att prova skrika och vägra och se vad som händer, det är samma sak med tandborstningen nu och den har aldrig varit problem innan – och äta middag går 1 dag av 7 för tillfället. Resten är matvägran vad vi än serverar för tillfället – allt i sin ordning för hans ålder I guess men ÄNDÅ slitsamt.

 

Bild Maria Broström

 

Men så lyckades vi ändå få på strumpor och skor, ha tänderna borstade och jackorna på och ta oss ut i bilen där Rickard skulle köra dem till förskolan och vi var lite sent på det. Igen. Det är så varje morgon nu och vi är nog alla morgontrötta – och liksom mörkertrötta som man brukar bli i November innan man vant sig vid att det är mörkt när man lämnar och mörkt när man hämtar mer eller mindre… Och så ville de bara ha en puss till, önska om tidig hämtning, pusha till ÄNNU tidigare hämtning och 5åringen blev ledsen och skulle sakna mig så jag kramades lite till fastän jag visste att vi var sent på det. Och pappan tyckte att nu måååste de åka och jag blev faktiskt arg och ledsen för jag vill inte ha det så – att det ska stressas iväg. DET har vi ju haft fokus att så ska det inte vara på morgonen – man ska alltid hinna kramas färdigt om man så vill när det går tänker jag. Tanka på. Man kan inte backa och strunta i förskolan och jobb även om man vill men man får alltid en kram till iaf.

 

 

Så vinkade vi hejdå och jag gick in och la mig på soffan och grät för jag blev så matt av sömnlösheten inatt, att jag gjorde allt jag kunde för att tanka på dem och ändå var de lite nedstämda och ledsna när vi vinkade hejdå. Fastän jag sa att jag kunde hämta en timme tidigare så önskades det ÄNNU tidigare och jag kände mig liksom oduglig och otillräcklig. Fastän jag vet att det är deras jobb att testa gränserna och mitt jobb att säga stopp. En timme tidigare går bra just idag för jag har inte möten då men inte två eller tre timmar tidigare. Besvikelse. Allt i sin ordning för föräldraskapet men AH vad det tär på mig vissa dagar ändå – att vara vuxen och förälder och göra rätt.

Så började jag dagen med en kopp kaffe som hamnade i knäet som ni ser och ja – där var starten på denna fredagen, haha. MEN så tänkte jag på detta fina inlägget som UnderbaraClara skrev så vackert. Om morgonen, att få med allt man ska få med, att försöka ta det långsamt och mysigt men så blir det ändå alltid bråttom och stressigt till slut. Om att vara snäll mot sig själv som mamma och MAMMA sig själv lite. ”Det där gjorde du bra lilla mamman Johanna, de är hela, rena, trygga och vet att du älskar dem och de kom nästan i tid idag igen. ”Vad fint.

 

Bild Maria Broström

 

Så kan jag känna varje eftermiddag strax efter 17 när jag lyckats ge mina barn middag ännu en dag. För det är svårt för mig, det där med familjemiddagarna som aldrig blir familjemiddagar. Jag försöker verkligen berömma mig själv varje gång jag sätter lagad mat på bordet till dem – ”heja dig Johanna, ännu en dag som du lagat och gett dina barn mat, WOW!” Jag tror man behöver lite mammapepp till sig själv i det som inte sitter helt självklart för en i föräldraskapet. En annan sak som alltid varit svårt för mig är att ”tvinga” mig på barnen med sånt man måste göra – som tandborstning – men å andra sidan så har vi valt ett par få viktiga saker SOM MAN BARA MÅSTE GÖRA hur tråkigt och jobbigt det än är. Där vi alltid tar fighten. Man slåss inte, man puttas inte, man kastar inte saker – man säger förlåt och menar det om man gjort någon ledsen eller gjort ovan och man borstar tänderna morgon och kväll (Rickards viktigaste punkt – inte min – så därför får han ta fighten med tandborstningen oftast). Sen måste man ju byta blöja och kläder och sånt där också ibland och när de är riktigt små ta alvedon vid höger feber osv – det FINNS ju tillfällen som man kan försöka trixa runt så det känns bra för alla men det bara GÅR INTE så till slut måste man tvinga sig igenom det. Och det avskyr jag.

 

Bild Maria Broström

 

Tydligen tycker jag också att man måste ta av sig pyjamasen och ta på sig rena kläder varje morgon och ta av sig dem på kvällen och ta på sig pyjamas men den tanken utmanades igår. MÅSTE man det? Jaa du, hur skulle det annars se ut? Hrmm, utmanar mig lite till i tanken – hade det varit hela världen en vecka eller två?…

 

Bilder Maria Broström

 

De får närhet, kärlek, omtänksamhet, värme, de blir lyssnade på, de får lära sig vad som är rätt och fel, de får gränssättning och de får prova bestämma saker själv ibland. Vi är här och vi är närvarande och de vet att de är älskade – det gjorde du bra mamma Johanna får jag tänka helt enkelt…

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  ..kan ni inte bestämma tillsammans? På kvällen nu tar vi av kläderna vilka vill du ha imorgon? Skall vi ha samma eller vill du byta ut ngt? Kanske att han hjälper dig välja vilka kläder du skall ha imorgon och att ni sedan tar på er tillsammans på morgonen, han hjälper dig du hjälper honom. Samma på morgonen vilken pyjamas skall vi ha ikväll?
  Kanske kan prova på ändra lite rutiner, skall vi vara busiga idag och ta på pyjamas innan kvällsmaten? Du vet försöka bryta lite rutiner? Försöka förekomma situationen, ta hjälpa av Charles, ha tävling vem som får på pyjamas först.. (prata med Charles och be om hjälp)
  Kan tänka mig att August också tycker det är superkämpigt, bråka med mamma varje kväll om kläder, med pappa varje kväll om tandborstning.. kanske bestämma 3 kramar på morgonen, thats it?
  Berömma också när du hämtar vad duktiga ni var i morse, vi klarade det på 3 kramar, ni var så duktiga tog på er själv osv. Återkoppla till när det gått bra, skit i resten. Alltså jag förstår det är hemskt jobbigt men oavsett vilket fint jobb ni gör, kärleksfulla föräldrar som är måna om att ge era barn det bästa, bättre föräldrar finns ju inte😍

  Överlag när det går galet med våra barn (7 och 4) funderar vi i första hand på vad vi gör, kan vi som föräldrar agera annorlunda för att få igenom det vi vill.
  Ur August synpunkt, byta om till pyjamas betyder gå och sova – vara utan mamma och pappa, ta på kläder på morgonen – gå till dagis vara utan mamma och pappa. Så kanske är där skon klämmer? De vill inte vara utan er? Kanske kan ni prata om det?

  (Kommer det förresten någon kalender i år??)
  Varm kram och massa hejjarop!!

  1. johannakajson

   Oj nej alltså August bryr sig inte på hur kläderna ser ut utan det är själva bytet som är kämpigt just nu – det blir nog bättre snart men han bråkar inte om vad för kläder eller pyjamaser det är utan själva bytet och orken att klä av och på <3. Pyjamas tar vi på långt innan vi ska sova för kvällsmyset så det är nog snarar förknippat med kvällsmys i soffan än vara ifrån mamma och pappa för vi ligger ju bredvid honom tryggt när vi nattar och när han vaknar på natten så sover han resten av natten med oss så detär han trygg med 🙂 C har inga problem med kläderna utan det är bara en 2årings trots att testa vad som händer om man skiker när man ska ta av och på kläderna för att det är jobbigt tror jag. Släpper nog snart hoppas jag 🙂 Och imorse var vi 10 minuter tidigare på det och hela morgonen blev sååå smoooth istället thank god – ibland blir det så med tack och lov 🙂

   Kalendern finns uppe – sök i arkivet på kajsons julkalender eller i kategorin 🙂

 2. Sandra

  Hej i höstmyset!
  Vill tipsa om en app för tandborstning som heter ”Rocka munnen” Den är skapad av tandläkarförbundet. Succé för mina små söner som numera längtar till tandborstningen 🙂
  Ha en fin söndag! Mvh Sandra

 3. Johanna

  När mina barn var små (nu är de 11 och 9) och jag till slut tröttnade på att tjafsa om kläder varje morgon, så fick de bestämma helt själva vad de skulle ha på sig på morgonen. Vi bestämde att jag svarade på om det var varmt eller kallt och så valde de kläder efter det. Ibland var det en helt galen outfit, men de var gladare och morgonen slapp den diskussionen iaf. (La i extra kläder i förskoleväskan om de klädde sig helt tokigt, så fick de ta på sig det om de ändrade sig när de väl var på förskolan). Kanske skulle funka?

  1. johannakajson

   Nej det är själva klä av och på som är problemet just nu för A, C har sällan varit problem med kläderna så tror bara det är en 2 årings protest som test helt enkelt… :(. Men SÅÅÅ bra idé, ska spara den för framtiden!!

 4. En annan mamma Johanna

  Nu får jag tårar i ögonen. Ligger i soffan med en av två snoriga tvillingsöner sovandes på bröstet. Har känt mig stundtals usel som mamma denna vecka men vet att det inte är sant. Jag gör mycket bra (väldigt ofta faktiskt), och behövde en påminnelse om det idag. Tack<3

 5. Malin

  Ni kanske testat men vad som fungerade för tandborstning vid den åldern för oss och många vänner var folktandvårdens app Rocka munnen. Och bara vid tandborstning.

 6. Malin

  Hög igenkänning med mina två på 3 och 5. Jag har satt upp ett schema där man får en stjärna varje dag man tagit på ”rätt” kläder, vi lämnar utomhus så det ska bökas på ytterkläder också 😅. Vi har också gjort iordning en låda där det är förskolekläder de får hämta själva och välja ur lådan, då får de bestämma lite själva. Har man fått 5 stjärnor så är belöningen att de får välja en aktivitet dw vill göra på helgen typ film, spel, följa med mamma till stallet etc. Funkar toppen 🙂

 7. Karin

  Låter som att du gjorde det jättebra ❤ vår äldsta ville för några år sen inte ha pyjamas, då fick han antingen sova i samma tröja som dagen innan (och ibland var den kvar på även dagen efter) eller så kunde vi byta till en annan vanlig tröja som han fick sova i. Han är varm av sig och nu har vi rutinen att vi byter till en kortärmad när han ska sova, så vi hittade ett nytt upplägg som funkar för oss 🙂

 8. Johanna

  Här hemma går gränsen vid nerkissade kläder. Men bara den fighten gör oss alldeles utmattade. Jag tycker vi väljer våra strider så mycket som det bara går men trots det har vi det jättekämpigt. Har börjat tänka att det kanske är lika bra att låta ungen gå i kläder med kissfläckar om han nu envisas. Tids nog kommer han nog själv fram till att det inte är så gött….

 9. Cattis

  Sån igenkänning på ALLT du skriver kring en tvåårings vilja. Här är det exakt samma sak varje morgon och varje kväll. Jag försöker vara närvarande och bekräfta hennes känslor. Men ibland tappar man det bara och måste gå och skrika i en kudde. 🙂 Vilket måste få vara ok. Följer ett konto på insta om just nära föräldraskap som heter biglittlefeelings. Snabba, korta och konkreta tips till föräldrar som har hjälpt oss i vardagen. Ett litet tips om någon är intresserad. Dessutom får kontot en att inte känna sig ensam. Alla känslor är tillåtna och får ta plats. 🙂 Hoppas du får sömn i helgen!

 10. Mikaela

  Vi brukar satsa på att byta till rena vanliga kläder på kvällen, blir ju fortfarande en ”byta kläder match” men man har liiite mer energi och flexibilitet på tid på kvällen än på morgonen. Kändes konstigt först men är så smidigt att lillan är påklädd när hon vaknar. Stora killen vägrar pyjamas och kör bara kalsonger och det fungerar ju också fint att sova i 🙂 Och som andra skriver nedan, de kommer ju ge sig! Med största sannolikhet kommer de inte vilja ha pyjamas när det är skola istället för förskola. Och använder man mjukisar och mjuka tröjor så är det ju mest en definitionsfråga 😀 Du gör ett superjobb!

 11. Anne

  Jag skulle inte ha barnen i pyjamas på fsk men mest med tanke på att de alltid byter kläder när vi kommer hem pga virus och bakterier. Jag brukar alltid ta fram två tröjor t.ex och fråga min 2-åring vilken hon vill ha på sig. Då blir hon mycket nöjd och är lätt att klä på. Kanske redan provat detta? Jag tror dom du att det är mer att de övar sig på att testa sin vilja , än kläderna i sig. This too shall pass!

 12. H

  Fina du! Nej de måste inte byta från pyjamas. Byt pyjamas Lite oftare ist. Kanske kan han ta på sig kläderna på förskolan, kanske hjälper det om han själv valt kläder. Eller inte, låt honom ha pyjamas då. Lovar att jag skickat mina barn i pyjamas mer än en gång. ”okeeej du får ha pyjamas men då borstar
  vi tänderna”. Vi gör så gott vi kan johanna, och det är gott nog. Heja dig!

 13. Anna

  Klart du gör det bra ! Om barnen har motstånd till att göra vardagliga saker brukar jag försöka göra det till en lek eller motivera med något efteråt. Det är inte lätt och du behöver finna det som passar dig och vara trygg att det blir bra även för barnen. Som föräldrar gör man också olika ibland och det är ok.

 14. Jessica

  Jag har haft stora problem med min son och kläder, förskolan hade idéer om att han led av tvångstankar och HSP. Både han och jag grät varje morgon men ville han gå i shorts och T-shirt utan skor fast det regnade så blev det så. Fick många blickar av andra föräldrar. Helst hade han gått naken..
  Men vi red ut den stormen så nu är det mkt bättre men vill lilleman gå till förskolan i sin Spider-Man eller Batman pyjamas så får han det. Den striden tar jag inte, är så glad att han vill ha kläder på sig…
  Låt August gå i pyjamas!