Hur pratar man om självkärlek – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Hur pratar man om självkärlek

Gooodmorgon,

Igåreftermiddag blev kaos efter inlägget, haha. Fick pms, barnen var på dåligt humör och jag var så sprakig och hade sååå ont i magen av någon liten cysta eller något som sprack så jag gick dubbelvikt av smärtor, phu. Ni som såg på instagram vet. Idag äter jag scones till frukost och det känns redan lite bättre…

 

Jag har klurat vidare… På hur  man pratar om självkärlek, att vara självsnäll, att lyssna inåt och våga leva sitt liv fullständigt utefter lycka, vilja, drömmar och önskan – ens egna behov helt enkelt UTAN att det låter flummigt? Det har jag klurat en hel del på senaste året när jag själv jobbat otroligt mycket med mig själv och min resa mot att bli mer sann mot mig själv.

 

 

Allt jag tyckt låtit flummigt och liksom ”töntigt above” innan börjar jag mer och mer förstå nu vad det betyder och att det inte alls är flummigt – men väldigt sorgligt att vi är så enormt många kvinnor (främst) som missar MASSOR av livets goda för att vi lever ett liv så som vi tror förväntas av oss.

 

Tankar jag klurat på och börjar hitta lite svar inom, eller som jag hört men INTE ALLS FÖRSTÅTT innan är…

 • Att leva sitt liv för sig själv betyder inte att man inte bryr sig om andra
 • Att känna empati betyder inte att man måste finnas där med hela sin kropp, själ, fysiska kropp och i psykisk närvaro alltid. Man kan känna empati och ändå sätta sina egna behov först.
 • Att vakna på morgonen och känna in dagens förutsättningar och sedan leva efter vad man vill och önskar av dagen och inte utefter vad man förväntas av andra eller av sig själv att prestera
 • Att vara rastlös behöver inte vara en dålig egenskap, det kan vara en styrka också
 • Att ändra sig är helt okej. Man får ändra sig.
 • Bara för att jag KAN göra något betyder inte det att jag vill göra det eller ens behöver göra det
 • När folk säger ”ta hand om dig själv för att orka ta hand om dig andra men ta hand om dig själv först – lite som när man är på flyget så säger de att man ska ta på sig sin egen syregasmask först och sen hjälpa andra” så har jag tänkt att det LÅTER ju bra men dels har ingen av oss någonsin varit med om att syregasmaskerna åkt ner så vi VET inte hur många som i praktiken tar på sig själv först och sen andra och jag tror fasiken jag hade kastat mig över masken för att få på den på barnen innan jag hade fått på den på mig helt ärligt. Jag hade det. Alla andra före mig. Nu börjar jag sakta förstå bättre.
 • Lyssna på kroppen och lyssna på vad den säger, den säger ALLTID något. Är du sugen på att äta någon varm lagad mat så behöver troligen kroppen det – inte en iskall sallad. Är du sugen på en fräsch sallad så behöver kroppen det. Är du sugen på en rostad macka med smör så kan det till och med vara så att kroppen behöver det. Våga lyssna. När kroppen slår och sliter dig med smärta i huvudvärk så kanske den försöker säga något – lyssna.
 • Jag som HSPare (högsensitiv/högkänslig) tänker att det fullt normalt att leva efter årstider i allt från vad man äter och dricker till hur man rör sig och vad man känner för att göra förändras lätt höst/vinter/vår/sommar och är man en person som är van att sätta allt i olika fack eller liksom olika etiketter på saker så känns det som misslyckande varje gång man inte ”känner för” samma sak som man nyligen bestämde sig för kring rutiner eller annat.
 • Det är varken fel eller fult att ”ge upp” eller ”lägga av”.

 

 

 

Ja det finns många saker, jag frågade på min instagram om hjälp kring hur jag kan organisera upp att skriva om såna här ämnen MEN jag vet att jag skriver bäst på känsla och inte på att öppna datorn och titta på ämnen som borde produceras varje tisdag tillexempel. Så många feedbackade att fortsätta skriva på känsla och att det är härligt att hänga med i mina tankar utan att det är så uppstramat och uppradat. Så vi gör så, det finns många ämnen jag inte skrivit och publicerat om för att jag liksom velat räkna ut HUR jag ska ha ett tema kring det först men det ÄR ju VERKLIGEN INTE JAG så nu släpper jag det. Och fortsätter skriva av mig helt enkelt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cornelia

  Planerade inlägg som typ tema varje tisdag kan så fort kännas opersonligt och tillgjort tycker jag. Så fortsätt lita på känslan och skriv av dig När Du vill och om Vad Du vill! Det är då det blir äkta 🙂

 2. Johanna

  Ja, absolut fortsätt skriv utifrån din känsla 👌👌☺️ hitta inte på olika “regler” du ska hålla dig till 🙈 bara kör, vi älskar din blogg som den är! 💓
  Jag började med en viss personlig utveckling i somras. Jag läser en bok som heter En ny jord, författaren heter Tolle. Det handlar om att vi behöver börja känna istället för att enbart använda intellektet och att det finns en högre intelligens. Bortom vårt ego finns en medvetenhet som är vi. Om vi litar på den högre intelligensen så får vi hjälp genom sammanträffanden att skapa just vår framtid. Jag sa upp mig från mitt jobb (superläskigt) och nu har det hänt massa saker som jag aaaaaldrig trodde skulle hända! Jag behöver bara vara medveten och lita på en högre kraft 🙈 det låter superflummigt men det är inte så farligt som det låter 😂 ha tillit till livet och bär inte allt på sina axlar, det kommer lösa sig.
  Kram 💓

 3. Karin LH

  Känner igen mig i så mycket från min egen personliga utveckling senaste åren/månaderna..! Så jäkla fint när insikter klickar in inombords. Håller med om att det låter bäst för dig att fortsätta skriva på känsla! Ett sätt att “organisera” kan kanske vara att ha en särskild “kategori” som du använder vid varje sånt inlägg, så blir det samlat och lätt att hitta igen både för oss läsare och för dig..? Men det kanske du redan hade tänkt 🥰