Johanna Kajson

Prestationsprinsessor och duktiga flickor

 

Nu så, nu har jag hittat tiden att sammanfatta lite av det vi pratade om i det här avsnittet av Barnet går – att vara HSP på förälder och att ha ett barn med högkänslighetsdrag och vad man kan tänka på lite extra då…  Det kommer i ett inlägg i veckan! Jag vet att ni är många som följer mig som misstänker att ni har HSP-drag och ju mer man lär sig om sig själv desto bättre lär man sig hur man ska leva för att må sa bra som möjligt. Jag ÄLSKAR ju självutveckling och har klurat länge på hur jag ska kunna skriva mer om det här med att ta hand om sig själv och våga landa i vad just du behöver istället för att hamna i ett evigt ”klumpa ihop alla i samhället till breda rekommendationer” som vi så gärna gör via artiklar, sociala medier och råd och rön. Varje människa är unik och varje människa har heeelt olika förutsättningar, drömmar och önskemål om sitt liv. Så jag försöker lyssna mer på vad JAG behöver och mindre på vad andra vill säga till mig att jag borde.

 

Bild Maria Broström

 

Tänkte att vi kanske kunde ha en liten kategori här på bloggen kring detta, har ju skrivit massor om ämnet på olika sätt förr,  länkar några av de mer utförliga inläggen här – mycket för mig grundar sig i att vilja vara en ”duktig flicka” och hur det ligger naturligt att vilja presetera mera,  att kvinnor ska sänka kraven och ja – mammor som tar på sig rollen som hemmets projektledare och vill lära sig mer om good enough, att vi måste sluta jämföra oss med varandra osv… Detta ständiga som jag måste jobba aktivt med jämt för det ligger så naturligt hos mig att PRESTERA och få saker gjorda – gärna effektivt så det är därför jag så ofta säger och skriver ”nu ska jag göra något annorlunda-  jag ska vila med August istället för att beta av 17 saker på todolistan” för jag måste påminna mig hela tiden om att trampa ett annat spår än det jag är van vid. Jag gör todolistan 8/10 gånger – tidigare var det 10/10 gånger så numera vilar jag ju mer men jag skulle gärna vara 50/50 och tränar vidare på att ta hand om mig själv – eller som jag tycker är lättare – att ta hand om barnens mamma. Här har jag skrivit mer om att hitta återhämtningen när man är extrovert HSP som jag, jag gillar alltså att att vara sociala och stå i en spotlight men blir helt slut efter så jag måste planera min tid och min energi och det tränar jag på – troligtvis för resten av livet för det ligger inte naturligt hos mig som extrovert hoppetossa att säga nej till roliga saker och vila – jag måste anstränga mig för att planera in den tiden för mig själv.

 

Bild Maria Broström

 

Sedan jag fick barn så har ju det här med att hitta balansen i livet verkligen utmanats mer – jag tror många känner igen sig i att tiden inte riktigt ”räcker till” för allt man borde göra men även VILL göra och mycket är vad vi TROR att vi borde och vill göra pga sociala medier som får oss att uppleva att ”alla andra hinner med allt det där – men inte jag så jag känner mig misslyckad och missnöjd som inte hinner med allt jag borde och vill”, det känns som vi uppmärksammar det mer och mer men det tåls påminnas om OFTA. Att när vi scrollar instagram så registrerar hjärnan någon som bakade med sina barn och någon annan som tränade och samtidigt en tredje som hann jobba och nå längre i kariärren och en fjärde som var på spa och vilade upp sig och en femte som var på dejt med sin man och en sjätte som har nystädat hem och färska snittblommor – men vi stänger ner scrollandet av att behöva laga mat på rester i kylen, hemmet är stökigt och sömnbristen gör att vi inte orkade träna – kanske vi dessutom inte hann med allt på jobbet och imorgon ser det ut som vabb och vi BORDE känna oss som den där lyckliga mamman i scrollandet som bakar tacksamt och skrattandes med sina barn men en känsla av att livet känns orättvist och att man misslyckas med sitt sköljer kanske över en om vi inte är uppmärksamma. MEN DET VAR JU 7 eller i många fall över 100 personer som vi hann scrolla förbi som alla la upp DET dem faktiskt hann med den dagen och det blir ju en hel highlightlista av folks enda ”perfekta” pusselbit i livet som förvränger situationen – det gäller att vara uppmärksam på det!

 

Bild Maria Broström

 

Jag skrev om det där med att hitta balansen här – och sanningen är att det finns ingen ”perfekt balans” som vi alla verkar tro – ibland uppnår man balans och harmoni för en kort stund men oftast så åker ens gungbräda upp och ner och det bästa är att hitta acceptansen i att den gör så – för yttre faktorer påverkar enormt mycket, läs mer om det här.

Jag har svårt att verkligen på djupet landa i det där med att sluta söka balansen, för ibland uppnår man ju den och tror att man har ”figured it out” – livet alltså MEN så kommer yttre faktorer och stökar runt och så dunsar gungbrädan hårt ner i marken igen – hårdare för oss med HSP än andra.  Mer om det senare i veckan…

 

Bild Maria Broström

 

Så på tal om balans och att man tror man har ”figured it out” så är det ju det här med barns faser och utveckling i olika åldrar som också påverkar en, ingen dag är den andra lik och ingen ålder eller knappt månad är ju den andra lik för de lär sig nya saker hela tiden och utvecklas enormt mycket så det är verkligen att försöka leva här och nu och omvärdera ofta som gäller och det är som sagt ansträngande för mig som inte har det naturligt i mig att ”go with the flow” utan snarare vill lägga en plan och ha listor på exakt allt. 5 år har jag varit mamma nu och jag fortsätter att försöka vara mer här och nu – att JUST IDAG är förutsättningarna så här. Imorgon kan de vara helt annorlunda.

 

 

Detta ämnet är liksom ett ämne som ligger mig sååå varmt om hjärtat, hur vi alla – främst kvinnor för det är det jag framförallt tänker på även om det SJÄLVKLART finns män som känner likadant och tar på sig samma ansvar och utmaningar men i mitt fall så är jag kvinna, jag är mamma och jag har mycket kontakt med andra kvinnor, mammor och även unga tjejer som känner igen sig i detta prestationsprinsessaharveriet som så många fastnar i. Så det är där jag lägger tankarna – hur kan vi tillsammans hjälpas åt att fortsätta över på att trampa nya mark och nya spår för oss själva – och uppmärksamma andra…

 

Ja – tankarna svävade iväg som vanligt i ämnet – men det är alltid skönt att skriva av mig och det hjälper mig att påminna mig själv – likväl som att jag såå ofta får höra från er att ni uppskattar när jag vädrar alla dessa tankar.

 

Så, det var vad jag skrev ner denna onsdagsförmiddag till förmiddagskaffet – hoppas ni haft en fin start på dagn.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Isflingan

    Åh Johanna vad jag älskar dessa inlägg! Med dina tankar som far hit och dit men samtidigt innehåller så mycket klokt. Just det här med prestationsprinsessa, att vilja lägga upp en plan och att ha svårt att hänga med i barnens alla utvecklingsfaser känner jag så väl igen mig i. Och om just det skriver du så himla mycket tänkvärt. Inte för att jag alltid håller med dig, men du får mig alltid att tänka till och kanske vidga mina vyer lite. Jag följer faktiskt din blogg parallellt på två sätt. Både dina dagliga aktuella inlägg. Men jag följer också gamla inlägg. Jag har en son som är 1,5 år och därför läser jag din blogg från när Charles var lika gammal. Jag läser de gamla inläggen en vecka i taget utifrån hur gammal min son är. Och då får jag tänkvärda och aktuella tankar utifrån min fas i mammalivet också och hur du tänkte och kände i just den barnfasen. Tack för alla tankar, funderingar och inspiration du ger!!