Morgongröt och regler – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Morgongröt och regler

Godmorgon från denna gyllene skål med havregrynsgröt, jordnötssmör, chiafrön, havremjölk och banan…. Mmm, äntligen gröttider igen och jag älskar det! Jag är dock lat och gör min snabbt i micron, tar bara 40sek och eftersom det bara är jag i familjen som äter gröt blir det smidigast.

 

 

Smarr! Läste dock på Linneas Skafferi att hon blandar havregrynen och vattnet kvällen innan och låter det stå över natten så blir den ännu lenare och sen kokar hon ihop det med havremjölk och det låter ju URGOTT!! Jag har helst banan på min gröt, kör äpple ibland men oftast är det lite banan jag vill ha – vad har ni på gröten?

 

 

Igår promenerade jag i solen till förskolan och hämtade barnen och sen gick vi hem och lekte dude perfect och försökte kasta flaskor med färgat vatten så de landade stående, och så hade vi dansparty till “Dr Bajskorv”, har ni hört den? Båda skrattar så enormt mycket när vi dansar runt här hemma, haha. Fantastisk eftermiddag och kväll!

 

Man kan skjuta fotbollen på flaskorna i mål också, helt galet varmt septembervärme nu ju… 21 grader och strålande sol!

Imorse vaknade jag själv med barnen för Rickard åkte tidigt så då var det jag som skulle lämna och det var hur ljuvligt som helst att se båda barnen springa in till sina avdelningar SÅ glada. Framförallt August som tok-älskar förskolan nu och vinkar och springer in på en sekund. Jag tjuvkikade in och såg att en äldre kille som han leker ofta med gick och höll honom i handen, sånt gör en såå varm i hjärtat ju!! Och Charles har kul på förskolan men tycker det är liiite jobbigt att balansera det här med att vara på storbarnsavdelningen med alla krav och regler som de övar på nu, det kan man ju förstå att man saknar att vara ansvarslös emellanåt för det känner ju till och med jag, haha.

Men jag är glad att de har lite regler och övar på sånt som är skolförberedande nu eftersom C är lite som mig , högkänslig och det tar tid att komma in i förändringen så blir kanske inte steget lika stort och läskigt nästa år när det är dags för skola… De har gympapåse och övar på att hålla koll på sina grejer, byta om inför gympan i gympasalen en gång i veckan och sen byta tillbaka och hänga tillbaka sin gympapåse… De har matvärdar som sköter dukningen och hämtar maten och säger varsegoda och då måste de andra barnen sitta och vänta och de tar mat själva, så mycket som de orkar äta så matsvinnet minskar…. Massa små grejer som är förberedande, klokt ju!

Idag ska det blir 22 grader och strålande sol så jag tror jag får ta med dem hem till mormor och morfars pool efter förskolan och ta säsongens sista dopp. Jag badade i havet igår och även om jag egentligen inte orkar “fånga solen och värmen” så ångrar man ju aldrig ett dopp efter. Ljuvligt.

Så i eftermiddag ska vi leka sensommarsemester. Blir fint det!

 

Nu – jobba med ett SÅ roligt samarbete!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Josefin

  Min äldsta börjar också förskoleklass nästa är och jag skulle önska en lista på allt som är bra för barnet att kunna innan dess – vad underlättar och vad krävs liksom? Man har ju själv gått i skola men alla minns vi ju mer eller mindre… Du kanske kunde ställa frågan på insta och sedan samla alla svar i ett blogginlägg, eller nåt, så att alla vi som sitter i samma båt kan ägna året år att hjälpa våra små (stora) att förbereda sig? Bara ett tips/önskemål.

  1. Mia

   Vi fick höra att det är bra om barnen kan äta själva, klarar av att hantera sina kläder och skor själva (hallå kardborre!) samt kunna gå på toaletten själva.

  2. Maria

   Jag har jobbat på förskola i flera år och vet att generella grejer barnen bör klara av själva/de inte får hjälp med i skolan är:
   – Toalettbesök (en lärare vill sällan följa med barn och torka dem på toaletten)
   – Ta mat själv/duka av
   – Hålla koll på sina egna saker
   – Kunna hålla fokus i cirka 30-40 min (lektion)
   – Kunna grunder av att skriva/läsa/stava sitt namn etc
   – hantera kläder/skor själv

   Som förälder gör man sina barn en tjänst att hela sista året av förskolan ständigt preppa inför skolan, var med och hjälpa till hemma, duka av mat själv, sköta toalett själv, klä på sig/av sig och kanske öva lite läsning och att skriva hemma. Fokusera mer på lärande än bara lek.

 2. Johanna

  Började nyligen äta gröt och det receptet jag kör är så gott att jag aldrig vill sluta 🙂
  Ta lika mängd av havregryn, mjölk och vatten och koka upp. Mosa under tiden en halv banan i skålen, lägg i lite frysta bär (jag kör hallon eller blåbär som tinar när man lägger i gröten). Lägg i gröten sen och knäck ett (rått) ägg o blanda allt. Toppa med lite kanel och mjölk. Så gott!

 3. Therese

  Kör i ett rått ägg också så blir det riktigt mättande. Vispa till ägget löst sig. Blev alltid så hungrig efter gröten innan men icke nu sen jag börjat med ägg🙌

 4. J

  Jag har börjat göra gröt på havrekli stället för havregryn, och det blir så leeent och gott! Ibland gör jag grahamsgrynsgröt (smakar som mannagrynsgröt fast är fullkorn) vilket också är supergott. Brukar ha banan och mandelsmör på <3 eller kanelstekta äppelbitar.