Gör din egen midsommarkrans eller blomsterdiadem – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Gör din egen midsommarkrans eller blomsterdiadem

Äsch – jag ompublicerar detta inlägget från i fjol för det är så tydligt och bra:

 

 

 

Jag vet att ni är många som vill göra egna midsommarkransar men att många är så rädda för att prova men det är SKITENKELT. Jag lovar. Och du kan göra den kvällen innan så slipper du stressa, lägg den bara i en plastpåse och spraya in vatten över den och lägg den i kylen över natten så klarar den sig kanonbra. Floristtips!

Det finns lite olika sätt att göra midsommarkransar på – allra enklast är min tjoff-tjoffkrans som man bara rycker åt sig något grönt i närheten och sen några blommor och sen är allt man behöver ståltråd och så vevar man. Denna tjoff-tjoffkransen har fått mååånga att våga sig på att göra sin allra första midsommarkrans vilket jag är glad för!

 

 

Tekniken i denna är typ så här, som den krans jag gjorde till tidningen Amelia och som Lisa Wikstrand fotade. Här gjorde vi den bara med brudslöja men det är exakt samma teknik som i videon – med tjoff-tjoff helt enkelt, haha.

 

1. Klipp blommorna i korta små stjälkar, det kan vara vilka blommor som helst.

 

 

2. Gör minibuketter med de blommorna du vill ha och börja linda runt stjälken med den tunna ståltråden.

 

 

3. Lägg till en ny liten bukett med blomhuvuden mot de befintliga blomhuvuden – alla stjälkar på samma håll alltså – och snurra några varv med ståltråden. Sen fortsätter du så.

 

 

4. Fortsätt så det blir som en lång blomstergirlang och mät av på huvudet hela tiden. Gör den lite mindre än du vill ha den på själva midsommardagen för den töjer sig när man gör den med sån här teknik – blommor är levande material som formar sig på ditt huvud när du väl ska använda den.

 

 

5. Nu är det dags att binda ihop kransen och då lägger du stjälkarna innanför blommorna och bilda en rund ring och tjoffar runt några varv till där. Jag brukar inte ha sidenband på mina midsommarkransar men det är en fin detalj om man vill fästa något extra. Är det någonstans det stickar ut för mycket – om du t ex har björk i botten som i filmen – så är det bara att klippa av eller vira några extra varv runt.

 

 

6. Fira midsommar!

Alla bilder i denna serien är tagna av fantastiska Lisa Wikstrand för tidningen Amelia.

 

Sen finns det den tekniken som floristerna använder om du beställer en midsommarkrans, då binder man den nämligen på en tjockare ståltråd som man gjort en ställning av för att den inte ska tappa formen. Det är faktiskt lika enkelt det men det behövs ju lite mer material – ståltrådspinnar som du tvinnar ihop och sen floristtejp som du tejpar runt för att den ska ha en bra bas. Längst ner på båda sidorna tvinnar du ihop varsin liten ögla som du sen kan fästa ett sidenband i och fördelen med denna tekniken förutom att den håller är att du kan reglera storleken med sidenbanden så den blir perfekt på huvudet.

 

 

1. Ta 4 ståltrådspinnar, två i varje hand och tvinna ihop. Forma den nu längre pinnen till en rund form och gör öglor på varje ende (dessa tvinnar du också.)

 

 

 

2. Tejpa med florsisttejp runt hela din stålring och klipp ner alla blommor till korta små stjälkar precis som i alla andra guider. Sen är det exakt samma teknik igen men på själva ställningen. Att vira blommor med blommor mot blommor – alltså över stjälkarna hela tiden.

 

 

3. När du är klar avslutar du med att vända på sista blomman och sen fäster du den tunna ståltråden och tar fram ett sidenbanden som du trär igenom öglorna och binder fast hela kransen med.

 

 

Sista tipset är för er som vill göra blomsterdiadem istället, har inte hunnit fota en guide men det är superenkelt det med, här gjorde jag ett till min vän Linnéa när hon skulle gifta sig:

 

 

Visst är det fint? Till både barn och vuxna – jag kanske kör på blomsterdiadem i år tänker jag nu, haha…

  1. Köp ett billigt tunt barndiadem – finns t ex 3pack på Lindex
  2. Vira floristtejp runt hela vägen som på bilden några steg upp
  3. Klipp små, korta stjälkar på dem blommorna du vill använde och vira runt med floristtejp med samma teknik som i tjoff-tjoffskransen fast med stomme, man drar alltså tejpen runt varje stjälk och lägger på nya blomsterhuvuden över hela tiden.

 

 

LYCKA TILL mina vänner – visst vågar ni göra midsommarkransar i år??

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. T

    Tack för att du peppade mig att våga göra egna! Nu ligger det 3 st fina kransar till mig och mina döttrar i kylskåpet 😍

  2. Caroline

    Wow tack!! Så taggad på att göra egna midsommarkransar för första gången 🙂 tusen tack för tips!! Ha en fin dag i solen!