Tips när barnen är kräksjuka? – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Tips när barnen är kräksjuka?

Godmorgon torsdag….

 

 

Ja man kan ju lugnt säga att jag är…. trött…  Min natt med A och det blev inte mycket sömn av det där, sen stack Rickard tidigt till Stockholm för jobbet idag så jag stängde av väckarklockan och tänkte att det får bli som det blir. Så när Charles ropade 7:45 skrev jag direkt i appen till förskolan att vi kommer efter frukost idag och hoppades på att A skulle sova liiite till medan jag gosade ner mig i Charles säng och tänkte muta honom med att spela spel på paddan – dock kom August GLATT inspringande med full energi ett par minuter efter så det var bara att gå ner och fixa frukosten till dem och hälla i mig kaffe.

 

 

Väl på förskolan 8:50 var det extreeemt få barn… Eftersom halva gruppen har fått någon slags kräksjuka – först ett barn natten till igår och sen inatt ytterligare 3 familjer till (vi har många syskon på vår förskola så tror bara det varit ett barn i varje familj om jag har luskat rätt – ÄN SÅ LÄNGE… Men då faller ju extremt många barn i gruppen bort och dem som har syskon som är små stannar ju också hemma). Så jag kände bara att det är lika bra att preppa för två magsjuka barn här hemma med just in case så nu undrar jag:

 

VAD är era bästa tips och trix när man har två kräksjuka barn hemma? Eller ett kräksjukt och ett friskt som också måste vara hemma såklart? Ge mig alla hacks ni har så känner jag mig redo om det nu är så att vi får hem det hit med, haha.

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Maria

  Vätskeersättning med smak för barn o avslagen coca cola samt en massa handsprit o sånt…tycker ja städar, tvättar o är så noga när magsjukan kommer men ändå går den varje gång runt hemma, fattar inte vad jag gör för fel, händer bara hos oss känns det som 😉

 2. Aggie

  Just det! Det allra bästa tipset! Det finns ett pulver som man pudrar över kräk, låter detta torka i 30 sek och då är det som magi, bara att sopa upp kräket! SuperSorb heter vårt. Hade vi inom vården och på förskola. Så smart!

 3. Aggie

  De där skyddande lakanen från Ikea i alla sängar under denna säsong. Dela upp toaletterna stenhårt om man har två. De sjuka får inte röra nåt i köket, utan blir serverad allt! Vi har gärna nån extra kudde och sånt i sängarna vanligtvis, men allt sånt ta bort (mindre att tvätta vid leka i sängen). Man kan även göra isglassar av vätskeersättningen och ha extratäcken och sånt redo innan natten.
  Just det! Brukar sätta en soppåse i kräkhinken med lite hushållspapper (Så det inte stänker upp) på botten. När barnet kräkts klart, är det bara att gå ut med soppåsen och sätta i nytt, i hinken. Och sen försöka mysa till det så mycket det går, iPads (dock kan det kräkas på dessa när de är små, bättre me tv då), filmer, spel, Lego osv och sjukt mycket kaffe för en själv (om man själv inte drabbats). Tvätta händer i massor och duschar barnen ofta när de är magsjuka eller sätter dem i ett bad, då får de en rolig aktivitet och bort me bacillerna. Massa kramar!

 4. Amanda

  För att skona dig själv – ta tre hela vitpepparkorn och svälj varje dag. Det håller en frisk! Tips från min mamma som jobbar på förskola och *peppar peppar* inte blivit magsjuk på 30 år.

  1. Sanna

   3?! Hehe här hemma kör vi 9! Tugga en tugga på dom så att de krossas lite och andra fortfarande är hela😆🤞🏼

 5. Jessica

  Hej,
  Köper ”kräkpåsar” på apoteket som vi alltid har i sängborden, i bilen och ja lite gömda på bra ställen. Har visat barnen hur de ska göra när de behöver kräkas i dem sen tidigare och har funkat bra när magsjukan varit på besök. Sen köper jag hem riktig spritrengöring som de har på vårdcentral/sjukhuset att rengöra med.

 6. Jessica

  Sågspån till de kräk som inte kommer i ppse/hink. Fungerar super bra, suger upp all vätska o sen akn typ sopa upp det, då slipper man även hålla på med allt kladdigt o en jäkla massa hushållspapper 😊

 7. Anna H

  Salta pinnar och saft/läsk som barnet tycker om… då klarar de sig bra flera dgr. Och isglass! Mina barn brukar tappa aptiten i upp till en vecka när de haft kräksjuka. Mkt roligare än att truga med vätskeersättning.

 8. Sarah

  Åhh hoppas ni slipper! Här kör vi stenhård uppdelning av badrummen eftersom vi har två. De sjuka får en, de friska går på den andra. Tvätta händer, kläder, sängkläder ofta. Bara engångshanddukar. De gånger det funkar har vi isolerat de sjuka HELT från övriga familjen I en gäststuga 😅(tråkigt, men så skönt när det väl lyckats begränsa smittan men det funkar ju såklart inte om tex en vuxen behöver vara hemma själv med två barn)
  Håller tummarna att ni klarar er utan smittan ✊🏻

 9. Anne

  Bästa tipset: Om man inte absolut måste lämna och kan jobba hemma t. ex så undvika att lämna barnen,på förskolan överhuvudtaget om det går kräksjuka!

 10. Jessica

  Jag har bäddat dubbelt i alla sängar. Alltså säng, ett lakan, madrasskydd och ett lakan till. Om olyckan är framme är det bara att ta bort det övre lagret, addera några extra handdukar och sen kan barnet lägga sig i lugn och ro medan en själv slänger in allt i tvätten. På så sätt slipper man allt rodd med att hitta nya lakan och bädda mitt i natten med ett ledset barn. Och jag upplever att det oftast är första gången det kommer i sängen, sen är man ju oftast mer förberedd med hink bredvid.

 11. S.

  Mina barn är drillade i att alltid tvätta händerna direkt man kommer hem från förskola/skola, affär, utelek o.s.v. Vi brukar även byta strumpor efter föris. Ingen stor grej för dem, mer en rutin som typ tandborstning etc. (Livet med en mamma som är sjuksköterska..🙈) Om de väl blir sjuka: vätska teskedsvis så snart som möjligt efter första kräkning/diarré! Det går snabbt att hamna back i vätskeebalansen hos de små och att ha en uttorkad unge är fruktansvärt (been there…) Vi brukar ställa äggklocka på 5 min-intervall och så får barnet dricka en klunk/sked varje gång det ringer, INTE mer för då kommer det bara upp igen. Gärna vätskeersättning eller annat med salter och socker i, istället för bara vatten. Ett annat tips är att en blå ikea-kasse har stor träffyta och funkar bra att fånga kräks i från småttingar som spyr “stort” och har svårt att pricka en hink… Håller tummarna att ni klarar er!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja strumpor av och tvätta händerna och alla kläderna i tvättmaskinen efter förskolan varje dag på vabb-säsongen kör vi med… Äggklockan – SÅ SMART! Köpte hem både isglass också, vätskeersättning vägrade stoer sist i somras när han var kräksjuk men vatten på tesked funkade okej… IKEA-påsen, har jag ALDRIG tänkt på. Sköljer du ur den då varje gång och sen slänger när de är friska? De kräker ju “stort” ja… True

   1. S.

    Idén om ikea-kassen föddes av att min då 2-åring fick panik av att jag försökte hålla hink framför hans ansikte när han började hulka, stackarn.. påsen går ju att “veckla ut” lite mer som ett förkläde typ, och så gör det inte så mkt om barnet rör på sig (ofta blir de ju lite oroliga precis innan kräk). Den gången hade vi så många blå kassar hemma att de nog i ärlighetens namn hivades ganska omgående… Men funkar säkert lika bra att skölja av emellan, lite mer klimatsmart ju! 🙂

 12. fanny s

  När våra barn är kräksjuka ordnar vi ett “läger” i vardagsrummet. Jag och min man turas om att sova på soffan i vardagsrummet, med barnen på madrasser på golvet. Vi plockar undan mattor, finkuddar, ullfiltarna och sånt som man helst inte vill ha spya på. Vi har allt redo – spyhink, rena lakan, handdukar, städartiklar, rena pyjamasar etc. Är olyckan framme är det enkelt atr rodda i natten. Vi tycker detta är enklare än att ha barnen i sina sovrum på natten. Mina barn är något äldre än C och A, så de tycker bara det är mysigt att få ligga på madrass och titta på tv på kvällen och sen sova tillsammans allihopa på golvet 🙂 Jag har en snart 1-åring också, honom hade vi aldrig fått att sova nån annanstans än där han är van. Men de större barnen tycker att det är ett litet äventyr!

  Hoppas ni klarar er undan! <3