Vad jag gör som bröllopskoordinator – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Vad jag gör som bröllopskoordinator

Hello torsdag och här kommer ett fullmatat bröllopsinlägg för nu fick jag SÅ härliga bilder från fotografen Tobias Guldstrand som Johanna och Jonas hade bokat till sitt bröllop i somras, och redan på första bilden skrattade jag högt för den här bilden är så typisk mig i mitt jobb och jag är så himla glad att han tog sig tid att ta den. Tips nummer 1 till bröllopsfotografer – fånga även koordinatorn och ge henne bilder efteråt – att få känna sig sedd efter ett 18 timmars arbetspass och ha bilder in action är GULD värt och något många missar…

 

 

Ja vad gör jag då på bilden… Jag synkar gästlista med bordsplaceringen med bruden samtidigt som hon får håret fixat… Och på just detta bröllopet skrattade vi mycket åt det här för det var lite relaxed gäster (och brudpar) så samma dag hade vi knappt en uppdaterad lista på vem som skulle komma eller inte, utmaning för koordinatorn som ska ha stenkoll på allt men måste kunna go with the flow också. Älskar denna bilden, för den säger allt om hur förmiddagarna brukar vara för mig på bröllopsdagen, mycket pappersarbete, synkar i telefonsamtal, sms och att springa mellan olika rum/locations för att synka face2face….

 

 

 

Och det är exakt därför jag inte jobbar med dekorbiten längre, för numera gör jag så pass stora bröllop där det är så otroligt många leverantörer involverade men sedan är jag även involverad i så mycket kring relationerna inför och under en bröllopsdag – och mitt största uppdrag som är att lugna och peppa främst brudpar och coacha toastmasters och synka dem med resterande körschema/köket osv hela tiden….  Jag jobbar dygnet runt sista dagarna och under bröllopshelgen och då har jag konstant kontakt med brudpar, föräldrar, toastmasters, tärnor, marskalkar, barnvakter, locations hovmästare, dekorbolag, musiker, tekniker – you name it. Det är miljoner små detaljer som synkas hela tiden och mitt jobb är att se till att allt flyter perfekt för gäster och brudpar och att inget av det vi håller på med bakom kulisserna märks, något jag har blivit dunderexpert på.. Ni skulle bara veta vilka enorma utmaningar jag kastats in i under mina bröllop som ingen någonsin får vet  – det är det man väljer just mig för. Trygghet, tillit och att alla på hela bröllopet kan luta sig på mig….

Sanna Guidetti berättade förresten om en händelse i sin senaste vlogg där hennes pappa som hon inte hade pratat med på flera månader dök upp 15 minuter innan vigseln och jag fick ett samtal där jag skulle ta beslut kring hur vi löste allt. Att jag där och då lärt känna såväl brudpar som brudfölje och hela familjesituationen så jag i ryggmärgen VET hur jag ska agera för att det ska bli bäst för alla är flera år av erfarenhet för såna situationer och det är min största trygghet i att jag är relationsmänniska. Sanna berättar kort om sin upplevelse men det var sååå många små detaljer som var så fina i hur detta skedde, människor runt omkring dem som ställde upp och bara LÖSTE så mycket för att det skulle bli så bra som möjligt för alla – allt medan vigseln blev lite sen men gästerna inte märkte speciellt mycket.

 

Jag la upp detta på instagram efter bröllopet för att försöka förklara vad det är jag gör under en bröllopshelg som gör att jag inte jobbar med t ex dekor som många tror är mitt yrke…

 

 

Alltså, just Guidettis bröllop var extra för där var så mycket känslor och SÅ mycket kärlek som fanns runt dem – och SÅ mycket överraskningar som skulle fixas med för dem men även lite spontana grejer som vi skulle lösa på uppstuds. Men jag vet med mig att jag är som bäst på plats under en bröllopshelg och liksom bara löser allt som kommer i vägen utan att någon utomstånde märker av det.

På ett annat av mina bröllop i somras så trillade brudens mor ner i vattnet när hon skulle ner i en båt. Men hon stod glatt och dansade på dansgolvet 45 minuter senare. På ett bröllop gick transporten som fraktade pianot till vigseln sönder och musikerna kunde inte genrepa men det stod på plats precis innan vigseln och ingen märkte något. På ett annat sa bruden 3 minuter innan first look att hon ångrade sig kring sin brudbukett och att den kändes alldeles för stor – det löste vi med… Och det har varit ringar som inte varit på plats som vi trackat från Paris till att levereras direkt till kyrkan 20 minuter innan vigseln, det har varit spontanshot och spontandrinkar som någon talare har kommit på att de vill ha in i slutet av sitt tal, det har varit konfettikanoner som inte funkar och ström som gått – men allt löser jag och teamet jag har med på med ett leende på läpparna.

 

 

Tillbaka till detta bröllopet i somras då…. Där brudparet hade valt Tjolöholms slott som location, en coolt Törnrosa-slott med extremt mycket restriktioner kring vad man får göra och inte pga att det är från typ 1800 talet. Och där var många utmaningar att bara LÖSA bakom kulisserna kan jag säga, haha. Som att det är öppna visningar av slottet för allmänheten in i det sista som gör det svårt att bygga scen till Daniel Lemma eller hänga upp en blomstervägg bakom honnören. Men det gick!

 

 

Och det gick ju tack vare att jag kunde fokusera på att synka leverantörer och brudpar och allt vad det var och hade med mig ett dekorteam som byggde och skapade looken – här jobbade jag med otroligt duktiga Vesters Design som tagit fram alt kring hur bröllopet skulle se ut. De gjorde trycksaker, blommor, köpte in ljus ordnade ljusstakar, fotobås och vigselbåge och allt – you name it. Och det blev SÅ fint – här är jag och Malin som är deras VD:

 

 

Ja ni ser ju – de var ju ett stort team som jobbade med att skapa allt detta och det hade liksom varit omöjligt för mig att göra det OCKSÅ. Så jag gör inget med dekoren längre, jag bokar alltid dekorteam som tar helhetsansvar för blommor, trycksaker, dukning, skyltar och roliga fotobås/ godisbarer osv osv osv. För det kan jag varken kvalitetssäkra eller genomföra – och jag är inte bäst på det. Det är kreativa dekoratörer och florister som är bäst på det.

 

 

Och jag då – ja jag har jobbat ensam i så himla många år men har numera gärna med mig ut deltagare från Great Weddings Academy ut på såna här uppdrag, här hade jag med mig duktiga Malin och Datte tillsammans med hela teamet på Vesters Design.

 

 

Hade ALDRIG gått utan dem, Malin har jag jobbat med flera gånger och kommer ta in i bolag många gånger till, nu väntar hon sitt första barn dock så nästa sommar får jag snällt klara mig utan henne.

 

Det häftiga är att jag är nästintill fullbokad för både 2020 och 2021 redan, det rasar in förfrågningar och jag har ju satt en snäv gräns på hur många bröllop jag tar mig an varje år eftersom jag istället jobbar så länge och intensivt med dem. Så jag har fått tacka nej till massor redan, tråkigt såklart att inte kunna vara överallt men det känns helt rätt att äntligen faktiskt bara göra så många bröllop som jag hinner och kan ta betalt för – att inte jobba gratis eller för mycket och ta tid från min familj, återhämtning, träning eller bara nöjen. Jobb är jobb och just mitt jobb är fantastiskt men jag vill ha en bra balans med när jag inte jobbar också – för att fortsätta orka ge allt och lite till till just mina brudpar.

 

Oj så långt inlägg det blev men det bara flög upp bröllopstankar när jag såg bilderna som Tobias hade skickat – tack snälla!!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.