Orka med sommarlovet – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Orka med sommarlovet

SOMMARLOV….

 

Detta magiska långa sommarlov för barnen med oändligheter av tid…. Glass. Utflykter. Bad. Lek i kvällssolen…

 

När vi var på Badhyttens “Strandhytt” och åt Aldos glass igår… Vi han med sjukt mycket igår, haha. Morgondopp och lek på stranden, grilla lunch, leka i trädgården, åka på utflykt till Skanör, eftermiddagsdopp alla tre och lek i havsvågorna, spontan lek med några av Charles förskkolekompisar på stranden, 3 telefonmöten för mamman som dessvärre inte är ledig på sommaren, TV-mys, läsa bok, leka med vatten i trädgården, bada i badkaret och duscha alla tre…. Allt i rasande tempo, härligt, underbart och något gnälligt såklart emellanåt.

 

 

 

Man vill skapa så många härliga minnen till barnen MEN det är ju en utmaning också får jag säga, att jonglera två barn i två helt olika faser med mat, sömn, blöjor och toabesök. Olika önskemål, viljor och såklart en del gnäll uppblandat med ljuvliga skratt. Jag och killarna hade en helt fantastisk sommarlovsdag igår men jag var ändå slut på kvällen – för jag måste sänka kraven och inse att exakt varje minut av sommarlovet kommer inte vara en idyll och ett minne för livet, haha.

 

Ibland är det tjurigt och alla i familjen måste anpassa sig efter varandra. Och att laga två middagar varje dag – nej det är fasiken inget för oss. INte ens att lyckas raffsa fram rester – det får bli jordgubbar-fil och grönsakshak till lunch eller kvällsmat tror jag. Balans och enkelhet och totalt njut när allt är sådär magiskt och sen är det bara att kämpa sig igenom när det är lite motigt eller tjurigt. Det är också okej.

 

Jag har ju inte sommarlov eller semester utan högsäsong parallellt dessutom vilket försvårar den där balansen men nog ska vi hitta den. Och jag ska njuta av varje sekund och minut som är så här idyllisk och magisk och spara i minnenas arkiv.

 

 

 

Sen inser jag att det är ju lite installationstid för oss alla, att anpassa oss för det här med total ledighet och vara tillsammans dygnet runt. August är ovan och sjukt nyfiken på att storebror är med hela tiden. Han har blivit så stor också så han vill ju liksom bada eller leka i sanden om vi är på stranden – inte bara somna i vagnen. Och äter vi glass så tittar han storögt på detta vi alla smaskar i oss som han aldrig smakat. Han inser att det han har i sin lilla skål är inte samma sak. Han börjar bli stor – och det är ju annorlunda för honom också att vi alla är hemma. Eller ja, jag och killarna, Rickard går på semester nästa torsdag så då är vi iaf två vuxna på två barn. DET blir kanske lite lättare just när jag måste ta telefonmöten mitt i allt, haha.

 

Hur har ni det med starten på sommarlov och semester? Bara ljuvliga sommarminnen för livet eller är det att alla tre gråter eller gnäller eller skriker samtidigt? Jag både grät och skrek igår men sa också förlåt. Så viktigt. Och sen kom mamma och räddade mig och skickade iväg mig och Rickard på dejt med våra vänner. Fint att tanka upp igen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma-Karin

  Tjugoåring här med en väldigt lycklig barndom – mycket av det jag minns med värme är fullkomligt vardagliga saker, som fiskbullar och makaroner till lunch, hänga lakan med pappa, skrota i trädgården när föräldrarna påtar… Ta det lugnt och var glada framför massor av utflykter och aktiviteter, så löser det sig! 🙂

  1. johannakajson
   johannakajson

   <3 :). Ja idag har vi haft vattenkrig med vattenslangen och vattensprutan och vattnat trädgården. Sjukt kul!!

 2. Camilla

  Hej Johanna! Har följt dig länge och du verkar så klok. Tänkte fråga dig. Om din mamma hade favoriserar din syster framför dig fler tal gånger, hur hade du reagerat tror du? Ni verkar vara så fin familj. Har också en fin familj, men det är ingen som kämpar föt den. Vi ses aldrog bara kalas, jul. Jag kämpar för att vi ska vara tillsm och ha det bra, bjuder alla till midsommarfirande, bjuder med till stranden osv, Vill speciellt att mina barn ska ha en mormor och att de ska ha en fin och nära relation. Men ibland känns det tungt, när jag hör och ser hur hon alltid favoriserar min syster. Pratar jag med henne säger hon bara att det inte alls är så.. Hade jag inte haft barn hade jag nog struntat i och engagerat mig, men för mina barn är jag stark och kämpar. Gråter ibland för att jag tycker det är så trist 🤦‍♀️ Har du några tips, eller tankar om hur du hade gjort?

  1. johannakajson
   johannakajson

   Åh vad tråkigt!! <3. Det är skitsvårt för mig att ha tips eftersom jag inte alls vet hur det är och har svårt att sätta mig in i det och förstå hur man kan göra så mot sitt barn och sina barnbarn. Jag känner VERKLIGEN med dig!! <3. Fortsätt kanske fråga henne om det finns något härligt som de gör tillsammans som hon vill göra med dig/ er också?

 3. Malin

  Jaa alltså jag blir stressad bara av att läsa om dina dagar haha. Barnen är ju så små, för deras skull behöver nog inte dagarna maxas alltid. Ta det lite lugnare för din egen skull så kommer nog barnen ha ett skönt lov ändå!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja vi har gjort vad Charles vill göra :), vet inte om andra tycker det är stressande med utflykter eller mer stressande än mig för jag tycker nästan det är mer vila än att vara hemma. Så det som stressar någon annan kanske är min paus – haha. Man är ju olika 🙂

   1. Josefin

    Jag tycker ofta det är enklare att göra utflykt med mina två småttingar än att vara hemma med dem, oavsett om vi är båda föräldrarna eller om jag är själv med barnen. Mina barn älskar när det händer grejer och vi gör något och vi lyssnar mycket på dem, men en sak jag insett är att även om de (nästan) alltid vet vad de vill göra så vet de inte alltid vad som är bäst för dem. Känner såå igen mig i dethär med att man är HELT SLUT efter en fartfylld dag och barnen är ju på något sätt också det (även om det tar sig uttryck på andra sätt än för mig och de kan verka pigga), så denna sommaren satsar jag på färre aktiviteter för oss men försöker fortfarande inkludera barnen genom att de får välja på två lugnare aktiviteter (tex bada i plaskpoolen i trädgården eller läsa böcker).

 4. Sanna

  Du verkar planera helt underbara dagar Johanna, men var inte ett för barnen ska ha det ”lite tråkigt” också ibland. Det är inte farligt liksom så jag tycker du gott o väl kan släppa lite på din prestationskänsla. Det är okej att ”bara vara” också💖

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja alltså de får ha tråkigt, trust me. Jag tar ju telefonmöten och måste skicka något mail osv osv så det är en balans och att bara häcka runt hemma gör vi med, eller vila i soffan framför en massa tv- fast det tycker inte A om så det är oftast för att han är så sjukt klängig på mig nu som jag lätt hakar på det Charles vill göra som utflykt för det blir enklare än att bara vara hemma en hel dag i sträck vi tre 🙂

 5. S

  En fråga till bröllopsexperten! Får man som gäst på ett bröllop ha på sig en klänning som är mönstrad med vit botten? Kram

  1. johannakajson
   johannakajson

   Väldigt svårt för det beror heeelt på hur den ser ut och vilka färger mönsterna är. Den får inte på något sätt tas som en vit klänning om man säger så – men en färgmönstrad klänning där det är vitt med ett print på skulle absolut kunna funka

 6. Malin

  Alltså detta är lite klurigt, tycker du är helt fantastisk och imponerande på att hitta på massa mys och små utflykter. Men det är inget fel att sänka ribban lite, sommarlovet är långt och jag läste faktiskt att det vi vuxna minns från våra sommarlov back in the dags är ett ihopkok av ca 10 sommarlov.. Så utifrån dagens samhälle och sociala medier tror jag lätt vi vuxna stressar upp oss och försöker hitta på mer än vi behöver, ur barnens perspektiv. Fråga istället vad barnet vill göra och vad som krävs. Här hemma har vi en snart 3 åring som är överlycklig om hon får gå till lekplatsen en sväng och behövs inte så mycket mer. Allt man hittar på och stressar med som vuxen är inte för barnets skull utan för än själv.. förstå mig rätt och du är dock extremt duktig på att lyckas med just det lilla ändå kan bli något extra. Själv bävar jag för att åka ensam med ett barn till stranden, även om jag vet att det om något skulle göra dottern överlycklig!!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja alltså det är ju charles som önskat allt vi ska göra, och att gå till stranden ÄR ju ingen grej för oss att bäva för eftersom vi går dit på någon minut och hem igen och jag behöver liksom knappt packa med en blöja. Så det ser kanske mycket ut men det är ju vår “lekplats”. Om ni går till en lekplats som en grej på en hel dag så går vi till stranden fats vi kanske går dit två gånger för vi blir uttråkade snabbt där (haha, så pass bortskämda att ha det det så nära :). Vi har kört på precis det – att fråga Charles vad han vill göra och så har vi gjort det 🙂