Vad jag jobbar med – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Vad jag jobbar med

Glad fredag och tack för all pepp här och på instagram kring mina inlägg igår. ÄNTLIGEN säger jag bara, äntligen börjar jag känna mig lite mer som mig själv, äntligen börjar jag se vad jag vill och kan göra på jobbet, äntligen sätter jag rätt värde på mig själv och min tid och äntligen gör även kunder det. Jag får frågor ibland “varför du inte X (kändis)  bröllop” och svaret är oftast så enkelt som att de inte vill betala mitt pris – de vill ha mig gratis. Och efter 9 år i branschen så är det omöjligt för mig att stå på huvudet och lägga in 200-400h gratis till någon även om de ger synlighet, länkar och press i motsvarighet. Det är 200-400 timmar borta från min familj – oftast på kvällar och helger så det är “OB-timmar” – och det är dessutom tid som jag inser att jag jobbat med sånt som jag INTE är expert på. Att vara PR-byrå. Det finns otroligt många duktiga PR-byrås men jag är inte en av dem. Jag är expert på bröllop och att vara bröllopskoordinator – och projektledare. Jag är expert på att förhandla och se till att man betalar rätt pris och att hitta mellanvägar där man “ger och tar lite”. Absolut. Men jag är inte expert på att be dem bästa inom sitt yrke att de OCKSÅ ska jobba nästan gratis mot PR – för de behöver ju inte PR. De är fullbokade ändå. Och det var här poletten äntligen trillade ner hos mig. JAG är ju också egentligen fullbokad ändå. Jag är ju fullbokad på de brudparen som vill betala för min expertis så varför ska jag lägga in 200-400h gratistimmar ovanpå det – tid från min familj – för att jag är rädd för att INTE få göra de där “kändisbröllopen” ni frågar mig om. Nej, här fattade jag äntligen att någon annan kan få göra dem för jag är fullbokad ändå.

DÄREMOT så är jag inte emot att man rabatterar sig och gör utbyte med med PR mot lite billigare pris osv – jag gjorde massa gratis referensjobb i början av min karriär och gör fortfarande ibland utbyten, rabatter osv men då måste man också få igen det som är utlovat och här har det varit lite si och så genom åren från fall till fall. Tyvärr. Men det är inte det som skavt – jag har TROTT att det är det som skavt men det är det inte, jag insåg det strax efter nyår – att det är att leka PR-byrå som varit felet  – att jag fortfarande kan göra saker gratis eller billigare när det känns rätt och kul (som TV – jag gör alltid TV gratis för att jag tycker det är sååå himla kul. Eller radio – jag är förresten med på RixFM om några veckor, återkommer om det!! Och ett nytt TV-format pitchas i detta nu med mig i spetsen, så himla spännande…) MEN att jag inte tar mig an bröllop och event där allt annat också helst ska vara gratis eller billigt, för det är inte min expertis helt enkelt. PR-event är inte min gren och nu har jag äntligen fattat det.

PR för mig själv är jag däremot bra på, haha.

 

 

Hänger ni med? Jag är ALL FOR att man ropar “jag kan göra detta gratis för dig för jag vill visa vad jag går för”  – och även jag kan tänka mig att fortsätta göra saker gratis eller billigare ibland när det känns kul och rätt. MEN jag kommer inte göra det med dem som vill att alla andra leverantörer också ska vara mer eller mindre gratis för där ligger inte min expertis, det är PR-byrås som är proffs på sånt helt enkelt. Och det är SÅ bra att PR-byrås finns, jag älskar den grejen!! Jag är bara inte bäst på det och då ska jag inte göra det heller.

 

 

Så – nu jobbar jag med:

 • Bröllopskonsultationer – för dem som vill planera sitt bröllop själv kostnadseffektivt och få de bästa leverantörstipsen, ett personligt bröllopskoncept och 2h privat konsultation med mig för att få en kickstart i sin planering – en crash course i hur man själv planerar sitt bröllop på bästa sätt helt enkelt. Detta är för alla brudpar och sen går man vidare själv med allt material, boken, appen osv. EN FAVORITTJÄNST som jag älskar att genomföra

 

 • Bröllopskoordinationer – helkoordinering. Jag håller i hela bröllopsplaneringen från start till slut, man börjar med konsultationen och har mig sedan som high end koordinator 1-1,5 år i planeringen och på plats under bröllopshelgen (oftast torsdag-söndag) för genomförande på bästa sätt. Samma fastpris till alla brudpar oavsett hur bröllopet ser ut och äntligen älskar jag detta jobbet med!

 

 • Mässor och event – att besöka mässor och event för att t ex hålla inspirationsföreläsning, speedkonsultationer eller sälja och signera boken är något som är SÅ kul och som jag förr gjorde gratis men nu tar betalt för – vilket är helt rätt när jag tänker efter. Man betalar ju för min tid, mitt varumärke och mitt namn som kan dra in folk att komma och dessutom kommer jag ut och ser det stället och har man tur så visas det upp på både blogg och instagram. Klart jag ska ha betalt för min tid när jag förbereder mig, är på plats och jobbar och man kanske till och med syns i mina kanaler. Jag har redan 3 sålda såna här tillfällen i år vilket är SÅ kul!! Närmst är Agneshill den 1 maj, kolla in här och kom och häng med mig! HURRA!

 

 • Great Weddings Academy – utbildningen för bröllopskoordinatorer. En riktig favorit sedan jag startade den 2017 för jag ÄLSKAR att utvecklar människor och det är exakt vad jag får göra i denna utbildningen som jag tagit fram där jag blir mentor till mina elever och får ha coachsamtal med dem, vägleda, peppa och stötta. Här kommer jag ta fram workshops och kickoffer under 2020 också så vi får samlas och inspireras och vara mer hands on också – då får jag göra ännu mer av föreläsningar live som jag ju också älskar.

 

 • Projekt som boken, appar, skriva texter till krönikor, tidningar och gästa TV, radio och poddar. Här älskar jag allt och saknar verkligen poddandet och vloggandet när jag inte gör det och jag saknar TV. Kul med nya projekt på G, både i bokform och eventuellt TV…. Men det får bli 2020!

 

 • Influencer – bloggen, podden, instagram och youtube. En stor del i mitt yrke numera – att få inspirera andra och det är ju ett yrke som växt ur att jag älskar att skriva av mig mina tankar och känslor – och tack och lov verkar ni gilla det så ni blir fler och fler för varje dag som följer mig i mitt liv och som vill få tips, inspiration, pepp eller bara höra verkligheten. I detta yrket känner jag mig fortfarande som en nybörjare men tack vare min fantastiska bloggportal LOPPI så lär jag mig massor hela tiden och utvecklas enormt mycket. Och här dyker det ju upp roliga utmaningar och roliga projekt och önskemål från er – ni önskar ständigt mer av mitt “mode” tex vilket är en stor utmaning för mig som jag ska försöka ta tag i och klura på hur vi ska få in den balansen på ett vettigt sätt. Jag är ingen modeblogg men precis som med allt annat så gillar jag att tipsa om verklighetens vettiga saker – kläder för en tvåbarnsmamma mitt i kariärren, kläder till barn som funkar på förskolan, kläder till barn som man vill ska vara lite helgfina, festkläder till bröllopet osv osv. Ni önskar ständigt mer av detta och jag hinner inte riktigt med att leverera känner jag – ett höstprojekt att utöka helt klart.

 

Där har ni det – vad Kajson Event AB numera gör. Och vad jag – Johanna Kajson jobbar med. SÅ SKÖNT att ha mitt jobb lite mer strukturerat och tydligt!!

 

Alla bilder av Linda-Pauline 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jonnie

  Gud vad härligt. Friheten som entreprenör är fantastiskt. Vi arbetar digitalt och platsoberoende vilket kräver diciplin. Självutveckling är en del i detta.

 2. Frida

  Heja heja dig!!!!
  Så kul att läsa att du fått en nykick och ser ditt eget värde!!! Du är en grym inspiratör!

 3. fanny s

  Vad kul att läsa om dina olika yrkesroller! Väldigt inspirerande! Så himla skönt att du fått tillbaka lusten och glädjen igen, jag kan tänka mig att det är en verklig resa det här med att ha ett eget bolag.