Tips på ENKLA miljöförbättringar du kan göra i hemmet – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Tips på ENKLA miljöförbättringar du kan göra i hemmet

Nu var det länge sedan vi körde miljöfokus för den omedvetna här på bloggen så jag tänkte att vi ska ta tag i det här med hemmet och vad man kan göra och tänka på i det enkla där hemma för att ta små, klimatsmarta kliv i rätt riktning… Vi hjälps åt, jag tycker ju som ni vet att allt sånt här är supersvårt, tråkigt och något jag helst blundar för men tillsammans kan vi samla en lista och sen kan man välja en eller en par grejor som känns överkomliga att förändra i ens beteende – många bäckar små!!

 

Så – innan har vi pratat återvinning och att handla och om mat framförallt men idag tänkte jag vi ska belysa sånt som vi gör i hemmet och valen vi har där. Fyll gärna på med tips och idéer som är enkla och kom ihåg – no shame utan bara pepp, tips och att försöka inspirera någon att våga och orka göra en liten förändring. Jag är ute efter att inspirera såna som mig själv-  som inte är så insatta och som lätt tänker “det är inte lönt jag gör något för jag vill ändå flyga på semester så då kan jag lika gärna skita i att sopsortera, välja miljömedvetet när jag handlar osv osv”. Jag tror på många bäcka små och framförallt att börja göra en liten förändring och med tiden tar man kanske ett litet steg till, och ett litet steg till. Alla i sin egen takt.

 

 

Här är en lista ni kan fylla på och sen väljer vi en eller några var! Jag gör alltså inte allt detta idag men är inspirerad till förändring:

 

 • Kör miljöprogram på diskmaskin, tvättmaskin och torktumlar – detta är sånt som jag faktiskt inte gjort innan men det är ju världens enklaste grej att förändra. Det är bara en annan knapp liksom, så nu har jag skärpt mig med detta och disken blir precis lika ren ändå.
 • Att släcka lamporna när de inte används, det där med att lämna belysningen på i badrummet eller glömma släcka i köket kan vi ju enkelt förändra
 • Angående att återvinna så fick jag in tipset att kika på det som finns i badrummet: medicinen du inte åt hela burken av, den gamla flaskan hostmedicin och även receptfria läkemedel. De lämnas till närmsta Apoteket och sen ser de till att de tas om hand på ett sätt så att det inte hamnar i naturen.
 • Sen skrev någon “Kosmetika, nagellack, parfym osv kan vara en typ av farligt avfall (definitivt nagellack! Är ju som målarfärg) och Stockholm har därför ett samarbete med Kicks där dessa tar emot likartade produkter som de själva säljer. Behöver inte vara samma märken dock. Du kan lämna in nagellack, parfym osv kostnadsfritt (du behöver inte köpa något) och kommunen sedan hämtar upp avfallet i butiken” och det HÄR gillar man ju!! mer sånt!
 • Och sen fick jag också tipset att all textil, trasig som hel, kan lämnas in i HM-butiker så tar dem hand om det så om du inte vill sälja eller skänka eller om plaggen är trasiga och du inte vill eller kan laga så lämna in i HM-butiken istället för att slänga i soporna. Enkelt ju
 • Sluta använda sköljmedel utan istället slänga i en skvätt ättika i det facket istället – vill man kan man tillsätta någon droppe eterisk olja
 • Hur är det nu med glödlampor? Vilka ska man ha och är det bättre att byta ut när de går sönder eller borde man göra en genomkörare i hela hemmet och byta ut allt till så miljöeffektiva som möjligt? Någon som vet? FIck denna kommentaren i ett inlägg:  “Bytt alla halogenlampor till led. Fick en aha upplevelse med ljusstakarna innan jul, 7×3 w per ljusstake kan bytas ut till 7×0,3 w. Och då kan man ha 10 ljusstakar med led till samma förbrukning med 1 ljusstake med halogen. Tänker alla bäckar små!”
 • Låt inte vattnet rinna när du borsta tänderna eller schamponerar dig i duschen
 • Duscha istället för att bada badkar – svårt med många barn som bada badkar men kanske kan de ta en snabb dusch ibland istället?
 • Skaffa kompost om du bor i hus med trädgård
 • Försök sluta använda starka städmedel och börja använda vatten och såpa istället som i de flesta fall funkar precis lika bra
 • Återanvänd alltid plastpåsar till sopor, blöjor, om du köper bröd och ska frysa in hälften osv men försök främst att minska på användandet av plastpåsar – köp nätpåsar till frukten och tygpåsar som du har med dig varje gång du handlar

 

 

MAT har vi pratat om och TRANSPORT (bil, flyg, resor i vardag och semester) kommer i ett separat inlägg så vi undviker detta i just detta inlägget – okej. HIT ME med tips!!!

 

 

Hur kan vi göra små enkla förändringar för att bli mer miljösmarta i hemmet?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Angående torktumlning: släng in en torr handduk med resten och tvätten torkar fortare – mindre energi. Finns även ngn typ torrboll eller ngt.

  Sen vet jag att Polarn och Oyret har ngn påse som skall samla upp farliga grejsimojs från ex fleecekläder.

  Nu vet jag inte om vatten är en del av miljön, men man kan typ ha en balja i diskhon, duschen etc och samla upp spillvatten och sen vattna blommor med. Bra inför sommaren att tänka på!

  Och självklart kolla vad ens tvättmedel och städprodukter innehåller, välja så miljömedvetna och hållbara produkter som möjligt.

 2. Hanna

  Öht alla städmedel, ättika och Bikarbonat får rent den smutsigaste ugn eller mest nerkalkade toalett/duschkabin osv Bikarbonat på en halv citron är kalas för badkaret. Disktrasor i tex lin som är trevligare att tvätta och använda igen än wettexvarianten (som förstås också går att tvätta). Vädra kläder istället för att tvätta om de inte är fläckiga.

 3. Sara

  Ikea har en super bra grej som heter ”övermätt” då får man silikonlock som kan användas massor med gånger till exempelvis mat som blivit över. Älskar dem och köpt flera förpackningar så nu använder vi knappt gladpack längre.

 4. Alice

  Att återvinna metall är bland det viktigaste som jag förstått det då det går åt väldigt mycket energi (och dessutom icke-förnybar råvara) för att göra nya metallgrejer. Så viktigt att återvinna t ex konservburkar, värmeljushållare, kapsyler mm

  1. johannakajson
   johannakajson

   Yes den är på återvinningsinlägget men alltid viktigt att lyfta igen!! Och att man ska knäcka av pluppen på värmeljushållaren 👌🏼👌🏼