3,5 åringen vaken på nätterna… – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

3,5 åringen vaken på nätterna…

Började morgonen här, med frukostdejt med August efter att ha lämnat Charles på förskolan…

 

 

Och denna Charles var vaken halva natten igen. Vad tusan är detta? Han kan liksom inte sova på nätterna någon eller några gånger i veckan helt plötsligt och vi ligger i hans säng vakna 1-2 och ibland 3 timmar på natten. Han försöker somna om, han pratar lite, han dricker lite vatten, försöker somna om.. Vänder och vrider på sig men DET GÅR INTE. Någon 3,5 årsfas? Eller är det gammalt skit som kommer tillbaka? Jag har ju fått sovmorgon hela helgen så jag var fulltankad och redo att ta det men det är ju jobbigt ändå – och det betyder att Rickard sover med August som också vaknar en massa på nätterna nu när han är förkyld, ni vet man stoppar in någon napp eller ger koksalt eller trixar minst en gång i timmen, ofta två gånger i timmen… Han äter ju inte på natten längre men det är verkligen avbrott i sömnen minst en gång i timmen helt plötsligt – han som kunde sova iaf 2-3 timmar i sträck innan. Någon gång sov han ju för tusan 23 – 04. Antar att det är 6månadersgrejen som spökar och det är mer logistk än en 3,5 åring som inte kan sova. Någon som har några tips?

 

 

Jag funderade på om jag skulle träna eller inte men frisk luft och att träna igenom kroppen med styrka på måndagar hjälper verkligen så vi tog oss ut i snön och jag kämpade på med August tog sin första powernap i vagnen. Skönt nu efter när det är snöstorm utanför fönstret och alldeles vitt. Nu ska vi tända en brasa och ha ne innedag.

 

 

Och här då? ETT HANDLEDSSKYDD!! Min högra handled och tumme håller på att gå av så ont jag har av att bära A, jobba för mycket på mobil och padda eftersom min dator är sönder, bära tungt babyskydd på armen och ja sen sa någon att det dessutom är hormoner som gör att man får så ont i handlederna. AJ.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Jag läste just ditt inlägg, och vi har lite samma situation här. Vår 3,5 åring har inga problem (eller i alla fall väldigt små) problem att somna, problemet är att fortsätta sova under natten. Hon somnar om om hon får ligga typ ovanpå mig, i natt hade hon sina ben inflätade mellan mina.. 🙄 Men jag känner att jag snart blir knäpp. Och hon har haft så sedan start, men det känns som att det eskalerat nu, då hon dessutom kan vara vaken flera timmar på natten. Har även en bebis på 6 månader som kräver sitt.. Så om du får några bra tips, så dela gärna med dig 🙂

 2. Emma

  Har ni provat en mild dos melatonin?
  Naturligt hormon som en del inte har tillräckligt av. Vi kör det ibland på vår 3.5åring och det du lär jättebra.

   1. Linda

    Ja, våran dotter fick det som 15-åring och det funkar! Hon har från fyra månaders ålder varit omöjlig att natta. Vi kämpade orimmat varje kväll ändå somnade hon sällan innan vi föräldrar gick och la oss. Hon sa själv som tre-åring att -Jag kan inte den leken mamma, när vi pratade om att sova. Som tur var föddes lillebror med ’mat- och sovklocka’, annars hade vi nog blivit galna av sömnbrist och vuxenkvällsbrist. När hon var 15 fick hon äntligen prova melatonin och somnade en kvart efter hon tagit tabletten! Väl värt att prova, men har man ingen brist på melatonin funkar det dessvärre inte.

    1. johannakajson
     johannakajson

     Men somna gör han alltid fort, har typ alltid gjort. Det är att han vaknar en eller flera gånger per natt. Oftast somnar han om igen med oss på 5-10 minuter men ibland är han vaken och kan inte somna om…

 3. Hilda

  Vår 3,5 åring hae strulat med sömnen sen han vae liten, vi vågade oss inte heller på tung medicin. Men sov han så bra en lång period men nu har det varit riktigt dåligt igen. Vaknar flera ggr. Kommer in till oss, snurrar runt. Vaknar väldigt tidigt och är pigg. Vet inte vas som händer mem hoppas det är en fas. Har en 1,5 åring som börjar förskolan och också sover risigt! Blä!

 4. Maria

  Hej! Vår son som också är 3,5 år vaknar också varje natt. Och ibland när han inte kommer till ro och ligger och vrider på sig så visar det sig ofta att han behöver kissa. Så ibland får man tvinga upp honom, och ibland säger han till. Och efteråt är han helt avslappnad och somnar om! Som en ny människa!

 5. Ess

  Våra barn har varit lika. Han är rätt gammal, sover han på dagen? Om han fortf gör det så se till att minska den tiden till max 40min. Det blir kämpigt första veckan men sen vänjer de sig och sover bra på natten istället. Se också till att de rört på sig tillräckligt under dagen samt kanske en extra kvällsmacka om det är en tillväxtfas. Det har funkat på alla våra tre men fy sjutton innan de kommit till rätta med det där! Man är helt slut. Kan ta några nätter iom att de snabbt vant sig vid att vakna så där. Lycka till!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Nej slutade sova på dagen sen innan sommaren så kan inte reglera något där 🙁 och alltid kvällsmackan och massoe av aktivitet men det verkar inte påverka 😩

 6. Stina Jägerhök

  Ni kanske kan prova ett tyngdtäcke? Jag har aldrig växt ur fasen med att gå & prata i sömnen (fast jag är 30!!) men efter att ha skaffat tyngdtäcke sover jag lugnt & tyst och det blir bättre kvalitet på sömnen ☺️
  Har även hört flera med barn som sover dåligt som blivit hjälpta. Många som säljer tyngdtäcke låter en prova & lämna tillbaka om det inte fungerar.

  1. johannakajson
   johannakajson

   Har en vän som testat det med sitt barn, blev lite hjälpa men inget markant, han vill ju inte ha täcke alls och sover mest utan täcke så skulle tro att han känner sig instängd??

   1. Stina Jägerhök

    Det känns inte så tungt som man kan tro, vikten är ju fördelad på hela täcket. Men visst, om han inte använder täcke hjälper det ju inte. Kolla om ni kan låna/köpa ett på prov & testa.

     1. Josefin

      Vi hoppas på att få låna tyngdtäcke via BUP till vår 21-månaders som vaknar och oftast skriker 15-20 gånger varje natt… Jag läste på fb (i gruppen High Need Babies) att det verkar funka för många att lägga på täcket EFTER att barnet somnat, så jag hoppas verkligen att det ska funka för oss också.

 7. Becka

  Ni kanske kan testa ett tyngdtäcke? Vår son har fått ett tyngdtäcke på 8 kg som gör att han känner sig som kramad och tassad hela natten. Han sover bättre med det än utan. Tror typ chlas Olsson har tyngdtäcke annars får du googla. Vår son valde ut ett i fiber som är och känns som ett vanligt täcke. Det finns också med bollar och kedjor i täcket för tyngden 🙂

 8. Hanna

  De quervain syndrom…. 🙄 Förväxlas lätt med karpaltunnelsyndrom. Jag var väldigt hjälpt av en hård skena som provades ut hos sjukgymnast. Glad att ha den nu under andra gravuditeten då symptomen kommit tillbaka.

 9. Malin

  Fina Johanna, din blogg är bäst, så ärlig och fin. Läser en del bloggar men ingen är som din och det är bara hos dig jag kommenterar någon enstaka gång. Inga tips tyvärr för jag är själv i samma situation fast ett år efter dig med en 2,5 åring som inte kan sova och en 2 månaders bebis. Storebror har aldrig sovit bra, känner igen många likheter med C. Gillade inte vagnen som bebis och behövde mycket mycket närhet men är också världens goaste och sååå kärleksfull mot sitt småsyskon. Så jag vill bara skicka massa pepp och kramar! Vi fixar det här även om det tar mycket på krafterna att vara vaken flera gånger varje natt eller som i natt för oss tre timmar mitt i natten. Förr eller senare måste ju sömnen bli bättre tänker jag och tills dess får vi vara trötta och konsumera kaffe. Blev ni inte remitterade vidare till sömnspecialist med C? Kunde de hjälpa på något sätt? Det jag tycker är svårast är att mitt tålamod blir så mycket sämre av sömnbrist och en 2,5 åring testar ju ens tålamod några gånger dagligen minst sagt ;). Hur hanterar du det? Jag blir också ledsen av sömnbristen. I natt kunde jag inte låta bli att gråta även om jag vet att han inte är vaken för att jäklas med mig utan försöker somna om. Känner mig usel som mamma emellanåt även om jag vet jag gör mitt bästa och i morse förklarade jag varför jag blivit ledsen i natt. Kämpa på och tack för att du delar med dig, skönt på något sätt att veta man inte är ensam även om jag unnar er hela nätter med sömn alla dagar i veckan. Kram

  1. johannakajson
   johannakajson

   Inte sömnspecialist men utredde öron, näsa hals osv osv. Nästa steg var att sova på sjukhus en natt och registrera allt och typ ta någon dunder sömnmedicin som stängde ner allt och liksom startade om sömncykeln på något märkligt sätt, kändes läskigt och eftersom han började sova liiite bättre när han var runt 2 så ville vi inte göra det. Jag gråter också ibland av trötthet, säger helt enkelt till barnen att “nu är mamma så trött så hon gråter, mammor behöver också sova men det är inte ditt fel. Jag är bara trött”. Och tålamodet, ja… Jag har nog relativt bra tålamod med kidsen men ibland blir jag tokig om det gnälls över orimliga saker (som att man faktiskt SKA få en glass men att man ska få den efter maten och så blir det ett stort gnäll och tjat och gråt och allt för det – då blir jag tokig. Gnäll inte om du faktiskt ska få en glass, ahhh. Eller om det var fel glass i frysen av någon orimlig förklaring och de helt plötsligt absolut ville ha en annan (som man typ inte haft hemma på ett år) och hela världens rasar samman för det. Är jag trött orkar jag inte vara pedagoisk och inlyssnande och klok och så, haha.) Kämpa på!!

   1. Malin

    Förstår att tung medicin känns läskigt, vi känner likadant och rädslan gör väl att man härdar ut lite mer 🙂 känner igen glassgnäll och då får man bara stålsätta sig tror jag. Härligt du tar dig tid att svara alla kommentarer så fint oavsett pigg eller trött, heja dig!

    1. johannakajson
     johannakajson

     vi provade ändå atarax under en längre tid men den där som läkaren nämde inne på sjukhuset kändes hardcore. Och sen började han ju sova bättre 🙂 Heja dig med och tack för peppen!

 10. Rebecca

  Hej! Såå jobbigt ju för de små när sömnen blir knas! Vår dotter är också 3,5 och har ibland svårt att komma till ro. Börjar fundera lite på om hon har lite smått växtvärk i benen! Sådär så benen liksom blir rastlösa och molande.. hon säger ibland att det gör ont i benen när det är läggdags. Har läst mig till att en varm såndär ärtpåse att lägga benen på kan lindra! Hur som märker jag på vår dotter att hon har svårt att komma till ro och vrider och vänder på sig.. hoppas det blir bättre snart vad det nu än kan vara! 🙂

  1. johannakajson
   johannakajson

   Åh ja växtvärk märks verkligen av här också, både på dagen när det är som myror i hela kroppen och vår lilla kille som alltid kunnat sitta stilla t ex när man äter och ser ut som att han är en orm som vill krypa ur sitt eget skinn, allt rör sig hela tiden, han är lite mer klumpig och på nätterna kan han som du säger ha svårt att ligga still och komma till ro utan allt bara sprattlar. Men som inatt kändes det som något annat och det har varit så flera gånger innan, att det inte är kroppen som håller igång (eller så är det det men det märkst inte lika tydligt?) han kan liksom bara inte somna. Tack och lov är han inte speciellt trött på dagarna ändå.