Miljötips i det lilla – återvinning och sånt – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Miljötips i det lilla – återvinning och sånt

Vad sägs om att vi fortsätter på vår lilla miljö-tips-serie som uppkom spontant förra veckan när jag frågade om tips på enkla SMÅ grejor man kan förändra när det kommer till hur man handlar och förbrukar mat osv. Det är en djungel det där med vad som faktiskt är miljö och klimatsmart och vad som snarare nästan är trendigt och för oss som kanske inte är så himla duktiga på att vara engagerade så stänger man lätt av helt och känner att det är bättre att skita i det – för det lilla man gör räcker ändå inte och folk tycker ändå att man ska göra tusen grejer till.

 

MEN – nu vågar jag lite här och säger att jag är ingen som är duktig på att läsa på och vara miljöaktivist. Tyvärr. Jag önskar jag hade tiden, orken, engagemanget och var en person som kunde ändra om hela mitt liv och göra avkall på mer utan att det påverkade mitt mående och hur vi lagt upp vårt liv men sån är inte jag – jag är en sån där ganska vanlig person som helst vill blunda för det. Som tänker att det som det finns lagar och regler på är väl det man ska göra och gör man mer är det ju kanon – men jag tycker att industrin ska förändra sitt beteende (hur man förpackar mat, plast, bränsle osv osv – eller att regeringen ställer krav på dem eller individen). Ja ni fattar – jag har tillit till att det löser sig.

 

Foto Lovli Photgraphy

 

Och ni var måånga fler som kände som jag, att man knappt vågar prata eller fråga någon om tips på miljösmarta grejor för att då är man livrädd att de ska säga åt en att man inte gör nog, att man måste göra mer, att man måste sälja bilen, aldrig flyga mer osv osv osv. Och det vågar man inte höra så då varken säger man eller gör något – och det är ju dumt. För många bäckar små – så är det verkligen. Varje litet steg som en individ gör för att tänka liiiite mer på miljön ÄR ju bättre än inget. Så där står jag nu. Att ta små steg i min takt och vi hjälps åt – att inte beskylla eller jämföra det ena med det andra (att köpa närodlat men ändå flyga är inte något att jämföra med just såna här människor som oss – utan istället försöka peppa oss att det är superbra för varje förändring vi gör. Så försöker man handla mer närproducerat – KANON. Bra start!)

Hur som – jag har lagt det i denna kategorin och förra gången snackade vi mat – inköp, förpackning, att inte slänga mat osv. Små enkla grejor man kan förändra och förbättra som är ENKELT. Jag har verkligen ätit rester typ hela veckan och det har varit gott och känns bra i hjärtat. Att den lilla förändringen i mitt tänk kring både inköp av mat och att ta till vara på maten i kylen faktiskt är en förändring. Och så har jag inte tagit en enda plastpåse till inköp av frukt och grönt på hela veckan (något jag brukade ta utan att blinka – gärna många för de var ju bra till blöjorna…) OCH jag har testat havre cremefraische och havrematlagningsgrädden istället. Funkade kanon. (Jag ÄLSKAR ju vispgrädde så när det kommer till desserter och sånt kommer jag inte byta och jag har fortfarande vanlig mjölk i kaffet men sån som tillagas – där det faktiskt inte märks skillnad alls. Det var enkelt att byta ut.)

 

Så – nu tar vi oss ann ett nytt ämne och hjälps åt att tipsa och inspireras på små förändringar man kan göra och sen samlar jag allt i ett inlägg. (Vi tar det bit för bit så transport och resor kommer separat, shopping och kläder och sånt kommer, saker man kan göra i hemmet osv osv. Så vi håller oss till ett ämne i taget – annars blir det för mycket och känns lätt hopplöst igen)

 

Att återvinna och ta hand om sina sopor

Yes, nu ska vi prata om något som de flesta av oss känner igen och gör – i det lilla eller stora. Här är det svårare i storstäderna där det fortfarande inte finns kompost/”vått” utan allt slängs i samma sopnedkast fortfarande. Men jag tänkte att vi hjälps åt att lista lite vad man kan tänka på och förbättra i hur man tar hand om sitt skräp så kanske all hittar något att inspireras av som man inte gjort innan?

 

 • KOMPOST. Vi har t ex hushållssopor och sedan matavfall som våra två soptunnor. I matavfallet slänger vi även t ex hushållspapper och sånt som går åt enormt mycket i en småbarnsfamilj… Nästa steg här skulle ju kunna vara att ha en egen kompost, jag tycker det känns svårt och läskigt och illaluktande men jag ska läsa på lite om detta och kolla upp – det sägs ju att jorden blir fantastisk att plantera med i sin trädgård som bonus… MEN det som är så bra med matavfallet som man slänger i “vått” istället är att det blir biogas och kan alltså användas på ett betydligt bättre sätt än att det bränns upp i hushållssoporna. Så 2019 är året när vi blir bättre på att verkligen slänga allt som går att slänga i kompostpåsen här hemma – och kanske till och med kikar på egen kompost….

 

 • GLAS sorterar de flesta tror och hoppas jag – färgat och ofärgat och även om det är superjobbigt att släpa iväg dem till återvinningen om man inte har bil (ja här är det ju dubbelt att man ska ligga och köra till återvinningscentralen när det inte är bra att köra bil MEN en sak i taget) men att sortera glas och återvinna det är nog det som de flesta tycker är självklart och enkelt. Just nu blir det en heeel del barnmatsburkar här hemma och om man inte vill återvinna dem så kan man ju ha dem som egna burkar eller dricksglas eller dekor till fest med värmeljus i sig.

 

 • PAPPER/TIDNINGAR är också en egen sortering och vi har kärl ganska nära vårt hus vilket är bra för då kan man tömma dem lite smidigt på vägen till förskolan t ex. Jag försöker dock pränta in i Rickard hjärna att kuvert INTE får följa med här vilket han har svårt att lära, haha. Men i år ska det sitta minsann!

 

 • PANTA MERA – hör ni låten? I Sverige är vi rätt bra på att panta men vi kan bli ännu bättre. Det är lätt hänt att man slänger sin burk eller flaska i en soptunna när man är på stan och har druckit en cola eller vitamin well eller något – men oftast finns ju faktiskt en mataffär någonstans på vägen så man skulle kunna behålla flaskan i väskan och panta den istället. Det finns dem som letar i soporna efter pant och när vi bodde i Stockholm så lämnade vi oftast påsar med pant till kvinnan som satt vid vår mataffär som tacksamt tog emot dem och pantade dem. Här brukar vi panta och skänka pengarna till t ex att plantera träd eller vad nu mataffären har valt som biståndsknapp.  Man kan ju panta burkar som man inte får pengar för också – så hamnar de rätt i sorteringen (om man t ex köpt ett flak i Tyskland och tagit med hem eller så…)

 

 • PLAST är sånt som jag varit kass på att återvinna innan men i år ska jag bli bättre på det och vi har redan börjat. Alldeles för mycket mat kommer i små plastförpackningar och att lägga dem i sin plaståtervinning istället för att kasta ner det i sopinkastet gör stor skillnad. Cremefraischeburkar, lock osv osv osv. Skölja ur och återvinna helt enkelt…

 

 • METALL är sånt som jag också bara återvunnit någon majsburk då och då (äter inte så mycket konserv dock) MEN nu har jag bestämt mig och kommit igång med värmeljuskopparna (man ska lossa den lilla plattan med veken men det gör inget om den åker med i återvinningen – bara den är lossad) och nespressokapslarna och såklart locken på barnmatsburkarna. Finns det kanske något mer litet som jag inte tänkt på innan som jag enkelt bara kan lägga här i stället för i hushållssoporna?

 

 • BATTERI, GLÖDLAMPOR och sånt är också något som läggs i återvinning. Numera är batteri enklare att återvinna för det finns såna små lådor på återvinningscentralen så även om det är enkelt att slänga det lite snabbt i hushållssoporna så är det faktiskt lika enkelt att återvinna det i rätt lilla låda. Glödlampor har länge varit svårt för man måste åka till en jäkla sopstation men idag har faktiskt många mataffärer mindre återvinning för sånt här och mindre elektronik och så – kolla efter en sån automat nästa gång du handlar i en större mataffär. Jag har aldrig testat dem men sett dem lite här och där och i år ska jag undersöka hur de faktiskt funkar – så kanske man kan ta med lamporna och någon söndrig liten elbil som barnen haft dit istället och enkelt återvinna när man ändå ska handla. Någon som provat?

 

 • KLÄDER är ju en helt enkel kategori för sig så den får vi komma till – MEN oftast finns där ju så man kan skänka till Myrorna eller liknande på de ställena som man slänger glas och så – att aldrig slänga kläder utan istället sälja eller som i mitt fall när man aldrig orkar sälja istället ge vidare eller skänka dem helt enkelt.

 

 • Sen har vi börjat med att plocka skräp överallt – främst efter att de jobbat med miljö på förskolan och Charles skriker “DET FÅR INTE FINNAS SKRÄP I NATUREN” så fort han ser något på stranden eller i skogen – men även på gatan. Så skräpplockarrundor är ju bra att göra när man ändå är ute på promenad, min pappa införde att plocka upp exakt allt plast man ser och slänga där det hör hemma vilket jag vill bli bättre på i år… Dock svårt när man är i en storstad, Charles ville plocka upp allt som låg på gatorna i Köpehamn när vi skulle gå på Tivoli i julas och där är MYCKET skit på gatorna där, framförallt utanför någon hamburgarekedja och så… Svår balans men så fint hur barnen lär en att tänka ännu mer på sånt här.

 

 

 

 

Nu är det er tur – vad är era bästa tips på återvinning i hemmet?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sabine

  Älskar detta initiativ av dig Johanna!

  Ytterligare en sak att tänka på är att återvinna det som finns i badrummet: medicinen du inte åt hela burken av, den gamla flaskan hostmedicin och även receptfria läkemedel. De lämnas till närmsta Apoteket och sen ser de till att de tas om hand på ett sätt så att det inte hamnar i naturen.

  Något jag ska bli bättre med återvinning är att lägga mina grönsaksskal, färska örtkryddor etc på komposten. Kommer ju bli kanonjord till nästa säsongs planteringar. 🙂

  Keep up the good work!

 2. Sarah

  Åh heja heja! Vi har som många skrivit här också sopsortering hemma i våra soptunnor. Underlättar enormt! Vi sorterar i stort sett allt och typ det enda som hamnar i restavfall är blöjor, post-it och kuvert. Älskar det. Så mitt bästa tips för er som inte har: maila er kommun och ligg på. Kommer ihåg vilket jobb det var att åka till sopstationen innan vi hade sortering hemma, så heja alla er som kämpar på och orkar sortera även när det är mindre smidigt!

 3. Hanna

  Hej! Jättebra initiativ, ju fler som gör någon förändring, liten som stor, desto bättre. Vi brukar samla glödlampor, elektronik grejer, färgrester osv i förrådet och en-två gånger om året åker vi till återvinningscentralen med det. Ett annat tips är att platta till alla förpackningar ordentligt innan de lämnas till återvinning. På så sätt blir det inte fullt lika snabbt och containern måste inte tömmas lika ofta.

 4. Therese

  App för hjälp att veta hur man sorterar rätt, finns för både Android och iPhone om jag inte minns fel.
  Tips två för att återvinna textil är att lämna det till en HM-butik. Där tar de emot all textil, trasig som hel.

 5. C

  Sedan den första oktober 2015 har butiker ett ansvar för att ta emot elavfall. Större butiker med elektronikförsäljning tar emot all konsumentelektronik som är mindre än 25 centimeter. I övriga butiker gäller principen en mot en, det vill säga att du har möjlighet att lämna in en gammal produkt när du köper en ny, motsvarande produkt i butiken. Det insamlade materialet lämnar butiken kostnadsfritt till ett godkänt insamlingssystem för återvinning. Så lämna glödlampor och leksaksbilar i elaffären när som helst eller i valfri mataffär om du köper en ny liknande produkt alltså. Kolla https://www.el-kretsen.se/butiksinsamling

  Kläder/textilier har många kommuner insamling av på återvinningscentralen. Ofta i samarbete med en bälgörenhetsorganisation. Även HM och andra klädkedjor har insamling av textilier i sina butiker.

  Kosmetika, nagellack, parfym osv kan vara en typ av farligt avfall (definitivt nagellack! Är ju som målarfärg) och Stockholm har därför ett samarbete med Kicks där dessa tar emot likartade produkter som de själva säljer. Behöver inte vara samma märken dock. Du kan lämna in nagellack, parfym osv kostnadsfritt (du behöver inte köpa något) och kommunen sedan hämtar upp avfallet i butiken. Andra butiker har visat intresse och har/är på gång att göra likadant. Gissningsvis kommer detta spridas till andra kommuner om det inte redan gjort det.

  Mitt bästa nybörjartips är att välja några grejer att börja sopsortera. Välj tex mat, glas & metall som ger enkla och stora miljövinster och kör på det en period. Utöka när det känns lätt att göra detta.
  Och sortera inte så noga hemma. Separera typ kartong i en låda och resten i en annan och sortera när det slängs. Att ha tusen lådor för olika grejer hemma känns oftast svårt och platskrävande. Lättare att sortera på plats i så fall. Välj den du har mest av (ofta kartong eller plast!) och ha den i en egen.

 6. Sarah

  I min kommun har vi fyrfack hemma, dvs vi har två STORA soptunnor med plats för restavfall, kompost, färgat glas, ofärgat glas, tidningar, papp, plats & metall. Sån lyx!
  Enda negativa är att de snabbt blir fullt i restavfallet iom blöjbarn… men de går och pappen blir med fylld fort men de går ju att lämna på återvinningen i närheten till/från dagis PLUS att barnen lär sig sortera och till o med min man som inte alls har tänket på sortering gör de utan att tänka:) Toppen! Önskar att alla kommuner tar efter & kör samma upplägg,
  Kram fr en annan skåning

 7. Karin

  Superbra! Mina föräldrar har alltid både sopsorterat och haft egen kompost, så det är nåt som kommer helt självklart för mig. Att lägga en metallburk i hushållssoporna är för mig typ som att lägga en toarulle i kylen… känns bara jättekonstigt, haha. Men jag förstår att det inte är så för någon som inte är uppvuxen med det! Hur som helst, mitt tillskott till listan är att det är SUPERVIKTIGT att inte slänga läkemedel i soporna när man rensat medicinlåda hemma! Då når de så småningom ut i haven och påverkar organismerna som lever där. Lägg i en påse och lämna in på närmaste apotek!

 8. Sarah

  Okej, mitt första tips är att bosätta sig i en kommun som tycker att det är viktigt att sortera (Staffanstorp är sämst, allt ner i samma soptunna om du så vill). Men om man nu bosatt sig i en sån trist sorteringskommun som jag, så är ett tips att satsa på bra, täta kärl, att sortera i. Dom får åka med när vi ändå ska handla eller så och så sorterar vi på nån återvinningsstation. Angående komposten, kolla in bokashi! Supersmidig “inomhuskompost”, helt luktfri! Blandas efter två veckor med vanlig jord där ditt matavfall bryts ner snabbt och sedan blir utmärkt planteringsjord!

 9. Jenni

  Det underlättar ju massor om man bor i en kommun som har högre krav på sopsortering märker jag. Vi har två soptunnor, med 4 fack i varje. I dessa slänger vi brännbart, matavfall, metall, pappförpackningar, plastförpackningar, tidningar, färgat resp ofärgat glas. Det är så skönt (och lyxigt vad jag förstår)! Sedan har vi även extra ”byttor” med elavfall som man sätter ut vid behov. Det är bara när stora saker ska slängas som vi behöver ta oss till återvinningen 🙂

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja jag VILL ha en sån bytta men finns inte här – såå synd att det är så olika från kommun till kommun 😩

 10. Malin

  Gällande metall och om man dricker bubblig dryck, vi har alltid slängt det i soporna förr men nu börjat lägga det i metall. Och ljuskoppar har vi äntligen börjat sortera rätt. Gällande papper/kartong/tidningar är det ju lite olika vad jag förstått – exempelvis presentpapper skall återvinnas med kartong om jag förstod rätt. Tycker också att se underlättar med en behållare per sak, så slipper man sorteringen när man väl ska slänga. Och vår närmsta (större) matbutik har faktiskt ett rör för att återvinna batterier aldrig ngt vi använt dock. Och en liten återvinningsstation i vår kommun har en egen container/behållare för burkar som inte går att panta i Sverige (=tysklandsöl). Här slarvar vi dock och lägger i metall, kanske borde lägga dem i pant även om det inte är någon pant. Och som ett tips från en vän vara far jobbar på ett större återvinningsföretag är att vara noga med att skölja ut just plast, mögel i en behållare kan tydligen innebära att ett helt lass måste brännas istället för att återvinnas. Vet inte om det fortfarande är så.. och ka ske lyfta upp textilåtervinning som ex kappahl och hm har – och att man får en bonuscheck för varje påse. Tycker jag är bra även om man självklart om man har möjlighet kan skänka till second hand och annat men för vissa är detta nog bra. Mycket osammanhängande text. Finns också en bra sida om just hur olika saker skall sorteras, minns dock inte exakt vad den heter nu..

 11. Emma

  Jag fick ett tips för något år sedan, om man står med något litet i handen och funderar på om det är plast eller metall. Knöla ihop det, behåller det formen – metall, om det åker ut när du släpper – plast.

 12. Ulli

  Tack för att du inspirerar mig jag har nu blivit ett sopsorteringsmonster 😍 👏🏻
  Det är allas vårt ansvar kan inte blunda mer 👍🏻

 13. Victoria

  Heja dig!! Älskar det här initiativet. 💚 Jag kan inte komma på något mer ovan. Men önskar gärna att när vi gått igenom alla ämnen kanske går tillbaka till maten och att alla delar sina favoriter bland vegetariska och veganska recept? 🤩