Miljösmartness för den som helst vill blunda – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Miljösmartness för den som helst vill blunda

Okej mina vänner, det blir ju nästan som en liten miljötips-serie det här för jag tänkte vi skulle beröra olika ämnen kring hur man ska orka och våga ta steget att förändra sitt beteende till liiiite med miljösmart och miljömedvetet. Tanken är att tipsa och inspirera till att orka ta ett första steg därifrån man står just nu – framförallt för alla oss som känner att man blir helt matt och bara vill ge upp så fort man tänker på hur man ska bli mer miljömedveten för oftast är det någon eller flera som skriker åt en att man måste göra MER och att det inte räcker. Och då vill man ju ge upp direkt – men jag tänker att det är bättre att göra något litet än inget alls. Och det är bättre att börja någonstans – så kanske man orkar ta ett kliv till eller två redan om ett par månader. Så har det varit för mig – från att ducka ämnet helt och köra huvudet i sanden så började sakta ta tag i det lite, lite förra året och efterhand som nya vanor sätter sig så blir man inspirerad att göra något litet till. Och litet till. Och litet till. Men i sin egen takt – och här har jag inte vågat prata om det för det är så tröttsamt när någon direkt slår ner en med att det inte räcker.

En av mina restluncher i veckan…

 

SÅ – här är Miljösmartness för den som helst vill blunda. Här får ingen säga att det inte räcker utan här ska vi bara inspireras och peppas att göra NÅGOT. Och vi börjar med mat och inköp av mat och sånt man handlar när man är i mataffären typ. Vi börjar där och jag frågade er om era bästa tips här och på instagram så jag tänkte samla listan – så kanske du orkar ta dig an en eller två punkter och börja förändra bara dem?

Men först – den här meningen som jag fick på instagram av @klimatsmartsnart som skrev “Hellre påverka många att ta små steg än att ensam leva 100% korrekt, så tänker jag!” och det är exakt så jag tänker också. Mitt svar på dem som sa att “det inte räcker – att man inte kan kompensera att man flyger med att sopsortera” så svarade jag att här jämför vi inte. Här försöker vi förbättra oss från där vi står – i alla områden och idag pratar vi mat.  Så ÄR NI MED MIG? Vågar ni orka läsa listan och välja en eller ett par saker som ni ska börja jobba med utan att bli livrädda och känna att det är övermäktigt? Någon skrev också att det så lätt blir “miljöhjältar mot miljöbovar” och det kan jag också känna igen – att antingen gör du allt och tänker på det hela tiden och då är du hjälte och annars om du bara gör lite – eller försöker förbättra dig i din takt och efter din bästa förmåga så är du ändå miljöbov för du inte gör MER. Och det är väl bättre att man ser till – som jag alltid säga – att alla är olika, alla utgår från olika platser, möjligheter och har olika resor framför sig – för vissa går det snabbt och för andra långsamt men det är väl bättre att heja på ALLA som gör NÅGOT än att slå på dem som inte gör allt? Right?

 

Så – nu börjar vi tillsammans – här är listan om mat och matinköp och sånt man handlar i affären, era bästa tips:

  • Försök välja bort nötkött (som är den stora boven för koldioxidutsläpp) (kör istället tex kycklingköttbullar och köttfärssås på älgfärs eller äta mer vegetariskt)
  • Köp ett par vegetariska rätter i månader som levereras av Feast
  • Byt ut mjölken i kaffe till havremjölk/ikaffe
  • “Djurhållningen är så bra i sverige så det räcker gott och väl att köpa svenskt! Stirra dig inte blind på ekologiskt! Jag försöker köpa svensk och äta i säsong så långt det går! Jag väljer tex bort kyckling på restauranger för oftast kommer den från thailand! Jag frågar alltid var köttet kommer från när jag äter ute! Annars väljer jag vegetariskt! Nuförtiden kan man nästan äta svenska tomater, gurka och äpplen året om på grund av bättre växthus och bättre lagring! Hälsningar en gammal lantbruksjornalist som fått förmånen att se hur bra svensk matproduktion verkligen är!”
  • Handlar närodlat och närproducerat. Alltid svenskt och i vissa fall ekologiskt men läs på för det handlar inte så mycket om klimatsmart och miljötänk
  • Pyttipannalådan: Helt enkelt en låda i frysen där en slänger ner lite av varje, en överbliven korvsnutt, sista kanten på steken, lite stekta grönsaker osv. När den börjar bli full tar man bara fram o gör en Pytt på. Enkelt sätt att minska matsvinnet på.
  • Köp på lösvikt istället för t.ex champinjoner i plastlåda. Billigare är det också.
  • Handla och ät årstisabaserat – nu är det mkt kål morötter o andra rotsaker.
  • Köp gärna sånt med korta datum som kanske är på extrapris och därmed är i riskzonen för att slängas av butiken. Det mesta går ju att frysa ett tag ändå.
  • Ett vegotips om man vill byta ut de vanliga köpeköttbullarna är Anammas Vegobullar. De smakar precis som köttbullar. Finns i frysdisken och som dessutom är producerade i Sverige
  • Tips gällande plastpåsar: lite halvsunkiga men hela plastpåsar som en egentligen inte kan spara till nåt passar perfekt att slänga bajsblöjor i. Så får de en extra chans innan de slängs
  •  Att minska på köttätandet och visa sina barn att det finns fullgoda näringsmässiga alternativ (som de kanske är villiga att smaka på när de är lite äldre 😉 ) och gå bort från tänket att kött behövs i varenda måltid är ju ett stort steg för många människor.
  • Vad gäller kött behöver man verkligen inte sluta äta det helt för att göra en miljöinsats utan bara att förstå att man inte måste äta det tre gånger om dagen sju dagar i veckan är ju ett stort steg i rätt riktning för många människor. Känns sunt att debatten börjar röra sig bort mot resonemang som “det går inte att bli mätt utan kött” eller “grönsaker är kaninmat”…
  • Blanda ut köttet med grönsaker så kanske du kan halvera köttätandet – t ex morötter i en köttfärssås, Och köp alltid svenskt, närproducerat kött – gärna ekologiskt.
  • Matsvinnet känns som den viktigaste, men också svåraste delen på temat mat. Att slänga mat är ju dåligt hur bra den än producerades, fraktades och så vidare. Mitt lifehack där är att göra en veckomatlista där jag försöker planera så att det inte ska bli några rester kvar av det jag köper. Ska jag exempelvis ha 1 dl grädde i en rätt gör jag antingen större sats och fryser matlådor eller lägger in en till rätt där resten av grädden används. Blir det ändå över något är frysen min bästa vän! Nästan allt går att frysa, bara man har koll så att inte frysen blir ett jobbigt kaos av gamla slattar.
  • Byt ut grädde mot t ex havremjölk (och här frågade jag varför detta är bättre för det förstod inte jag och jag fick så himla bra förklaring: )”Grädde har ganska högt utsläpp av koldioxidekvivalenter per kg färdig produkt (snittet ligger exempelvis högre än fisk, som jämförelse). Förmodar att detta beror på att det går åt många liter mjölk för att göra en liter grädde, och att kossan äter mycket mat för att kunna producera mjölken. Väljer man istället havregrädde från svenskodlad havre finns det inga mellanled i matkedjan. Just att det försvinner massa energi i varje led upp till oss i toppen av näringskedjan är väl problemet med alla animaliska produkter om vi ska äta så resurseffektivt som möjligt. Plus att just kossor släpper ut metangas också. Dock bidrar de svenska ekologiska kossorna till öppna betesmarker som är jättebra för mångfalden i vår natur, så att äta mjölkprodukter med måtta är nog det bästa tror ja”
  • En sak att fundera på är just frysta grönsaker och frukt som INTE är i säsong är att föredra framför färska dels eftersom de ju då är skördade i säsong men också eftersom man bara tar så mot man behöver åt gången, så det blir inte lika mkt svinn som färskt frukt och grönt som blir dåligt.
  • Köp inte bär mitt i vintern. Och alltid ekologiska bananer och vindruvor.a
  • “Att handla på Mathem har hjälpt mycket tycker jag (bilresorna man sparar inte minst!). Det är lättare att planera veckan och hur jag kan använda en råvara på flera sätt. Tycker de har bra utbud av klimatsmarta grejer också, jag köper t ex fossilfria plastpåsar https://www.mathem.se/varumarke/ninjaplast. “
  • Kolla upp Reko-ringen i närmsta stad och handla närodlat och eko där
  • TA MED EGEN PÅSE TILL AFFÄREN! Typ tygpåse eller liknande och köp nätepåsar till frukten – eller ha ingen påse alls. Alla plastpåsar är extremt onödiga och går faktiskt att ta bort, du får tvätta t ex äpplen lite mer noga när du kommer hem men 4 äpplen kan du lägga löst om du glömt din nätpåse
  • Lägg papperspåsar i bilen om du har en sådan – så finns där alltid om du ska handla spontant och du slipper köpa plastpåse
  • Ha en restmiddag i veckan – eller två. Släng aldrig mat helt enkelt
  • Lukta på maten istället för att kolla på bäst-före-datum
  • Återanvändningsbara kaffe och tefilter som man kan tvätta är en bra grej
  • Se över vilket tvättmedel och sköljmedel du använder – kan du byta ut något till mer miljövänligt alternativ?

 

 

Okej – KÄNN NU INTE ER STRESSADE över att det blir övermäktigt, okej? Utan välj ut 1 -2 eller 3 grejer som du känner “det här kan jag börja med IDAG” och så satsar du på dem. Hellre det än att det inte blev något, jag ska välja tre nu, kan inte ni kommentera vilka ni väljer – även om det bara är en?

 

Jag har valt att:

  • Köpa nätpåsar att ha all frukt och alla grönsaker i. Inga mer plastpåsar till frukt och grönsaker 2019 är målet
  • Fortsätta ha med egen påse när jag handlar och undvika att köpa plastpåsar – detta började jag med förra året men jag kan bli mycket bättre så här vill jag liksom nå en 0-vision
  • Införa en Pytt-låda hemma. HUR BRA var det tipset? Jag tycker det är svårt det där med rester men vi lagar å andra sidan väldigt lite mat och slänger därmed väldigt lite mat. MEN, jag ska bli bättre på rester, att ändå se till att ta till vara på det som finns i kylskåpet/ som blev över
  • Alltid köpa svenskt kött, gärna närproducerat. Påbörjade detta förra året men vill bli bättre – i år ska jag se över vad vi har på mackan eftersom vi äter sjukt mycket mackor (har börjat se till att köpa bröd från Skåne iaf så även här har vi gjort en liten insatts), för vi ha gärna köpt färdigt pålägg i form av t ex kalkon men att komma loss och gå till köttdisken och köpa svenskt kött som skivas upp istället. Finns inte tiden att köpa det så får man skippa det pålägget helt enkelt tänker jag
  • Fortsätta äta mindre kött än tidigare (vi är köttfamilj) och tänka aktivt på att minska på det, ha veggo som lika naturlig del när vi väl lagar mat här hemma.

 

 

Vad väljer du?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Härligt inlägg! Vi ska -äta mer vegetariskt. Har redan påbörjat detta sedan nått åt tillbaka och nu köper vi ytterst sällan köttbitar. Dock svårt att sluta med tex korv och köttbullar i en småbarnsfamilj. Har ännu inte hittat ett veg alternativ som barnen accepterar, tips mottages gärna av läsare!
    vi ska- köpa hem nätpåsar för frukt och grönt. Känns alltid hemskt varje gång man kommer hem och lägger frukten i fruktskål och därmed direkt slänger 5 plastpåsar, så himla onödigt!
    Till jul i år fick barnen bara begagnade klappar. Folk säljer fin saker så bara man är ute i god tid och håller ögonen öppna så kan man göra bra fynd. Köpte t ex många klappar på en stor barnloppis redan i september. Det hoppas jag kunna göra i år igen.
    Tack för bra inspiration!

    1. johannakajson
      johannakajson

      Åh men OM du köper frukt i påse så släng inte påsarna, dem kan man ju använda igen till sopåse i sophinken i badrummet eller eventuella blöjor eller till någon matrest i skål istället för plast eller så. :). OM man glömmer nätpåsen någon gång alltså 🙂

  2. Desirèe

    Väldigt inspirerande inlägg, jag tänker emellanåt; vad kan lilla jag göra, men JO, jag kan göra massor! Få med mig min familj, inspirera vänner, familj osv. Idag, efter att ha läst ditt inlägg, bestämde vi oss för att sluta med plastpåsar till frukt o grönt. Vi sorterar det mesta och slänger ytterst lite mat, men dessa små plastpåsar hade vi minsann inte tänkt på. Så denna vecka börjar vi där, och så fyller vi på 🖤 Vi tror definitivt på “många bäckar små” 🖤

  3. Emma

    Jag har använt nätpåsar till frukt ich grönt i snart ett års tid. Toppen! Kassar i affären har jag inte köpt på kanske 15 år?! De kassar jag köpte då håller än. Fantastiskt!

    Mina mål för året är att äta mindre kött, därmed mer vegetariskt och använda mindre mjölkprodukter MEN det är inte så enkelt tycker jag. För det första vill jag inte byta ut köttfärs mot t ex Anammas färs eller liknande för jag är extremt skeptisk mot sojaprodukter. Jag har läst flera artiklar som visar på att det är hormonstörande. Dessutom är det ofta socker tillsatt i vegetariska produkter (halv/helfabrikat). Jag vill som sagt minska vår användning av mjölkprodukter men inte köpa havreprodukter istället. Det är gott absolut men har du läst på förpackningarna vad du släpar hem? Mest vatten och en del tillsatser och eventuellt lite E-ämnen. Ytterst lite havre. Jag har försökt gå över till kokos istället eller allra helst utesluta den typen av produkter helt.

    1. johannakajson
      johannakajson

      Oh är det så med havregrädde? Måste kolla på förpackningen!! det om är skönt med havre är ju att det finns svenskt (köper alltid oatly, verkar vara mer än vatten och tillsatser? Eller? Jag är kass på sånt men ska kolla!!) medan kokos fördas över halva jordklotet tänker jag. SÅ SVÅRT att göra rätt tycker jag – men att man ens börjar tänka på det och lära sig mer och mer är ju en start tänker jag. Heja!

      1. e

        Havrebas (vatten, havre 10%), rapsolja, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin och B12).

      2. e

        Havrebas (vatten, havre 10%), rapsolja, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin och B12).

  4. Louise

    Jag som tycker det är kul att laga (och äta!) mat blir alltid förvånad när jag hör folk som säger att de knappt lagar mat. Av nyfikenhet, vad äter ni istället? 🙂
    Himla bra inlägg i övrigt, ska klura på vad jag ska ta till mig, en del grejer gör jag redan.
    Och STOR snark på tulpankommentaren.

    1. johannakajson
      johannakajson

      Haha, en skål med naturell yoghurt och fiberhavregryn och en macka med kanske smör och kalkon och gurka. Till exempel. En kopp te till :).

  5. Sofia

    Finns det någon analys på hur näthandel påverkar miljön? Den har ju fullkomligt exploderat de senaste åren.

    Även Mathem använder ju bilar för att leverera, så visst sparar du en bilresa till affären, men maten måste ju åndå komma hem till dig på något sätt.

    1. johannakajson
      johannakajson

      Ja men då kommer maten hem till kanske 50 hushåll istället för 1 med den bilen. Så jo, väldigt mycket bättre tror jag?

      1. johannakajson
        johannakajson

        Det är ju mer än bilresan, valen man gör (inte är distraherad utan kan handla vettigt, inte lockas av extrapriser, jag har t ex hittat bättre nedbrytningsbara återfallspåsar och ninjaplast till fryspåsarna där osv)

  6. Nathalie

    Alltså orka med dessa människor som ska dra ner folk och komma med sina bittra kommentarer… dessa människor som klimathetsar får bara folk att ge upp för det blir övermäktigt för dem. Tycker detta inlägget var SÅ bra, jag är exakt som dig…. är verkligen ingen rakt igenom klimatsmart människa men vill verkligen göra mer. Blev tack vare inlägget peppad att göra vissa förändringar i år… bland annat sluta ta en plastpåse för varje frukt/ grönsak man ska köpa. Pyttlåda har vi haft i frysen sen jag var barn och det är även något jag tagit med mig till min egna familj…. man är alltid lika glad när pyttlådan är full för det blir så enkel och GOD middag 🙂

  7. Ulrika

    Sluta använda sköljmedel!!! Släng i en skvätt ättika i det facket istället, lovar att kläderna blir rena och doftar gott!
    Och när jag gör köttfärs (bland annat) så här jag kanske 1/4 kött, resten är röda linser, vitkål, morötter och svamp. Billigare och bättre.
    Och överlag att slänga mat är det värsta jag vet, gör alltid storkok och fryser in matlådor, så behöver jag inte laga mat mer än 2 ggr i veckan (sparar även el).
    Bra att du lyfter detta ämne!

      1. Ulrika

        Jag ska försöka att inte köpa några nya kläder till mig under året ( kommer köpa det som behövs till barnen, helst begagnat dock). Vill bli bättre på att använda det jag har. Så en form av köpstopp är mitt mål 😊

  8. Anna i stugan

    Mitt nyårslöfte är att jag ska slänga mkt mindre mat. Har haft dåligt samvete för det jättelänge och ska verkligen göra mitt bästa för att minska matsvinnet. Superbra idé med pyttipannalådan, det ska jag försöka komma ihåg!

  9. Cariin

    Jag älskar att du lyfter ämnet!!! Jag har valt ett mål om året som också påverkar hela min familj. 2016 började vi sopsortera på allvar. Bor i villa med 5 personer i hushållet så det blir en del. Behövde hitta bra förvaring och sortering för avfallet tills det kom iväg. Detta har också gjort att det minskat vår sopavgift med ca 2000kr/år. (Eftersom vi får betala per kg sopor i vår kommun) Alltså miljösmart och ekonomiskt. 2017 Vegetariskt kost ca 80% av måltiderna, lagar nästan all mat hemma och även detta har märkt positivt i vår ekonomi. 🙂 Alltid titta efter second hand vi inköp, gjort många fina fynd! 2018 sålde vi ena bilen och köpte en elcykel. Ca 200mil har vi cyklat sen dess, mest till och från jobbet. Skönt slippa leta o betala parkering. Perfekt med elcykel och cykelvagn när man ska på utflykt med familjen. Barnen älskar verkligen att sitta där. 2019 tänker vi komma igång med plastbanta och köpa färre prylar. Istället lägga vår tid och pengar på upplevelser och utflykter tillsammans.
    För mig blir ekotänket en kombo av hela livet. Givetvis fortsätta med goda vanor som vi börjat med som sopsortera och vegetarisk kost mm.

  10. Maria

    Alla bäckar små, absolut, men det skulle vara intressant med lite statistik. Vad jag förstår spelar det ingen roll vad som äts eller konsumeras om jag flyger 1 gång per år eller mer samt om jag dagligen använder bilen? Bara genom att minska flygresorna till vartannat år har jag minskat mina utsläpp med 100%? Jag vet att det handlar om mat och det är det lilla. Men sådana här saker sätter allt lite mer i perspektiv. Finns det någon statistik på hur mycket utsläpp som sparas om jag gör si eller så?

    Detta leder till att miljöfrågorna, klimatfrågorna oftast då riktar sig mot de som har pengar både till att göra medvetna val samt de som kan betala många flygresor. Blir det då ett större ansvar på de som har en högre inkomst?

    Oftast vill människor inte dra ned sin levnadsstandard. Det är väl det som är det egentliga problemet? Alla som kan vill resa minst 1 gång per år och alla som jobbar i olika städer vill flyga istället för tåg.

    Det som släpps ut påverkar också tredje världen. Att vi i väst njuter av lite varmare klimat utan att reflektera över naturkatastroferna som sker i tredje världen eller hur sjuka de blir av att till exempel handskas med giftiga besprutningsmedel.

    Alla sådana enorma stora frågor reflekterar jag över och behöver bestämma mig över vilka klimatbeslur de behöver få med sig hemifrån för att verkligen göra skillnad.

    Vi behöver mer drastiska åtgärder för det har redan gått för långt, gällande beslut om utsläpp.

    Det kan därför vara bra att se statistik på vad som faktiskt lönar sig mest att förändra.

    Tack för att du lyfter klimatet, en superviktig fråga!

    1. johannakajson
      johannakajson

      MEN vi kommer ju till alla saker – så som flyg. JUST NU pratar vi mat. Och jag tycker det är så enormt märkligt att det är så många som påstår att det inte är lönt ”om man inte gör mer” – KLART varje steg är lönt att ta!! Just här och nu jämför vi inte det ena mot det andra – vi tar en sak i taget. Vi försöker nå alla dem/oss som INTE orkar tänka så som du skriver. En klick som INTE GÖR NÅGOT ALLS och då är det såklart bättre att alla de människorna tar ett första steg att förändra mågot litet. Ett första steg blir oftast så småningom fler. Och det är klart att det är bättre än inget alls!!

  11. Tina

    Så bra inlägg! Jag tror vi alla kan göra betydligt mer för miljön än vad vi redan gör utan att det ska kännas som en stor uppoffring 😊
    Jag har varit vegetarian i många år, dricker havredryck istället för mjölk osv. Mannen äter betydligt mindre kött sedan vi träffades och det känns bra att kunna påverka någon i positiv riktning 😉.
    Önskar dig en fin söndag!

  12. M

    Vi har köpt nötkött, en halv gris, och ett halvt lamm från gårdar nära oss. Ligger nu i frysen med en inventarielista på. Köper typ aldrig kött (fisk och fågel såklart, men inte annars) utan tar det vi har. Vet både att djuren haft det bra och gått fritt, och att det gått miljövänligt till – tex så ligger slakteriet som någon använt ca en mil från gården.

      1. M

        Sorterar hyfsat också, men jämnar ut alltihop med att pendla med bil i jobbet tyvärr! Men många bäckar små! Heja er!

  13. Fundersam Anna

    Lite dubbelmoral att byta ut gräddskvätten mot havremjölk och sedan köpa två buntar tulpaner! Hur mycket energi går det inte åt till att värma växthus till att odla blommor i på vintern.

    1. johannakajson
      johannakajson

      1. Handlade om mat 🙂

      2. Tulpanerna är klimatkompenserade (och jag fick dem? Svenska tulpaner dessutom.)

      3. Det var vän ingen peppig kommentar utan ganska dömmande och negativ? Detta handlade ju om att peppa att förändra NÅGOT som man inte förändrat innan. Och jag frågade vad ni skulle göra – det svarade du inte på? 🙂

    2. Anna Karlsson

      Men för i h*lvete vad förbannad jag blir (ursäkta utrycket) Men när någon ärligt erkänner hur tufft det kan vara att göra “alla rätt” och sprider budskapet att man kan börja smått så förstår jag inte hur man kan kritisera det. Johanna står för att hon inte gör allt för miljön men hon ska börja och det är ju det som är så viktigt! Heja dig Johanna och heja alla som börjar kämpa för klimatet på sin egna nivå! Tillsammans gör vi små skillnader som till sist kan blir något riktigt bra! Vi måste ha hopp!❤

      1. johannakajson
        johannakajson

        Oj. TACK!! Exakt så känner jag med egentligen också, att jag försöker påpeka att detta inte är för att vara korrekt eller perfekt utan för att få fler som bara vill ducka att VÅGA ta ett första steg. Tack snälla för din kommentar ❤️

    3. Anna Karlsson

      Men för i h*lvete vad förbannad jag blir (ursäkta utrycket) Men när någon ärligt erkänner hur tufft det kan vara att göra “alla rätt” och sprider budskapet att man kan börja smått så förstår jag inte hur man kan kritisera det. Johanna står för att hon inte gör allt för miljön men hon ska börja och det är ju det som är så viktigt! Heja dig Johanna och heja alla som börjar kämpa för klimatet på sin egna nivå! Tillsammans gör vi små skillnader som till sist kan blir något riktigt bra! Vi måste ha hopp!❤

      Kolla in My Feltds senaste Instagraminlägg, hon satte väldigt bra ord på det!