Våra rutiner med bebisen har efterfrågats – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Våra rutiner med bebisen har efterfrågats

Många har önskat mer inlägg om August och hans utveckling och rutiner och eftersom jag vet att när jag väl ska skriva såna inlägg så fastnar jag och skriver i 20-60 minuter och just DEN tiden finns kanske inte riktigt nu… Att klura på ett inlägg i en timme, haha. Så det är helt enkelt därför jag inte skrivit så mycket om hans utveckling – någon undrade om det var medvetet men det är bara att tiden helt enkelt inte funnits där. MEN – nu sover han och jag ska försöka skriva ner lite svar på era frågor om honom.

 

Bild Lisa Wikstrand

 

 

Från så här liten till att August nu helt plötsligt är 6 månader – herregud! Ett halvår!! Det har vara makalöst mysigt och roligt att följa hans utveckling och det har gått i lugnt och skönt tempo ändå tycker jag…. Han är ju en relativt nöjd liten kille som hade rätt dygnsrytm direkt. (Han tog alltså längre sovpass på nätterna och började gå och lägga sig för kvällen vid åttatiden redan när han var typ 4 månader. Så vi har inte behövt flytta och hålla på med rutiner kring detta – det föll sig naturligt för honom. Ibland har man tur!)

Jag har hitintills bara följt honom och inte haft rutiner alls utan när han gnuggat sig i ögonen och varit trött har han fått sova – ibland inne i vår säng, ibland i sin spjälsäng och ibland i vagnen. När han verkat hungrig så har han fått flaska och numera även mat och vi styr inget av det mer än om det är smidigare att t ex ge en flaska innan man ska åka eller så. Jag skrev ju om att jag tänkte kolla lite rutiner och skriva ner mat och sömn och se om där fanns något mönster på dagarna när han var runt 4,5 månad men njää det blev inte så mycket med det, främst eftersom han är så nöjd så det verkar onödigt att trycka in honom i något mönster – han somnar ju ändå vid 19-20 på kvällen och går upp vid 06-07 tiden på morgonen (med en massa uppvak på natten för att spralla, få napp osv såklart)

Nu är det ju dags för mat och jag märker att det är 2-3 sömnpass per dag så de senaste dagarna har jag börjat skriva ner lite hur dagarna ser ut – även om jag mest följer honom – så är det lättare att se om vi kan börja hitta två eller tre lite mer fasta tider för främst sömnen. Jag är ju ingen rutinmänniska själv och i vår familj ser ingen dag ut som någon annan så att ha exakta rutiner verkar inte passa varken oss föräldrar eller våra barn men att ha riktmärken gör ju såklart dagarna lättare att planera. T ex tänker jag att han kanske ska sova runt 9-tiden (och blir det 8:30 eller 9:45 så spelar det ingen roll – mer att man har ett riktmärke som sagt) och sen kanske ett långpass vid lunchtid. Det hade nog varit optimalt för både honom och mig – drömmen vore en liten nap vid 09 och sen iaf 2 h vid lunchtid för då hade jag kunnat lägga jobb på det långpasset – men han är en småduttare som tar powernaps hit och dit så ibland blir det 20 minuter och ibland 2 timmar. Ibland klockan 12 och ibland klockan 14.

 

Bild Lovli Phography

 

På bilden hade han blivit 3,5 månad och precis som med sömnen så har han varit rätt stabil med att äta var tredje timme ganska exakt hela tiden. Han ammade ju tills han var en månad och sen har han ätit vad som står på förpackningen av ersättning i ml per hur gammal han varit och ungefär var tredje timme. Ibland har det gått upp mot fyra timmar men oftast 3… På dagen alltså – på natten slutade han äta vid den här åldern vilket var helt galet eftersom Charles åt flaskor på nätterna tills han var typ två, haha. Som natt och dag alltså – och vi gjorde inget för att få honom sluta äta på nätterna, vi märkte helt enkelt att han inte var hungrig när han vaknade – han bad inte om mat. Så från typ  4 månader ålder åt han inget på nätterna – men har alltid vaknat till varannan timme eller så för att vända sig, få en napp, få närhet eller så. Och det får han alltid. Oftast flyttar vi över honom till vår stora säng då och gosar rejält, vi älskar att samsova ändå så det är mysigt med både närhet och lättare att styra de där små uppvaken – för oss. EN GÅNG SOV HAN I SIN SÄNG 20-04 UTAN UPPVAK!! Det var galet, haha. Han har sovit några såna nätter så vi har liksom hopp om att han ändå är en sån som sakta har färre och färre uppvak. Vi delar nätterna med August ungefär hälften eller så tar Rickard fler för Charles vaknar ju fortfarande 1-3 gånger per natt och han vill ofta att jag ska sova med honom så därför har det blivit att Rickard sover minst lika många nätter själv med A som jag. Och eftersom han slutade äta på natten så pass tidigt så har det inte spelat någon roll för A vem som sover med honom. Hör och häpna – han har till och med sovit med mormor och morfar när vi alla sovit över hos dem och C ville sova med oss. Gick fin-fint det med.

 

Fotograf – moi, haha. Ja ni ser ju att jag behöver en proffsfotograf igen!

 

Och nu då, nu när han är hela 6 månader?! (HURRA!), ja nu har det hänt grejer vill jag lova… Han sitter mer och mer själv, inte stabilt än så man måste sitta med honom och vakta men han tränar varje dag på det och det är nog inte långt bort att han är stabil nog på riktigt. Han vänder sig direkt från rygg till mage när man lägger ner honom och vill nyfiken titta på allt och försöker ta sig mot föremål men det blir mest åt sidan eller att backa – att ta sig framåt har han inte förstått än men de senaste dagarna börjar han ta i mot att hamna i krypställning så från att varit rätt lugn och stilla liten kille vill han verkligen framåt nu och lära sig mer och mer och är riktigt nyfiken. Spännande!

 

Han kan vända sig från mage till rygg också men gör det sällan, haha. inget intresse av att ligga på rygg längre helt enkelt men jag försöker träna honom på det så att han ska kunna vända sig på båda håll i sömnen utan att väcka sig själv. Om han sover på mage nu så väcker han sig själv när han försöker vända sig i sömnen eftersom han liksom trycker sig uppåt med huvudet och ligger så som han gör när han är vaken och utforskar världen om ni förstår vad jag menar?

 

 

Han vaknar någon gång mellan 05-07 och får en flaska (210ml) ersättning då, är det vid 05 söver vi om honom med flaska till 07 och är det vid 07 så får han flaskan och sen går vi upp helt enkelt. Sen har vi börjat med gröt någon gång på morgonen/ förmiddagen utefter vad som passar i tiderna och när han blir hungrig och han äter glatt en hel portioner – med lite smaskig fruktpuré mot slutet. Han brukar bli trött vid niotiden och tar en liten lur då, oftast 30-45min bara men idag blev den 1 timme och 20 minuter. Sen väntar lek och lunch och det är nu efter nyår vi kommit igång med maten – vi har låtit honom smaka det mesta i kryddmått från 4 månader men nu börjar han äta och han älskar HIPPs burkmat men är ingen superfan av det jag lagat. Burkmat får the win alltså, däremot så försöker jag introducera lite plockmat redan för om han kan äta det vi äter är det ju det bästa och smidigaste helt klart.

 

 

Han älskar banan och han älskar klämmisar så Charles har sett det som sitt mission att de får dela en sån som mellis på eftermiddagarna (Charles har inte ätit klämmisar på evigheter men han är så stolt när han själv går till lådan och hämtar “en klämmis till August – och jag får också smaka. Vi ska dela” så jag tycker det är briljant – om än dyrt – att låta dem ha det som sin lilla eftermiddagsgrej.) och August äter klämmisen med sked såklart. Han äter en halv matburk, frukt till efterrätt och dricker vatten och så toppar jag med lite ersättning men jag tror vi kan gå upp på en hel burk redan och börja utersluta flaskan vid flera måltider. Igår tog han två färre flaskor än tidigare så han är på G helt klart!

 

 

Kör på CINK som porslin såklart – bästa tipset och som ni vet så är det ju min vän Elle som tagit fram och äger märket men det är verkligen skitbra grejer! Bebisskeden, glasen, piplocket (som till och med August redan kan dricka ur!) och tallrikarna som inte är med på bilden – de använder vi till gröten. Snart kommer bestick och platta tallrikar också. Perfekt – in och spana på CINK här.

 

 

Sen sover han ett pass till och om det blir långt så räcker det för dagen – annars får man försöka lura in en liten nap tidig eftermiddag också så han inte blir övertrött för tidigit på kvällen. Men här är det lite lurigare nu för tiden för August vill gärna vara vaken när Charles är hemma på eftermiddagarna så ibland blir det vakenpasset extremt långt. Men det funkar det med. Han äter gröt igen på kvällen och avslutar med en flaska runt 19-tiden och somnar sedan för natten.

 

Vår älskade lilla guldklimp, som vi älskar dig! Magiska, bästa lilla August!

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Kul o läsa!!
    Sådana inlägg gillar jag 😊
    Kanske för att jag har en liten som blir 6 månader början på nästa vecka 😊