Hur handlar man mat miljösmart? – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Hur handlar man mat miljösmart?

Okej jag tycker ämnet “miljö” har varit läskigt att våga prata om här på bloggen eftersom jag inte brinner för ämnet eller är så himla insatt men någonstans så känner jag att även vi – som inte är så pålästa och brinner för ämnet måste ju våga prata om det och börja NÅGONSTANS för att det ska bli bättre. Så fort man lyfter miljön så kräver folk att man ska sluta flyga och tvätta med tvättnötter och bli vegetarian och det är ju JÄTTEBRA om man är så engagerad och påläst och har den tiden och kraften men om det alltid är det eller inget så tror jag man missar många små förändringar så nu tänkte jag att vi skulle våga prata om att förändra i det lilla, att sakta klura på hur man kan göra små enkla val för att känna att man bidrar till att tänka miljövänligt. Är ni med mig?

Så, jag är en sån som blundat lite för ämnet för jag har känt att det varit så stort och svårt och jobbigt och omöjligt att leva upp till. Förra året började jag i det lilla, lilla förändra små enkla beteenden hos oss här hemma. Vara bättre på att sopsortera (stora kartonger sorterades innan och plast men jag ska våga erkänna att alla plastkartonger runt tomater och alla mjölkpaket åkte i vanliga soporna MEN jag började sakta förändra och förbättra…. Och numera sorteras alla konserver, kartonger, plast osv osv osv – det finns alltid mer vi kan sortera och bli bättre på men starten är viktig och sen kan man sakta lägga till tänker jag. I år är det värmeljushållare och nespressokapslar som står först på listan att skärpa oss med.)

 

Gårdagens promenad längst havet i småregn. 

 

Jag flyger fortfarande och vi ska faktiskt åka på semester i slutet på februari men det har jag knappt vågat skriva om för vi när vi bokade den så var vi såå glada eftersom våra familjesemestrar är vår kompensation till familjetid när vi annars jobbar så mycket och det är då vi tankar på oss med vila, familjetid, Rickard har barntid (eftersom han inte är pappaledig) osv osv. De har varit och är viktiga för oss och nu känns det som man blir halshuggen om man flyger på semester och jag är väldigt kluven i det ämnet och det blir en sån enorm förändring att bara sluta flyga sådär för oss – så vi klimatkompenserar flyget och bor på klimatsmart hotell – något i det lilla men jag vet att det är långt ifrån allt man kan göra. MEN, jag är inte där än och att bli arg på den som flyger gör att den kanske inte orkar förändra något alls  – så just flyg kan vi väl pausa lite när vi diskuterar och så pratar vi mat idag? Okej?

För här behöver jag fasiken hjälp, vi pratade mycket om detta vid nyår. Hur många minskar på köttet eller till och med blir vegetarianer men missar helt att tänka på miljön vid inköp av resten av råvarorna. Jag kommer inte sluta med kött  – däremot började jag förra året att tänka bättre med kött som jag skrev om igår. Gärna närproducerat från våra gårdar här omkring, svenskt, gärna ekologiskt osv. Falukorv med hög kötthalt från Vaggeryds chark och ekologiska köttbullar från Felix (Eslöv – man måste ju känna för sina städer, haha). Förr köpte jag alltid bär när de var på extra pris i januari – nu tänker jag steget längre och skippar bären för de är inte i säsong, eller kör till Hallongården och köper deras svenska som de frös ner i somras.

 

Men ibland trillar man dit när man är trött och handlar och det skriker extrapriser – då missar man lätt att välja bort det som är fel i säsong eller att köpa ekologiskt. Det vore ju fint om mataffärerna hjälpte till att rikta en mot ekologiskt istället för tvärt om. Fick sms av en vän som bor i Stockholm igårkväll:

 

 

 

 

 

Så – nu tänkte jag att vi samlar kraft och försöker ge varandra våra bästa tips och råd i hur man ska tänka mer på miljön när man handlar och lagar mat. Att inte slänga mat är en sån grej såklart, att ta till vara på rester och laga det man har i kylen och frysen även om det inte är exakt det man är sugen på alltid.  Och så försöker jag storhandla online för att inte åka dit på extrapriser osv – då kan jag vara mätt och lugn när jag sitter hemma och klickar i vad vi behöver.

VAD HAR NI FÖR TIPS?

 

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Josefin

  Som jag skrev på din insta: SÅ BRA ”serie”/ämne du börjat med (för jag hoppas att du vill återkomma till ämnet och gå igenom olika situationer där man kan tänka mer på klimatet)! Jag läste för ett par år sedan i en Facebookgrupp om en barnfamilj som slängde en påse hushållssopor i månaden. EN! Resten sorterade/komposterade de i kombination med att handla smart, dvs undvika förpackningar osv. Jag har detdär som målbild (men vi kommer nog aldrig komma så långt) och då tänker jag på att: typ aldrig använda plastpåsar när jag köper frukt och grönt. Potatis lägger jag i plastpåse, eller typ 10 clementiner, men annars får det ligga löst. Man kan ju dock gå steget längre och skaffa ett par nätkassar som man återanvänder. Sen sparar jag gamla brödpåsar, ja typ alla påsar som inte är kladdiga (tex påsarna man får kläder i när man handlar online), för att använda i vår mindre papperskorg som vi har i badrummet eller för att förvara grejer i kylskåpet. Större plastpåsar som tex toarulle-emballage använder jag i våra stora papperskorgar/i köket. Jag tar alltid med kassar till mataffären och avsäger mig alltid plastpåse när jag handlar i detaljhandeln.
  Flyger gör jag dock som fasen! Älskar att resa och åker kors och tvärs i världen utan hejd. Nu väntar Vietnam i ett par veckor och i februari London. Jobbar dessutom som pilot (inrikesflyg, till råga på allt 😂) så jag får se till att kompensera på andra sätt… Ni som bor i hus kanske skulle satsa på egen kompost? Tänk vilken bra jord du skulle få till din fina trädgård!

 2. Jonna

  Vi försöker också med det vi kan. Tex så installerade vi nyss solceller på huset, vilket har bidragit till att vi blivit mer medvetna. Tex så tvättar vi och kör diskmaskinen när produktionen av el är som högst. Bytat alla halogenlampor till led. Fick en aha upplevelse med ljusstakarna innan jul, 7×3 w per ljusstake kan bytas ut till 7×0,3 w. Och då kan man ha 10 ljusstakar med led till samma förbrukning med 1 ljusstake med halogen. Tänker alla bäckar små!

 3. Stina

  Börja ta tåget till Stockholm! Supermysigt, mer flexibelt med barnen än på ett flyg för man kan gå omkring, man kan lyxa sig med första klass om man vill. Det är ju också fler avgångar och tar ungefär lika lång tid om man räknar in flygplatskrångel.

  1. johannakajson
   johannakajson

   Åh önskar så att det tog ungefär lika lång tid men med Höllviken-Stockholm city tar det verkligen betydligt mer tid med tåg och är extremt mycket dyrare. Men nog om idag, idag var det mat vi skulle klura på 🙂

   1. Stina

    Det var konstigt, åkte själv Uppsala-Malmö t.o.r. med två barn, det kostade ca 1000 kr. Inte så farligt tycker jag. Varför jag skriver det, är ju att hur man än vänder och vrider på det så kan man inte “kompensera” sitt flygresande med ändrade matvanor, tyvärr. Bra att du klimatkompenserar, desto viktigare att du går ut med det tydligt så att fler förstår att det inte längre är försvarbart att flyga utan eftertanke.

    1. johannakajson
     johannakajson

     Nej men just nu handlade det inte om det – vi kommer till resor men denna gången handlade det om mat. Istället för att jämföra och kompensera det ena med det andra så tar vi en sak i taget och tittar på hur man kan, vill och orkar förändra sig med just det. Så att varken jag eller någon annan ger upp på att förändra lite här och där bara för att det ”räcker ändå inte”. Jag sa aldrig att inköp av mat och återvinning gjorde det okej att flyga – tror inte man ska jämföra så om man ska få såna som inte orkar vara miljökämpar sedan innan att våga börja någonstans. Försöker liksom lyfta frågan på ett annat sätt. (Och tyvärr om tåg: Ska jag åka hemifrån med kommunalt/tåg till Stockholm tar det 6-6,5h ungefär så när jag ska pendla över en dag så är det 13h restid t/r vilket inte funkar tyvärr. (Med flyg tar det 3,5h-4h från dörr till city). Hoppas innerligt att sträckan får snabbare tåg och säkrare tågtrafik (alltså säkrare utan förseningar) så det blir lättare att välja tåget oavsett om man reser som privatperson eller i jobbet. Det är ju urmysigt att åka tåg, drömmande med landskapet som svischar förbi utanför fönstret. ❤️)

 4. Karolina

  Vi försöker att välja bort nötkött (som är den stora boven för koldioxidutsläpp) Eftersom vi har tre småbarn blir det istället tex kycklingköttbullar och köttfärssås på älgfärs. Och äta mer vegetariskt, men det är svårt men bra rätter. Vi har därför valt att få tre färdiga vegitarska rätter i månaden som levererar av Feast, De är jättegoda men tyvärr ingen favorit hos barnen än.
  Vi väljer att köpa ekologiskt och säsongsbetonat och jag har bytt ut mjölken i kaffet mot havredryck. Sen har ju mjölk visat sig vara mindre nyttigt än vi tidigare trott så det är ju bra även av hälsoskäl. Dessutom är det jättegott men det tog några gånger att välja sig vid nya smaken. En havrelatte på morgonen på väg till jobbet är det bästa😀

 5. Melissa

  Djurhållningen är så bra i sverige så det räcker gott och väl att köpa svenskt! Stirra dig inte blind på ekologiskt! Jag försöker köpa svensk och äta i säsong så långt det går! Jag väljer tex bort kyckling på restauranger för oftast kommer den från thailand! Jag frågar alltid var köttet kommer från när jag äter ute! Annars väljer jag vegetariskt! Nuförtiden kan man nästan äta svenska tomater, gurka och äpplen året om på grund av bättre växthus och bättre lagring! Hälsningar en gammal lantbruksjornalist som fått förmånen att se hur bra svensk matproduktion verkligen är!

 6. Linnéa

  Mycket att fundera på! För er med trädgård skulle jag vilja tipsa om att sortera ut allt matavfall och lägga i en kompost på tomten, jorden som blir av det är helt MAGISK att ge som näring när man planterar blommor, och jag har även blandat ner endel kompostjord i potatislandet på våren 🙂
  Men nu var det ju inte det du frågade om! 😆 jag tycker också det är svårt med just matinköpen, månen tänker att du kommit rätt långt med att leta efter SVENSK-märkt eller ekologiskt… och köpa efter säsong!
  Varje litet steg räknas 😎

 7. Sara

  Så bra inlägg! Så nyttigt att lyfta denna frågan. Jag är inte heller så påläst men försöker göra så gott jag kan. Tvååringen försöker vi också inspirerar så att framtidens små minimänniskor också får med sig grundtänk. Han har koll hemma vilken bytta som är till vad ex matavfall (kaffesump), plast kartong mm. Ibland frågar han men oftast har han helt rätt. Häftigt egentligen. Vi handlar också väldigt mkt närodlat och närproducerat. Alltid svenskt och ekologiskt så gott det går. På sommaren när vår lanthandel har öppet med närslakt så köper vi kött och grönsaker där. Samtidigt som barnen kan gå och kolla på gården på alla djur och landen och förstå att morötter inte kommer från en påse i affären. Försöker även tänka på att när vi köper kött, ägg osv att djuren ska ha fått ha ett så bra liv som möjligt. Tex bara ekologiska ägg från frigående höns utomhus osv

 8. Hanna

  Vill slå ett slag för “pyttipannalådan”. Helt enkelt en låda i frysen där en slänger ner lite av varje, en överbliven korvsnutt, sista kanten på steken, lite stekta grönsaker osv. När den börjar bli full tar man bara fram o gör en Pytt på. Enkelt sätt att minska matsvinnet på. Köp på lösvikt istället för t.ex champinjoner i plastlåda. Billigare är det också. Vi äter mkt årstisabaserat så nu är det mkt kål morötter o andra Rotsaker. Köper också gärna sånt med korta datum som kanske är på extrapris och också i riskzonen för att slängas av butiken. Det mesta går ju att frysa ett tag ändå. Och tänk på att vare förändring o tanke om förändring är ett steg i rätt riktning.

 9. Anna

  Ett vegotips om man vill byta ut de vanliga köpeköttbullarna är Anammas Vegobullar. De smakar precis som köttbullar. Finns i frysdisken!
  Vi är bra på att laga vegetariskt hemma men just de där snabba rätterna (köttbullar, falukorv tex) har vi haft svårt att hitta vegoalternativ för. Blev glad när jag hittade Anammas, som dessutom är producerade i Sverige!

 10. Emma

  En sak som ni kan minska ner på är bilkörning, försök att gå och cykla mer. Det borde alla. Jag kör nästa aldrig bil, det blir nog max 1-2 gånger i veckan, Jag cyklar överallt, till jobbet, till stan. Tar tåget.

  1. johannakajson
   johannakajson

   Det är ju inte mat 🙂 men ja bil och flyg är stora bovar. Små steg, för varje gång jag får istället för att ta bilen är ett litet framsteg. Och att tänka till och effektivisera lite att göra allt när bilen väl är ute och far istället för att hoppa in i den flera gånger per dag. Små steg, varje litet är viktigt.

 11. Sarah

  Åhh vad bra! Mer pepp kring miljön än pekfingar!
  Jag började följa ekotipset på instagram för kanske ett år sen och hon dom driver skriver på ett så positivt och pepprigt sett. Jag började följa utan intention på att ändra massa i mitt liv, meeeen har märkt att jag så sakteliga har börjat göra andra val.
  Vi sopsorterar allt (har sortering i soptunnorna hemma i vår kommun, så det är lätt när man inte behöver åka iväg), köper mer vegetariskt, har bytt tvättmedel, rengöring mm. Dessa val har liksom skett ”automatiskt” och känns inte som någon uppoffring.
  Tips gällande plastpåsar: lite halvsunkiga men hela plastpåsar som en egentligen inte kan spara till nåt passar perfekt att slänga bajsblöjor i. Så får de en extra chans innan de slängs 😊
  Heja dig och din inställning. Hellre några steg än inga alls 👍🏻

   1. Sarah

    Till rengöring använder vi nästan bara såpa. Har blandat såpa och vatten i en blomspruta och den används till liksom alla ytor (diskbänkar, handfat, fönsterbräden, kladdiga dörrkarmar mm) och tvättmedel använder vi parfymfritt från Såklart. Istället för sköljmedel kör vi ättika och eterisk olja.
    Nu finns det säääkert något medel som är ännu bättre än dessa, men de är i alla fall långt bättre än de vi använt innan 😊 Och städsaken blev det visst ett sidospår då jag visst missade att inlägget var lite mer riktat åt mat 😅 Sorry att jag inte svarade om mat Johanna, hoppas det är okej. Att begränsa var ju syftet och så fladdrade jag iväg 😬😅

 12. Johanna

  Tänk på när grönsaker är i säsong och försök inspireras av det: https://www.naturskyddsforeningen.se/node/38148
  Mat inspo på nätet: tex https://www.vegomagasinet.se/ och http://www.javligtgott.se/
  Åh, och världens bästa gröna kokbok (så många enkla och smarriga recept!): https://www.adlibris.com/se/bok/mega-vego-mat-for-hela-familjen—samlade-recept-och-nya-ratter-9789177750109?gclid=Cj0KCQiA1NbhBRCBARIsAKOTmUvb6-duOnm7B8IWjjAqv4aqd-b14v9y-73XSNo2htiqlOGbl5D0iCAaAuX9EALw_wcB

  Och peppa med att det alltid är bättre att göra något än inget. Om det inte känns rimligt att dra ner en massa på flyget är det ju en bra grej att klimatkompensera lite så som ni gör. Att minska på köttätandet och visa sina barn att det finns fullgoda näringsmässiga alternativ (som de kanske är villiga att smaka på när de är lite äldre 😉 ) och gå bort från tänket att kött behövs i varenda måltid är ju ett stort steg för många människor.

  1. johannakajson
   johannakajson

   Verkligen och de stegen tar vi nu, Charles gillar grönsaker så det äts det mycket av här och vi försöker lyfta in vegorecept så sakta (men här äts ju ändå mest ekologisk yoghurt, ekologiska fiberhavregryn och bröd som bakas i skåne typ, haha. )

 13. Linnea

  Jag tänker på min användning av plastpåsar, både bärkassar (typ Ica-påsar), små plastpåsar till frukt och grönt inne i butiken och fryspåsar hemma. Många kan återanvändas flera gånger och jag behöver faktiskt inte en liten plastpåse till mina fyra äpplen, får bara tvätta dem lite noggrannare när jag kommer hem helt enkelt. Och många fryspåsar som inte blivit skitiga efter att ha haft nån bulle, bröd eller liknande i kan ju lätt användas flera gånger till. Kan ju vänta ut och in på dem också 🙂

 14. Ellen

  Så bra skrivet Johanna, jag känner exakt samma att bättre att göra någonting än ingenting alls!
  För våran familj så är flyga och resa är del av vårat liv, då vi bor utomlands.
  På plus sidan så här i Spanien finns det en hel del mer frukt och grönt i säsong, och här handlar man mer på ett gammeldags sätt, köper du bröd så är det färskt från bagaren, kött från slaktaren, fisk från fiskhandlaren osv osv så ja det blir mer små handlingar (fast i ditt kvarter eller matmarknaden så ingen bil behövs) men man handlar det man ska laga den dagen i många fall, så mkt mindre svinn. Såklart finns det stora miljöbovar här med tex vattenflaskor, det har vi löst så att vi har en vattenservice med såna stora flaskor som fyllas på och en behållare istället. Även frukpåsar har vi i nätpåsar som återanvänds, så man inte använder plastpåsarna. Och så tygpåsar till handlingen.
  Återvinning av glas plast metall och kartong finns det stationer på varje gatuhörn så där känns det lätt att inte slarva.
  Försöker i den mån det går att köpa ekologisk bomull på kläder, mindre plast leksaker.
  Känns dock som att Sverige ligger så före i sitt miljötänk när det kommer till mycket. Kul att få läsa och få lite tips som man kanske inte tänkt på!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Åh det är precis så jag börjat försöka handla också men det är lite svårare här. Kött från kötthandlaren, fisk från fiskhandlaren och grönsaker från gårdsbutiken (som dock måste tas bil till). Men det är såå mycket lättare på sommaren här. Och jag kommer in och ur det hela tiden men att tanken ens finns där är ju en bra början. Heja heja!

 15. Johanna

  Tror som du säger att det är ett superviktigt första steg bara att man börjar reflektera över vad man kan göra, även om att inte är en superinsatt miljönisse. Tänker att både kött och flygfrågan är viktig men att det är naturligt att sådana förändringar tar tid, det ni gör med att klimatkompensera är ju toppen om man känner att det är det man mäktar med just nu! Och vad gäller kött behöver man verkligen inte sluta äta det helt för att göra en miljöinsats utan bara att förstå att man inte måste äta det tre gånger om dagen sju dagar i veckan är ju ett stort steg i rätt riktning för många människor. Känns sunt att debatten börjar röra sig bort mot resonemang som “det går inte att bli mätt utan kött” eller “grönsaker är kaninmat”…

  Bra tips är annars att tänka på vilka grönsaker som är i säsong och kanske försöka inspireras av det när man handlar och lagar mat (se tex https://www.naturskyddsforeningen.se/node/38148) och ta för vana att spana in på och inspireras lite av http://www.javligtgott.se/ och https://www.vegomagasinet.se/! Åh, och detta kan vara bästa koboken som finns, så många bra enkla och smarriga recept https://www.adlibris.com/se/bok/mega-vego-mat-for-hela-familjen—samlade-recept-och-nya-ratter-9789177750109?gclid=Cj0KCQiA1NbhBRCBARIsAKOTmUvb6-duOnm7B8IWjjAqv4aqd-b14v9y-73XSNo2htiqlOGbl5D0iCAaAuX9EALw_wcB

  1. Elin E

   Jo det är ju bra att folk blir mer medvetna. MEN det tar för lång tid med allt. Och det krävs mer än att man skippar kött ibland. Eller tänker att man ska se över sina flygvanor ”någon gång”… om vi ska nå det uppsatta målet enligt pariseravtalet så måste det hända mer. Och helst igår. Tycker att den här kolumnen är så bra: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/a2n54O/skam-ar-battre-an-halloumi-om-du-vill-radda-planeten

   Och även artikeln han refererar till: https://hogreutbildning.se/index.php/hu/article/view/1024/2273

   Det är jättebra att man försöker ställa om, men jag tror det är lätt att man lurar sig själv också. För att lätta sitt samvete. Typ ”jag sopsorterar ju faktiskt, då har jag rätt att flyga på semester några gånger varje år” eller ”jag äter vegetariskt på måndagar, då gör det inget om jag köper den här tröjan…” det är ju skitsvårt att ställa om, särskilt eftersom vi är så priviligierade i Sverige och vana vid hög standard och allt på en gång. Tänker på Greta Thunberg som i en intervju slår huvudet på spiken kring varför hon inte flyger. Det är ju inte så att hon inte vill flyga, bara det att hennes föräldrar och den generationen redan rest upp hennes möjligheter till det.

   1. johannakajson
    johannakajson

    Jag tror alla (eller många) vet att det inte räcker med att sopsortera MEN det är ju att börja i det lilla som gör att man kommer igång i tänker och sedan blir det bättre och bättre. Exakt såna här saker/ kommentarer gör oftast att man ger upp – inte att man blir inspirerad att göra mer. Jag försöker nå dem som INTE orkar läsa klart de artiklarna du länkar till och som INTE tar tag i något alls för att man känner att det ändå är hopplöst – för det räcker ju ändå inte säger många – så som du förmedlar här nu. Och då är det ju bättre att dessa människor a vägrar förändra ett eller två eller tre beteenden som start istället för att strunta helt i det – eller hur? Peppar man och hyllar de små förändringarna så vill man snabbt göra med. Jag började förra året och ökar nu – även om det är för långsamt så är det bättre än att jag inte gör något alls. Och just här var detta syftet, för såna forum saknas i klimatfrågan och jag vill ge utrymmet till inspiration i att börja göra det lilla och inte känna att bara för att man inte gör allt så är det inte lönt.

 16. Carolina

  Åh, jag blir så glad att du lyfter detta!
  Jag själv är väldigt intresserad och har haft väldigt lätt att anpassa mig eftersom att jag är ung och nygift med en miljö- och energiingenjör. Tänker dock ofta just på att det är två läger, miljöaktivister mot miljöbovar typ. Även för mig som gör mycket är det lätt att bli nedtyngd av att jag hela tiden kan göra mer.
  Blir så glad att du vågar lyfta frågan på din nivå, som såklart är så sjukt många människors nivå!!

  Matsvinnet känns som den viktigaste, men också svåraste delen på temat mat. Att slänga mat är ju dåligt hur bra den än producerades, fraktades och så vidare. Mitt lifehack där är att göra en veckomatlista där jag försöker planera så att det inte ska bli några rester kvar av det jag köper. Ska jag exempelvis ha 1 dl grädde i en rätt gör jag antingen större sats och fryser matlådor eller lägger in en till rätt där resten av grädden används. Blir det ändå över något är frysen min bästa vän! Nästan allt går att frysa, bara man har koll så att inte frysen blir ett jobbigt kaos av gamla slattar.
  Tips två är att köpa svenskt. Vissa varor finns inte svenskproducerade, men då går de ofta att byta ut. Exempelvis byter jag till vardags ut ris mot Kvarngryn/Matvete eller annan svensk motsvarighet och sparar riset till helg och fest. Avokadon var också ett problem för mig, men nu har jag lärt mig att byta ut den mot olika krämiga och feta röror (t.ex. Portionen under tians majsröra).
  Tips tre är att inte sätta etiketter. Jag äter mycket vegetariskt och byter ut en del smidiga saker (som grädde och crème fraîche) till veganskt alternativ. Jag vill dock aldrig kalla mig vegetarian för jag äter fisk, älskar köttbullar på julbordet, krånglar inte med specialkost om jag är bortbjuden, lyxar gärna till det med en köttbit på grillen o.s.v. Jag tycker det är mycket bättre att man börjar kolla lite mer på vegetariska recept och lägger till de man tycker är goda i sin repertoar efter hand, utan press. Det var så jag upptäckte hur mycket mer variation jag kunde få på min matlagning, hur mycket fortare det gick att laga mat utan kött och hur gott det faktiskt kunde vara.

  Hoppas att min långa kommentar kan ge något bra, utan press.
  Heja dig, du är så bra!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Såå bra det där med att inte sätta etikett!! Jag har en fråga – varför är vegansk grädde och creme fraische bättre för miljön än ekologisk svensk grädde och mjölk? (Uppriktig fråga – tror många med mig inte vet)

   1. Carolina

    Grädde har ganska högt utsläpp av koldioxidekvivalenter per kg färdig produkt (snittet ligger exempelvis högre än fisk, som jämförelse). Förmodar att detta beror på att det går åt många liter mjölk för att göra en liter grädde, och att kossan äter mycket mat för att kunna producera mjölken. Väljer man istället havregrädde från svenskodlad havre finns det inga mellanled i matkedjan. Just att det försvinner massa energi i varje led upp till oss i toppen av näringskedjan är väl problemet med alla animaliska produkter om vi ska äta så resurseffektivt som möjligt. Plus att just kossor släpper ut metangas också.
    Dock bidrar de svenska ekologiska kossorna till öppna betesmarker som är jättebra för mångfalden i vår natur, så att äta mjölkprodukter med måtta är nog det bästa tror jag.

    Hoppas att svaret var någorlunda förståeligt. Tack för frågan. Det är bra att få fundera över varför man gör vissa val, för det är verkligen en djungel det här!

     1. Elin E

      Oatlys havregrädde som man använder i mat får man i stort sett samma resultat med som vanlig grädde! Den är toppen tycker jag 🙂

 17. Lisa

  Något som vi gör mycket är att dryga ut köttet med annat. Istället för att köttet ska få huvudrollen på tallriken så fyller vi på med massa tillbehör. Slänger ner massa grönsaker i köttfärssåsen t ex. Det gör att vi kan halvera portionen kött på tallriken och på så sätt kunna köpa lite bättre kött men i mindre mängd utan att behöva betala massa mer. Jag försöker kolla urspungsland på allt vi köper och minimera frukt och grönsaker som åkt halva världen runt, äta i säsong helt enkelt! Men en sak att fundera på är just frysta grönsaker och frukt som INTE är i säsong är att föredra framför färska dels eftersom de ju då är skördade i säsong men också eftersom man bara tar så mot man behöver åt gången, så det blir inte lika mkt svinn som färskt frukt och grönt som blir dåligt.

  Det är JÄTTESVÅRT att göra rätt, men så länge man gör två saker; minskar på köttet och slänger mindre så har vi iaf börjat! Kolla på Maträddarna på SVTplay, bra inspiration. Kram!

  1. Lisa

   Äsch, halva kommentaren försvann. Iaf: just att handla på Mathem har hjälpt mycket tycker jag (bilresorna man sparar inte minst!). Det är lättare att planera veckan och hur jag kan använda en råvara på flera sätt. Tycker de har bra utbud av klimatsmarta grejer också, jagg köper t ex fossilfria plastpåsar https://www.mathem.se/varumarke/ninjaplast. Så fort ngt tar slut hemma kollar jag vad det finns för klimatsmarta alternativ, ofta är det noll skillnad i användning för oss, t ex komposterbara tops och disktrasor i lin (som går att tvätta så du kan använda flera ggr). https://www.jordklok.se är en bra sida! Finns hur mkt som helst i alla olika nivåer, allt från tvättnötter till helt vanligt tvättmedel fast ekologiskt och nedbrytbart. Små steg!

  2. Lisa Wikstrand

   Äsch, halva kommentaren försvann. Iaf: just att handla på Mathem har hjälpt mycket tycker jag (bilresorna man sparar inte minst!). Det är lättare att planera veckan och hur jag kan använda en råvara på flera sätt. Tycker de har bra utbud av klimatsmarta grejer också, jagg köper t ex fossilfria plastpåsar https://www.mathem.se/varumarke/ninjaplast. Så fort ngt tar slut hemma kollar jag vad det finns för klimatsmarta alternativ, ofta är det noll skillnad i användning för oss, t ex komposterbara tops och disktrasor i lin (som går att tvätta så du kan använda flera ggr). https://www.jordklok.se är en bra sida! Finns hur mkt som helst i alla olika nivåer, allt från tvättnötter till helt vanligt tvättmedel fast ekologiskt och nedbrytbart. Små steg!

  3. Lisa

   Äsch, halva kommentaren försvann. Iaf: just att handla på Mathem har hjälpt mycket tycker jag (bilresorna man sparar inte minst!). Det är lättare att planera veckan och hur jag kan använda en råvara på flera sätt. Tycker de har bra utbud av klimatsmarta grejer också, jagg köper t ex fossilfria plastpåsar https://www.mathem.se/varumarke/ninjaplast. Så fort ngt tar slut hemma kollar jag vad det finns för klimatsmarta alternativ, ofta är det noll skillnad i användning för oss, t ex komposterbara tops och disktrasor i lin (som går att tvätta så du kan använda flera ggr). https://www.jordklok.se är en bra sida! Finns hur mkt som helst i alla olika nivåer, allt från tvättnötter till helt vanligt tvättmedel fast ekologiskt och nedbrytbart. Små steg!

   (PS, ang färsk/fryst frukt menar jag såklart att om man SKA köpa broccoli t ex och det inte är i säsong skulle jag säga att det är bättre att köpa fryst än färskt)

  4. johannakajson
   johannakajson

   Ja det där med fryst frukt istället för färsk i fel säsong låter klokt – så svårt med sallad och spenat dock. Tycker fryst spenat inte är alls samma sak som färsk t ex, ursvårt ju. Sötpotatis är räddningen emellanåt här hemma eftersom C inte äter vanlig potatis och den är ju jäkligt svår, finns frysta sötpotatispommes men de är inte ekologiska och ekologiska färska är från USA och gigantiska så då gäller det att ta till vara på allt direkt vilket kanske är det bättre alternativet. Ja att man ens börjar tänka aktivt är ju ett enormt steg bara det.

 18. Therese

  Så svårt tycker jag med. Äter också kött och flyger mm.
  Men försöker faktiskt äta något vegetarisk rätt i veckan men blir det inte så är det okej.
  Försöker sortera skräp och ta vara på rester av mat i kyl och frys.
  Sälja kläder på tradera och även köpa en del begagnat ex leksaker, skridskor mm

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja mer veggorätter kör jag med, man äter ju sjukt många gånger per vecka så att någon eller några rätter är veggo (men ändå miljösmarta annars spelar det ju knappt någon roll tänker jag?) är ju ett lagom stort steg att ta. Heja oss