“Hur hinner hon allt?!” – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

“Hur hinner hon allt?!”

Åh SÅN igenkänning på kommentaren UnderbaraClara fick på sin blogg där en läsare undrar hur sjutton hon hinner med allt (och litet till) – jag har tänkt preciiis samma sak… I somras tänkte jag så om Ebba också men kom på till och från att jag är i en annan fas nu – jag har en liten 8veckors bebis och då kan man omöjligen hinna med mer än att ta hon om honom, storerbror och kaanske liiite sig själv ibland också….

Drömmen om att hinna färga håret, spela tennis, ta kvälldopp, lägga ansiktsmask eller måla naglarna liksom – den får vara en dröm för just denna perioden jag är i nu är ju en liten kort period som aldrig mer kommer tillbaka. Tiden att bara vara och framförallt följa den lilla minstingens tempo och önskemål hela tiden.

 

 

Men jag tyckte hur som helst att Claras svar var så himla intressant, det där med att hennes barn leker själva och har alltid gjort det…. Charles har ju sällan gillat att leka själv och tack och lov tycker både jag och Rickard att det är kul att leka MED honom på golvet… Sitta och köra bilar, lägga pussel, måla, läsa böcker, lägga pärlplattor eller leka med playdoh… Vi har gjort allt med honom och jag TYCKER det är kul…

 

MEN – man vill och kan ju inte aaalltid göra det – att laga mat i lugn och ro, fixa med tvätten eller diskmaskinen eller till och med bläddra i en tidning eller läsa en bok som inte är Babblarna är ju nice att varva leken med tänker jag… Och något HAR förändrats i sommar, Charles leker riktigt härligt med spännande fantasi själv då och då och här gäller det att passa på att INTE avbryta i hans lek. Ofta kommer han rusandes och frågar “mamma vill du vara med och leka med mig?” men han kan acceptera om jag svarar att jag gääärna är med och leker men måste fixa klart tvätten först eller fixa något och att jag kan vara med om en liten stund. En ny nivå har liksom dykt upp… (All den tiden jag fått går dock åt till att trixa med lillebror så nu har vi ju lite börjat om igen, haha… Men jag hoppas att de kan leka tillsammans redan om något år så att tiden som Clara verkar ha kommer tillbaka till en. Lyxens lyx.)

 

Leker era barn själva? Hinner ni bläddra i en tidning? Berätta!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Therese W

  Johanna, du är INTE en kass eller dålig mamma, inte heller är du korkad någonstans! Du har nyss fött barn, du har en jädrans massa extra hormoner i kroppen vilket inte gör livet lättare när man är en hsp-person, tro mig, jag vet! Blir så ledsen när jag läser detta för jag vet att det kvittar var vi skriver, du kommer ändå klandra dig själv, men snälla gör inte det!

  Lek med tanken att du var utanför dig själv, att du ser dig själv som en vän, hur hade du behandlat henne? Du hade tröstat henne, hade sagt att det är okej att saker och ting ibland inte går enligt planerna, tyvärr så är det med barn, med huvudvärk och med en massa onödiga hormoner. Du hade gjort henne en kopp te, tagit fram något gott fika ur frysen, kanske lindat in henne i en filt i soffan och bara myst! Gör det mot dig själv som du hade gjort mod dig och DU var en tredje person, din bästa vän!

  Du är en enorm förebild och många, däribland jag ser otroligt mycket upp till dig och allt du lyckats med! Det sista du är är en kass, dålig eller korkad mamma!

  Skickar över en jättekram och hoppas att Du mår lite bättre efter en kopp te och en mysstund med barnen. Som för övrigt inte alls måste aktiveras hela tiden, Ni är otroliga med Charles så vad gör det om han en dag ser lite för mycket på tv och paddan? Släpp de tankarna direkt.

  Krya på Dig!

 2. Molly

  Mina ungar gör både och, leker själva, leker tillsammans eller med någon av oss. Vi har inte kommit på tanken att så att säga fostra barnen till att alltid underhålla sig själva. Inte heller har vi en massa får etc som de måste ta hand om…Att vara med sina barn och leka är i sig en lyx!!! Jag tänker att barn behöver både och. Både tid då man deltar i det som är viktigt för dem, deras lekar och tid då de själva leker ifred. Och min erfarenhet (4 barn) är att om man verkligen ser sitt barn i ögonen och på allvar lyssnar på den ungen säger så att ungen vet att man se, hör och bryr sig på riktigt så blir ungen en harmonisk liten typ som också leker mera själv. Vet att mina barn leker själva men ofta då och då kommer för att “tanka” lite mor eller far och sedan återvänder till sitt.. Låt underbaraclara fålla sina gardiner medan hennes ungar sköter fåren. Alla familjer ser olika ut. /Molly

 3. Simona Alf

  Har en som blir 3 i november och en som blir två i december. 3 åringen kan göra saker själv. 2 åringen not so much 🙈 efter förskolan som han älskar ska han bli buren och det är trött gråt och skrik oftast. Senaste tiden har och storasyster ”tagit hand om” lillebror. Hon kramar han när han är ledsen och går och läser böcker för han. (Ända som kan lugna ner han) ibland leker dom tillsammans och ibland är det tredje världskriget här hemma.. allt kan ändras på en micro sekund åt vardera håll 🤣

 4. Angelica - utlandssvensk

  Vår treåring är SÅ dålig på att leka själv, medan ettåringen gärna kryper omkring och leker med saker för sig själv. Dock får ha ju storasyster över sig hela tiden så just nu måste vi dela på dom nästan hela dagarna för att slippa tjata hela tiden. Jag VET att det kommer gå över men det är segt just nu att inte hinna med något alls. 🙂

 5. Sara

  Alltså Charles låter så himla lik min son (som är 2,5 nu så lite yngre än C) i exakt allt!! Min son har preciiis börjat kunna leka själv kortare stunder om jag typ lagar mat men han kommer ändå o vill bjuda in mig hela tiden.. han har aldrig varit direkt nöjd att va själv, enda från födseln liksom sä nej har aldrig hunnit sånt där som du rabblar upp! Har också undrat med vissa vänner som har barn i samma ålder hur dom kan ha så mycket tid att dom liksom har olika projekt hemma osv! Och har fått höra av vissa att dom Hr dåligt samvete för att dom inte leker så mycket med sina barn men barnen klagar liksom aldrig utan leker på själva.. det ”problemet” skulle aldrig uppstå här 😅 men är samtidigt glad över att få lägga mycket tid på min son!

 6. Louise

  Jag tycker min dotter är duktig på att leka själv, hon är 1 år och 5 månader. Jag kände från början när hon började gå att jag uppmuntrar henne att utforska saker själv, jag fixade inte att ständigt gå efter och kolla henne. Såklart att jag gjort det massor med gånger, eller suttit på golvet med henne i hennes lek, men ändå låtit henne ta kommandot. Alla barn är olika, såklart, men det tror jag har gjort att hon inte har något emot att sitta och greja själv. Det är också i perioder hos oss, stundom kan man inte gå på toa själv och andra gånger tittar hon i en bok själv hur länge som helst.

 7. Karin

  Att få mitt barn att kunna leka själv är ett mål/en förhoppning jag har redan nu (bf om ett par veckor, haha). Men hur gör man?! Kan man ens påverka det? Jag tänker mig att jag ska försöka “vänja” (läs tvinga?!) honom genom att inte presentera underhållning hela tiden, men jag vet inte om det fungerar. Mina föräldrar säger att jag aldrig nånsin under hela min uppväxt har accepterat att leka själv och jag är fortfarande URDÅLIG på det, haha. Blir rastlös efter 30 minuter ensam hemma. Sitter någon bredvid och gör samma sak som jag så blir det en helt annan grej. Min sambo brukar reta mig och säga att jag är precis som ett barn på det sättet. Han däremot har lekt kanon själv hela uppväxten och har än idag inga problem med att underhålla sig själv.

  1. johannakajson
   johannakajson

   Enligt min erfarenhet och mina vänner så kan man inte påverka det, utan barn är olika – vissa kan och vissa har svårare att klara av det/nöja sig utan gnäll helt enkelt 🙂

 8. Rebecca

  Mitt äldsta barn (snart 3år) har börjat leka själv sen ca 6 månader tillbaka. Hon har kunnat sysselsätta sig korta stunder men nu leker hon ”på riktigt”. Om jag inte kan vara helt delaktig så är jag det på så sätt att jag ber henne laga mat medan jag lagar maten (och så provsamakar jag hennes mellan varven). Nu när lillebror (5veckor) sover målar jag mina och hennes naglar medan vi varvar ner i soffan. Första frisörbesöket (om en månad) ska båda barnen med MEN min mamma och moster har bokat tid samtidigt så har avlastning😊min frisör har tre egna barn och har alltid sagt att det är ok när äldsta varit med trots lite gnäll ibland. Hon är glad att det inte år hennes egna!
  Nu återstår och se om nagellacket hinner torka ordentligt innan brorsan vaknar😂