Blåsljud på hjärtat upptäcktes efter en månad – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Blåsljud på hjärtat upptäcktes efter en månad

Idag kom äntligen regnet –  i typ 5 minuter men ÄNDÅ!! Jag och Charles och August satt inne och med öppen dörr och njöt och luktade på den magiska doften av sommarregn som når asfalt och altan…

 

 

Sen vände det och det har varit supervarmt idag och vi har haft en riktig familjedag här hemma vilket har varit urmysigt men när Charles förskolekompis Iris hörde av sig och frågade efter en spontan playdejt så var vi inte sena att tacka nej. De hoppade studsmatta, lekte prinsessor och drack smoothie och vi hann prata med Iris mamma och lillebror som är 3 veckor äldre än August… Och vi peppade för att boka in oss på ett mamma-boot-camp i höst med utomhusträning tillsammans. GUD SÅ HÄRLIGT det ska bli!! Vi är en riktigt härlig liten mammagrupp i höst från Charles förskola!

 

 

De bor på en strandtomt så vi stack ner till havet en sväng för bad, såå himla varmt i havet nu… Ljuvligt.

 

 

Vi var BVC i veckan med August för läkarkontrollen och fick tyvärr en tråkig överraskning där de sa att han hade blåsljud på hjärtat och det är inget de sa något om på BB så även om jag vet att det är jättevanligt så blir man ju orolig såklart – de ringde in remiss till kardiologen i Lund för att kalla oss på ultraljud av lillebrors hjärta…. Läskigt…. Tror det blir på fredag – någon av er som har erfarenheter kring detta? De hörde det mest via ryggen och sa att vi inte skulle oroa oss eftersom han verkar må så bra och går upp i vikt och allt MEN ÄNDÅ… Nu vill man bara komma till för det där ultraljudet så fort som möjligt!! Svårt att inte tänka på min bloggkollega Gabriella Joss läskiga story som började precis så här också såklart eftersom det ligger så färskt i minnet…

 

Vad har ni för erfarenheter kring blåsljud på hjärtat?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Åsa

  Har hört om flera bebisar med blåsljud på hjärtat som det gått väldigt bra för!
  Skickar styrkekram & hoppas ni får bra besked i dag:)

 2. Anna

  Min äldsta har/hade också blåsljud på hjärtat som upptäcktes på läkarkontrollen när han var 6 månader. Dock hade både hans pappa och pappa haft det när de var små och det växte bort när de kom upp i skolåldern. Vid ultraljud och EKG konstaterades att det rörde sig om samm typ av blåsljud som förväntas växa bort och som inte påverkar honom det minsta. Dock blir det tydligare vid förkylning så läkaren sa att det är bra att säga det om han behöver söka vård så att vårdpersonalen inte blir oroliga.

  Jag vet hur jobbigt det är att vänta på undersökning, tror vi fick vänta i nästan tre månader pga två förkylningar som gjorde att vi fick skjuta på besöket. Håller tummarna för att A har ett liknande blåsljud som min son har.❤️

 3. Lisa

  Vår dotter Ingrid föddes med blåsljud som upptäcktes efter 3 dagar på BB. Det visade sig att hon hade ett hjärtfel. En av hjärtklaffarna var för trånga och hon skulle med tiden behöva göra en slags ballongsprängning. Hon var vårt första barn och det var lite turbulent första veckan innan vi visste så mycket. Sen hade jag fullt förtroende för läkarna och var faktiskt inte orolig alls. Hon opererades vid 5 månader via jumsken och har från alltid mått bra, även innan op. Blåsljudet är kvar och kommer mest troligt alltid vara, men hon kommer inte ha några begränsningar.

  Försök att inte oroa dig. August verkar må bra och det är säkert något som växer bort ❤️

  Kram!

  http://www.nouw.com/noos

 4. Martina

  Mina söner (känns overkligt – lillebror är bara tre dagar gammal) föddes med akut kejsarsnitt resp. planerat kejsarsnitt hade båda blåsljud på hjärtat. Storebror var mer påverkad av det och vi låg inne i fyra nätter, lillebror fick åka hem efter två. Blåsljudet var då borta för båda.

  Hoppas verkligen att A växer ifrån sitt också!! ❤️❤️

 5. Sandra

  Min äldsta son föddes med blåsljud på hjärtat, det visade sig vara en förträngning av aortan. Hans hjärtfel kommer inte att växa bort och kan antingen utvecklas till att bli lindrigare eller allvarligare. Man får se helt enkelt. Blåsljudet min son har är ändå relativt okomplicerat och han är pigg och frisk i övrigt. Vi går på kontroller hos barnkardiologen med jämna mellanrum, skönt att få nya statusuppdateringar 😊 När min son var drygt 1,5 (han fyller 3 i höst) visade det sig att hjärtfelet var en liten del i ett större pussel. Det är inte direkt så att jag går runt dagligen och tänker på alla utmaningar och svårigheter, jag tror inte att jag själv skulle må så bra då. Jag är glad och tacksam för att han mår bra och har hälsan, bättre att fokusera på det tycker jag 😊 Önskar er lycka till med lilla August!

 6. Anna

  Min son hade (upptäcktes vid 8 v). Fick remiss till kardiolog som också hörde blåsljud. Fick gå på kontroll igen vid 8 mån och då var det borta. Tydligen inte så ovanligt! Var såå tacksam för att de tog sig tid och utredde.

 7. Marie

  Min äldsta hade blåsljud som upptäcktes på första läkarkotrollen. Kommer ihåg att jag blev jätteorolig. Vi fick tid väldigt fort till kardiologen i Helsingborg och där gjorde de först ett EKG och sen kollade läkaren med ultraljud väääääldigt noga och han sa ingenting under tiden han höll på. Blev ju lite nervöst och man ville ju inte störa eftersom det var viktigt att det var helt tyst så ha. Kunde höra. Men efter lång undersökning så berättade han att det inte var något utan att det skulle växa ifrån med tiden. När de vid nästa läkarkontroll på bvc kollade hjärtat var det borta. Tips är att vara förberedd med flaska el likn ifall han inte vill ligga still/tyst:) kram

   1. Maja

    Smart tips, men du ammar ju så det kanske bara blir värre om du plötsligt ger en flaska där.! Hoppas det går bra

 8. Marie

  Min äldsta hade blåsljud som upptäcktes på första läkarkotrollen. Kommer ihåg att jag blev jätteorolig. Vi fick tid väldigt fort till kardiologen i Helsingborg och där gjorde de först ett EKG och sen kollade läkaren med ultraljud väääääldigt noga och han sa ingenting under tiden han höll på. Blev ju lite nervöst och man ville ju inte störa eftersom det var viktigt att det var helt tyst så ha. Kunde höra. Men efter lång undersökning så berättade han att det inte var något utan att det skulle växa ifrån med tiden. När de vid nästa läkarkontroll på bvc kollade hjärtat var det borta. Trips är att vara förberedd med flaska el likn ifall han inte vill ligga still/tyst:) kram

 9. Johanna

  Min son hade ett hål i hjärtat (ductus som nämnts) och ett hål utanför mellan kroppspulsådern och lungpulsådern (om jag inte minns fel). Båda upptäcktes efter ett ultraljud i samband med BB-vistelsen (han hade blåsljud på läkarkontrollen och vi stannade på BB en dag extra för att göra ultraljud på sjukhuset). Efter tre månader var vi på ultraljud igen och då var blåsljudet borta och hållet i hjärtat hade gått igen. Det andra var fortfarande kvar men läkaren sa att det var så litet att det spelade ingen roll. Hon sa att det förmodligen är många av oss som går runt med sådant utan att veta om det eftersom det inte ger symptom och de flesta av oss inte har gjort hjärtultraljud. Vi var tillbaka en extra gång när han var två åt innan han skrevs ut från barnkardiologen, men ärligt talat förstod jag inte om allt var borta då eller inte. Hon sa dock att han tom kan bli elitidrottare utan att det är någon fara 😊

  Även om det var lite läskigt med blåsljudet var det fantastiskt att se hur proffsiga de var! Vid första ultraljudet höll de på i ca 40 minuter, de kollade verkligen allt – så jag känner mig väldigt trygg med att han inte har några dolda hjärtfel! Lycka till med ert ultraljud och känn er trygga med att ni och August är i goda händer!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja vi gjorde ultraljud på Charles hjärta också (tyvärr) så ja det ÄR ju bra att man får ha kollat sitt hjärta så noggrant redan så tidigt i livet, hoppas bara det är blåsljud!!

 10. jessica

  Vår dotter föddes med blåsljud på hjärtat, detta upptäcktes på ronden på patienthotellet (i Lund) vi fick komma tillbaka någon dag senare för ultraljud, dom var extremt noggranna och tog väldigt god tid på sig, både att utföra undersökningen men också att förklara för oss och få oss att känna oss trygga. De är experter i Lund, vilket är skönt! Det tog någon vecka, kanske någon månad (minns inte helt säkert) sen växte det bort. Lycka till <3

 11. Matilda j

  Hej
  Min som är idag 10,5 månader och man upptäckte ett blåsljud vid första lökarkontrollen på Bvc också. Så vi gjorde ett ultraljud på hjärtat efter någon vecka- men då hade det läkt Ihop och allt såg jättefint ut!
  De sa att blåsljudet nog berodde på att han vid läkarbesöket varit lite snorig och då kan man höra ett blåsljud.

  Men som sagt- det läkte ihop snabbt och de sa att det är väldigt vanligt! Hoppas och tror att det kommer gå precis lika bra för er 🙂 kram!

 12. Matilda

  Hej
  Min som är idag 10,5 månader och man upptäckte ett blåsljud vid första lökarkontrollen på Bvc också. Så vi gjorde ett ultraljud på hjärtat efter någon vecka- men då hade det läkt Ihop och allt såg jättefint ut!
  De sa att blåsljudet nog berodde på att han vid läkarbesöket varit lite snorig och då kan man höra ett blåsljud.

  Men som sagt- det läkte ihop snabbt och de sa att det är väldigt vanligt! Hoppas och tror att det kommer gå precis lika bra för er 🙂 kram!

 13. Madde

  De hörde det på vår son på BB när vi skulle hem. Jag minns inte alla detaljer längre, Men de sa att den vanligaste anledningen till blåsljud på bb är att något som kallas ductus fortfarande är öppet. Det är något som är öppet på alla foster, men som sluts efter förlossningen. Det ska vara ofarligt på friska barn. Vi fick komma tillbaka dagen därpå eftersom det oftast är bra efter 2 dygn. Eftersom de fortfarande hörde blåsljud skickades vi till barnkardiologen för att kolla att det var det och inget allvarligare. Detta var i Lund. De var jätteduktiga där och vi kände oss väldigt väl omhändertagna. Man får komma ihåg att om de skulle hitta något så är vi bland några av Sveriges specialister på området. Det finns tydligen bara några avdelningar till i Sverige. Vi hade tur att det var ductus som fortfarande var öppet, och de följde upp det i några veckor tills det stängts av sig själv. Sorry för långt inlägg! 😊

 14. Sofud

  Vår lille föddes med det men det försvann efter några dagar. De sa att det var vanligt och det vanligaste var att det försvann av sig själv… håller tummarna för positivt resultat för er!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja det verkar ju vara det vanligaste och det verkar som det även är ofarligt för många som lever med det – enda verkar vara att man inte får ta dyk cert om det inte växer bort och det ska väl helst växa bort innan de är 2 år eller något sånt om jag fattat det hela rätt…

   1. A-M

    Jag har själv ett blåsljud, 33 år gammal. Har dykcert och lever exakt som alla andra. enda skillnad är att jag måste komma igång och nämna det vid läkarbesök annars ser de rätt stresasde ut om de inte läst min journal!