Mössa på bebis på sommaren? – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Mössa på bebis på sommaren?

Alltså det verkar vara sååå olika bud på det här med mössa/solhatt/huvudbonad på nyfödda på sommar eller inte… Jag har frågat tre olika barnmorskor som alla sagt JA en nyfödd SKA ha huvudbonad huuur varmt det än är, för de kan inte reglera värmen genom huvudet så om de är utomshus ska ha de ha något på huvudet enligt dem… men ni var flera här som säger att de inte behöver huvudbonad när det är 26-30 grader som det är nu. Vad gäller? Hur ska man veta?

Idag är det gaaalet varmt här idag, vi var en sväng på stranden innan och sprang på en av Charles förskolekompisar med familj som också fått en lillebror så vi hann leka och snacka lite men jag kände att det var FÖR varmt för både mig och August idag när det knappt fanns någon bris… jag känner ju i vagnen var och varannan minut för att se så att A inte är för varm eller kall (haha, kall i denna värmen… men ändå, man ska tydligen känna i nacken? Hur gör ni? Huvudbonad eller inte?)

Rickards bror med familj är här nu så jag och A stannade hemma i skuggan med hunden Leo när de andra gick ner till stranden en sväng nu igen… jag stod länge i havet och drömde om ett dopp innan så jag orkar knappt se när de badar loss nu, bättre att stanna hemma i skuggan och mysa.

Nu ska jag pussa lite mer på August och mysa med Leo… och lyssna på någon podd!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Johanna

  På vårt BB sa de att de till för tre år sen skulle rekommendera mössa men att det inte fanns nån sån rekommendation nu så man får göra hur man vill. Vi har haft mössa vid blåst men annars inte och vår bebis verkar må bra.

 2. Elina

  Som tidigare skrivit så tror inte jag att mössa behövs för värmen men jag hade mössa på vår son typ hela första sommaren för att skydda hans öron.. var själv ”öronbarn” och upplever även som vuxen att min öron är känsliga för vind & drag så utifrån det tror jag även att det är bra att skydda små bebisöron.. En tunn silkesmössa eller ”pannband” som skyddar öronen skulle jag ha kört på..

 3. Ebba

  Jag skulle säga nej, det behövs inte i denna värme! Men jag tror inte heller barnet tar skada om msn har en tunn mössa på så länge det inte blir svettigt och varmt. Jag jobbar som läkare på förlossningsklinik och har faktiskt inte rekommenderat mössa till de föräldrar jag träffar. Men som sagt, det är ingen big deal hur man än gör, det går bra med, det går bra utan!

 4. Ebbs

  Jag skulle säga nej, det behövs inte i denna värme! Men jag tror inte heller barnet tar skada om msn har en tunn mössa på så länge det inte blir svettigt och varmt. Jag jobbar som läkare på förlossningsklinik och har faktiskt inte rekommenderat mössa till de föräldrar jag träffar. Men som sagt, det är ingen big deal hur man än gör, det går bra med, det går bra utan!

 5. Maria

  Enligt en läkare som vi träffade som även är amningsexpert sade att de ska ha mössa även inomhus då de annars gör av med mycket energi och därmed behöver ammas oftare… känn med magkänslan. Jag menar vad kan hända om han är utan mössa och vad kan han hända om han har mössa? Verkar han må bra gör han säkert det, följ magkänslan. 🙂

 6. Sarah

  Jag hade också skippat mössan i denna värmen! Vi hade aldrig mössa på vår son som föddes i maj för två år sen under hans första sommar. Han kändes varm även när han var uppe och då kändes det värre med mössa än utan.

  Dom varmaste dagarna la jag några kylklampar under madrassen i hans bugaboo vagn. Det blir inte kallt, men det höll madrassen ifrån att bli då olidligt varm!

 7. Elin

  Nu är ju Edvin 4 månader, men han har solhatt hela tiden då han är i famnen tex. I vagnen har han ingenting. Sitter vi i skuggan och det inte blåser har han ingenting. Är ju fontanellen man vill skydda från drag också. Men han är ju som sagt 4 månader 🤷🏼‍♀️

 8. Sarah

  Vi fick till oss att vi inte behövde huvudbonad över normal innetemperatur dvs 22-23 grader om det var någorlunda vindstilla. Vår BVC-sköterska sa att de små snarare blir för varma den här sommaren än för kalla. Så olika bud man kan få beroende på vem man frågar. Man vill ju bara ha ett facit ☺️Tack och lov verkar ju de flesta bebisar må bra och utvecklas till friska människor även om de någon gång varit lite för varm eller för kall 👍🏻

 9. Frida

  Frågade vår barnmorska idag när vi hade hembesök.
  Hon sa att det inte behövs. Håller man de i famnen o det fläktar kan det behövas. Men inte annars.
  Så länge man känner att de inte är för kalla.
  Så vi har bara haft det om det är kyligt ute på vår dotter på 11 dagar. O det har ju inte varit jättemånga dagar med kyla direkt 😂

 10. Sara D

  Vad mysigt ni ser ut att ha det! Vår Bvc ssk sa att vi inte behövde ha något på bebisens huvud i denna värmen, skulle bebisen kännas kall eller att det blåser väldigt mycket så skulle vi ha en sval mössa alt försöka hitta lä. Jag har äntligen fått börja bada (igår) och tog mitt första dopp imorse och tänkte på dig och njöt lite för dig med❤️. Hoppas det fortfarande är badväder när din tur kommer!

   1. Sara D

    Det jag fick höra var att jag skulle sluta blöda så var det fritt fram sen. Så jag fick vänta lite mer än 4v.

 11. Mia (bakingbabies.se)

  Alltså det kan väl omöjligt hänga på utomhus vs inomhus, utan just temperatur? Om det är lika varmt ute som inne och man inte sitter i värsta kalla draget så skulle jag i alla fall inte sätta på mössa på en spädis. Men, å andra sidan. Min man är uppvuxen på Sri Lanka, Där, både förr och nu, verkar småbebisarna ha värsta stickade toppluvorna när de är ute, även i över 35 graders tropisk värme. Inte för att jag skulle ha lankesisk barnavård och -omsorg som måttstock, iofs. Men det verkar ju som en ganska spritt tradition/vana.

 12. Mickis

  Min barnmorska och min Bvc sköterska sa att det absolut inte var nödvändigt med mössa när det är varmt. Att det gällde om det var svalt ute och bebisen kändes kall. I den hör värmen har jag svårt att tro att bebis behöver mössa annat än för solskydd och det får han ju i vagnen?