Så här ser mitt snitt ut och känsel efter kejsarsnitt – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Så här ser mitt snitt ut och känsel efter kejsarsnitt

Fråga från frågestunden….

 

Bilder från tidningen MAMA numer 7 2017, foto Hannah Hedin

 

 

 

 

 

Åh vad sorgligt att det känns som din kropp är förstörd, usch!! Jag måste börja med att säga att urakuta snitt och akuta snitt är HELT ANNORLUNDA Från planerade och kroppen tar oftast betydligt mer stryk… Nästan all “negativ” statistik kring snitt är från just urakuta och akuta och när man tänker på det är det ju logiskt att om kroppen först genomgår t ex ett enormt värkearbete och sedan opereras ovanpå det när den redan är helt slut av att kämpat med värkar och att öppna sig så förstår man ju att kroppen tar mer stryk från operationen. Det är ju en sargad kropp som går in i en stor bukoperation så att säga – medan om man gör ett planerat snitt så är det inga komplikationer inblandade innan och kroppen har därför mer kraft att återhämta sig skulle jag tro.

 

 

Jag har tyvärr ingen bild på hur mitt snitt ser ut nu men om man kikar på bilden från 2017 så ser det rätt likt ut eftersom det sitter så pass långt ner så det har inte stretchats eller blivit rött eller större eller någonting egentligen under graviditeten. Det är ju ett “bikinisnitt” så det sitter under troskanten och syns aldrig och inget jag tänker på. Det är så ljust så när vi skulle fotografera det till den där kejsarsnittsintervjun i MAMA så såg inte fotografen det först… Jag har inte påverkats alls av snittet under graviditeten  och planen är att de kommer lägga snitt nummer två i samma “streck” nästa vecka så det ska se likadant ut efter även denna förlossning. Imponerande ändå att man kan göra en bukoperation som syns så lite efter… Jag har ju ett ärr ovanför naveln och ett i naveln också men dem är från andra operationer…

Jag fick tillbaka min känsel nedanför naveln inom ett halvår och har känsel runt snittet, även om det tog något år att få bort att det kändes liiite “bortdomnat” eller vad man ska säga precis på snittet och runt. Vi får se hur det blir denna gången, jag uppdaterar er allt eftersom!

 

Så – någon annan som läser bloggen kanske kan fylla i svar i denna frågan? Någon som gjort akut eller urakut kejsarsnitt som varit gravid efter och kan berätta om sin upplevelse av hur snittet ser ut och känns?

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Julia

  Som barnmorska ser jag ingen direkt koppling mellan att ha varit i värkarbete och hur ärret på ett snitt blir efteråt. Oftast är återhämtningen tuffare pga trötthet om man först varit i värkarbete och sedan snittas men just problemet med hur ärret blir skulle jag inte koppla till värkarbete. Läkarna lägger alltid ett bikinisnitt i första hand. Skulle det inte gå att få ut barnet tillräckligt fort kan de välja andra sätt att snitta och snittet görs ju fortare och under större stress men de gör verkligen allt för att göra så liten åverkan som möjligt. Framförallt vill de undvika ärr på livmodern som kanske ska genomgå en till graviditet/förlossning. Men såklart tar de hänsyn till ärr som syns också! Återhämtningen efter snitt ser också väldigt olika ut och skiljer sig åt i landet beroende på vilken bedövning narkosläkaren använder så jämför er inte för mycket! Kan skilja sig åt från det första planerade snittet till det andra för en och samma kvinna på ett och samma sjukhus dessutom. En del studsar upp direkt medan andra behöver ett par dagar men man återhämtar ju sig!
  Vågar inte svara på varför känseln inte kommit tillbaka runt ärret, kanske någon nerv blivit skadad? Som med så mycket som har med sjukvård att göra finns många individuella parametrar, Både hos vårdtagare och vårdgivare…
  Själv får jag väldigt lätt ärr av småsår tex. Skulle det bli ett akut snitt nu när det är dags igen för mig att föda så tror jag det skulle synas mycket på just mig. Men jag skulle bära det med stolthet för tänk att min kropp burit ett nytt litet barn!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Nej jag menade inte hur värkarbetet varit utan snarare hur kroppen mår och hur snittet gick till – klart läkarna gör allt de kan för att göra så liten åverkan som möjligt oavsett läge men akuta och urskuta är ju som det låter – mer akut och därför kan man inte alltid göra dem likadant som planerade, några processen får man ju t ex hoppa över ?såklart – svårt att fasta, duscha i den där sterila tvålen innan osv osv och kvinnans kropp är ju tröttare och till vilken operation som helst så är det ju alltid bättre med utvilad, stark kropp än en helt trött, utarbetad och överansträngd kropp). ❤️.

   Ja det där med hur snittet ser ut efter och hur lång återhämtningen är verkar vara sååå olika, men som du säger så är kroppar och människor olika. Jag verkar läka schysst med snitt till utseende men åker däremot lätt på komplikationer, infektioner och sånt så jag fick ju gå på antibiotika efter mitt förra snitt pga en liten infektion i kroppen vilket inte förvånade oss ett dugg och var ganska odramatiskt för just mig, för jag är van vid det liksom. Samma sak som att om jag inte har så mycket känsel så är det inte så obehagligt för mig medan för någon annan kanske det känns som katastrof.

 2. Sara

  Hej,

  Jag gjorde urakut snitt med min dotter för 3,5 år sen och har fått all känsel tillbaka och hade trots det akuta en väldigt bra upplevelse efter. Födde mitt andra barn i sept 2017 vaginalt men med sugklocka.

  Sök hjälp och råd för hur du ska gå vidare och om du kan få hjälp med att få tillbaka känsel.

  Kram och lycka till!

 3. Jenny

  Min dotter föddes med katastofsnitt pga oregelbundet hjärtljud. Allt läkte fint men var chockad och ledens så återhämtningen tog lite längre tid., Förlöstes i vecka 33, så jag var inte alls beredd. Två år senare var det dags för planerat snitt. Det gjordes på sammaställe i ärret.Allt läkte fint denna andra gång med! Men att ha ett planerat snitt var en jätte
  fin upplevelse och jag var uppe och gick efter bara någon timmar efter operationen. Med värktabletter så klart! Återhämtade mig jätte fort och mycket var min positiva inställning!

 4. T

  Gjorde ett halvakut snitt för 2,5 år sedan i Malmö och trots att jag fick en mindre infektion i ena kanten på snittet är det idag nästan helt osynligt. Också ett bikinisnitt så inget som jag alls tänker på. Har känsel runtomkring men inte i själva snittet. Är gravid igen i vecka 32 och det har absolut inte påverkat snittet, troligtvis för att det sitter så långt ner. Sen har jag smörjt med bio-oil hela graviditeten men om det har haft någon betydelse vet jag inte. Känns bra i alla fall 🙂

 5. Sandra

  Har gjort två akuta snitt och läkt väldigt bra båda gångerna. Kände inte alls av mitt tidigare snitt under graviditet nr 2 🙂 Den glada munnen på magen påminner om det fantastiska som kroppen lyckats skapa.

 6. Anne

  Urakut kejsarsnitt, ärret syns knappt. Diskret förändrad känsel i området. 2 graviditeter efter det, ej påverkat ärret.

 7. Annie

  Akuta snitt båda mina gånger (+ 1 utomhavandeskapsoperation för borttagande av äggstock i samma snitt). Senaste snittet är snart 3 år sen. Fortfarande lite öm om man trycker o ”avdomnade”. Första akuta snittet blev väldigt bråttom då bebis inte alls mådde bra o syddes igen lite ”fel” så huden hänger lite över, inget man kan göra ngt åt när man går in en 2 o 3e gång (tyvärr!!!! Inte skitsnyggt). Kan skönhetsopereras (dock väldigt stor operation o kommer inte hända). Tänker inte så mkt på det annars. Tyvärr sitter det rätt högt upp (över troskanten så det syns tydligt när man tex badar)…

 8. Johanna

  Mitt snitt, efter planerat kejsarsnitt förra året känns inte konstig längre, däremot är strecket blå/rött fortfarande. Men det gör mig detsamma.

 9. Mia

  Gjorde planerat snitt på BB Sophia för 2,5 år sen. Fick tillbaka känsel relativt fort, ärret är nu väldigt blekt och syns knappt. Var ett snyggt skuret snitt enligt min Bm ( som kollade på efterkontrollen). Vet Att jag blev tipsad om att tejpa ärret länge men slutade efter några månader.