Sluta med flaska, napp och blöja när de fyllt 3 år… – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Sluta med flaska, napp och blöja när de fyllt 3 år…

Svar från frågestunden inför stundande förlossning….

 

 

 

 

Åhhh vad jag känner igen mig exakt den där stressen och pressen och liksom hetsen kring att ALLT ska slutas med när de fyller 3 år…. Det känns generellt som det är vissa åldrar som saker “ska” ske PANG NU – men barn är ju olika…. Och föräldrar är olika… Så jag tycker att man ska köra på sin magkänsla för vad som passar just sin familj, sin treåring och sin egen ork bäst. I min värld så är det omöjligt att en viss siffra (i detta fallet 3 år) skulle göra att precis alla barn ska sluta med napp, blöja och flaska….

Jag personligen tycker hetsen om att våra små barn ska bli stora är lite extrem ibland i Sverige… Visst de går med blöja längre än i många andra länder men det är så olika hur länge, det är olika varför och barn är som sagt olika. Och det viktigaste i detta inlägget är väl just det – LÅT FOLK GÖRA OLIKA! Även om du anser att en treåring skulle slutat med blöja, napp eller flaska så kan du ju isf applicera det på ditt barn och låta någon annan förälder göra på sitt sätt, oftast finns det ju tusen anledningar bakom till VARFÖR den föräldern väljer att göra just så, våga lita på att alla gör sitt bästa utefter sina förutsättningar tänker jag…

 

 

I just vårt fall så har C fortfarande blöja men vi märker att han börjar hitta signalerna och kan fokusera kring det nu senaste månaden så därför tänkte vi testa ta av blöjan i sommar och tror att han kommer klara det galant då, anledningen till att vi inte gjort det tidigare är för att vi velat vänta in honom och att han faktiskt känts redo, han är ju en kille med energi och full fart framåt så att stanna upp och känna efter har liksom inte varit läge i vintras och nu har vi suttit lite på toa då och då för att testa lite helt prestigelöst i vår när tillfälle funnits, när vi föräldrar orkat och när C tyckt det varit kul. Annars har vi struntat i det och tänkt att det är lagom att mäkta med för oss alla i sommar när vi är hemma istället. Vi tänkte prata om det inför och förbereda lite och köpa kalsonger och så och sedan tar vi av den en morgon och sätter inte på den förrän på kvällen igen och då kallar vi det nattblöja helt enkelt och det är inte mer med det. Vi får se hur det går – 3 dagar kör vi oavsett och sen är jag aldrig sen att backa på det om det inte känns bra i magen.

 

 

Nappen har inte varit något stort beroende här hemma så den låter vi vara kvar, han har den bara när han ska sova eller mysa på kvällen och spottar oftast ut den på natten så de få minutrarna per dygn han har den känner jag att det är en fin trygghet och mysighet för honom – jag förstår helt att vissa barn är mer besatta av sin napp och vill ha den precis hela tiden och pratar med den i munnen och då får man ju tänka på ett annat sätt och klura på vad som passar just det barnet och den familjen bäst. Men för oss är den rätt odramatisk så även om tandläkaren kommer tycka att den ska väck nu så väntar vi och ser hur det känns i höst och i vinter – han ska trots allt bli storebror och för mig så betyder det INTE att han ska bli “stor” och att “bara bebisar har napp” utan tvärtom, att han faktiskt ändå bara är 3 år och ska få behålla den om han önskar.  Jag får väl återkomma med en update i höst på den fronten.

 

Och sen har vi då flaskan… Jag skrev ju om att sluta med flaskan på nätterna här och vi har faktiskt kvar kvällsflaskan fortfarande men han dricker den väldigt sällan. Det är nog mer en trygghet i hans nattningsrutin att vi gör den och att den följer med upp men oftast så står den orörd på nattduksbordet och vi kör bara 90ml i den numera istället föra 240 så om han väl dricker den så är det ganska lite. (Och vad det gäller nattblöjan har jag VERKLIGEN ingen stress, det spelar liksom mig precis ingen roll om den hänger kvar ett år till eller inte…)

 

Men för er som vill höra hur vi gjorde för att bli av med flaskan på natten så kommer det här:

Det var många som ville höra mer om hur vi gjorde när vi tog beslutet att ta bort flaska helt på natten för Charles – den där flaskan har ju varit vår räddning på natten i 2,5 år och nej den har inte “behövts” för näringens skull som så många hakar upp sig på redan när bebisen är typ 6 månader.. GUD vad jag fått höra att han “inte behöver äta på natten längre” sedan dess men en flaska handlar ju om så mycket mer än näring och mat. Det kan ju vara tröst, trygghet, sövande, lugnande osv osv osv och har man haft ett barn som vaknat 10 gånger per natt i 1,5 år och sedan 4 gånger per natt i ytterligare ett år så gör man vad som funkar för att hela familjen ska få sova. I vårt fall så var det att behålla flaskan så länge C bad om den.

 

Men vid årsskiftet  var det första gången vi märkte en skillnad i hur den där flaskan önskades på natten… Innan hade han bett om den efter att försökt vända och vrida på sig och somna om i kanske 30-60 minuter och han har jäklar i det kämpat med sömnen det senaste året när han verkligen velat somna om men inte kunnat… Då har han eller vi föreslagit flaska och i 75% av gångerna har han somnat om inom 2 minuter efter den så det har varit GULD… Nu tyckte jag dock att han började fråga efter den direkt och lite mer på rutin än att han kanske egentligen ville ha den…

Ibland upplevde jag till och med att han vaknade till och grät, fick napp och närhet och var på väg att somna om men liksom nästan som en fix-idé vaknade till och sa flaskaaa (han säger det väääldigt gulligt dock, haha) och då kändes det som att han nästan väckte till sig själv bara-för-att så då lyfte vi tanken om att ta bort nattflaskan helt för nu kändes det som att den störde för första gången och som att han egentligen äntligen hade börjat sova liiiite ännu bättre med bara 1-2 uppvak generellt varje natt och dessutom så hade han börjat med en snutte för första gången i sitt liv som kändes som det gav en ny typ av trygghet. (Nallen eller snutte har han inte fastnat för tidigare i sitt liv trots försök från oss…) Sagt och gjort. En plan ritades upp och vi passade på när vi var utvilade från jullovet och hade orken i oss själva att ta “fighten” av satt stå fast vid vårt val.

 

Det var bara att stålsätta sig helt enkelt och berätta tydligt för Charles redan på dagen att från och med nu så dricker vi inte flaska på nätterna längre för det behövs inte. Att flaskan är något man dricker på kvällen innan man ska sova men på natten så blir det ingen flaska mer och sen hade vi satt upp 14 dagar av att HÅLLA FAST vid detta oavsett vad, för att han skulle protestera på nätterna räknade vi med, det är ju en vana och vi var beredda att trösta, vara nära, vara vakna, vara förstående, ge kärlek och ge ääännnuuu mera närhet och förståelse. (Jag tänkte att om JAG hade ett knep som jag älskade på nätterna som hjälpte mig att slappna av och somna om så hade jag blivit vansinnig och ledsen om någon tog bort det från mig så jag hade det som utgångspunkt för att orka vara mitt absolut lugnaste, mest kärleksfulla jag på nätterna).

Första kvällen sa sig C vara med på det men natten blev såklart heeemsk och han grät och grät efter flaskan men lät sig tröstas och vi sa om och om igen att vi förstod men att nu har mamma och pappa bestämt att så här blir det och att han kommer fixa detta, vi klarar detta tillsammans och så tröstade vi och kramades om och om igen. Det var en TUNG natt men vi kände oss starka allihopa på morgonen – andra kvällen pratade vi om det igen och påminde om att det inte blir någon flaska inatt men att man får när man ska sova och då protesterade C lite när vi pratade om det men somnade sedan gott  – på natten var det tungt mycket gråt igen och när han sa att han var hungrig så ordnade vi med macka eller yoghurt och vatten – SJÄLVKLART får man äta på natten om man är hungrig enligt oss. JAG blir ju hungrig om jag är vaken 1-2 timmar på natten eftersom mitt system alltid skriker efter frukost så fort jag vaknat och är man då vaken på natten så tror ju kroppen att det är morgon och att man ska bli hungrig. (Vi hade läst och hört att det där med att gå upp och äta macka, gröt eller vad som helst mitt i natten liksom blir för meckigt för barnet så de släpper det igen men om det gör övergången lättare så är det bara att köra.) Vi serverade dock vattnet i pipmugg eller vanligt glas och inte flaska så att det inte skulle bli förvirrande… Tredje natten samma nattmåltid och från och med fjärde så gick det bättre och innan veckan var slut så frågade han inte mer efter flaskan helt enkelt.

Foton Maria Broström

 

Mina bästa tips för att sluta med flaskan när man upplever att barnet egentligen inte behöver det längre:

 • Bestäm er tillsammans och lägg upp en plan för hur ni ska dela upp nätterna för att orka vara så empatiska, kärleksfulla, lugnande och tröstande ni bara kan… Hellre köra varannan natt och att den andra får sova med öronproppar någon annanstans så att man VERKLIGEN orkar vara en engagerad och närvarande förälder när man gör såna här projekt.
 • Berätta för barnet på ett tydligt sätt vad ni bestämt så ni kan upprepa mantrat på natten för igenkänning att detta är redan bestämt och överenskommet.
 • Visa förståelse, så länge du är tydlig med vad som är bestämt och att det inte går att rucka på så är det ingen fara att vara superförstående. Här hjälper det såklart om man alltid är konsekvent i sitt föräldraskap annars också – i vårt fall vet C t ex att de få gångerna jag säger “mamma bestämt nej så då är det nej” så VET han att det går inte att rucka på. Jag säger inte nej så ofta utan gör det bara när jag vet att jag kan stå fast vid det – uthållighet i det stora och lilla beslutet har varit hemligheten för oss.
 • Vi provade för några månader sedan med att minska ner pulver för att ge mer av bara vatten men det funkade inte alls för oss – vet att det funkat för andra dock att fasa ut pulvret och till slut bara ge vatten i flaskan med C slukade lika mycket ändå men det mättade/däckade ju inte honom så det blev bara värre. (Och ja, vi kan ta bort kvällsflaskan när det är dags att ta bort nattblöjan men det är inte aktuellt just nu och jag har inga problem med nattblöjan eller blöjor över huvud taget så för mig så funkar kvällsflaskan fortfarande kanon eftersom C är så kräsen med maten.)
 • Vi tog oss an tipset att barnet såklart får äta om det är hungrigt men då att man går ner i köket och liksom GÖR en macka som man äter där eller fixar med gröt eller yoghurt och vatten och så – att det är ett litet meck och inte så mysigt att äta när man är hungrig på natten helt enkelt…
 • HÅLL UT, HÅLL UT, HÅLL UT.

 

 

Och vad det gäller sista punkten i frågan på denna frågestunden…. Jag trodde också man sov hela nätter när man hade en treåring men det gör vi fortfarande inte här hemma och jag har ställt mig in på att vissa barn sover inte hela nätter så jag antar att vi kommer väckas en eller ett par gånger varje natt fram tills kidsen är 7-10 år. Det får vara okej, det får bli vårt nya normala och det är så jag håller mig positiv och orkar – att acceptera och inte älta eller tycka att det är störigt eller orättvist. Acceptans är min hemliga lilla nyckel….

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Iman

  Åh, tusen tack för att du svarade på min fråga! Intressant att läsa kommentarerna och allas olika upplevelser.
  Nu har jag semester så jag började tackla nattvällingen först. Han får en flaska vid nattning men inte när han vaknar. Är inne på natt nr 3. Natt 1 var kaos..han grät och var förtvivlad när han inte fick flaska. Natt 2 gick bättre och jag hoppas att det flyter på. Om några veckor tacklar jag blöjan, han har själv börjat ta bort den så det är bara att köra på haha. Tack för ett bra inlägg, pressen försvann lite nu. Det får ta sin tid och det är okej. ❤️

 2. Nat

  hej

  ett litet tillägg till debatten 🙂
  Jag läste endel om att sluta med blöja när vår äldsta var liten och det stod att det är ett hormon som styr när man kan sluta med nattblöjan. I och med att hans nattblöja alltid var full på morgonen så tänkte vi att hormonet inte “kickat in” ännu 🙂
  En kväll stod vi UTAN blöja, hjälp, coop var stängt och sonen skulle ju i säng, trött som han var. Ok vi sa till honom att “lilla hjärtat mamma och pappa har glömt köpa blöjor, kan du testa utan?” jaaaa då svarade den glada snart 3-åringen. Sov cirka 12 timmar utan kiss, gick upp och kissade på pottan. Ehhh ok, så då testade vi väl en natt till då tänkte vi och samma sak, och samma sak… När son nr 2 var lite över 2 år tänkte vi att vi kan väl testa med honom också och sa att “nu är blöjorna slut, vi kör med potta och kalsonger från och med nu”. Son nr 2 som inte var den verbala typen nickade lite fundersamt men tog glatt på sig de nya superhäftiga kallingarna och hoppade i säng. Inget kiss på hela natten där heller och även han hade kissat blöjan full ALLA andra nätter. På dagarna gick det inte alls lika smidigt, det tog faktiskt hela den sommaren med ständiga små olyckor på dagtid, på natten 0 olyckor. Nu då till barn nr 3, hade vi planerat att sluta när hon var cirka 2 1/2 år för att det passade bra årstidsmässigt. Men den lilla skrutten beslutade på eget bevåg att “nej blöja” redan vid 2 och tog av den och kissade (på golvet…. hmmmm….) Men även med henne gick nätterna utan strul.

  Kan tilläggas att vi inte ger varken kvällsvälling eller nattvälling utan gröt med lite mjölk för att de inte ska bli fullproppade med vätska precis innan de ska sova

  Vart ville jag komma med detta då, hmm ingen direktstans alls 😉 mer än att man kan inte alltid fånga upp barns signaler och signalerna kan vara tvetydliga. Mina barn hade fulla nattblöjor varje morgon men kunde ändå sluta kissa på natten från en natt till en annan (dock ej på dagtid där det tog längre tid).

  Vi bestämde datum utan att direkt lyssna in barnet utan valde istället en lämplig tid när vi visste att vi skulle ha mycket tid och lite stress för att kunna ge både omtanke och omsorg om så hade behövts. Man kan nog göra lite hur som det viktiga är att man är stark och trygg med barnet och visar att allt är ok

  kram

  1. johannakajson
   johannakajson

   Men att lyssna in barn signaler är ju inte att titta i blöjan om den är full eller inte tänker jag – det är ju att PRATA med barnet, LYSSNA på barnet och SE barnets mönster, rörelsemönster och ja – se hur det reagerar om man t ex testar lite utan blöja :). För vissa går det kanon som för era och för andra kanske man måste backa.

   Jag tror många missuppfattar att vänta in barnet för att man väntar tills barnet har torra blöjor eller säger “nu vill jag inte ha blöja mer” men så är det ju inte, det handlar ju om att prata-lyssna-se-känna in tänker jag 🙂 <3

   1. Nat

    jag skrev väl aldrig att vi lyssnat in våra barn?
    det är ju det vi INTE gör 🙂 vi kör utifrån föräldraperspektivet alltså vårt egna perspektiv och vad vi tycker är enklast för familjen som helhet och har inte alls lyssnat in barnen när de själva vill sluta eller är redo att sluta.

    Men poängen med mitt inlägg, om man nu kan hitta någon poäng var inte barn kontra föräldraperspektiv utan att de hormoner man pratar om gällande nattblöja inte behöver fungera på det sätt jag tror att många (och tidigare även jag själv) tror. Alltså att nattblöjan är full eller inte full när barnet vaknar på morgonen. Hen kan ha en full nattblöja varje morgon och kan ändå sluta med nattbljöja från en dag till en annan. Jag m enar såklart inte att det är den rätta vägen att gå, eller att det funkar så för alla utan det är bara en annan synvinkel och ett annat scenario

    Jag säger inte någonstans med detta att så som vi gjorde är det rätta eller den vägen man bör eller ska gå, jag vill bara ge en annan vinkling och möjlighet till debatten

    1. johannakajson
     johannakajson

     Jag förstå – nu debatterar vi inte så värst mycket i vårt kommentarsfält så detta var inte en debatt utan svar på en fråga ställd till mig :). Debatter sköter andra såååå mycket bättre än mig :).

 3. Åsa J

  När vår son (nu 4) skulle bli blöjfri kände jag sån enorm stress för hur det skulle gå. Det visade sig vara helt i onödan. Först provade vi strax innan 3 år (men då fick han en lillebror precis så det var inte läge och vi backade). Sen fyllde han 3 år och strax efter det var han helt torr på nätterna och då sa min svägerska att om man har 5 torra blöjnätter i rad ska man sluta med blöja på natten annars kan de bli förvirrade så då kände vi att det var dags. Vi tog bort blöjan, det hände ett par olyckor dagtid men inte en gång har det hänt en olycka på natten. Känn ingen press Johanna, ta det i er takt och när er son är redo! Stort lycka till med kommande förlossning <3

 4. Åsa

  När vår son (nu 4) skulle bli blöjfri kände jag sån enorm stress för hur det skulle gå. Det visade sig vara helt i onödan. Först provade vi strax innan 3 år (men då fick han en lillebror precis så det var inte läge och vi backade). Sen fyllde han 3 år och strax efter det var han helt torr på nätterna och då sa min svägerska att om man har 5 torra blöjnätter i rad ska man sluta med blöja på natten annars kan de bli förvirrade så då kände vi att det var dags. Vi tog bort blöjan, det hände ett par olyckor dagtid men inte en gång har det hänt en olycka på natten. Känn ingen press Johanna, ta det i er takt och när er son är redo! Stort lycka till med kommande förlossning <3

 5. Hanna Linnea

  Vår stora dotter “bestämde” själv när det var dags att sluta med nattflaska, blöja och napp.
  Nattflaska slutade hon efterfråga redan innan 1 år. Blöjor vägrade hon helt plötsligt en sommar innan hon fyllde tre (hade då haft torr blöja på morgonen en tid) så nervösa (vi föräldrar) packade vi väskan med massor av extrakläder, våtservetter och papper och åkte till en nöjespark utan blöja och det gick alldeles utmärkt 🙂
  Nappen var det hon själv som tyckte “var för bebisar” när en kompis till mig fått barn och vi hade besök av dem. Sen ville hon inte ha napp mer.
  Jag tror på att försöka när barnet är redo för förändring, vi gjorde försök med att bli av med blöja sommaren innan hon var två – gick inte alls. Hon var inte redo, vilket vi insåg snabbt och struntade i det då.
  Dock sover hon fortfarande ofta halva natten i vår säng, (snart fem år) Då hon kommer över på natten. Tänker att det ger sig med tiden och att inga 16-åringar sover med mamma och pappa. Men sen har jag hört om en som visst gärna g det… Så vi får se om vi gör något åt det snart 🤣

  1. johannakajson
   johannakajson

   Exakt så tänker jag med, testa kan man göra men så bra att man då kan backa och lyssna in också. ❤️

 6. Maja H

  Alltid kul att läsa dessa inlägg.
  Barn är olika. Föräldrar är olika.
  Min 3-åring skulle aldrig vilja ha blöja, flaska eller napp. Alldeles för stor för det! Han tycker det är bebisgrejer. Är ju skönt när han är och leker hos kompisar och så själv om han klarar toalettbesök själv tycker jag

  1. johannakajson
   johannakajson

   Oj leker din 3 åring själv hos kompisar? Ja han låter verkligen som han är stooor. Gud så olika det kan vara!! Charles har aldrig velar vara stor ”jag är liten” eller ”jag är Charles” svarar han alltid folk som ska säga att han är stor, haha

 7. Johanna

  Tror min kommentar försvann.

  Du frågade mig varför det spelar roll hur andra gör (skrev att alla borde prova vid 2, typ). Det spelar ingen roll, visste inte hur jag skulle formulera det bättre (därför skrev jag lite ursäktande inom parantes). Jag skulle inte vilja gå runt med kiss och bajs och sedan få en röd snippa lätt.. då är jag hellre blöjfri vilket också blir billigare. Sen tror jag absolut att man ska lyssna på barnet. Prova. Funkar det? Gött. Inte? Vänta.

  Tror det är blöjföretag som gjort att folk har blöjor så länge numera. Om folk visste hue enkelt och normalt det kan vara att vara blöjfri vid två… fantastiskt 🙂 Tror bara att många tror det är svårare än vad det är.

  Och alla barn är som sagt inte redo. Då får man låta dem ta det i sin takt. Men provar man inte så vet man ju egentligen inte… 🙂

  Hoppas min kommentar går
  Att läsa och förstå utan att bli upprörd ifall man inte håller med. Förstår man inte hur jag tänker så fråga på 🙂 <3

  (PS vår dotter har ju blöja nattetid just för att… hoppsan, hon var inte redo. Fast hon tyvärr själv vill och bråkar om att ta på sig blöjan hehe..)

 8. T

  Vår dotter slutade plötsligt självmant med blöjan vid 2 år och 4 månader då hon helt plötsligt en morgon sa “nej vill inte ha blöjan” Jag tänkte ok då provar vi utan. Hon fick trosor och byxor på sig och lite påminnelser under dagen om potta/toa. På 5 dagar hände det ett par olyckor och sen var hon helt torr och har varit det i 2 månader nu. Nattblöjan får nog stanna ett tag till tills hon vägrar den också 🙂 Lika förvånade som lättade att det var helt på hennes villor utan stress. Nappen och kvällsvällingen får vara kvar så länge hon behöver. Särskilt med tanke på att vi väntar en lillasyster i Augusti och bara den omställningen kommer bli stor för henne ❤️

 9. Isabella

  Håller helt med! Varje familj bestämmer själv vad som känns rätt för sitt barn. Vår 2.5 åring har fortfarande napp dygnet runt mer eller mindre och de är så frustrerande med en omgivning som ska lära honom vara utan napp… inte behöver du tutte när du… osv… tröttsamt!
  Vi slutade med blöja i våras strax efter att han blev storebror! Funkade toppen. Rekomderar varmt boken blöjfri på 3 dagar. Den gav mycket information och kunskap att reflektera kring. Vi följde den metoden rakt av och fick strålande resultat och respons av vår kille!
  Lycka till! 🙂

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja min skräck är att andra ska säga till C ”inte ska du väl ha napp/ blöja/ flaska nu när du är så stooor och storebror?? Det har ju bebisar”. Då kommer jag nog bli galen på den människan!!

 10. Ella

  Jag håller med om att alla barn är olika men tycker inte att det är att hetsa om man presenterar fram någonting, som tex att komma med ett förslag om att hänga upp napparna i nappträdet. Går det så jättebra och om inte så kan man försöka igen efter ett tag. Samma sak med blöja. Man kan sätta på kalsonger på tex eftermiddag/kväll och se hur barnet reagerar och sedan successivt öka på tiden de är blöjfria – om det går bra. Så även om jag håller med om att man inte ska tvinga fram något (så hemskt!) så tycker jag ändå att man kan försöka smått, lite i taget. Däremot så vet varje familj vad som är bäst för dom! ❤️

  1. johannakajson
   johannakajson

   Nej det är absolut inte att hetsa – att hetsa är ju att hålla fast vid att man ska sluta något även om barnet visar att det är för tidigt/ inte är redo vecka ut och vecka in. Klart man måste testa ibland – bara man gör det och lyssna in och inte gör saker bara för att samhället tycker att en viss siffra på åldern innebär det

 11. Johanna

  Efter att ha läst ”potträning på 3 dagar” tycker jag faktiskt det är synd (ursäkta att jag låter så dömande) att inte fler provar att bli av med blöjan innan barnet fyllt 2. Rekommenderar varmt den boken och metoden! <3

  Sen inget misslyckande OM barnet sen inte är redo, men man kan alltid prova. För oss blev vår tjej blöjfri vid två (kräks när släkten säger att det är

  Enkelt för tjejer… killar i snitt har bara blöja en månad mer, inte så stor skillnad!), men nattblöjan är
  Tyvärr kvar. Tyvärr säger jag enbart för att hon själv numera hatar sin blöja… men än är
  Hon inte redo 🙂

  Kram

  1. johannakajson
   johannakajson

   Men varför är det synd hur andra gör? Vad spelar det för roll? Föräldrar och barn som inte har behovet att bli av med blöjan innan två finns väl ingen anledning att prova om barnet inte upplevs redo att lyssna på signaler tänker jag. Blöjfri på 3 dagar är typ det vi tänkt testa i sommar men i vårt liv har det passat super att vänta in att C nu känner signalerna 🙂

  2. Maria

   Vi försökte bli av med blöjan enligt samma metod förra året. Av anledningen att jag tyckte blöjan skulle vara borta innan tre men nappen och vällingen skulle vara kvar. Jag ville ta en förändring i taget för att det inte skulle bli för mycket för vår älskade kille. Han visade intresse och vi tog bort den helt. Vår son var då två år. MEN hans intresse försvann direkt och han vägrade pottan. En vecka höll vi ut innan vår magkänsla sa stopp. Sonen verkade inte må bra av situationen så vi slutade och njöt av sommaren. Den här veckan tog vi av den igen och en helt annan situation:’. Han går på toaletten själv, säger kiss och sedan går iväg. Inga olyckor än och inatt är första natten utan blöja. Jag tror det är väldigt mycket upp till barnet och barn nummer två kommer jag absolut inte börja för tidigt! Vi slutade istället med napp förra året. Det var egentligen inte meningen. Vi tyckte det hade blivit för mycket under dagarna på semestern och begränsade till endast sovtiderna och efter tre dygn glömde han den så då pratade vi inte mer om den och sedan var den bara borta. Han var tydligen mer mogen för det än för blöjan och det är helt okej. Vällingen blir kvar morgon och kväll så länge han vill däremot hade vi en konflikt med nattflaskan förra året men han äter dåligt i perioder och den har varit räddningen vid sjukdomar så morgon och kväll med pip istället för napp. Så länge det känns rätt i magen så är det rätt och bäst är att följa barnet. Den läxan lärde jag mig förra året… 🙂

   1. johannakajson
    johannakajson

    Ja men vad fint att ni lyckades lyssna in magkänslan som sa stopp och nej – för det är ju dem som pressar och fortsätter ändå som hetsar. Klart man kan prova, bara man lyssnar in och backar om det behövs! Och bara man inte säger åt andra vad de ”måste” göra 🙂

  3. Johanna

   Alltså folk får göra som de vill (därför bad jag om ursäkt för att jag lät dömande, visste inte hur jag kunde formulera mig mjukare), men jag tycker det är fint om man ger barnen en chans. Jag personligen skulle inte vilja gå runt med mitt kiss eller bajs i trosan, som dessutom för tjejer ofta leder till kliande snippa. Sen är det billigare utan blöja.

   MEN jag tycker man gör helt rätt i att lyssna på sitt barn. Mammamagkänslan har alltid rätt. Som personen ovan skrev att de avbröt – super tycker jag. Jag tror inte på att tvinga barn till saker, men jag tror på att testa ifall de är redo.

   Jag tror många blöjföretag mm bidragit till folks okunskap. Barn är inte mindre redo idag att vara blöjfria än förr, det är bara föräldrarna som inte vet mer.

   Hoppas min kommentar går att läsa utan att ta illa vid sig. <3 (även om man inte håller med mig)

   1. johannakajson
    johannakajson

    Jag hänger helt med och prova tycker jag alltid man kan göra- bara man lyssnar in också och i vårt fall så har C verkligen inte kunnat lyssna in signalerna förrän nu sista månaderna, de gångerna han gick utan blöja innan/vid 2 så hade han fullt fokus på annat och var inte redo liksom 🙂

 12. Anna

  Tror också på att känna in barnet. Vår dotter på dryga 3 år hade t.ex. inga problem att sluta med blöja, men vi nattar henne fortfarande genom att ligga bredvid tills hon somnar. Många har påpekat att hon borde lära sig somna själv men när vi försökt blir hon så himla ledsen att det inte är värt det. Nu har vi fått en liten lillebror och det känns liksom inte jobbigt att vi har varsit barn att natta/ha hand om på kvällen. Och längre fram hoppas jag på att kunna natta båda samtidigt så då är det ju inget problem alls 🙂

  1. johannakajson
   johannakajson

   Nej vi nattar också med att ligga bredvid och tycker det är urmysigt, varför ”måste de lära sig att somna själv”, låter mer som föräldrar som vill göra annat?

   1. Sara

    Tack för ett bra inlägg. Så viktigt i denna hets att lyfta att vi alla är olika, både barn och föräldrar. Vi än sådana föräldrar som lärt våra söner att somna själva. Fick inte för att vi vill göra annat utan för att vi tyckte det var ett bra sätt att lära dem att känna sig trygga i sin säng och sina rum själva. Finns säkert tusen sätt att uppnå även det men som sagt det var viktigt för oss. Vi gjorde det dock successiv så det har varit utan tårar här och passat vår familj

    1. johannakajson
     johannakajson

     Ja men då har det ju passat er perfekt och utan gråt är väl fantastiskt – låter ju som ni lyssnat in!! Men den som säger till någon som nattar genom att lägga bredvid och tycker det funkar bäst att de ”måste lära barnet sova själv” är ju konstigt för VARFÖR måste dem de? Just det barnet kanske inte kan det utan gråt, det är ju olika tänker jag…

 13. Frida

  Alla barn är så himla olika och olika redo i olika perioder. Har en kille på 3,5 år hemma som blev torr på dagen förra sommaren (perfekt att börja testa när de kan springa nakna med en potta lite här och var. Gjorde liksom ingenting att det blev några olyckor) och på natten under vintern. Det händer fortfarande olyckor på natten ibland, ofta när han drömt mardröm eller vaknat och somnat om. Vi väntade till vi kunde prata om pottan och att han visade intresse för den, då tog vi bort blöjan på dagtid och efter 2 dagar funkgerade det bra med lite påminnelser.

  Nappen har han fortfarande på natten. Vi är rätt tuffa med att han inte får ha den på dagen alls (något undantag när han slagit sig väldigt illa eller något mer “allvarligt” har hänt) men på natten känns inte alls som han är redo för att sluta med. Vi har börjat prata med honom om att eventuellt lämna napparna till Lisebergskaninerna i vinter när han fyller 4 år. Vi får se om han är redo då 🙂

  Flaskan var hans BÄSTA grej upp till han var 1,5 år. Flaskmatad som han är så var det verkligen bästisen. Så helt plötsligt vid 1,5 år började han rata välling och har inte fått någon flaska varken kväll eller natt sedan dess. Hans lillebror ammades och ratade flaskan upp till han var cirka 7-8 månader men nu vid 1 års ålder är välling och flaska det bästa som finns. Verkligen så kul att det är så olika.

  Tycker ni gör helt rätt som går på känslan och väger in hur Charles verkar hantera allt. Det är ju redan en stor omställning på gång att bli storebror, så att ni är lyhörda känns så himla sunt! <3

 14. -Jenny-

  Jag måste bara kommentera om nattblöjan – vår 5,5-åring kissar nästan varje natt i sömnen. Han vaknar eller har torr blöja på morgonen 2 av 15 nätter. Skulle vi ta bort nattblöjan skulle vi alltså få byta nerkissade lakan väldigt ofta. Alla barn mognar olika fort. Min stora blir glad och stolt varje gång han vaknar och kissar eller inte kissar på natten och lite besviken när han märker att det kommit kiss. Jag tänker att han skulle bli väldigt ledsen om han kissar ner sig ofta – så blöjan är en räddare. Vi pratar om det och säger att det är jättebra att han sover så gott att han inte vaknar och highfivar när han klarar en natt med torr blöja. BVC är helcoola med detta. Vi har frågat om vi ska försöka utan men de förstår inte varför vi ska mecka med hans sömn när han sover så bra. Och vi ska inte hålla på att väcks honom innan vi lägger oss heller utan bara ge honom tid. Om det inte kommer av sig självt får vi ta tag i det – någon gång när han börjar skolan. Tydligen vanligare bland pojkar. Min lilla kille blev helt torr direkt. Han var så redo och blev blöjfri innan han fyllt 2,5. Han har kissat på natten en enda gång, han stänger liksom av blåsan nattetid. Cooolt hur de är olika.
  BRA att ni väntar in C.
  Det ger sig med tiden.
  Kram till dig och heja nu på slutspurten!!!!

   1. Mia

    Just att bli torr på natten, har läst att det är något med hormoner, inget man kan stressa fram alltså. Vissa barn utvecklar detta tidigt, andra senare.

 15. Kristina

  Intressanta tankar!
  En helt annan fråga, vilken löparvagn har ni? Du har nämnt den lite och kanske sagt vilket märke men då har jag missat det. Är det bugaboo? Tack för en bra blogg! Stort lycka till med förlossning och bebis!

 16. Anna

  Jag tycker ni tänker rätt. Alla barn är olika och blir redo för saker vid olika tidpunkter. Mitt tips är att inte stressa fram något precis innan syskonet kommer. Det är ju en stor förändring att få ett syskon och då kan det bli ju lite väl mycket för storasyskonet. Jag vet kompisar som tagit bort nappen innan syskonet kom och då tog bara storasyskonet bebisens napp istället och det är ju heller inte så kul. Var sak har sin tid. Vår äldsta ändrade sig en del när han fick syskon och ville självmant sluta med flaska nästa direkt. Han såg ju lillebror äta ur flaska! Sen när vi landat lite så provade vi läggs blöjan och det gick förvånansvärt smidigt. På några dagar var han blöjfri och det var skönt att göra det då för vi var ju ändå bara hemma. Men återigen, var sak har sin tid. Det var så många som sa till mig att min stora kille borde lägga blöjan innan bebis för att det var så jobbigt med två blöjbarn. Tyckte inte det var jobbigt alls och bara tanken på att potträna i slutet på graviditet hade fått mig att krascha. Så kör ert race och det som känns bäst för er.

  1. johannakajson
   johannakajson

   Nej jag tänker också att det där med att hetsa till nya rutiner innan bebis kommer inte funkar för ens barn känner på sig om man försöker fixa till något. Jag tänker åka med- följa barnet och tanka på med närheten, att han får vara liten när han vill det och stor när han vill det.