Bröllopstårtan till brudskålen – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Bröllopstårtan till brudskålen

 

ÄLSKAR vår facebookgrupp där det bollas alla möjliga tankar, frågor, tips och funderingar…. Två frågor som kom in igår som jag svarade längre på (ger gratis tips och råd i grupperna – denna och dennavar dels om det här med att servera bröllopstårtan till brudskålsminglet och dels det här med att fotograferas före eller efter vigsel….

 

Bilder från Frida Ireklint från min boklansering där jag bjöd på cakes and bubbles….

 

“Hej! Jag älskar idéen med att ha bröllopstårtan till minglet, alltså före middagen, istället för sist. Men jag undrar hur man gör för att det inte ska dra ut på tiden? Ett traditionellt mingel med snittar osv gör ju att gästerna har något att göra när brudparet fotar efter vigseln, men de kan ju gärna inte skära upp tårtan utan oss. Så vad gör de när de väntar på oss? Det blir lite mycket att ha snittar OCH tårta eller? Och tar detta massa tid från middagen?”

Om tårtan då – för er som har fotograferats innan så anländer ni strax efter gästerna och kan skära upp tårtan först då och sen får alla tårta (och sen brukar det vara bra tillfälle att fånga familjebilder och sånt under minglet) eller så låter man gästerna börja ta men att översta tårtan sparas så ni kan ta av den när ni anländer – det beror på hur viktigt det är för er att ni ska ta första biten här och hur den bilden ser ut men för många så är inte en bild när man står vid en fullskalig vacker tårta de viktiga vid detta tillfället om man väljer att lägga tårtan här medan för andra är det superviktigt att man få göra just det momentet – skära första biten först av alla…

För er som ska fotograferas efter och vill skära första biten så får ni antingen åka från vigsel till mingel och skära tårta och skåla i brudskål och sen åka iväg och fotas och komma tillbaka – eller så får tårtan anlända när ni anländer så kanske det är bubbel och snittar eller bara bubbel när gästerna kommer och sen rullas tårtan fram lagom till ni anländer.

 

 

Tips till er som klurar på körschemat och tårtan är allra helst att ha fotats innan vigseln – jag vet att vissa inte vill det och det är helt okej att inte göra så men generellt så rekommenderar jag det varmast då man har hår och smink fräscht på plats, man är så hiiimla nervös innan vigseln så att ha en fotograf som får en att skratta och slappna av och att man faktiskt får hänga med sin blivande är världens bästa och mest romantiska medicin mot det och så kan man verkligen njuta av fotograferingen som är enda tillfället på hela dagen som man är helt ensamma och bara har ögonen för varandra och är nära, pussas och kramas (ja och fotografen då men har ni valt en riktigt bra fotograf så är de liksom mer där för att få er att ha kul och slappna av och skratta och sen fångar de allt på bild :)) – sen slipper man det där långa brudskålsminglet när gästerna väntar på brudparet som är det som det allra oftast snackas om som att är “långt och tråkigt” även om man har tipsrunda eller andra idéer som man ska försöka få gästerna att göra – ett mingel på bröllop utan brudpar är hur man än vänder och vrider på det alltid en väntan för alla är ju där för att se, vara nära och umgås med just brudparet…

MEN men det sagt så vet jag också att många verkligen vill ses första gången till vigseln och ta bilderna när man är “gifta på riktigt” och då ska man såklart göra så – det är er bröllopsdag och gästerna kan gått vänta på minglet då, de är ju där för er skull så det ska vara så som ni vill <3.

 

Vad det gäller att inte vara gift på bilderna så lovar jag att det inte är något man bryr sig om varken där eller efter dock för HELA bröllopsdagen kommer ni se som hela ert bröllop och vigsel från morgon till kväll, man känner inte “före och efter” på det sättet.

Och vad det gäller att ses första gången så brukar man göra det väldigt speciellt ändå vid det som kallas “first look” där man ser till att brudparet möts ensamma i en vacker miljö, han kanske står med ryggen mot henne som går mot honom och sen får han vända sig om eller så får han komma dit där hon redan står – dessa first look är alltid otroligt vackra stunder, kärleksfulla, tårfyllda och galet romantiska OCH det kan fångas på foto och film vilket är helt otroliga minnen… Det fina med att ses själva så här istället för till vigseln är att det är en alldeles speciell stund för bara er två, till vigseln är ni så galet nervösa så det är svårt att ta in både att man träffas och att alla tittar på en så när man väl når fram till varandra så brukar man bara fnissa nervöst och hålla varandra lite småstelt i handen och det är svårare att vara i nuet medan på en first look så får man verkligen SE varandra, man får säga allt mellan himmel och jord som är de tankarna som far genom huvudet och man får röra varandra, kramas, pussas och liksom TA IN varandra vilket är fint… När man ses framför alla gäster första gången med en vigselförättare/präst framför sig så kan man max viska “vad fin du är” och sen vänder man sig liksom mot förrättaren och tittar på hen i 40 minuter eller på solister eller på gäster. Det är fint det med MEN det är lättare att ta in allt det där om ni faktiskt träffats innan.

De som gör first look och inte vill “gå in till vigseln” tillsammans separeras innan vigseln igen och återses sedan och man är liksom ändå nervös, pirrig och förväntansfull när man möter blickarna när dörrarna öppnas men man är oftast lite mer trygg och närvarande för man har ju redan setts och myst – och då kan man även ta in rummet, gästerna och att stunden är här på ett annat sätt.

Alla sätt som ni själva vill göra på är bra, detta är bara lite tips och råd efter alla mina år där jag hämtat in erfarenhet som jag ville bolla upp så man verkligen tänker igenom beslutet noga och inte “bara för att man ska ses första gången till vigseln och fotas efter för att det är en grej man fått för sig är viktig/ speciell som man missar annars – jag hävdar ju att man får ett ännu mäktigare tillfälle om man istället gör first look och fotografering innan…

 

Gillar ni såna här tipsinlägg? Kom ihåg att kommentera och trycka på hjärtat nedan så att jag ser vad ni gillar <3.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Caroline Korinder

  Åh jag som alltid har varit fastbesluteb om att fotas efter fick mig att jag kanske ska ta och tänka om 😅 blev tipsad om dig idag och du fick mig och tänka om på första inlägget jag läser 😅

 2. Sara

  Men åh! Var är kjolen/toppen eller klänningen ifrån? Spetsblommor och lite t-shirtkänsla i toppen är ju bara hur fint!

 3. Sarah

  Tänkte fråga, när ni målade sovrummet. Tog ni den supermakts varianten sv färgen eller den halvmatta.? Hörde att den matta kunde bli lite fläckig om man tig på den med tex barnhänder, tänkte om ni märkt något?

 4. Maria

  Vi kommer att fotas både innan och efter just för att se vad som blir bäst 🙂 Sen ska vi iof köra tårtan som efterrätt och bara jordgubbar och champagne till brudskålen.