Odla och gödsla – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Odla och gödsla

Igår när hela familjen var samlad igen så åkte vi till Vellingeblomman och köpte kogödsel och en massa jord för det börjar bli dags att plantera i trädgården – eller jag smygstartade faktiskt med att göra mina örtkrukor redan igår men nu är det inte långt kvar innan man kan börja så sommarblommorna och göra pallkragar fulla med jordgubbar och potatis….

 

Förra året var ju första i vårt hus och i vår trädgård så jag påbörjade att göra tre rabatter med blommor och hade en enda jordgubbsplanta som hängde men jag var så lycklig för bara den…. En tomatplanta och örter hade jag också men i år vill jag köpa pallkragar och prova både så och odla lite – man måste ju testa!

 

 

Jag orkar inte förplantera inomhus och sånt utan tänkte vänta några veckor till och sedan köra igång med allt rakt ner i jorden utomhus. Det som blir det blir – hellre att det är enkelt och roligt och att jag kan göra det tillsammans med Charles än att det blir ett för stort projekt så det inte blir alls – så kändes det i fjol att så när jag tittade på all fröer så då provade jag inte att så alls vilket är dumt för en påse sommarblommor kostar ju bara 20kr…

 

Rabarber vill jag sätta också, finns det något härligare än att skörda en svensk rabarber och doppa i socker?? VI har ju en massa blåbär i trädgården också och förra året fick jag även en tomatplanta som var så lyxigt att kunna plocka ifrån…. I år är fokus på tre pallkragar – en med jordgubbar och smultron, en med potatis och morötter och en med ärtskidor, rädisor och sallad tror jag…. Någon som är expert på sånt här? Något som är lättare än något annat? Jag vill ha “tjoff-tjoff” enkelt som ni vet, typ fälla upp pallkragar – hälla i jord – peta ner fröer och vattna och sen att vattna är allt man behöver göra, eventuellt gallra lite….

 

Åh pirret att påbörja trädgården alltså!! Igår vände jag ner kogödsel i rabatterna (här nere är så galet sandig jord så jag läste att det var ett smart trix att göra så här i början av säsongen, haha. Bara att testa ju) och så krattade hela familjen löv och kottar inför första gräsklippningen som ska ske i veckan… Tvätta träddäcket står också på to do och köpa parasoll och eventuellt dynförvaring men mest längtar ju efter att kunna plantera ännu mer blommor….

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sophie

  .. och ett till rabattips! Välj beroende på om Du har sol, halvskugga eller skugga. Tänk på att kombinera så att allt inte blommar samtidigt (kan vara kul om allt inte står i full prakt i juni och sedan ser ut som en rishög juli-aug. Blanda även ut blommande blommor med sådant som är mer bladigt och grönt, ger en skön kontrast. Variera höjd och sätt det högsta längst bak. Typ så 🙂 pröva er fram, byt ut om det inte känns bra! Bara att börja testa sig fram

 2. Sophie

  Sallad växer som ogräs, bara att slänga ut fröer! Jordgubbar är lite mer pill men ändå relativt lättskött och framför allt superkul för barnen! Potatis är superenkelt, du bör dock köpa hem sättpotatisen snarast så den kan stå framme och grodda sig (man ställer bara upp dem i en öppen äggkartong i rummet i någon månad). Rabarber måste få ta sig några år innan du börjar skörda, men när den väl tagit sig är det ju superenkelt. Basilika är ju alltid gott till salladen, mynta växer vare sig du vill eller inte.. 🙂 morötter! Superenkelt! Så inte för tätt bara, läs avstånd på påsen. Slutligen, täck över med väv så inte fåglarna käkar upp allt, jordgubbar däremot får du täcka med bärnät för de behöver pollineras av bin för att få bär! 🙂

  1. johannakajson
   johannakajson

   ÄLSKAR att allt låter så enkelt – förutom att täcka över med väv som känns meckigt, haha….

 3. Hanna Linnea

  Är absolut ingen expert, men tycker odling är kul.
  Tips är att odla sånt man gillar att äta, så att man faktiskt tar och äter av det sen.
  Men det som du nämnde brukar ju vara sånt som man gillar och lätt använder sig av och som dessutom är lätt att odla 🙂

  Rädisor har i alla fall jag en förmåga att så för mycket av. Växer ju så fort, och förväxer innan man hinner blinka 😉 så dessa i omgångar med någon vecka emellan är ett tips.

  Ett annat tips är att istället för att så sallad kan man sätta ner sån kruksallad som man köpt i affären och plockat bladen av.

  Det kommer säkert gå jättebra med odlingen 🙂 Lycka till!

 4. Hanna

  Väntar spänt på tips här i kommentarsfältet. Vi har ett nybyggt hus och bara en jordhög till trädgård än så länge… haha, jag hoppas att jag har gröna fingrar så den blir fin till sommaren.

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ni får göra som jag och testa lite. Jag gjorde lite förra året och ska göra lite detta året – drömmen om att fixa allt på en gång har jag gett upp på 🙂

 5. Emma

  Hej Johanna!
  Här kommer en fråga till din och Paulas podcast.
  I sommar ska jag vara toastmadame tillsammans med en toastmaster för första gången. Brudparet har inte gett så mycket direktiv och det är snarare jag som får mana på om att vi faktiskt ska träffas och börja planera. Jag har fortfarande inte träffat toastmastern och bröllopet är i juli. Min fråga till er är därför:
  – Vad förväntas av en toastmadame/toastmaster? Finns det några givna saker som toastmastern ska ansvara för och hur mycket ska vara bestämt sen innan?

  Tack för en superhärlig podd!