Johanna Kajson

Bära vitt på bröllop?

Vi kör ett veckans bröllopstips även denna måndagen även om det är röd dag och lite lurigt med veckodagarna va? Jag tänkte passa på att lyfta en fråga jag fick angående det här med rädslan för om någon gäst kommer i vitt på ens bröllopsdag…

 

 

”Hej Johanna, jag har en fråga till dig angående inbjudan till bröllop. Jag och fästman planerar att gifta oss augusti 2019 om vi får ihop pengar alt 2020. För mig är det oerhört viktigt att jag får stå i centrum på mitt bröllop (jag vill verkligen inte att någon annan bär vitt). Jag älskar mina vänner och alla vi tänkt bjuda men känner att det finns en stor risk att någon gäst inte tänker så. Jag är väldigt känslig i en sån situation då jag drömt om mitt bröllop i hela mitt liv. Nu funderar jag och min kille på hur man på ett trevlig men ändå tydligt sett kan skriva på inbjudan vid klädkoden att man inte vill att någon annan bär vitt i respekt till bruden. Hur skulle du framföra det och har du ordnat ett bröllop där någon skrivit det eller är det bara jag? Jag skulle ärligt bli jätteledsen om någon gäst har en typ vit långklänning för vi kommer ha klädkod kavaj för män och långklänning/knäna för kvinnor.” 

 

Först av allt – jag förstår dig och jag hör dig!! Jag frågade Paula om detta i vår podd och jag tror de allra flesta brudar verkligen känner som du, att man önskar inte att någon kommer i vitt eller i en färg som är för nära vit av den enkla anledningen är att det är onödigt att ta det fokuset till sig…. Jag minns att jag fick frågan från min fästmans kusin inför vårt bröllop om ”hur jag kände för cremevitt” då hon hade hittat en klänning och jag tror faktiskt till och med det var en långklänning och jag svarade precis som jag kände – att alla får bära precis vad de vill såklart men att jag personligen är ganska traditionellt lagd så om den är så vit så den kan tas för vit även om den är creme så hade jag personligen inte burit den på ett bröllop av den enkla anledningen att andra också antagligen kommer reagera och tänka på det eller till och med fråga om det – man sätter sig själv i centrum som en snackis helt enkelt och det är ju onödigt på någon annans bröllop tänker jag… (Jag tänkte likadant om knallröda klänningar – det är en myt att man inte ”får” ha röd klänning på bröllop men även om det är en myt så blir det ALLTID en snackis om du bär rött på bröllop och den som går dit i en röd klänning gör medvetet ett statement att man kommer synas och liksom ta fokus. Vill man det?)

 

Sen är det klurigt med färger på sommarbröllop, många klänningar kan liksom slå över mot vitt, kolla på bilden ovan på hela vår familj på bröllopet, där har Rickards ena syster en ljusgrön klänning som nästan ser vit ut på bilden men verkligen var grön när man såg den live, och Rickards brors flickvän (idag fru) hade en klännings som vår ljusrosa som slog mot beige och när man ser bilden här nedan så kan den också uppfattas som den slår för mycket mot att det är deras bröllopsbild nästan.

 

 

Men där och då så var den tydligt inte vit. Så det här med nyanser och skiftningar gör det ju också svårt att avgöra såklart… Oavsett så tycker jag att man generellt bör tänka att om man tror bruden är väldigt traditionell eller som denna tjejen som skrivit kommentaren – att det är väldigt tydligt att den här dagen – att få stå brud – ÄR en riktigt stor grej och att det verkligen är deras dag/ hennes dag och hennes tur att stå i centrum så bör man som gäst reflektera över ens val av klänning och akta sig för att ligga FÖR ljus i sina toner och just vitt, beige, cremefärgat eller extremt ljusrosa bör man undvika av respekt. Det vet de allra flesta så jag skulle ju vilja vända tillbaka frågan till dig och om du kanske skulle fundera på om det är någon eller några som du är särskilt nervös/orolig för att de ska bära just vitt och prata med dem om det isf? Man behöver inte skriva ut något om det i inbjudan eftersom det ÄR allmänt känt att man inte bär vitt på bröllop tänker jag spontant. Jag förstår helt hur du tänker och jag kände också så, jag minns även att min syster var sugen på att ha en klänning med blått mönster upptill och vit kjol med lite släp dagen innan vårt bröllop på vår BBQ men jag sa faktiskt att jag önskade att hon bar något annat då jag tänkte köra helvitt hela helgen (vi hade fre-lör-sön) som grej och om hon kunde tänka sig att ha den klänningen någon annan gång vore det superschysst vilket inte alls var en stor grej för henne- hon känner ju mig. Hon fattade. Hon vet att jag är traditionell så även om hon t ex lätt hade kunnat ha en röd klänning på vårt bröllop så hade hon inte det eftersom hon visste att jag kanske hade tänkt att det var lite olustigt.

 

Så, är där kanske någon eller några ni bjuder som du inte känner dig så trygg med? Kan du passa på att prata med dem innan? För som svar på din fråga, nej jag har aldrig haft någon eller hört om någon som skriver ut i inbjudan att gästerna inte får bära vitt eftersom det är självskrivet. Hoppas svaret hjälpte lite iaf <3.  Jag kan säga så här – den rädslan man har inför sitt bröllop om just såna här grejer – eller att någon tar ”för stor plats” på ens bröllop eller liksom att nu när det äntligen är ens tur att få STÅ BRUD och liksom vara där i centrum ha SIN dag (som faktiskt inte är konstigt alls att det är tankar man har som snurrar) så ÄR det så att när dagen väl är här så är det du som står i vit klänning, har en brudbukett i handen och en ring alla vill titta på men framförallt en äkta hälft som du ingått äktenskap med – det GÅR INTE för någon annan att sno fokus från dig hur mycket de än försöker jag lovar <3. Den som gifter sig är i centrum och har brudbukett och den är den enda som tas för brud.

 

 

I boken ”Planera ditt drömbröllop – med Johanna Kajson” och kommande app (som faktiskt smyglanserades förra veckan men det är fortfarande hemligt,…. Den kommer lanseras om ett par veckor men för den som inte kan hålla sig så finns den i appstore och google play till kampanjpris på test och heter Drömbröllop med Great Weddings…)  finns alla mina smartaste tips och trix… Det kan t ex vara att plocka in naturen som ju är gratis som jag skrivit om eller att göra sin egen brudbukett av ängsblommor som jag skrivit om här.

Tidigare bröllopstips från hur man börjar planera sitt bröllop eller varför allt är så dyrt med bröllop eller hur man ska tänka när man gör sin gästlista eller hur man lägger sin bröllopsbudget eller hur man väljer sina hedersgäster eller syrrans unika brudklänning och det här med att bära rött finns i dessa blå länkarna…

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.