Johanna Kajson

Planerat kejsarsnitt i veckans vlogg

Veckans vlogg börjar med vanlig vlogg där ni får se hur alla tre sovrummen blev nu när vi målat om – hurra! (SÅÅÅ svårt att filma så det syns rätt färg dock, haha). Sen pratar jag lite om hur vecka 23 varit, alla dessa gravidhormoner som gör att man inte riktigt känner igen sig själv och vår dejtsöndag som fick mig att bli nykär såklart…

Det känns som jag hittat balansen i sjukskrivningen och jobbet och nu är jag ju dunderförkyld igen men jag är peppad på att hitta balansen i rörelse kontra vila också… Ju mer jag vilar från jobbet desto mer verkar det ändå funka att röra på mig lite grann vilket känns skönt!

 

 

MEN framförallt skulle detta vara vloggen när jag berättade att vi valt förlossningssätt och att det önskan är ett planerat kejsarsnitt även denna gång… Jag berättar lite i videon kring varför det blev kejsarsnitt förra gången och om vi hade ett val eller inte och kort om varför vi väljer ett planerat kejsarsnitt denna gången – dock klippte jag bort allt efter att jag började gråta för jag är inte riktigt redo att dela med mig än mer än att traumat från förr gör att det finns trigger-ord som används i det OÄNDLIGA kring graviditeter, förlossningar och amning och att ett triggerord gör att hjärnan på en sekund slungas tillbaka till traumat och kroppsminnen slår till direkt och jag vill INTE möta mitt barn i din situationen och har insett att det finns ingen anledning alls för mig att utsätta mig själv för det…

 

 

Däremot så känner jag mig mer otrygg inför även kejsarsnittet denna gången inser jag, för det ÄR en utsatt situation även det och jag har varit så säker på att det känns så tryggt eftersom det var en så fin upplevelse förra gången men nu är vi på ett annat BB, i en annan situation, jag har betydligt värre känslor inför nakenhet-utsatthet-amning osv denna gången än förra gången och det ser ut som vi eventuellt måste dela rum på eftervården, jag måste antagligen lämnas ensam under uppvaket då jag hade behövt såväl Rickard som Mr Bebé som stöd och Rickard verkar inte få bo kvar vilket gör att jag är ensam och med stor risk att dessutom dela rum med någon annan när jag ska ta mig an den stora utmaningen av första dygnen efter förlossning, en eventuell amning osv. Tack och lov slapp jag förlossningsdepprision förra gången och jag hoppas innerligt att jag kan förankra mig i Mr Bebé och att jag inte är ensam utan att vi har varandra och att vi teamar upp och klarar det där – men allra helst hade JAG behövt Rickards stöd på plats så att jag kunde fokusera på att vara världens bästa mamma till Mr Bebé. Det känns läskigt att vara ensam då.

Vi har fått tid till en läkare på BB i Lund i april så då ska jag vädra dessa tankarna och jag har som sagt fått remissen till psykolog som börjar om två veckor så mitt starkaste mål är ju att få bukt med alla dessa känslor kring triggerord och situationer jag är rädd att känna mig instängd/överkörd/övergrepp på mig själv och lägga en vettig plan för allt men jag behöver lite mer svar för att förstå hur det ska gå till. Det löser sig såklart – barnet kommer ut på ett eller annat sätt och jag VET att jag klarar detta men allra helst skulle jag vilja känna mig så trygg och lugn som det bara går inför projekt förlossning-första-tid-med-nyfödd… To be continued…

 

Någon som fött med planerat kejsarsnitt i Skåne som kan vädra hur det går till med uppvak och eftervård och dela rum eller inte? Man ligger tydligen inte på patienthotellet utan på BB. All hjälp med hur och var man tar reda på alla sina frågor uppskattas enormt mycket!

 

<3.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cattis

  Hej!
  Jag blev akutsnittad på Helsingborgs lasarett i januari. Vi fick eget rum och stannade i 4 dygn på BB. Hade en infektion så fick stanna extra. Men de prioriterar att snittade mammor får eget rum så partnern kan stanna kvar. Så mycket smartare kan jag tycka då partnern kan hjälpa till med allt så personalen ”slipper”. De hinner ju knappt ändå.
  Jag upplevde det också som att de gjorde allt för att uppfylla mina önskemål i förlossningsbrevet. Vi var supernöjda med personal och vård efter en ganska svår förlossning.
  Lycka till med allt och stå på dig med dina önskemål.

 2. Amanda

  Vet inte om det är värt att ens kolla upp CSK (Kristianstad) eller om ni känner att det är alldeles för långt bort? Kanske inte heller erbjuder något bättre än vad som redan finns i Ystad, Malmö eller Lund, men tänkte om du ville ha fler alternativ att kolla på. Jag är från Kristianstad och vad jag vet har det aldrig varit problem för partner att sova över. Det enda jag inte hittar nån info om är om man separeras från barnet eller inte vid planerat kejsarsnitt. Här är iaf lite info från deras hemsida:

  ”Det går bra att någon närstående är med inne i operationssalen.”
  ”Du har barnet hos dig och tillsammans med er hjälper vi er genom eftervård, barnskötsel och amning i en lugn och trygg miljö.
  Även du som har ett planerat kejsarsnitt eller har drabbats av komplikationer under graviditet eller förlossning vårdas hos oss. (BB-avdelning). Tiden på BB-avdelningen ska präglas av lugn och ro. I mån av plats erbjuds partner till den nyförlösta kvinnan att sova över. Det kostar 250 kronor per dygn. Då ingår frukost. Avdelningen har fria besök för partner till den nyförlösta eller gravida kvinnan samt för friska syskon till det nyfödda eller väntade barnet.”

 3. Anni

  Kan tillägga att de som var jobbigt var att jag var på uppvaket utan dottern. Jag ville inte skrämma dig, men min bedövning tog fel och den bedöva hela mig, så jag blev akut nersövd bara några minuter efter dottern föddes. Så var första nersövd en timme, sen fick jag träffa dottern och sambon fastän jag var helt väck, sen blev jag körd till uppvaket och där fick jag ligga själv några timmar. De var jobbigt men antar att de är riktlinjen tyvärr. Konstigt kan jag tycka då det redan är känt att amningen tar längre tid att komma igång efter kejsarsnitt. Sen blev dottern sjuk och jag kunde inte ha henne vis bröstet pga alla slangar, så när jag la henne till bröstet efter en vecka så vägrade hon äta. De tog enormt hårt på mig

 4. Anni

  Vet inte om jag kan hjälpa dig med några svar, men skriver ändå. Vårt blev akutkejsarsnitt och var således inte planerat. Många i Skåne tänker att Lund ska vara de bästa, men jag var inskriven på specialistmödravården på KK i Malmö, pga av komplikationer under graviditeten visste vi sedan innan att vi skulle bli inlagda på BB i minst tre dygn och inte bli skickade till patienthotellet i Lund om vi valde Malmö. Nu blev vi igångsatta så de blev ju naturligt i Malmö. Och jag är så glad att vi födde i Malmö. Under personal både på prenatal (där man ligger när man blir igångsatt), fantastisk personal på förlossningen och sen slutade ju allt med akut kejsarsnitt. Alla vara så trevliga och verkligen fanns där för oss. Jag tom frågade vår barnmorska om hon inte hade fler att förlösa. Hon försvann, men jag märkte de aldrig 😊 Pga komplikationer under förlossningen och sen även kejsarsnittet (suck) så krävde vår barnmorska att vi skulle få eget rum på BB vilket vi fick. De har ca 6-7 st enkelrum i Malmö. Vår tjej blev inlagd på neo sitt första dygn… även underbar personal där. Jag fick behålla mitt egna rum i fem dagar fastän jag bara sov där. Pappan sov på neo med dottern. Personalen på BB fanns där om man behövde dem och de ville att vi skulle ha det så bra. Jag skulle egentligen bli utskriven efter tre dagar pga kejsarsnittet, men fick stanna en natt till för dottern inte blivit utskriven. Allt handlar inte om det fysiska läkandet sa dem. Men vet inte om hjälpte dig alls… men fastän i mångas ögon att vi hade en väldigt tuff start och tuff förlossning så är jag så nöjd med allt

 5. Madelene

  Vill bara skicka massa kärlek❤ Och alla känslor man känner är ok, du är fantastisk och grym på alla sätt. Tycker det låter så fel på alla sätt att göra som dom gör på sjukhuset i Lund att separera mor o bebis. Hade ett fantastiskt snitt i Trollhättan där bebis och make var med hela vägen. Kämpar själv för att få ett snitt nu igen och enkelrum (tror dock bara det finns ett flerrum kvar i Trollhättan) Man är ju livrädd att det ska vara sånt tryck i Juli också. Jag hoppas innerligt att du får det du behöver, tid direkt med bebis och ha din make med hela tiden och enkelrum. Vet att tidigare valde många Varberg pga att det var enklare att få snitt, enbart familjerum och stanna hur länge man kände man behövde. Dock verkar alla sjukhus numera vilja få ner statistiken på kejsarsnitt😔

 6. Sofie

  Jag har fött både mitt andra och tredje barn med planerat snitt i Lund.
  En mindre lugn avd där du med all säkerhet kommet att trivas. Jag har precis som du tankar som övergepp efter att ha fött mitt första barn vaginalt och därmed blev det planerat snitt. Har därmed haft två väldigt fina upplevelser även om jag var väldigt nervös.
  Haft eget rum båda gångerna och pappan har kunnat sova över båda gångerna.
  De få gångerna det kändes jobbigt för mig var när de satte katetern innan op samt när jag skulle gå ner och få ryggbedövningen satt.
  Jag tror att om du berättar hur pass jobbigt allt detta är för dig så bör de kunna tillmötesgå dina ”krav” för att du ska må så bra som möjligt. Du ligger sen kvar på samma avd hela tiden så det såg jag som väldigt skönt att slippa byta mitt i allt. Hör av dig om du undrar något mer bara.
  Kram Sofie

  1. johannakajson

   Tack SNÄLLA för din kommentar, de sätter alltså katetern innan man är bedövad i Lund? Misstänkte det och känner också ångest för det, förra gången passade de på att sätta den efter spiralen vilket var skönt… önskar så vi får ett enkelrum men man vågar ju inte ställa in sig på det…

   1. Sofie

    Vet inte hur pass mycket du kan påverka när katetern sätts men båda gångerna sattes den innan op. Känner att dessa frågor bör du kunna få svar på vid ett möte då de verkar vara väldigt viktiga för dig. Stå på dig så att du känner att du får en fin upplevelse.
    Ang att man rullas till det gemensamma uppvaket så var det även för mig nu sist för ett år sen. Så fort jag kunde vicka på tårna igen så fick jag åka tillbaka till de andra. Låter kanske konstigt men det kändes ok för mig att de fick knyta an själva den stunden och jag hann återhämta mig efter op då allt släppte för mig när det var över.

    1. johannakajson

     Ja jag ska fråga om katetern men generellt är min erfarenhet att vården inte ruckar på såna rutiner…

     1. Jessica

      Jag har gjort två planerad snitt i Lund och det var båda fina upplevelser. Jag var tydlig med att jag ville ha katetern isatt efter det att bedövningen var lagd och det var inga problem, ingen ifrågasatte det.

     2. johannakajson

      Är Det SANT? Åh tack snälla för att du skrev detta, SÅ skönt då ska jag säga det till alla och skriva in det i förlossningsbrevet <3

 7. Carolin

  Förstår dina känslor till fullo!
  Men, vi födde vårt andra barn med planerat kejsarsnitt i Malmö förra året (första föddes ”vanligt” i Helsingborg) och det var en så fin upplevelse! Personalen var helt fantastisk – ffa kirurgen (alltså, han var nog på riktigt en av de proffsigaste jag någonsin stött på. Det var dessutom han som gjorde både vändningsförsök då vår dotter låg i säte, han som ringde och följde upp efteråt, han som kontaktade oss med satt datum och han som besökte oss under eftervården) o ch narkosläkaren (som med sina alla historier fick mig att glömma helt att jag låg på ett operationsbord), på uppviket var både barn och pappan med – och solnedgången över Pildammsparken var magisk, eftervården hur bra som helst. Vi fick ett eget rum och min kille kunde stanna hela tiden (även om det inte var en garanti). Till skillnad från vår första förlossning i Helsingborg, fick vi i Malmö super proffsig vård och en tid att se tillbaka till med värme. Jag har dessutom varit på efterkontroll för att se så att ärret växt ihop ordentligt, då de utför en studie på just kejsarsnitt på sjukhuset. Känns ju rätt bra att veta det med 🙂 Har med andra ord bara positivt att säga!!!! Lycka till!

  1. johannakajson

   Åhh vad fint att höra en till som var positivt till Malmö!!! Bara hört skräckhistorier därifrån tidigare och aldrig hört om en partner som fått stanna – så fint att ni fick en så fin andra förlossning!!!!

   1. Ina

    Här har du en till som låg inlagd en vecka (pga infektion och lite tidig bebis) en hel vecka efter akutkejsarsnitt i Malmö där sambon var med heela veckan som ”den andra” i dubbelrummet ☺️ Detta trots högsommar och enligt tidningarna ”fullt” samtidigt som vi var där. Inget vi märkte av alls och personalen var underbar!

    1. johannakajson

     Men alltså jag har bara vänner där mannen varit tvungen att åka hem i Malmö, ni som skriver här är de första jag hört som fått ha kvar sina män och haft positivt bemötande så det känns så fint <3

 8. Erika

  Måste verkligen berätta hur bra Malmö är. De glöms oftast bort när alla verkar vilja föda i Lund för att få bo på patienthotellet efteråt….Jag har fött båda mina barn i Malmö fast vi egentligen har närmast till Lund. De hade fullt båda gångerna. Nu blev det aldrig aktuellt med patienthotell ändå för vår del pga komplikationer. Jag är jättenöjd med mina förlossningar och omhändertagandet på BB i Malmö trots delat rum med första barnet. Vi drog för skynket. Andra gången var det ändå inte aktuellt att mannen skulle stanna. Vi tyckte det var viktigare att han var hemma med storebror. Första gången däremot hade det varit bra om han fått stanna för jag var så medtagen att sköterskorna fick ta hand om mitt barn under natten. Det borde gå att få eget rum i Malmö. Jag tycker de har gott om plats.

  1. johannakajson

   Vad härligt att höra någon som varit nöjd i Malmö, jag känner ingen som har en positiv upplevelse därifrån tyvärr :(.

   1. MalinF

    Åh jag hade också det kanon i Malmö! men det var 2015 så vet inte hur där är nu. Alla var så bra på BB, stannade fem dagar och fick eget rum sista dagen och då fick pappan va kvar. Det vore absolut bättre om man fick eget rum alltid men det funkade ändå, man behövde såklart inte umgås med den man delade rum med och då fick papporna stanna till 21 (eller 22?) och komma direkt på morgonen. Så tråkigt med dåligt rykte för Malmö som man hör ibland men jag tror det handlar mycket om man det är många som föder eller ej den dagen och personkemi etc med personalen. Det kan ju vara så olika! Jag tycker man hört lika mkt bra och dåligt om både Malmö och Lund på senare år, de tillhör ju dessutom samma sjukhus nuförtiden. Vet inte om det finns kvar men när jag födde fanns en gratis föreläsning på Bb i Malmö för att få veta hur allt funkar rent praktiskt där, det var kanon! (Man bara anmälde sig via info på deras hemsida) Hoppas det blir bra för er oavsett var det blir!

 9. Sofia

  En tanke, är det heeelt omöjligt att få planerat snitt i stockholm? Låter som en väldigt tuff situation för dig och på SöS te x får en alltid enkelrum och partnern får stanna och vara med på uppvaket. För det BB du födde på i Sthlm har lagts ned va?

  1. johannakajson

   Ja man får inte föda i Stockholm om man bor i region skåne, så knäppt men jag ska undersöka lite för det verkar som man inte separerar på alla sjukhus här nere. Helt sjukt att förutsättningarna ska vara så olika utefter var man bor i landet!!

   1. Maria

    Om man är på semester eller jobbresa etc får man ju föda vart som helst om man måste. Men det kanske är när man har planerat snitt… Svårt att inte åka någonstans alls dock? Lycka till med samtalen, hoppas du ska få känna dig så trygg som det går

 10. Anna

  Vilken fin och stark vlogg!!❤
  Jag förstår absonut dina känslor av besvikelse att inte få gå igenom en vaginal förlossning…jag fick ett planerat snitt med nr 1 och blev precis som du lite ”snuvad” på chansen att föda vaginalt och var väldigt skeptiskt till ett snitt. Men sen hade vi också en toppenupplevelse och allt gick himlans bra. Med barn nr 2 var jag på Aurorasamtal och det slutade till slut med att vi skulle köra på med vaginal förlossning men inte köra ngn igångsättning. Blev en vaginal förlossning enligt plan dagen innan BF och det blev tyvärr ett trauma som jag gärna varit utan. Hade bytt ut det mot ett till KS alla dagar i veckan (även om det såklart inte är riskfritt heller)…

 11. T

  Jag födde visserligen med halvakut snitt pga sätesbjudning men vi hade ”turen” att få enkelrum och därför fick pappan stanna. Men det var inte populärt bland personalen att han var där… mycket sura miner och spydiga kommentarer istället för att vara tacksamma för att han var där och kunde hjälpa mig med allt som de inte hann med. Bara en sån banal sak som att lyfta upp bebben från plastbaljan till mig eller gå med bebben en timme i korridoren så jag kunde få sova lite.. Detta var i Malmö för 2 år sedan. Jag tyckte hela BB-vistelsen bara var ren ångest och vi kände oss mest i vägen… Med denna bebben i magen hoppas jag kunna föda vaginalt och förhoppningsvis i Lund då vi har närmare dit 🙂

  1. T

   Och just det… på uppvaket fick jag ligga ensam i 3 timmar utan bebis trots att jag var vaken under snittet… Det var fruktansvärt långa timmar och säkert en bidragande orsak till att jag hade svårt att knyta an sen. Tog ca 3 månader innan jag tittade på dotter och kände kärlek. Usch det om något var ångest och en känsla av att vara världens sämsta mamma… 🙁

 12. Emma

  Nu har jag inte lyssnat på podden ännu. Men jag tänker att jag hade också ångest innan förlossning att bli lämnad ensam. Jag skrev i mitt brev att jag ville inte att maken skulle åka hem eller bli lämnad och min barnmorska skrev även i hennes brev att min make ska stanna över natten..

  Sen måste du amma? Måste du ens försöka om du nu inte vill försöka? Om vi blir gravid med tredje så tror jag inte ens att jag försöker. Låter kanske dumt men jag har mina skäl och mående. Kram på.dig

  1. johannakajson

   Nej jag måste inte amma alls men jag vill se hur det känns och vill inte ta såna där stoppade tabletter så tänker att jag fasar ut det själv direkt isf eller så funkar det en vecka och då får Mr Bebé i sig det allra första iaf… vi får se… och om rummet – ja vi ska också skriva in det men det finns ju aldrig garantier i denna förlossningsvården och juli är det högtryck så jag vågar inte lita på det helt…

   1. Sofia

    Man behöver inte ta stopptabletter oavsett 🙂 Jag hade bestämt mig för att inte amma och tabletterna var valfria så jag struntade i dem och körde sportBH och värktabletter 😉

 13. Camilla

  Pappan får väl stanna över om där är enkelrum och plats, blev helt nervös nu så var tvungen att in och läsa på allas sidor 😀 Fick tips nu när jag gick en f-kurs för omföderskor för där var en tjej som skulle göra planerat kejsarsnitt och hon var tipsad om Ystad från sin BM för att de har mer ett ”familjetänk” plus att de är de enda i Skåne som erbjuder öppet hus så man kan komma dit och hälsa på.
  Jag hoppas innerligt att där inte är fullt på CSK när det är dags för mig.

  1. johannakajson

   Ja ystad har mer familjetänk och inte separeras så ska undersöka det när jag fått mer klarhet i när man kan få kejsarsnittet godkänt….

 14. Emelie

  Hej Johanna! Tack för en superinspirerande blogg/vlogg på alla sätt o vis👍! Jag skulle vilja fråga dig lite om eran städhjälp, vi funderar oxå på att skaffa det nämligen. Vilka anlitar ni, hur ofta, vad betalar ni för, o viktigast av allt, är ni nöjda? Jag arbetar själv i Höllviken, o bor med min familj bara ett stenkast utanför, så jag tänkte att tips från dig hade varit toppen😊! Med vänlig hälsning, Emelie.

  1. johannakajson

   Tack snälla! Vi har hemlycka och är nöjda, vi kör varannan vecka men i stockholm körde vi var tredje oftast eller en gång i månaden men varnann känns lyxigt och barn nu – hör med dem vad det skulle kosta för er för det beror så himla mycket på vad man har för hus, hur stort hur, hur mycket prylar osv hur lång tid det tar att städa :). Men vi är nöjda så här långt – yes!

 15. Frida

  Hej! Var väldigt viktigt för mig att min sambo fick stanna kvar och sova över på BB vid min förra förlossning. Vi gick på Aurora samtal innan, och då de skrev ned hur viktigt det var för mig, så prioriterades vi så att vi fick eget rum. Så tips är att verkligen berätta varför du behöver det, och få det inskrivet i din journal, så kommer de förhoppningsvis göra sitt bästa för att ni ska få eget rum. Trots att vi bor i Bjärred så valde vi att föda i Ystad, just för att de har ett bättre rykte än Lund/Malmö, men kanske inte ett alternativ när man ska göra kejsarsnitt, annars rekomenderas det verkligen. De har BB/förlossning i samma hus, och samma personal på båda ställena så kändes mycket mer tryckt. Har för mig att de bara hade fem förlossningsrum så var väldigt personligt.
  Är beräknad med mitt andra barn den 14 juli så är så spännande att följa din resa då vi är så nära i tid…

  1. johannakajson

   Määh då kanske vi ses på BB, haha. Väljer ni Ystad igen? Ja jag vet inte hur jag ska tänka, Ystad verkar mysigare och duktigare på att hela familjen ska få vara samlad hela tiden men generellt så försöker de få er kejsarsnittsststistiken så det känns sådär i just mitt fall… ska försöka undersöka möjligheterna iaf… ska få det inskrivet överallt men det finns ju inga garantier ändå tyvärr 🙁

   1. Frida

    Haha, ja vi kanske ses… Jag tror att vi kommer välja Ystad igen, men vi ska dit på samtal igen och sen får vi se. Är ju en bit att köra, om det skulle gå snabbare med andra. Men som du säger så finns det ju inga garantier, och är det fullt så är det.. Det värsta är ju att inte riktigt kunna planera och vara säker på att det blir så som man tänkt. Men hoppas verkligen du får bra hjälp och att du får ”ordning” och hjälp att bearbeta dina tankar…

 16. Sofia

  Nu jobbar jag i Karlstad och inte i Skåne, men. Är operationssjuksköterska och arbetar en del med planerade och akuta kejsarsnitt. Vi kommer ändra vårat arbetssätt nu då det blivit lagstadgat(!) med nollseparation mellan bebis och mamma. Så sålänge inte bebis eller mamma blir akut dåliga (och behöver sövas t.ex) så skall bebis ha rätt till sin mamma, och det gäller såklart i alla led i eftervården också. Så har min operationsavdelning tolkat lagen och känns ju konstigt om inte Skåne hänger med och du måste vara ensam på uppvaket. Hos oss är det självklart att pappa och bebis är med hela tiden. Detta är något du kan höra dig om kanske iaf?

  1. Felicia

   I Lund hade vi innan ett eget uppvak till kvinnohuset där kejsarsnitten gjordes, men pågrund av nedskärningar och personalbrist är det nu nerstängt och man hamnar på det stora uppvaket där alla operationer hamnar, pågrund av smittor, platsbrist i detta stora uppvak får man inte ha anhöriga där! Därför man separeras i Lund!

   1. johannakajson

    Ja jag har förstått det men verkar ju ändå konstigt med de riktlinjerna som Karlstad nu försökte rätta sig efter?

 17. Anonym

  Hej,
  Hittade din blogg för bara ett tag litet tag sedan. Tack för fina, personliga, ärliga lässtunder!

  Jag har två frågor. Jag är gravid för andra gången och har nyligen fått besked att det behöver bli planerat snitt. Min första förlossning ledde till akut kejsarsnitt, och nånstans har jag ställt in mig på att detta skulle bli min ”revansch” att få föda vaginalt.
  Läste att du också fick besked om planerat kejsarsnitt med C i ungefär samma graviditetsvecka, och mina två frågor är:
  -Hur gjorde du för att hantera ”förlusten” av att inte ha upplevelsen av att föda vaginalt?
  -Hur ställde du om dig/in dig mentalt och förberedde dig på det planerade snittet?
  Vore väldigt tacksam för svar och guidning, håller tummarna på svar eller inlägg kring detta. Kram!

 18. Felicia

  Jag är både fött kejsarsnitt i Lund samt jobbar på neonatal i Lund så arbetar med både förlossningen, BB och patienthotellet! Vår avdelning ligger bredvid BB! Mitt snitt var dock akut! Men vart du hamnar efter är samma oavsett planerat snitt eller inte. Man gör sitt snitt i kvinnohuset som det heter, (samma byggnad som BB, förlossning och neonatal ligger i), efter snittet kommer du att rullas genom kulvertarna (gångarna under sjukhuset) till uppvaket som ligger i stora blocket! Din man o lillebror kommer då att få komma till BB! Du kommer alltså inte att få ha med dem till uppvaket för där får inga anhöriga alls vara! Det brukar variera hur lång tid man ligger på uppvaket men iaf en timme? Sen kommer du att rullas tillbaka till BB där din man o lillebror är. Om du får ett enkelrum eller inte är helt beroende på platsbrist. Om du får ett enkelrum så får din man sova över, men om du får dela får han inte vara kvar. Enligt min erfarenhet är det större risk att du får enkelrum om du tydligt innan förlossningen berättat/skrivit att du vill att din man ska sova över! Om du ändå ska vara ”ensam” är risken stor att du får dela! Sen ligger man kvar minst 2 dagar på BB innan man går hem efter ett snitt. I Lund så hamnar man endast på patienthotellet om bebisen och mamman är helt friska o allt skedde komplikationsfritt efter förlossningen som då måste ha varit vaginal! Hoppas mina svar hjälpte lite iaf! 🙂 kram

   1. Fia

    Jag blev så förvånad att det inte var noll-separation på alla BB, känns helt omänskligt att ligga själv med sin lilla bebis, både ur en känslomässig och en fysisk aspekt. Har själv gjort kejsarsnitt.
    Hade det varit jag i din situation hade jag hellre rest längre bort för att slippa separeras från barn o man.

    1. johannakajson

     Ja verkligen, ska bara försöka få reda på vart man åker då och det verkar klurigt att ta reda på?

   2. Felicia

    dålig koll på övriga Skåne! Ystad vet jag har ett annat tänk, men å andra sidan har de ingen specialistverksamhet tex neonatal om barnet skulle reagera/ta snittet dåligt! jag HATADE mitt snitt, mycket berodde på att jag blev helt separerad från både min bebis o sambo! Många som fött i andra delar av Sverige målar upp en så fin bild av kejsarsnittet, men just i Skåne ser allt omkring inte alls ut så, vilket enligt min mening gör att många snitt inte alls blir så fina som man får berättat för sig! :/ hoppas det löser sig för dig och att ni slipper träffa mig på snittet 😉 (kommer om det går snett eller bebbe mår dåligt under snittet :)! Kram

 19. Emma

  Jag vet inte hur det är i övriga Skåne, men i Helsingborg har de enskilda rum som är reserverad för snittade eller de med komplikationer! Hoppas du får mer svar i april! ❤️

 20. Gamze

  Men alltså blir så ledsen nära jag hör om det här. Hur kan vården få se ut så? Fattar de inte vilken jobbig upplevelse det är för mamman att vara utan bebis och man på uppvak och sedan få spendera natten i ensamhet. ☹️ Hoppas att psykologsamtalen hjälper och att kan känna trygghet inför förlossningen. Jag födde min son med akutsnitt och det var jobbigt att skiljas åt. Har skrivit om det på min blogg om du skulle vilja läsa. Kram

 21. Ebba

  Patienthotell? Vad är det? Finns väl bara i Stockholm?
  Har fött 2 gånger o fått sova i en fyrsal båda gångerna, pappan fick inte stanna, inte ens med första barnet. Inte kul!

  1. johannakajson

   Finns bland annat i Lund också och på massa fler ställen? Det är sjuksköterskor och så där också men man ligger inte på ett rum på själva BB. Nej det är varken kul att dela rum med 3 andra eller att pappan måste åka hem. Blä

 22. Frida

  Jag har inte gjort kejsarsnitt någon av gångerna. Men däremot låg jag inlagd på BB avdelningen i slutet av min ena graviditet pga. Misstänkt havandeskapsförgiftning, under en vecka. Hade då turen att få ett enkelrum Och där fanns säng till partnern. Men vet att de berättade att enkelrummen som fanns var i första hand till de som var nyförlösta.
  Så jag tror absolut du kan vara prioriterad till ett sådant rum! Försök få med det i din journal också så gör de säkert sitt yttersta för att du ska få eget rum!

  1. johannakajson

   Ja jag ska försöka önska det på alla håll och kanter men måste nog ändå ställa mig in på att det blir dela och ensamhet misstänker jag <3

 23. ann

  Har precis kommit hem från BB i Lund där jag låg. Var extremt rädd för att lämnas ensam men de löste det så fint. Min syster var med på uppvaket och sedan hade jag en jobbig graviditet med mycket hormoner så jag tilldelades enkelrum och där är sängar till mannen😊 träffade läkare innan och efter besöket var allt lugnt och fint.

  1. johannakajson

   GRATTIS till bebisen och tack snälla för din kommentar <3. HUR fick du enkelrum? Ligger man på själva BB och inte patienthotellet? Hur länge låg du på uppvaket? <3

   1. ann

    Min barnmorska skrev en remiss till en fantastisk läkare i Lund ( Dag) och vi gick noga igenm allt. Jag har fött två barn i Malmö och det sista i Lund och vi är så nöjda. Mannen betalar 250 kr vid enkelrum men då bjuds det på frukost och kvällsfika. Min man var där hela tiden och det enda som var nackdel med rummen var att toalett är utanför rummet och delade med en till men att få ha honom där betydde mycket. Jag tyckte alla var vanliga och amningen fungerade denna gång😊