Ändra ett helt nybyggt hus? – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Ändra ett helt nybyggt hus?

Jag förstår verkligen att ni som bor längre upp i landet skrattar åt att vi kallar detta typ “mycket snö” i Skåne men kom ihåg att snön sällan lägger sig här så när man vaknar i en liten snöglob eller vinterkula så är det ovant men så spännande! Om vi bara hade sluppit vinden kunde vi ju åkt pulka hela dagen.

 

img_5988.jpg kajson new englandhus vinter

 

En annan sak – när vi köpte vårt hus så avsydde jag staketet eller stängslet som jag snarare tycker det är, jag skulle vilja ha ett vitt träplank eller något som passar mer med huset, vad tycker ni? Vi köpte ju huset helt nytt så att liksom byta ut saker eller bygga till saker fanns inte riktigt med i tanken eller budgeten men nu när man bott här i ett år så har man ju insett att man saknar lite grejer såklart….

 

Önskelistan med huset vore:

 • Ha ett tak utomhus, allra helst en inglasad veranda likt en punschveranda på baksidan som jag alltid drömt om…. Men iaf ha ett tak NÅGONSTANS ute så man kan sitta ute om det är varmt men småduggar och ha såna där hängande värmare….
 • Ha ett cykelskjul så vi slipper mecka in cyklarna i den låsta boden hela tiden…. Jag vill bara kunna ta min cykel och dra lite smidigt och jag tror jag skulle välja cykeln betydligt mer om det stod lite mer tillgängligt men då behöver den ett litet tak
 • Ja eventuellt byta staket då….
 • Och byta postlåda, det trodde jag att jag skulle göra direkt när vi flyttade in men så kom livet emellan, haha. Fina små husnummer och en fin postlåda vore något det…
 • Måla sovrummen i färg (detta SKA ju hända i år…. Fastnade lite och blev lite matt när det var så svårt att välja exakt färg….)
 • Ett garage eller iaf carport vore också fin-fint. Då hade man ju kunnat ha cyklarna där…. Men reglerna är så krångliga för att bygga carport, isf vill vi ju bara ha ett tak där vår parkering är idag men det finns tydligen någon 3-meter-in-på-tomten regel man måste ta hänsyn till och då snor den ju hela trädgård på ena sidan så det vill vi inte. Det är det inte värt.

 

 

Ja önska får man :).

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Mickis

  När vår närmsta granne skulle bygga carport kom de och frågade om de fick bygga den där de ville, alltså närmre tomtgränsen än man fick. Vi tyckte det var okej så då fick vi sedan skriva på papper att det var okej att göra så. Vet inte hur det är för er men kan ju vara värt att kolla om det finns vägar runt reglerna 🙂

 2. Emilia

  Ett alternativ till att byta staketet (som har fördelen att det är underhållsfritt, måla tätt trästaket är inget roligt jobb) är att plantera en häck längst med, som med tiden täcker staketet. Och det där med 3 m brukar vara för skärmtak och friggebod m.m utan bygglov. Då får carporten(skärmtaket) inte vara större än 15kvm, men då inkluderar det också om ni bygger skärmtak någon annanstans typ som för en uteplats. Troliga är att ni ändå behöver söka bygglov, se då i detaljplanen för området vad som gäller för carport/garage, hos oss är det 1m från gräns. Ni kanske redan kollat upp allt sådant här, annars om man inte själv orkar leta brukar det gå alldeles utmärkt att ringa till den lokala bygglovsenheten. De kan oftast snabbt svara på vad ni får göra med och utan bygglov och hur nära gräns. Vad det gäller färg kan man verkligen stirra sig blind på färgprover, men enda sättet för att se vad man egentligen vill ha är att provmåla, först då får man uppfattning om färgen man valt är för mörk/ljus för blå/grå/grön och sen kan man från det gå vidare…. ingen färg ser ut hemma som man upplever den på den lilla provbiten! Men det vet du säkert redan 😉

 3. Sarah

  Vi planerar också att måla om i liknande kulörer som du visat. Vi har inte heller lyckats bestämma oss än men jag har hittat Jotun:s färger som ser fantastiska ut. Har du inte sett dom kan det vara ett tios!

 4. malincatrin

  Vi har ju själv ”byggt” vårt hus men finns ändå saker jag önskar vi hade gjort annorlunda/vill ändra på. Tror de är rätt vanligt och som många säger, listan med projekt tar aldrig slut.. ett tips om du vill bygga tak ute så kan man bygga pergola med typ sargglas/tjockt glas som tak, blir det ändå lite luftigt.

  1. johannakajson
   johannakajson

   Jag vet men vi har tummen mitt i hand så måste köpa in det isf, haha. Och jag lyckas ju inte ens bestämma färg till väggarna…

 5. Angelica

  Så klart att man får ändra saker så att det blir mer sitt eget 🙂 Vi flyttade också in i nybygge för 1,5 år sen och min lista är också lång 😉 Jag betar av listan allt eftersom pga tid helt enkelt. Tycker det är kul att ha lite saker att fixa med på vägen.

  Tack för en jättebra blogg och mycket inspiration varje dag!!!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Tid och framförallt kostnad – huset kostade ju en hel del så att bygga till ett uterum är liksom inte riktigt aktuellt än…

 6. Tess

  Å men det är såklart man vill göra huset till sitt eget, oavsett om det är nybyggt eller ej. Det hade varit skillnad om ni var med från byggstart och gjorde alla val. Sedan är det bra att ha en lista som du har, så kan ni sätta prio. Det är ju faktiskt en investering i er livskvalité (och säkert även i monetärt värde) i ett hus som ni planerar att bo i i flera år. Här i Stockholm vräker snön ner. Så mysigt om det inte, liksom i Skåne hade varit så kallt p.g.a vinden. Men ska jag vara helt ärlig,…..det här hade kunnat komma för 2 månader sedan, nu vill jag ha VÅR =). Ha en fin dag!