Johanna Kajson

Gravidupdate vecka 20

Nu har vecka 20 gått också och vi är förbi halvvägs i graviditeten, hurra! Denna veckan var ju speciell eftersom vi var på rutinultraljud och fick se så allt var superbra med lilla Mr Bebé och det var också då vi fick veta att det var en liten son vi väntade, en lillebror till Charles… Vi blev överlyckliga såklart men jag skrev också om känslorna kring sorgen att aldrig få en dotter eftersom detta är vårt sista barn. Ett uppskattat och viktigt inlägg inser jag idag. Jag missade skriva update vecka 20 förra graviditeten men läste in mig lite här på hur det var.

 

img_5878.jpg

 

Gravidupdate vecka 20

 

Barnet är nu ca 22cm långt och väger 280 gram – det går framåt och det växer snabbt dessa veckorna tydligen… Hörsel, syn, känsel, smak och lukt kommer nu vilket känns riktigt coolt… Det är ju en liten kille som bor i mig och på ultraljudet så såg man faktiskt det väldigt tydligt, jag såg det direkt och vi hade ju det på känn på förra ultraljudet också vilket är lite kul… Det är en vild liten kille som inte var still många sekunder under ultraljudet och jag känner hans vobblande flera gånger om dagen…

 

img_5875.jpg

 

Charles säger stolt att han ska få en lillebror som ska heta…. ja det namnet håller vi lite till på men han hade tydligen berättat för pedagogerna och andra föräldrar på förskolan stolt att ”mamma är glad” och att det är en bebis i magen och att han ska få en lillebror. Jag blev helt paff när de berättade det för att där är en bebis i mammas mage visste vi att han hade koll på och ibland klappar han och pratar med magen men nu trodde vi mest att namnet hade satt sig – inte att han skulle gå runt och säga att han ska få en lillebror. Läste denna intervjun om hur man förbereder sitt barn på syskon och tyckte det var en så himla viktig påminnelse att man INTE ska göra detta lilla barn stort och sätta för höga krav på honom nu eller i sommar. En 2-3 åring är fortfarande liten och har liknande behov som en liten bebis som att vara nära, sova nära och tanka på trygghet så om han vill ha napp, flaska eller sova hos oss så kommer han få göra det såklart. Blöja, whatever. Jag är inte så rädd för det där att han ska bli liten igen, jag tankar på honom rätt mycket med ”lilla Charles” ofta och nu när alla andra kommer passa på att kalla honom ”stor och duktig” (för så blir det ju – folk bara GÖR det automatiskt märker jag” så ska jag vara extra noga med att tanka på honom med närhet och låta honom vara liten. Vi tittar mycket i våra fotoböcker och på filmer från när han var liten bebis eller låg i min mage nu också….

 

kajson gravid vecka 20

 

Rickard kände sparkarna utanpå magen denna veckan också, i måndags faktiskt så ni förstår ju hur starkt denna lilla Mr Bebé karatekickar mig emellanåt. De riktigt starka kickarna som jag skriker till av är fortfarande bara när jag bär på Charles eller har honom i knäet nära vilket jag tycker är så himla gulligt. Lillebror har koll!

 

Jag skulle varit hos läkaren igår  men eftersom Charles blev sjuk och Rickard fast i Stockholm fick jag avboka, att ta med en febrig liten C till ett väntrum med gravid kvinnor gick ju bara inte så nu får jag vänta två veckor innan läkaren är tillbaka på MVC igen, vi behöver prata lite om dessa enorma magsmärtorna och huvudvärken som är här för att stanna och det verkar bli preciiiis som förra gången. Att det bara blir värre och värre för varje vecka vilket iofs är logiskt om det är enometriosen som gör att jag har så ont – ju mer magen växer desto mer sliter och drar det i mina sammanväxningar inne i magen och de små blödningarna jag får ibland är nog när något brister och går sönder i mig för det är oftast då jag har mer ont. VÄRDELÖST men inget att göra åt,, mer än att försöka ta det lite mer lugnt vilket är svårt när man har full fart i bolaget och massor som ska göras. Behöver jag bli sjukskriven så får jag ta in en assistent som genomför de delarna i jobbet som går att genomföra för någon annan tänker jag, sånt löser sig. Viktigast nu är att jag får träffa en läkare som kan rådge mig lite för så länge barnmorskan säger att hon inte är orolig och att det inte är någon fara så kör jag ju på, även om intensiva dagar eller promenader och träning gör att jag får tre gånger så mycket mer ont på kvällen vilket jag tänker låter ohållbart i längden… Jag ska ju orka gravidteten 20 veckor till och sedan möta Mr Bebé på bästa sätt, hellre lagom tempo i 20 veckor än full fart ett par veckor till för att sedan tvingas ligga platt i soffan som förra gången – jag vill hitta en balans i liv och smärtor.

 

kajson gravid rul

 

Jag skrev ju om panikkänslorna i min kropp och svårigheten att säga nej till folk fastän kroppen skriker NEEEJ förra veckan och jag inväntar remissen som gått till en psykolog för att få lite verktyg i detta… Jag såg att många av er försökte peppa mig att jag inte behöver amma denna gången och det känner jag starkt att det vill jag ha hjälp med att hitta en mening som kan vara mitt mantra att säga till mig själv och ALLA ANDRA som man måste stå till svar för om det nu skulle vara så att jag inte vill/klarar av det. Men jag är öppen för att se hur det känns där och då när Mr Bebé kommit till jorden och känner inte att jag måste bestämma mig för att flaskmata just nu även om vi såklart preppar hemmet för det. Kanske funkar delamning denna gången och kanske känns det lättare att få gå undan och vara privat med det när man bor i ett stort hus och har en trädgård där man kan vara i fred… Jag tänker mycket på hur tajt det ändå var att ta emot besök där i början när man bodde i en liten lägenhet, att gå och stänga in sig med den stora, knarrande 20-talsdörren in till sovrummet när allt folk ändå satt precis utanför var kanske inte helt optimalt jämfört med att kunna få gå upp en våning och generellt ha hela ovanvåningen som min priata sfär denna gången. Vi får se, jag vill inte bestämma något men jag vill vara säker på att jag är tillräckligt trygg och har verktygen att säga STOPP och NEJ om kroppen, hjärnan, känslorna och situationer kräver det denna gången och jag vill verkligen klara av att säga nej mot hela uppvisningshetsen på BB, antingen löser vi det själva i lugn och ro och vi kommer definitivt ha med amningnapp denna gången som de vägrade lämna ut förra gången. Jag tror faktiskt den var räddningen att jag ens klarade av de där 3 månaderna, för den blev som et skydd mellan mig och bebisen vilket jag behövde för att det inte skulle bli för intimt inser jag.

 

Jag vill ha en gravidkudde till nätterna så jag sover bättre, det gör så jäkla ont i ryggen och magen redan och jag hade ingen sist så jag kämpar på med olika små kuddar som jag lägger mellan knäna och runt mig men jag undrar om någon av er har erfarenhet av en sån där lång gravidkudde och om den verkligen är så magisk som alla säger? Är det värt att klicka hem?

 

img_5876.jpg

 

Det var vecka 20 det, en viktig vecka på så många sätt i denna graviditeten!

 

 

 

 

Här kan du läsa om:

vecka 1 och 2
3 och 4
5 och 6
7 och 8
9 och 10
11 och 12
vecka 13
vecka 14
vecka 15
vecka 16
vecka 17
vecka 18
vecka 19

 

hur det gick till när vi blev gravida

hur det var när vi slutade med p-pillerna 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofie

  Jag fick en lång gravidkudde i mitten av förra graviditeten och har använt den varje gravidnatt sedan dess. Bästa presenten någonsin, rekommenderar skarpt. Nu är jag gravid i vecka 37 med andra barnet och har använt den sedan jag plussade på stickan och den är fortfarande otrolig. Nu har jag den mellan knän och lår för att mildra foglossningarna och sedan ett tunt lager under magen så att den kommer upp lite och sen lite tjockare igen som jag kan krama om. Underbart för gravidkroppen, lite sämre dock för förhållandet eftersom jag mest kramar om min kudde på nätterna numera.

 2. Emma

  Jag säger bara BBHugMe!! DRÖMMEN! Det är den bästa investeringen i mig själv jag någonsin gjort – så värt!! Om jag känner mig själv kommer jah aldrig göra mig av med den 😂

 3. Rebecka

  Jag har Ng babys gravidkudde och den var guldvärd förra graviditeten och även efter förlossningen. Fick en förlossningskada och då var den superskön som stöd.

 4. Viktoria

  Hej! Är ny här och har inte hunnit läst så mycket men undrar varför ni bara skall ha 2 barn? Är det av medicinska skäl eller? Ofta kan det ju kännas som att man är ” klar” fast man inte är det. Längtan efter ett tredje barn kan ju växa fram senare. Kanske du kommer att få en flicka i framtiden. När jag och min sambo planerade barn så pratade vi om 3. Nu har vi 6 fina barn och vill ha fler. Stor kram🤗🤗

 5. Felicia

  Doomoos-amningskudde den stora! Den är magisk även när man inte ammar! Hade enorm foglossning o den var magisk både i soffan och sängen! Använder den fortfarande att sova med (dottern är 11 mån 🙂

 6. Johanna

  Måste få säga att du har en genuin blogg, fortsätt i den stilen😃 Lite extra kul att vi båda heter Johanna och är från Skåne💪🏻
  Har BF i juni och min man köpte *seriöst* en fantastisk gravidkudde från bbhugme som jag i stort sett använt konstant sedan jag var i v 10!! Tips tips!

  1. johannakajson

   Åh tack tack tack snälla- läste upp din kommentar direkt till mannen som får köpa en asap. Fattar inte varför jag är så snål mot mig själv!

 7. Mathilda

  Jag köpte en BB hug me som är som en lång formbar ”korv” (dålig beskrivning), men super som gravid och bra som amnings-/matningskudde nu med. Min 2.5 åring tycker om att ligga på den också. Kan verkligen rekommendera även om det är en utgift.

 8. Mathilda

  Jag köpte en BB hug me som är som en lång formbar ”korv” (dålig bedkrivning), men super dom gravid och bra som amnings-/matningskudde nu med. Min 2.5 åring tycker om att ligga på den också. Kan verkligen rekommendera även om det är en utgift.

 9. Sara

  Jag fick en sådan lång kudde från en vän när jag väntade mitt första barn. Jag säger bara att det är min bästa vän i denna graviditeten också. Den är så skön. Särskilt om man ligger på sidan men även om man ligger på rygg och vill avlasta benen. Nu är jag i v 33 och behöver ibland sova sittandes. Även där är den faktiskt toppen att lägga om magen tillsammans med andra kuddar bakom ryggen. Så jag kan bara ge tummen upp och tror inte du ångrar dig.

 10. Stina

  Heja heja dig! 20 veckor till kommer bara säga svisch sen är lillebror här.
  När det gäller amning eller inte. Om det blir som för mig så brydde jag mig faktiskt inte alls om vad andra tyckte med andra barnet. Körde på det som kändes rätt för mig och hade inga skuldkänslor. Mvh/ En som delammat båda gångerna och där min egen mjölk sinade efter 3 månader båda gångerna. 😚

  1. johannakajson

   Nej jag känner mig spontant starkare att bestämma själv denna gången eftersom man ju redan är mamma och insett ett man faktiskt vet bäst själv

  1. johannakajson

   Är det sant? Jag har också varit anti och liksom tyckt det varit onödigt men alla sol faktiskt unnat sig en verkar älska den ju

 11. Sofia

  Köpte min stora doomoo amningskudde för 2år sen till min första son och den är magisk🤗 finns refillkulor att köpa och fylla på den vilket jag gjorde i sommras! Super härlig att ha i soffan också min man och jag fightas vem som ska ha den på kvällarna😅 dyr men helt klart värt det!

  1. T

   Alltså Gud vad bra att du tipsade om refill! Jag visste inte ens att det fanns och min har blivit helt slapp efter 2 års intensiv användning av hela familjen. Ska genast köpa 😊

 12. Pernilla

  Hej! Tänkte slänga in en kommentar om gravidkudde, är själv i v33 nu och min sambo skaffade en till mig i julklapp som jag haft otroligt mkt glädje av. Min är formad som ett stort U och den är verkligen en räddare i nöden! Dessutom skönt att slippa hålla ordning på typ 10 olika kuddar.. Så frågar du mig är en gravidkudde en bra investering:) Den håller mig dessutom från att hamna på rygg i sömnen, vilket känns betryggande nu när magen väger en del…