Ska jag ge upp mitt företag? – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Ska jag ge upp mitt företag?

Jag fick äran att gästa Mama Said Medias podcast “På insidan” förra veckan där bästa, fina Alexandra Bylund intervjuade mig om yrket som bröllopskoordinator och influencer och hur det är att bygga business utifrån det och avsnittet finns ute nu så det tycker jag ni ska lyssna på om ni vill veta mer…

 

mamasaid bild

Alexandra gillade förresten min julkalender så pass mycket så hon har bjussat tillbaka och tipsar här om 12 ämnen att skriva om när du har bloggtorka vilket jag tyckte var briljant. Sparat för framtiden när inspirationen tryter… 

 

Det är så roligt för igår blev jag intervjuad av Dagens Industri som också ville fokusera mycket på hur jag bygger business utifrån bröllopsbranschen och ni som följer mig här på bloggen märkte ju av en stor dipp i somras rent arbetsmässigt och entreprenörsmässigt så där och då i somras tänkte jag att det här GÅR INTE LÄNGRE – jag får ge upp helt enkelt för nu måste jag rensa bort en del uppdrag jag jobbar med och jag måste sluta jobba så mycket gratis till och från och när jag kikade på vad som var kvar av företaget då rent omsättningsmässigt så var det inget att hoppa jämfota för så där och då kändes det som jag ville ge upp. 7-årskrisen i bolaget helt enkelt…

 

MEN – sen efter lite depp så kom peppen och jag tog äntligen tag i en massa idéer jag haft och började lägga en ny plan för hur jag ville driva business framåt. VAD vill jag jobba med, HUR vill jag jobba med det och vad kan jag tjäna pengar på? Det var skavigt, jobbigt och mycket gråt att rensa bort, tacka nej och ändra om – att “kill your darlings” är skittufft när man driver sitt eget bolag och framförallt när man driver det helt själv men nu var det dags.

 

kajson 24 år gammal

 

När jag startade mitt bolag 2010 så drömde jag om att kunna jobba med det jag älskade och kunna ta ut en okej lön inom 5 år – jag startade inte för att tjäna en massa pengar, att växa som bolag eller få anställda utan jag ville verkligen bara nå målet att kunna ta ut en lön som jag klarade på mig på för fokus var på att jobba med det jag älskade och inte på att höja min lön. Och där och då så var lönen jag strävade efter 25 000kr i månaden. Det kändes som en DRÖM om jag kunde få driva bolag och kunde ta ut den lönen varje månad (innan skatt.)

Men jag var ju bara 24 år gammal när jag startade mitt bolag  och drömmen då var att jobba med event, främst företagsfester och sen när jag filat lite på affärsidén så ville jag även jobba med privatfester och bröllop som jag trodde starkt på att lägga till då. 2010 visste man inte vad en bröllopskoordinator var i Sverige men jag hade hört talas om att det fanns en människa som jobbade med det i Sverige så då tänkte jag att det kan ju också jobba med och ju mer jag jobbade med bröllop desto mer ville jag jobba MER med bröllop. Men det var inte drömmen från start. Drömmen var att jobba med fest och event 100% och kunna försörja mig själv liksom.

Jag slet md skitjobb i början och tog varenda uppdrag som jag kunde jaga rätt på… Att vara 24 år gammal och ha absolut NOLL kontakter i Stockholm var inte det lättaste när man ville starta eventbolag. Är man uppvuxen i huvudstaden och hängt runt på Stureplan så har man säkert en hel del kontakter i media och eventbranschen och det BÖR man ha om man vill starta det där bolaget – jag däremot var en småstadstjej som drömde om att jobba med event men som inte hade en enda vettig kontakt i min adresslista. Så jag frilansade även med sälj och med rekrytering utefter att det var såna uppdrag jag kunde få tag i lättare – jag minns att jag grät VARJE DAG när jag tvingade mig själv att ringa säljsamtal på ett uppdrag jag tagit mig an för att dra in några pengar i bolaget och tänkte varje morgon att “detta är mina hundår – alla som startar eget måste göra skitjobb man avskyr för att kunna finansiera sina drömmar”… Jag fick tag i ett par bolag som jag kunde göra företagsfester för gratis för att få referenser och bilder till hemsidan och redan hösten 2010 gjorde jag mitt första bröllop också efter att min syster sprungit på en avlägsen kollega som skulle gifta sig som jag fick lov att prova hjälpa som koordinator. Jag SLET och jag jobbade med saker jag inte riktigt ville i flera år. MÅNGA år hade jag en del i bolaget som var event jag egentligen inte brann för eller ville göra men som drog in pengarna som jag sedan kunde finansiera att bröllopen jag gjorde inte alls drog in den lönen jag behövde.

Kändisbröllopen gav bröllopsjobben en skjuts och från 2013 så blev jag “hela Sveriges bröllopskoordinator” efter att kändisbröllopen börjat rulla in och jag blev mer synlig. I takt med det blev yrket som bröllopskoordinator också mer och mer synligt såklart och jag lyckades bygga marknadsföring för Great Weddings genom PR och olika intervjuer och så har jag fortsatt bygga Great Weddings och nu senaste året även “Johanna Kajson” (varför det tog så lång tid att komma på att göra business av bloggen och bygga mitt namn som varumärke kan ni höra om i podden….)  och därför så har alla antagit (och så även jag) att min dröm var och är att bli BRÖLLOPSKOORDINATOR och jobba med det på heltid – vilket jag nu i somras när jag backade bandet lite och hamnade i min entreprenörskris insåg att det var ju inte alls där det började. Jag älskar att jobba med mina brudpar och med bröllop men jag ville aldrig göra bara den delen 100% utan jag älskar ju en massa andra saker också med att driva bolag.

 

Johanna Kajson med brudpar

Theresé och Christian – ett av mina första brudpar för många herrans år sedan…. 

 

Så i somras inventerade jag i mig själv – vad var det egentligen jag drömde om när jag  startade eget och vad var målen? Håller dem fortfarande? (Nej, 25 000kr är tyvärr för låg lön för mig idag då jag hade legat på en lön på 35 000 – 40 000kr om jag varit anställd någonstans som specialiserad projektledare inom mina kunskaper och hur gärna jag än vill strunta i lön och pengar så tänkte jag inte på hur det är att vara vuxen, ha hus, bil och barn och att man kanske vill öka sin inkomst efterhand när jag satte mina mål när jag startade mitt bolag… Nu har de senaste åren gått så bra på grund av allt slit, främst med events jag INTE velat jobba med men som varit otroligt lönsamma så jag har kunna ta ut en lön på de där 35 000kr i månaden och ibland aktieutdelning på det men det är ju mer som ska till som pension, sedan jag fick barn vill jag ha betalda semesterdagar och när jag titta på enbart bröllopskoordinatordelen så är det fortfarande svårt för mina kunder att betala mig det som krävs per projekt för att jag ska kunna ta ut ens 25 000kr i månaden vilket inte håller längre. Det höll i tanken när jag var 24 år men jag kan inte jobba för minimumlön eller gratis längre…. Sedan har jag insett att jag tycker andra delar i att driva bolag är betydligt roligare än själva planera och genomföra fest-delen. Jag trodde det var min dröm men nu har jag lärt mig vad jag är duktig på och inte.) Okej så om målen ändrats lite och drömmen inte är densamma idag – VAD är nya målen och drömmarna då? Vad ska kasseras? Och vad vill jag bygga upp som helt nya delar i verksamheten?

Våga ändra dig! Och ändra dig igen! Så tänkte jag i somras och efter en hel del gråt och “jag klarar inte detta, jag kanske bara ska söka ett jobb”-kris så tog jag min an de tankarna och kastade alla gamla drömmar och mål och började om på ett blankt papper utifrån VEM jag är idag, vad jag lärt mig och vad jag är duktig på och tycker är kul idag…. Och hur livssituationen ser ut – jag är småbarnsmamma och vill inte vara borta kväll och helg vilket är själva jobbet som bröllopskoordinator…Kväll och helg…

 

Kursledare Johanna Kajson Great Weddings Academy

 

Så – inför hösten 2017 så satte jag upp en helt ny affärsplan, nya mål och fann nya drömmar inom mig. Och påbörjade den resan som nu är att bygga business i den bransch jag älskar och blivit expert på och hitta nya lösningar dels för bröllopsbranschen men även för mig själv. Det finns så många som drömmer om att arbeta som bröllopskoordinator, som verkligen brinner för just den delen i jobbet och som kommer var ännu bättre än mig på jobbet – bättre att utbilda dem och släppa fram dem och fokusera på det som jag numera drömmer om och som jag är bra på. Att bygga business, driva projekt, utbilda andra, inspirera andra, vara mentor, jobba med relationer, coacha andra att nå sina drömmar, kvalitetssäkra bröllopsbranschen, ta fram verktyg för brudpar som är ekonomiskt hållbara så att de kan få hjälp att planera sitt bröllop, att kika på fortsättningen efter bröllop – hur får man äktenskapet och relationen att hålla? Hur får man familjelivets alla pusselbitar i balans?

Tankarna var många men nu är planen rätt tydlig och många projekt har lanserats eller kommer lanseras nu under våren och jag känner entreprenörslivet i mig igen. Nu brinner jag igen. Nu jagar jag igen. Nu jobbar jag gratis igen men det är för nya mål och nya höjder. Det ska bli spännande att se var allt landar inom ett par år!

 

 

 

Gillar ni såna här inlägg? Vill ni höra mer om hur jag styrt om min business och planen framåt? Tryck på gillahjärtat om ni gillar så kommer fler såna här typer av inlägg 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Amanda Romell

  Sjukt bra inlägg! Behövde läsa det i detta nu då jag behöver gräva djupare i mig själv om vad JAG vill och inte hur saker ÄR, ska VARA eller FÖRVÄNTAS vara för att det varit så innan eller är så för andra… Att. Våga gå SIN väg och ständigt hålla sig vaken för var man är så man inte går vilse. TACK Johanna för din otroliga ärlighet och nakenhet, DU Har kommit väldigt långt!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Åh wow, tack för din kommentar!! Hur kom du till detta inlägget så här långt efter att det publicerades? ❤️

 2. Hannah

  Du skulle kunna ta betalt för att hjälpa små företagare att utvecklas också 😉 jag är också mitt inne i en slags ”kris” där jag funderar över så mycket.. vad ska jag lägga fokus på just nu, ska jag behålla lokalen eller byta, ska jag satsa på det här eller det här.. ska jag säga upp mina anställda och köra själv eller ska jag helt enkelt ”skita i allt” och söka ett vanligt jobb? Ja det hade vart skönt att bolla med någon som förstår tankarna ☺️

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja det är en deömverksamhet för mig och något jag gärna vill göra, vad han man betalat för en sådan tjänst? Jag älskar personlig utveckling, både privat och karrrafrågor och älskar när det tänder till hos någon annan för att man lyckats hjälpa dem hitta en väg de inte tänkt på

 3. Paulina Gunnardo

  Å så roligt att läsa att du brinner igen! Jag ska lyssna på avsnittet med Alex. Jag startade företaget för start två år sen. Fram tills i september var jag också föräldraledig och sen anställd som forskningsassistent på universitetet. Nu kör jag äntligen på heltid. Snart kommer andra barnet (är i 40+1 nu) och jag sitter med mina mål och strategier och vänder och vrider på vad som ska vara fokus den här tiden med bebis och tiden sen med en väldigt liten igen. Älskar att ta del av andras storys och hur andra tänker kring sin business. Särskilt när det kommer från andra småbarnsmammor som kanske har liknande situation som jag själv. Bra jobbat iaf och va roligt att du är pepp igen! 🙂

 4. Gabriella - mammaledig med bebis #1

  Wow säger jag bara! Heja dig 💪 Blir otroligt inspirerad! Jobbar själv som jurist inom familjerätt men funderar ofta på vad jag vill göra senare i livet också. Finns så mycket man kan göra. Älskade detta inlägg! ❤

 5. Lisa

  Asså åh behövde läsa det här! Går i samma tankar just nu där jag känner att jag inte är nöjd med mitt yrke och eg vill ngt helt annat. Och så ska man ju våga, det är ju bara det. Men jag tror jag ska våga. Brinner för att jobba med kvinnor och samhällsideal och har lite tankar på hur jag skulle kunna ta mig an det men marinerar fortf tanken. Blev iaf peppad av ditt inlägg! ❤️

 6. Emmelie

  Älskar såna här inlägg! Blir så peppad till att själv vara ärlig (mot mig själv) och våga göra mer modiga saker. Ball du är! Heja dig!

 7. Tess

  Wow Johanna! Så himla modigt av dig att öppna dig och MODIGT att våga rensa och rannsaka för att ta dig dit du vill idag. För det du tycker är roligt och för det som är viktigt i ditt liv nu. Och väldigt inspirerande! Jag är i en sådan period nu när jag funderar mycket över vad är min passion? Jag tycker mitt jobb är jätteroligt, men jag kanske inte är passionerad? Och det känner jag är mer viktigt för mig än tidigare (då, klättra på karriärstegen med titlar hit och dit och få en fantastisk lön…). Väldigt inspirerande och så intressant med dessa inlägg! Kanske skulle man också kunna ha en ”kontaktannons” bland läsarna för de som skulle vilja höras sv för att bolla med varandra, oavsett om det är affärsidéer eller att bolla kring vägar i livet. För det är lite svårt ibland och ibland kan det även vara så bra att bolla med de som inte känner en, för då kanske man hittar en ny sida av sig själv. TACK för din blogg som har sådan dynamik, den har allt!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Tack för peppen, det är skitläskigt att våga kasta om och framförallt när alla andra gärna vill praacka på en deras sanning om en själv – som att jag skulle ha drömt om bröllop hela livet som alla antar och säger om mig men när jag väl kom på att jag startade ju ett eventbolag INNAN jag ens hade med tanken på bröllop så slog det mig att bröllop är en del i businessen och inte det jag egentligen brann för. SÅ skönt att komma på. Älskar bröllopsbranschen och blivit någon av en expert på den så nu försöker jag hitta nya vägar i att skapa något nytt inom bröllop istället och mina fina elever i great weddings Academy komemr ta över bröllopskooridnatorfacklan med bravur 🙂

 8. Johanna

  Älskar sånna här inlägg, mer sånt här! Så härligt att höra om “våga ändra sig”, så viktigt! Livet är så långt!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja och ibland glömmer man bort det där med att våga ändra sig –> man måste ju inventera sig själv ibland både privat och på jobbet