Johanna Kajson

7 tips när barnet INTE vill gå till förskolan

Jag fick så kloka kommentarer från er när vi hade det lite tufft med lämningarna på förskolan i veckan och imorse var det samma panikgråt och ”villl iiiiinteee till förskolaaan, vill vara hemmaaa” igen (AJ i mammahjärtat!) så jag tänkte jag sammanställer alla kloka tips i en lista här, bra påminnelse när man hamnar mitt i det:

img_2446.jpg

 

7 tips när barnet inte vill gå till förskolan

 

  • Förbered barnet på att idag är det förskola och att snart ska vi iväg till alla kompisarna. Prata upprymt, glatt och förväntansfullt om förskolan och ett bra tips är om du vet vem som tar emot på morgonen så ni till och med kan prata om vilken pedagog ni kommer träffa när ni kommer det.
  • Undvik att säga ”lämna på förskolan” då ordet lämna kan vara triggande för vissa barn. Att säga nu ska vi åka till förskolan brukar funka bättre.
  • Kompromissa och möt barnet om det är möjligt att reglera tiderna lite för att få en mjukare start på morgonen. Kanske är en lugnare morgon med frukost hemma bra en period för att barnet ska få en längre startsträcka på morgonen om ni som föräldrar har möjlighet till det? Eller att göra så ibland för att mötas på halva vägen. Men var tydlig med varför ni kom överens om att göra så just denna dagen för barn gillar oftast rutiner och att det är samma sak varje morgon så att ändra för mycket gör att barnet kan få för sig att man kan göra lite som man vill och bara man vägrar så slipper man åka dit för frukost. Det är olika från barn till barn.
  • Rutiner på morgonen där barnet vet exakt vad som kommer hända från det att han eller hon vaknar tills det är dags att gå ut från dörren och åka till förskolan. Om allt händer på samma plats och i samma ordning varje dag så vet barnet att efter tandborstningen är det dags att gå ( t ex) och även om det protesteras så innerst inne känner de igen rutinen och att så här blir det.
  • Sitt länge i kapprummet med ditt barn och tanka närhet och prata om dagen och allt kul som ska hända eller bara trösta och kramas om barnet är ledsen. Att få känna att ens föräldrar har allt tid i världen att vänta in en när man gråter så där så man hulkar och inte vet hur man ska sluta kan kännas tryggt och skönt för ibland behöver man bara få gråta klart. (Det gäller vuxna också….)
  • Ställ timern på mobilen och berätta att när den ringer är det dags att gå, ett smart knep att använda vid de flesta ”trösklarna” om barnet har svårt för att byta aktivitet.
  • Är det en fas på G? Även stora barn går in och ut ur faser precis som små bebisar men oftast har man tappat bort att hålla koll på de stora utvecklingsfaserna när barnet blir större eftersom faserna också blir större och längre oftast men det kan vara något barnet håller på att lära sig som gör att han eller hon har en liten kamp inombords som ger uttryck i gråten på morgonen. Försök möta barnet, lyssna och kramas mycket.

 

 

 

Alla barn är olika, tipsen är såklart förutsatt att man vet att barnet egentligen trivs på förskolan och det bästa är om man har en bra och öppen dialog med pedagogerna och har en plan för hur lämningarna ska gå till. Hör så att det inte hänt något speciellt, barnet kanske är inne i en fantasiperiod där han eller hon är rädd för olika saker eller precis börjat upptäcka nya utmaningar som gör att den där klassiska känslan mellan att vara liten och stor slits lite inombords. Barn är barn och barn är olika så kom ihåg att du som förälder vet bäst i magkänslan vad som passar er familj.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sarah

    Min son är i samma ålder som Charles och för några månader sen hade han dagar när han inte ville till fsk. Jag är hemma med lillasyster och jag tror han helt enkelt började förstå att vi gick hem igen när vi lämnat honom. Kanske har C börjat förstå att du jobbar hemma ibland och därför inte förstår varför han måste gå till fsk. Jag tror precis som du skriver att det är viktigt att förbereda och prata glatt om fsk. Du kanske behöver förbereda dagen innan genom att säga (vit lögn) imorn ska mamma åka iväg och jobba och Charles ska till fsk – jippie 😉 Jag körde med att vi skulle och handla eller jobba vi med 😛 Kram!