Johanna Kajson

Plocka bröllopsblommorna själv, så gör du brudbukett av ängsblommor

Jag lovade ju tipsa er om hur man gör om man vill PLOCKA sina blommor till bröllopet och dukningen. Det kan vara lite lurigt att få dem att hålla och man vill ju inte plocka dem samma dag som bröllopet och hålla på med det för då önskar man ju göra annat, haha.

 

hängande blommor ovan bord

Här gjorde vi en rustik dukning med IKEA-handdukar som servetter hängandes på stolarna och bordsblommorna hängandes i taket eftersom det skulle placeras ett stort platåfat i mitten av varje bord. Om blommorna inte ska stå i vatten under bröllopet är det såklart ännu mer att tänka på för att f dem att hålla. Mer om det en annan gång.

 

Jo – det första man ska tänka på är vilka blommor som klarar sig inomhus och i värme bra för bröllopslokaler kan ofta ha en tendens att bli lite varma så att det är lite tåliga är såklart extra bra. Vill du ha sköra ängsblommor ändå så är mitt bästa tips att inte placera ut dem på borden förrän precis innan middagen börjar istället för att sätta dem där redan dagen innan. Ha dem i vaser i kylen över natten så håller de sig som bäst.

Generellt kan man säga att ju tjockare stjälk och även tjockare blad destu bättre håller blomman.

 

sydsvenskan 2017 foto julia lindemalm

 

Tips för dig som vill plocka och arrangera dina egna blommor till bröllopet:

  • Plocka blommorna dagen innan, du kan skörda dem med sax eller sekatör så länge du tar hem dem till vatten så fort som möjligt och snitta om dem där igen.
  • Rensa alla stjälkarna på blad, taggar, små tunna blad och barr så att de är helt släta stjälkar från minst mitten och ner – alltså allt det som ska stå i vattnet sedan. Tänk dig en prästkrage med alla de där tunna gröna spröjsen som sticker ut längst med hela stjälken – det är dem som ska bort för annars förgiftar de vattnet och alla blommor blir dåliga. Så rensa, rensa rensa.
  • Ta ett rejält snitt på varje stjälk och sätt ner den direkt i vatten – här gäller det att använda en vass kniv och inte klippa med en sax för då stänger du till stjälken så den har svårare att dricka vatten.
  • Ställ blommorna svalt över natten, antingen låter du dem stå i spannar i kylar i festlokalen och dricka vatten och sedan arrangerar du blommorna eller så är det bra om de får dricka vatten iaf 1-2 timmar innan du börjar peta och arrangera med dem dagen innan.
  • Vill du ha ordnat alla vaser eller arrangemang dagen innan så gäller samma regel när du börja fixa – snitta om och få ner stjälken direkt i vasens vatten och när varje vas är klar så kan du sätta in dem i kylen över natten.
  • Är det serveringspersonalen som ska placera ut vaserna så kan det vara bra att ha satt ut en prototyp på ett bord och fota av och skicka till dem samt märka upp vilka vaser som är till vilket bordsnummer i kylen. (Om du t ex ska ha 5-7 små vaser och burkar i mitten på varje bord som är enkelt men ändå maffigt att arrangera.)
  • Och vill du binda din egen brudbukett så hade jag rekommenderat att ha köpt några snittblommor för att ha en lite stabilare grund at blanda upp dina ängsblommor med, även de gröna bladen ”salal” är smart att köpa ett par stjälkar av för att få lite luft och stabilitet i din bukett. Kom ihåg att ha låtit blommorna dricka upp sig ordentligt med vatten innan du börjar binda buketten och snitta alltid om den och ge fräscht vatten om den ska stå i kylen över natten. (Ängsblommor har lite tuffare att klara sig utan vatten hela bröllopsdagen och eftersom buketten oftast är utan vatten från fotograferingen någon timme innan vigseln och hela vägen fram till middagen där det inte hjälper speciellt mycket att den kommer i vatten igen om man inte snittar om den då luften har täppt till stjälkarnas möjlighet att dricka vatten så här får man inte vara perfektionist som vill att brudbuketten ska vara lika vacker  hela middagen också… Då är det bättre med köpta snittblommor med tjocka stjälkar.)

egengjord brudbukett med ängsblommor great weddings

Foto Sandra Williamsson, brudbukett gjord av mig

 

Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.