Sol och strand på vintern – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Annons

Sol och strand på vintern

Åh vilken härlig dag vi haft, en riktig myssöndag blandat med lagom mycket “fix”. Tippen, frostat av frysen, tagit in mer ved och jag har gjort granola – något jag älskar att starta året med efter all tomtegröt under December. Mmm. Jag hann gå en promenad med Charles också när han skulle sova. Det blev 45 minuters promenad med solen i ansiktet längst stranden och jag är så lycklig och tacksam att vi bor så här. Framförallt soliga och vindstilla dagar som denna!

johanna kajson näset strand

Rickard var och storhandlade under tiden och lagade sedan lunch till hela familjen, korv stroganoff med ris och broccoli och det var andra gången vi gjorde det och Charles älskade det IGEN. HURRA! Ni som har barn som inte äter, ni vet lyckan när det väl händer… Vi var förresten på 2,5 års kontroll på BVC innan julen och de lugnade mig med att vissa barn har svårt för nya smaker, nyanserade smaker eller ens annorlunda smaker än de 10 de gillar. Någon av er läsare kopplade ihop det med HSP vilket jag tyckte var intressant – klart det hänger ihop när alla sinnen är förhöjda och vår nya BVC-sköterska här nere sa att det inte gör något att vi bara har tre rätter vi kan varva med som “säkert kort” – det är bara att låta det ta sin tid och lägga till en ny smak ihop med det han älskar så kanske det till slut slinker ner – det funkar inte att servera nya rätter hela tiden till såna här barn för det hjälper inte. Det blir stress ihop med matt istället och bråk och misslyckanden. Så nu kör vi på pasta, korv i olika former, pasta pesto, ärtor och majs, morötter och gurka i stora lass som han faktiskt gillar och pommes för att det är enda potatisformen han gillar och det är bättre att han får smak på det då och då för att kanske klara av potatissmaken i framtiden även om pommes i sig inte är toppen. Och pizza magaritha funkar ju också. That´s it i matform och detta få vi varva och så ska jag försöka variera utseende på maträtterna och lägga till annat som vi äter på hans tallrik varje gång som en mix. Sen är ju bananpannkakor räddningen för att få honom lite ägg och macka med kalkonpålägg eller naturell yoghurt med mycket havregryn så det blir nästan som en gröt. (Det kallas “kladdemoj” här hemma och äts 2 gånger om dagen tack och lov.)

Hur som – det känns skönt att bli lugnad med maten och alla andra tester som gjordes klarade han galant men det förvånade väl mig inte så mycket  (För er som undrar vad man gör på en 2,5 årskontroll så kollar man av så barnet kan en hög med ord, använda bestick, peka på olika kroppsdelar, bygga torn med klossar, rita med kritor på papper och sen väger man och mäter och superC ligger på sin kurva fortsatt vilket känns tryggt.) men det är alltid skönt att höra.

Tillbaka till idag, efter lunch promenerade hela familjen ner till stranden igen för att fånga denna magiska, soliga och vindstilla skånska dag.

img_2775.jpg img_2798.jpg img_2805.jpg

 

Väl hemma igen var det dags att elda i brasan och fika på kokostopparna jag och Charles bakade igår. Mysigt. Charles gillade smeten mer än kokotstopparna och vi gjorde dem inte så höga vilket resulterade i att de blev lite väl platta eftersom de smälter ut, haha. Men goda var de!

baka kokostopp med barn

Nu väntar kvällsbad för Charles och prepp inför skolstart och jobbstart imorgon. Det ska faktiskt bli mysigt att komma igång med vardagen igen, jag älskar ju vår vardag och jag har sett till att ha en relativt lugn höst framför mig för att kunna ha utrymme för graviditeten. Jag blev ju sjukskriven sist och om det krävs så småningom så måste jag ha lite luft i arbetsschemat för det finns liksom ingen som kan hoppa in för mig – hitintills mår jag ju faktiskt himla bra vilket är skönt, lite öm och ont i magen som sist men det överlever jag och det funkar att jobba på. Skönt.

 

Ha en fin söndagskväll all fina!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Samma scenario här med vår treåring som var allätare fram till 1,5 års ålder och sen gjorde helomvändning 🙃 . Vi har tyckt det varit tufft med matsituationen på förskolan, då man som förälder “lider” när man vet barnet ofta inte äter så mycket 😕 hur funkar det för er?

    1. johannakajson
      johannakajson

      Usch ja jag lider med och har gråtit mååång tårar över att Charles inte äter. Fruktansvärt påfrestande som förälder och ofta får man höra att han inte åt speciellt mycket till lunch men han tar oftast igen det på mellis med macka och fil tack och lov så han håller humöret uppe på föskolan. Han lever på yoghurt och mackor!

      1. Sara

        Ja precis, tur det finns mellis 🙏 men det blir ändå många timmar med tom mage vissa dar 😢 usch det är jobbigt. Skönt det finns fler som vet hur det är. Lycka till 💜 !
        Och så spännande med ultraljud förresten, vi väntar vår lillebror nästa vecka 😊 !

  2. Caroline

    Vi har haft otrolig tur med vår dotter tror jag, hon säger inte nej till något hon blivit erbjuden än så länge (10 månader gammal). Men jag dock hatar potatis, precis som C klöks jag av alla potatisar, förrutom friterat eller chips. Mamma säger att det alltid varit så, jag har även ett minne att jag var tvungen att äta upp potatisen på dagis (hette det då), och att jag kräktes upp allt igen på tallriken. Så tror precis som ni säger att inte tvinga, men erbjuda! ☺👍

    1. johannakajson
      johannakajson

      Åh TACK för din kommentar – det är skönt att höra från vuxna att vissa faktiskt har det så här för ALLA runtomkring en vill pracka på en som förälder att barnet bara fått en fix idé eller överdriver osv osv osv. Jag tror ju på att lyssna in barnet. <3

  3. Iman

    Samma situation här, varvar med ca 4 rätter som sonen gillar. Annars blir det gråt och matvägran. Undrar om ni fick en kallelse till bvc kontrollen eller bokade tiden själv?

  4. funkisistan

    Hej, vilken härlig dag ni haft!
    Tänkte på det där med maten, köper ni färdiga pommes eller gör själv? Ett steg kanske kan vara att göra egna pommes tillsammans med honom så att han ser att de kommer från en potatis. Efter x antal ggr av sådan (bara skala potatis (fast soft), gör till stavar lite mindre än 1×1 cm, i långpanna på bakplåtspapper, på med flytande smör och lite flingsalt, 20-30min mitt i ugnen) kan man ju prova att göra t ex platt pommes/pommes som ser ut som äppelklyftor och ytterligare längre fram, vad händer med pommes om vi kokar den istället för har den i ugnen? Bara en idé..
    Kram å lycka till!

    1. johannakajson
      johannakajson

      Testat men funkar icke, egen pommes smakar ju mer potatis så tyvärr funkar inte det än. Vi ger honom alltid egengjorda klyftpotatis när vi själva ska ha det t ex (då gör vi alltid egna) men han klöks så han klarad inte av potatissmaken (mos, kokt osv osv.), 1/10 gånger funkar det när man gör suupeetunna ringar som chips om de går länge i ugnen och blir knapriga men oftast inte.

Annons