Gravid vecka 9 och 10 – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Gravid vecka 9 och 10

Eftersom jag varit så sjuk och därför inte haft så mycket härlig blogginspiration så kör vi raskt vidare med de hemliga anteckningarna av graviditeten tycker jag.. Vill ni läsa om vecka 1 och 2 eller 3 och 4 eller 5 och 6 eller vecka 7 och 8 eller hur det gick till när vi blev gravida  eller hur det var när vi slutade med p-pillerna så finns de genom länkarna som blir när du klicka på det inlägget du vill läsa mer om.

Dessa veckorna som kommer nedan har jag ont i magen av att dela för det är så fruktansvärt privat och något som jag inte berört speciellt mycket tidigare. Jag har börjat öppna liiiite efter #METOO om den långvariga, tuffa relationen jag var i som ung och som dessvärre innehöll en hel del hjärntvättande och traumatiska upplevelser sexuellt och jag är inte alls redo att berätta exakt vad, hur eller varför det kunde bli som det blev så det hoppas jag innerligt att ni respekterar. Jag har en lång bit kvar att bearbeta allt och det är tufft att gå igenom en graviditet, förlossning och eventuell amning med allt detta som spökar samtidigt. Jag vet inte hur mycket jag orkar dela med mig om alla rädslor men här kommer iaf anteckningarna från vecka 9 och 10 där inskrivningen hos barnmorskan var och därmed förlossningen nämndes för första gången. 

img_1348.jpg

Gravid Vecka 9

Iillaaa, jag mår iiiillaaaa!! Jag mår illa och har en nära-kräk-upplevelse dygnet runt och vaknar till och med på natten nästan yr av illamående. Och så har jag fått min andra öroninflammation med spräckt trumhinna igen ovanpå det, en tuffare vecka kan man lugnt säga.

Men det var första advent i helgen och julveckorna har börjat så det är ganska mysigt att ta det lugnt hemma och vila bland allt granris som doftar ljuvligt. Det knäppa med illamåendet är att enda gången jag inte mår illa är när jag äter, alltså precis under tiden jag har något i munnen och jag har blivit så där galet hungrig igen. Jag minns det från förra gången också, hur det kunde kännas som att jag inte fått mat på tre veckor redan tjugo minuter efter att jag precis ätit middag. Så himla hopplös känsla, tur jag älskar broccoli och apelsiner (inte ihop dock, haha) så mellisen inte bli så onyttiga.

grönt mellis gravid

Idag var det inskrivning hos barnmorskan och det kändes som jag hade tur och fick en helt fantastisk som passade mig perfekt. Inlyssnande och empatisk men ändå rak och tydlig. Vi fyllde i alla hälsopapper, körde invägning och berörde förlossningen och amning kort men jag hann ändå bryta ihop totalt eftersom det är panikkänslor inför alltihopa. Hur fan ska jag tänka? Jag är så otroligt taggad på värkearbetet och är inte ett dugg rädd för smärtan —> smärta KAN jag!! Och hur vi tar osss igenom nära-döden-ont-smärta KAN vi som team jag och Rickard. Det vore coolt att få uppleva det tillsammans fast med positiv smärta istället för all negativ som vi kämpat med…

Men, det är ett långdraget trauma från ungdomen som gör att jag får panik av tanken på det där rummet där man ska vara instängd och utelämnad bland annat folk. Tanken på det känns som ett gigantiskt övergrepp. Det är första gången jag säger det högt och förra graviditeten visste jag inte om vad jag hade varit med om så då tänkte jag inte alls i de banorna – eller jag har alltid upplevt det obehagligt att vara naken eller avklädd bland andra så det var jag nervös för förra gången men jag har inte riktigt veta varför jag mår så illa av bara tanken på att ta av mig tröjan i t ex ett omklädningsgym. Efter att Charles kom och amningen var så fruktansvärd så hamnade jag hos en psykolog på BVC som jag gick hos 10 gånger och hon hittade detta långdragna trauma i mig som jag hade blockerat helt och knappt visste att jag hade varit med om men eftersom det var den prylen som gjorde att amningen var så jäkla tuff psykisk så bubblade upp där hos henne. Det är det jag bearbetat nu under sommaren och hösten hos en psykolog på riktigt och det var olyckligt att vi bara hann halvvägs innan jag blev gravid för vi kunde såklart inte fortsätta med det tunga arbetet och utsätta mig och bebisen i magen för de tunga sessionerna varje torsdag.

Så jag är rädd. Tanken på att vara i ett rum så naken och utsatt där man måste våga släppa taget och “hänga med” i vad som händer och lita på folk omkring en. Det är som att jag ska kastas in och ha folk som timme efter timme ska tvinga mig göra saker med min kropp och att jag inte får vara med att bestämma utan bara tvinga mig vilja vara med på detta och ihop med allt utsatt naket och blottat så får jag panik och vill lägga mig i fosterställning i ett hörn och bara gråta. Det funkar ju inte, jag kan inte möta mitt barn genom det traumat. Det är två helt olika saker men det blandas ihop känslomässigt och med vissa ord, rörelser och positioner som blir triggerpunkter så jag slungas tillbaka och får panik. Att bli undersökt är en enorm utmaning i sig och att bli det om och om igen går bara inte. Barnmorskan tog min hand och såg mig rakt in i ögonen och lovade mig att inte oroa mig för förlossningen, behöver jag ett planerat kejsarsnitt så får jag det lovade hon och framförallt var det inget vi behövde bestämma nu. Så skönt att släppa det en stund men jag är också så fruktansvärt ledsen för en stor del av mig VILL inte påverkas av detta utan vill orka gå igenom en vaginal förlossning och möta den där förlossningssmärtan tillsammans med Rickard och få ge mig på det projektet för jag tror egentligen jag är grymt tränad på att ta värkar. Det är så sorgligt alltihop.

Vecka 10

Illamåendet har börjat släppa lite i perioder och jag kan få i mig en liten kopp kaffe på förmiddagen ibland utan att det smakar fööör äckligt.

Jag vill få tag i någon dietist och fråga hur man ska göra när man är gravid och så här vansinnigt hungrig dygnet runt för alla tips på nötet och i böcker är värdelösa. ”Ät mellis, undvik socker och sötade produkter som fruktyoghurt och kakor”. Ja det är ju självklart men om man verkligen känner att man behöver äta för att man håller på att svimma av hunger varje timme, vad ska man äta då? Det räcker ju inte med ett äpple varje gång och fiberknäckebröd, naturell yoghurt, nötter och avokado funkar men ser mättar inte mer för det, jag är lika hungrig efter en kvart ändå. HUR GÖR MAN??

Det ska jag ha som mission på bloggen, säkert fler som vill veta. Och förresten så har vi berättat för bloggen och alla andra, hurraaa! Så skönt att inte hålla det hemligt, så fort vi hade sett att allt var bra på ultraljudet så kändes det som att vi kunde börja berätta – det är ju så enormt stort del av vårt liv nu och jag har haft svårt att blogga under tiden vi haft detta hemligt för det känns oinspirerande att skriva om allt annat när jag bara vill skrika ut JAG ÄR GRAVID!!! Och trött, haha.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Emma

  Modigt av dig att berätta! Mitt tips gällande hungern är kolhydrater! Vet ju inte hur dina portionsstorlekar eller dagsintag ser ut nu men ät ordentligt med kolhydrater för att minska risken att bli hungrig så snabbt inpå måltid. Så kul att få följa din graviditet med barn nummer två!

 2. Emma

  Modigt av dig att berätta! Mitt tips gällande hungern är kolhydrater! Vet ju inte hur dina portionsstorlekar eller dagsintag ser ut nu men ör ordentligt med kolhydrater för att minska risken att bli hungrig så snabbt inpå måltid. Så kul att få följa din graviditet med barn nummer två!

  1. johannakajson
   johannakajson

   Ja kolhydrater är ju det jag verkar älska mest under graviditet. Och portionerna är verkligen större än utan geavditet

 3. Emma

  Åh jag kände exakt samma med hungern när jag var gravid. Vet inte hur mycket jag googlade efter bra tips som mättade och var nyttiga. Hittade tyvärr inget direkt uppmuntrande och fick inte så stor respons från mvc heller. Det var som att de inte fattade grejen. Hoppas du hittar något som funkar för dig! Stor lycka till med graviditeten!

 4. Johanna

  Hej! Så roligt det ska bli att följa din graviditet. Stort grattis! Jag är själv gravid i vecka 11+6 idag, med nummer två. Så himla kul att läsa dina hemliga inlägg från tidigare i graviditeten. Känner igen mig så mycket.

  Stor kram!

 5. Sofie

  Det gör ont i mig att läsa det du skriver… dels för vad du gått igenom men samtidigt för att jag kan länna igen mig i vissa delar. Var otroligt rädd inför fl nr 2. Blev tillslut ett planerat ks vilket jag är tacksam för i efterhand. Älskar att du skriver så ärligt!
  Lycka till och många kramar!

 6. F

  Modigt att dela med dig! All pepp o kärlek till dig idag!

  Jag måste dela med mig av att vi varit på ultraljud Idag! Så fantastiskt.
  Vi har inte varit på något tidigt så detta var speciellt. Är nu i vecka 14!
  Hoppas du mår bra ❤️

 7. Carolin

  Så modigt av dig att dela med dig om dina tankar! Vill verkligen tipsa om den toppenbra podden förlossningspodden och speciellt nr 94 som jag uppfattar handlar till viss del om det du skrivit om, en tjej i liknande situation ❤️

 8. R

  Jag kände nog kanske lite liknande inför min förlossning utan att ha ett trauma bakom. Men jag är väldigt obekväm när det kommer till min kropp nakenhet och speciellt när det kommer till att ”folk” ska ”ta på” mig. Dessutom har jag sjukhus/läkarskräck som jag gissar beror på en olycka jag var med om som barn ..ibland börjar jag gråta av att åka till vc av ren ångest….så inför förlossningen kände jag så där -smärtan kommer jag överleva men allt folk och vara på sjukhus på obestämd tid…gaah panik!!
  Men jag måste säga att när det väl kom till kritan så träffade jag så underbara hänsynsfulla barnmorskor och förrutom ett passbyte i början av fl så var det en och samma person hjälpte oss genom alltihopa och vi upplevde inte en enda gång att det var något spring av onödigt slag.
  Jag håller tummarna så hårt för att det löser sig på ett sätt som känns rätt och bra för er! Du är så modig som delar med dig av dina känslor och er resa i bloggen. Tack för det och hejja dig-er!

 9. Linda

  Fy låter som du har mycket tungt att bearbeta sen tidigare i ditt liv, lider med dig måste vara fruktansvärt det du gått igenom vad det nu än är. Klart att vi läsare ska respektera att du inte vill berätta om ditt tidigare liv.
  Hoppas allt kommer gå bra för dig på vägen tills ni har eran lilla i famn.
  Kram Linda

 10. Anna

  Så bra att du träffat en barnmorska du klickat med ! Jag var jätterädd inför förlossningen och blev erbjuden att få det inskrivet i min journal för själva förlossningen att jag hade löfte om kejsarsnitt fram till en viss igen tidpunkt men att starta med försök på vaginalt. Nu blev det planerat kejsarsnitt pga moderkaka i framvägg men löftet om kejsarsnitt kändes väldigt tryggt tyckte jag, kanske nått för dig? Kram o lycka till

  1. johannakajson
   johannakajson

   Jag tror dessvärre inte jag kan starta förlossningen ens, att behöva begära kejsarsnitt mitt i allt om jag slungas tillbaka och hamnar i traumat för 15 år sedan eller vad det är vore så fruktansvärt sorgligt när ett lugnt planerat kejsarsnitt istället är tryggt och med rätt fokus. Det är utmaning ändå att ligga där men sist gick det bra och de respekterade att försöka låta mig vara så skyld och ombäddad med handdukar och osv som möjligt.

 11. Tess

  Å det knyter sig i magen av att läsa din dagbok idag. Du är modig och stark och det fina är att det finns flera möjligheter vad gäller förlossning och matning som är bra allihopa. Och du kom ihåg, att stopp min kropp gäller även vuxna oavsett situation (inte bara kring sexuella aspekter). Stor kram starka fina du ❤️

  1. johannakajson
   johannakajson

   Tränar SÅ på stopp min kropp och ska kämpa och träna hela graviditeten för jag vågade inte säga nej eller stopp förra gången mår folk skulle klappa, röra och hålla på med magen. Phu. Tack för omtänksamhet och pepp ❤️

 12. JW

  Önskar att det löser sig på bästa sätt för dig och jag hoppas att du får må bra på vägen dit! Det verkar som att du fått en bra barnmorska iallafall. 😊

   1. Kristin

    Vad modig och stark du är som öppnar upp dig om det traumatiska som du varit med om! Fick rysningar när jag läste, hemskt att du har behövt uppleva det! Massa styrkekramar!! Hoppas du får en jättefin graviditet och kan njuta av tiden fram tills och sen när det är dags, fina du ❤️ Kom ihåg att det bara är du som äger rätten till din egen kropp och det är viktigt att dina känslor blir respekterade och tagna på allvar! Lycka till!