Johanna Kajson

Gravid vecka 5

Vi kör på med de hemliga anteckningarna från början av graviditeten tycker jag, så vi når nutid snart och kan börja med veckouppdateringarna, hurra!  Jag går ju in i vecka 12 idag herregud så nu vill vi nå vanliga veckouppdateringarna, eller hur?  Vill ni läsa om vecka 1 och 2 eller 3 och 4 eller hur det gick till när vi blev gravida  eller hur det var när vi slutade med p-pillerna så finns de genom länkarna.

img_0138.jpg img_0581.jpg img_0769.jpg

Sovpass varje dag – alltså jag var SÅ trött i Dubai. Sov varje dag och somnade med Charles vid åtta-nio varje kväll….

 

 

Vecka 5
Fortsätter vara förlamande trött i Dubai men har facetajma med syrran och Donna och berättar att vi förhoppningsvis får barn i slutet på juli om allt går som det ska, hurra!! Syrran frågar om det känns läskigt, typ ”vad har vi gjort – 2 barn redan” eftersom vi var beredda på att det skulle ta något år till men jag svarar instinktivt att det bara känns fantastiskt och heeelt rätt. SÅ RÄTT. Skönt.

Jag tränar på gymmet en gång i Dubai och testar yoga när jag är hemma igen, ska försöka satsa på de två träningsformerna denna graviditeten tänkte jag varvat med promenader. Löpningen säger jag adjöss till 2019, haha.

Jag är lite flåsigare och smått yr vid träning märker jag så jag tar det lugnt och ser det mer som rörelse än hård träning. Jag är inte så sugen på att gå upp 30 kilo igen för att vara helt ärlig men jag inser att kroppen gör vad den gör och det får bli som det blir. Jag frossade inte eller fikade och slappade sist utan kämpade på med träning trots smärta och vanlig mat så jag tror faktiskt det är genetiskt och inget att göra så mycket åt. (Om man inte tänker typ banta och undvika kolhydrater osv under en graviditet men det vägrar jag. Är man hungrig så måste man få äta och jag behöver varm, lagad riktig mat enligt tallriksmodellen med extra grönsaker. Men att utesluta eller inte äta när jag är hungrig vägrar jag och eftersom jag inte var gottegris förra gången så är det inte så mycket mer att göra men det VAR jobbigt att alla antog att jag åt socker och fikade hela dagarna när jag bara åt vanlig vettig mat men var mer hungrig så jag åt mer såklart. Fy fan vad ledsen jag blir när jag tänker på det nu….. Att hela tiden bli misstrodd och liksom tagen för lat och sockerberoende när man verkligen inte ligger och latar sig och fikar hela dagarna. ORKAR INTE MED ALLAS BLICKAR IGEN.)

 

Foto 2015-06-02 07 19 14

Tre timmar innan Charles föddes 2 juni 2015

 

Vecka 6
Jag fortsätter vara galet trött och nu måste jag äta relativt snabbt från att jag vaknat på morgonen, att leka med Charles en timme och sen äta funkar inte längre och mitt kaffesug har helt försvunnit. Så minns jag inte att det var förra gången? Jag behöver fortfarande en kopp på morgonen men den måste vara helt nybryggd och varken minsta bränd eller sur! Mår illa av bara tanken, så det blir en, max 1,5 kopp per dag för tillfället.

Jag tänkte så mycket på alla mysiga praktiska saker som vagn, att möblera om så att lilla bebé i magen också får ett rum och i helgen var jag till och med uppe på kontoret och röjde runt lite. Ville bara se om mina tankar kunde funka, egentligen vill jag riva ut allt och sätta igång på riktigt men jag försöker hejda mig och tänka på att det fortfarande är tidigt och att vi ska invänta ultraljudet för att se så hjärtat slår… men det är svårt!!

Jag har jätteont i magen på tisdagskvällen, riktiga kramper som jag får andas mig igenom och Rickard blir orolig men det känns som endometriosen så jag försöker vara lugn och inte orolig. Och vila. Men jag är livrädd när jag ska gå på toa såklart, snälla, snälla inte blod….

 

 

 

 

 

 

*Får frågor hela tiden om att man räknar från sista mensen när man börjar räkna veckor, jag skrev från vecka1 som i när ägglossningen var och korrigerar veckorna längre fram – så skrev jag efterhand eftersom det var vecka 1 för oss just då. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Liinda

  Hej, ville bara fråga om du var jätte nervös och orolig för missfall hela dagarna till v12? Och hur kom du över det?
  Är i v5 nu, v6 imon, och är sååå nervös för missfall, är skit rädd för gå på toa o stirrar efter blod.
  Har första ultraljudet om två veckor de känns som en evighet.
  Tacksam för svar 🙂

  1. johannakajson

   Nejdå det kom den tanken någon/några gånger per dag men mest när jag gick på toa. Försökte andas lugn och leva vanligt – svarade precis på ditt mail också ❤️

 2. Victoria

  Grattis till graviditeten! Sitter här hemma med en 10 månaders och blir så tårögd över er historia. Ska bli ett nöje att följa er genom detta och sedan med liten bebis på utsidan 🙂
  Jag ville också säga att jag håller med dig om att kroppen gör som den vill med vikten. Eller jag ser det som att den gör det den behöver. Jag var smal och vältränad när jag blev gravid, tränade regelbundet genom hela graviditeten (inte stenhårt men höll igång med styrketräning och yoga framförallt) men gick ändå upp 18 kg… Åt bra osv osv. Så ja, vad ska man säga!? Jag ångrar såklart inte att jag tränade, jag mådde mycket bättre under tiden och kände mig piggare och fräschare, men kilona kom ändå.
  Kram kram

  1. johannakajson

   Men 18 är ändå inte 30. 18 är liksom normalt, jag höll också igång liksom, inte överdrivet men kämpade på. Jag blir lite förtvivlad över att man tycker 18 är ”mycket” att gå upp när man är gravid, det är ju vad graviditeten väger liksom. Jag tror faktiskt viktmålen är för extrema i Sverige

   1. Victoria

    Nej, absolut 18 är inte 30. Min barnmorska sa att graviditeten ”vägde” 10 kg och när jag skrev in mig sa hon att det nog är ungefär vad jag kommer gå upp… då tyckte jag att 18 kg blev mycket för mig när jag fått den starten. Men jag håller med dig om att viktmålen är för extrema. Och det jag menade var också att jag tror inte det går att styra helt och hållet heller. Även den som tränar hårt och håller igång kan gå upp vad som anses vara många kilon. Jag hoppas och tror att kroppen gör det den behöver för att bebis ska må så bra som möjligt 🙂

    1. johannakajson

     Tack snälla!!! (Jag menar – 10kg?!!! Det ÄR inte rimligt att alla i Sverige bara ska gå upp 10kg och det är inte konstigt att kvinnor mår dåligt när man ska skämmas igenom graviditeten. Så jäkla sorgligt att fokus ligger där 🙁 )

     1. Helena

      Hej Johanna! Njuter mig igenom din fina graviddagbok. Tänkte bara säga att man inom vården säger att en graviditet väger ca 10-12 kg allt som allt. Om man är smal innan graviditet kan man behöva gå upp mer och är man överviktig innan ska man gå upp mindre. Det är såklart individuellt, och om man rör sig efter förmåga och äter mestadels bra grejer så ska man inte ha dåligt samvete. Men, inom vården måste man pga ekonomiska faktorer prata om en ”lämplig” viktuppgång eftersom stor viktuppgång kostar vården mer. Högre viktuppgång ökar risken för graviditetsdiabetes, komplikationer vid förlossningen osv. Det blir farligt för individen och mer kostsamt för vården. Därav rekommendationerna.

     2. johannakajson

      Jag vet väldigt få som bara går upp 10-12 kg och det är så himla frustrerande när man går upp 20-30kg trots att man rör sig och inte äter onyttigt men man äter för att man är hungrig så man äter mer – då är vikthetsen enorm och jäkligt onödig…

 3. S.

  Fina du! Man kan inte göra mer än att försöka äta näringsrikt så att man orkar, och röra på sig i den mån kroppen tillåter. Hur mycket man går upp är ju så individuellt (och olika från gång till gång). Ingen ska eftersträva viktnedgång under graviditet! (Dock går ju vissa ned eller står still i vikt pga ex. illamående osv, och det kan man ju inte heller styra). Vet att det är skitsvårt för folk kan förvandlas till såna idioter när de träffar gravida (VEM har rätt att kasta blickar eller kommentera NÅGONS kropp undrar jag?? Så oförskämt!) Men tänk att de har ju nollkoll. Jag brukar säga till ”mina” gravida att slänga ut vågen hemma och gå på hur kroppen känns. Vissa vill inte ens veta sin vikt när vi väger vid rutinbesöken pga att det triggar massa jobbigt, och det måste få vara ok! Man bestämmer själv vad som känns bra och inte. KRAM!

  1. johannakajson

   Ja jag äger ingen våg och har berättat min känslor för barnmorskan och gjorde det sist också, men de önskar ju helst att man väger sig och framförallt jag som samlade så galet mycket vätska sist. Men jag ska försöka tänka som du säger!!!

   (Men vad svarar man när någon redan i vecka tolv har behovet att säga att man redan blivit rundare och rund om kinderna?)

 4. Sofia

  Var det BM och läkare du fick skit av? 🙁 Jag gick upp 25 och var redan lite överviktig och var ärlig från början med att jag tyckte det var jobbigt, då var dom liksom schyssta? Den här graviditeten startade jag än mer överviktig (gick inte ner alla 25 kg…) men möts av förståelse för att jag förklarat hur jobbigt det är för mig…

 5. Anne

  Försök att inte bry dig om andras blickar, man vet ju inte heller vad dom tänker egentligen. Jag har varit både lat OCH gottegris under mina graviditeter, och jag har gått upp 21 kg, 16 kg resp 12 kg. Kroppen får bestämma helt enkelt!

  1. johannakajson

   Ja men 12 och 16 är ju ”det man ska gå upp/ vad graviditet väger” och 21 är liksom också däromkring. 30kg får man såå mycket skit för och att då höra att andra faktiskt kan vara lata och gottegrisar medan man själv verkligen inte alla är det utan kämpar för att röra sig och inte är gottegris alls – då ÄR det frustrerande att folk menar på att man borde skärpa till sig och skippa en massa socker. Det är knäckande

   1. Anne

    Men det är det jag menar =) att kroppen gör lite vad den vill, vissa som inte äter så nyttigt går ändå inte upp i vikt medan andra äter nyttigt och ändå går upp en massa, det har ju mycket med hormoner och vätska att göra. Så taskiga folk kan vara som kommenterar vikt på det sättet! 🙁

 6. Anna

  Tror precis som du att kroppen gör som den vill, möjligtvis att man kan påverka det marginellt men i det stora hela får man bara ”hänga med”

 7. Tess

  Så himla häftigt att du fört/för dagbok!
  Knöt sig i magen när du skrev ”orkar inte allas blickar igen!”. Människor alltså, blir galen!!!! Men lova att du äter och mår så bra du bara kan, kroppen gör det den behöver. Själv fick jag samma blickar men av anledningen att jag såg så liten ut (hade och har även denna graviditet hyperemesis gravidarum, extremt illamående) och folk var på ”tänk på bebisen, oj så där tunn ska du inte vara”. Etc. det gjorde ont, det enda jag tänkte på var ju att göra det bästa för bebisen hur jobbigt jag än hade det. Och ut kom en frisk tjej så denna gång känns allt så mycket tryggare i mig själv. Men återigen, människor måste lära sig att sluta lägga sig i och kommentera det de inte har en blekaste aning om!

 8. Anonym

  Så mysigt med dessa anteckningar… riktigt kul o läsa.
  När du säger att du går in i vecka 12, menar du vecka 12 (11+0)? Blir helt förvirrad av detta. Så tänker jag nämligen. Att man är inne i 12e veckan… o har fattat att alla säger så. Men ringde 1177 för att fråga en sak o då frågade de vilken vecka jag var i. Svarads då som ovan typ att jag ör i vecka 12 alltså 11+0 (eftersom vården räknar varje dag). Men då sa hon fast då ör du i vecka 11?
  Jag blir därför förvirrad… hur räknar Ni?
  Enligt apparna räknar de flesta vecka 12 (11+0) 😅😂🙈

  1. johannakajson

   Normalt säger jag går in i vecka 12/ är i vecka 12 när det är 11+ något i appen. Det står vecka 12 (11+1 t ex). Så vården räknar 11+1 och det i folkmun blir vecka 12. Förvirrande – ja – men jag kör som i appen 🙂