Veckans vlogg – känslorna innan och under IVF – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Veckans vlogg – känslorna innan och under IVF

Dags för veckans vlogg och förutom att ni får se lite hur huset ser ut på framsidan i höstskrud (och vad jag satt in i huset för att smygstarta julen fast förtäckt som “vinterdekor”…) så svarar jag på veckans fråga som handlar om tankarna och känslorna inför och under IVF-tiden. Vi gjorde ju IVF 2014 och jag berättar lite om utredningen kring ofrivillig barnlösheten och vilka olika IVF-behandlingar de valde att sätta på mig…

Charles blev ju till på tredje försöket så jag berättar lite om de första två försöken och känslorna kring det…

 
 
 
 
 
 
 
Jag vill passa på att tacka alla er som hör av er och berättar hur mycket det betytt eller betyder för er att få höra mer om IVF här och läsa och veta tankarna kring hur det varit för mig. Jag hade själv svårt att hitta information och bloggar om IVF när jag genomgick det så därför är det ett ämnet jag gärna lyfter och berättar om för när man är i det så vill man hitta igenkänning, stöd och pepp någonstans och det är svårt att bolla med nära och kära som kanske inte genomgått det… Då är jag gärna er kompis att hålla i handen, all kärlek till er som kämpar!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anni

  För fler solskenshistorier: har tre kollegor som fått barn genom ivf, sammanlagt 7 barn och den ena kollega blev spontangravid 10 år efter. En annna vän som har PCO som blev gravid själv, men fick utomhavandeskap. Efter den graviditeten fick hon mens varje månad istället för 1ggr/år och blev gravid snabbt igen och ska vilken dag som helst få en flicka

 2. Anni

  Anna: Jag sökte för oregelbunden mens efter 6 månader, pga sommartider kom jag till annan vårdcentral och fick en ”specialist” gynekolog. Det konstaterade att jag hade en typ av PCO. Mens varje månad, lite längre menscykeln dock men ingen ögglossning. De kollade aldrig min sambo, utan jag fick börja med pergotime direkt. Var inte alls insatt då, men idag hade jag sagt nej till allt. Jag åt pergotime i 1 år!!! Man ska äta högst 3 månader. Och jag blev så deprimerad. Värsta året i mitt liv. Resultat: 2 ägglossningar visade de sig genom blodprov. Sen när de hade gått ett år och jag ville vidare så hade gynkologen ”slutat”. Kom till annna vårdcentral som är duktiga på barnlöshet. Läkaren där blev så arg ”de krävs två för dansa tango”, så kollade de min sambo och då fanns de mindre fel hos honom med. Som jag grät den kvällen, tårarna bara sprutade hos läkaren. Jag hade ätit pergotime 1 år utan mening! Läkaren skrev remissen direkt, detta var i januari 2015 och sen kom vi till RMC i april 2015. Äggplocket i maj. När vi sen äntligen var gravida i maj 2016, så fick jag graviditetsdiabets. När jag fick komma till läkare för de så undrade hon varför de aldrig kollat de under utredningen. Finns ju forskning och verkligheten säger att har man PCO kan man även ha svårt att reglera sockernivån, så många tjejer som äter diabetesmedicin och blir gravida så!!!! Alltså, sjukvården har gjort bort sig så mycket! Ett tag tänkte vi anmäla den första läkaren, men vi orkade inte. Har en bekant som fått två barn genom pergotime och en annan som blev lika deprimerad som mig, så de ser olika ut. Prova pergotime men känner du att du mår dåligt, så sluta omedelbart!!!! Önskar dig all lycka till!

 3. Frida

  Så fint att höra din historia! Tack för att du delar med dig.
  Har själv en dotter på 1,5 år och är gravid med andra barnet. Båda genom IVF. Så tacksam för att det finns IVF behandlingar och att vi haft turen att lyckas 2 gånger! Och nej, jag blev inte "vips" gravid andra gången heller…

  Håller tummarna för er som har resan framför er!

 4. Frida

  Så fint att höra din historia! Tack för att du delar med dig.
  Har själv en dotter på 1,5 år och är gravid med andra barnet. Båda genom IVF. Så tacksam för att det finns IVF behandlingar och att vi haft turen att lyckas 2 gånger! Och nej, jag blev inte "vips" gravid andra gången heller…

  Håller tummarna för er som har resan framför er!

 5. Anna

  Anni;
  Vad vi vet hitintills har jag utretts till "troligen PCO" men har varit tvugna att försöka ett år själva innan vi fått hjälp eftersom det är Region Skånes policy (!), Nu ska vi påbörja en full utredning där min man också ska undersökas och håller alla tummar att allt är ok med honom.
  Livrädd dock nu att vi ska behöva gå ett helt år nu på hormonbehandling för min uteblivna ägglossning innan vi får en remiss för IVF.
  Såklart ska vi köra på och se om vi kan få igång min ägglossning, men har hört om tjejer som fått gå på det i flera år nästan innan sjukvården anser att det är utrett att det inte hjälper och man äntligen får remiss till IVF.
  jag är inte så blåögd att jag tror svaret på allt är IVF, men rädd att man fortsatt inte ska ta mig på allvar utan tvinga på mig Pregotime eller liknande i år nu.
  Varför tog det så lång tid för dig att få en remiss?

  Stort grattis till er Stella. Blir alltid så hoppfull när man hör lyckliga slut på ofrivilligbarnlöshet! <3

  1. johannakajson
   JOHANNA KAJSON

   (ja man kan ju tekniskt sett ljuga och säga att man har försökt ett år….)
   Jag tänker spontant – fåga direkt hur länge du ska testa Pergotime och säg att du är rädd för att du ska gå på det ett år och hör vad de säger direkt <3. OM det funkar är det ju tusen gånger bättre än IVF med alla sprutor och alla besöken varje dag som äter upp ens tid osv så jag håller tummarna för att det ska gå!! Var frågvis och pusha dem och ställ krav så mycket du kan och orkar <3

 6. Anni

  Fastän vi gått i genom vår process och fick en underbar liten tjej är de fortfarande intressant och höra om andras resa. Till tjejen som fråga: Vår historia i korta drag: Jag PCO, mannen något försämras spermie. Fick hjälp efter ett halvår. Utredning som inte sköttes ok. Hormonbehandling 1 år utan ägglossning. IVF fyra månader efter skickad remiss. Kort protokoll, 22 ägg, 5 klarade sig. Satte in ett ägg som var färskt, negativt. Det var femte ägget som blev vår lilla Stella och hon sattes in exakt ett år efter äggplocket! Lycka till med allt!

 7. Anna - Hon som ställde frågan

  Jag kunde såklart inte hålla mig så var tvungen att se detta på arbetstid när jag förstod der var ”min” fråga som du skulle prata om. Sitter instängd i ett konferensrum på jobbet med tårar rinnandes.. Tack för du tagit dig tiden att svara på mina frågor. ❤️ Så skönt att höra dig så klokt och ”enkelt” berätta hur det var för er. Såklart förstår jag att resan inte är likadan för alla, men suger ändå åt mig av all erfarenhet som finns. Jag bidrar själv till att tycka det är jobbigt och ”skämmigt” att prata om att man är ofrivilligt barnlös, men jag känner i alla fall att jag inte riktigt orkar dela min sorg mer än med min man just nu. Även om jag skulle vilja ibland skrika och gapa på alla idioter som inte har vett i att sluta spekulera i om man är gravid eller inte. Skulle bara vilka berätta för alla hur gärna vi vill ha barn, men orkar inte med att folk skulle tycka synd om mig istället.
  Blev en lång (rörig) kommentar, men tack för du är så inspirerande och ärlig och öppen! För oss som är mitt i denna resa är det guld värt med all erfarenhet. 🙏 Sen blir jag ju lite starstrucked i det hela också. Haha 😂 Tänk att bli omnämnd i min favoritblogg! 💕

 8. F

  Vi ska förmodligen börja med IVF ganska snart, om inget mirakel sker (vi är oförklarligt barnlösa) och jag har så delade känslor kring det. Är nog mest rädd för att detta är ”sista utvägen” och att vi ska misslyckas.

  Ska se din vlogg sen när jag är färdig på jobbet 💕

 9. Angela

  TACK <3
  Jo jag kan bli trött på just de. För det är verkligen inte bara att säga hej vill vi ha ett barn. Det är jätte utredningar på ALLT om dig. Våran inkomst, våra besparingar, vad huset är värt. Och våra relationer till familj och vänner, vad vi gör på fritiden och MYCKET mer. Det är hembesök så att barnet inte kommer till ett ruckel och att barnet får ett rum. Sen är det som du säger inte direkt gratis. Vi kommer landa på ca 250000:- och det är "billigt". Och då är inte kostnaden med för när vi kommer att bo där. I Kina, (vi har valt Ungern, just för att dem tar emot mig trots mitt hjärtfel) kostar det upp till 400000:-.
  Sen får man höra -att det ska ta så lång tid, det finns ju massa barn i världen som behöver ett hem. Ja jo men vi kan ju inte bara ta ett barn.

  Jag hojtar till när det händer något <3

  <3 <3 <3

 10. Angela

  Hej Johanna,

  Tack för en ärlig och underbar vlogg.
  Vi är ofrivilligt barnlösa men jag (vi) fick inte göra IVF. Men det beror på att jag har ett medfött hjärtfel, så läkarna vill inte utsätta min kropp för alla hormoner. Det var såklart inte alls kul att höra. Vi (jag framför allt) var jätte ledsen för detta. Men jag förstår vad dem menar.
  Vi började kolla på andra alternativ, bland annat surrogat mamma. Men det får man ju inte göra i Sverige så vi kollade utomlands. Men jag tyckte inte vi hittade någon bra klinik så vi bestämde oss för adoption.
  Vi påbörjade vår utredning i september förra året. Förra veckan var vi klara med ALLA tusen papper och läkarbesök. Så nu är vi "gravida" eller ja vi kan bara vänta nu på barnbesked. Det kan såklart ta 1-2 år, men jag har förstått att det kan gå fortare. Har vi jätte tur så kanske detta är sista julen utan vårt barn.

  Jag håller helt med om vad du sa om att "vips" så blir man med barn. Jag är sååå trött på att höra de. Precis spm du säger nej det funkar inte så för alla.
  Tack för att du lyfter detta och pratar om de. För det är lite tabu kan jag känna.

  Tack för tipset om ta in lite vinter i hemmet. Ska ta med min systerdotter till skogen sen.

  Ha en fortsatt underbar dag.
  Kramar Angela