Johanna Kajson

Verkligheten utan snygghetsfilter

Jag läste detta inlägget hos Josefin och det var liksom precis vad jag klurat på senaste veckorna – så kan vi prata likes ni och jag? Likes, följare, invites och den där ”snyggsidan” som börjat dyka upp i folks munnar – ni vet när man ska ta en bild på ett gäng människor och några måste bli fotade från höger eller vänstersidan för att de tycker att de blir snyggast från den vinkeln eller alltid måste godkänna alla bilder och ta om och ta om innan man får lov att posta den på instagram? (OBS –  jag har många vänner som gör så och om man jobbar med sociala medier så är det klart att man fokuserar lite extra på hur en bild blir som ska använas i sina kanaler MEN när man ska ta en privat bild för att fånga ögonblicket så tror jag alla skulle må bra av att bara kika upp och liksom le – that´s it. Här är jag lycklig i stunden med detta gänget och låt oss ta en bild även om jag sitter från ”fel vinkel” enligt min egen ”snygghestnorm”.)
 
 

Selfietime med Jessica Lacina, foto Maria Wideman
 
Nu såg jag att även Claudia hade skrivit om ämnet och det gör mig så himla glad, detta är ett ämne som ligger mig enormt varmt om hjärtat och jag skrev ju om detta redan här när Snapchatts snyggfilter vilket spred sig till debattartiklar 2016 och jag reagerade väen i våras när jag fotades och såg mina ”korvar” i pannan på bilden och tänkte at något var fel på mig för alla andra är ju helt släta (likt bilden till vänster nedan) i sina ansikten… Expressen plockade upp det och intervjuade mig vidare kring ämnet för jag ville lyfta att dessa tankarna slår mig när jag ser mig på bild MEN anledningen är ju  inte att det är fel på mig, det är ju att den bilden jag ser av alla andra oftast är fejkade och redigerad!
 

Med och utan det där magiska snygghetsfiltret som slätar ut, ger lyster och förstorar ögonen…
 
För det ÄR viktigt att säga att de flesta redigerar sina bilder och använder ”snyggfilter” på sig själva hela tiden. Om du följer någon på instagram, instastores eller snapchatt och hela tiden ser att de ser ut som jag gör på bilden till vänster så tror man ju att verkligheten ser ut så – alla ser ut så och kanske så även jag om jag själv använder filtret, gissa om man bli missnöjd med en bild som tas på en utan filter då? Man tror ju att det var något fel på bilden för man ser ju inte ut så som man tror att man gör – eller som man tror att andra förväntar sig att man ska göra…. Idag är det dessutom betydligt fler som lägger fillers och botox i ansiktet men som inte berätta det (vilket såklart är HELT OKEJ – man måste inte berätta om allt man gör!) vilket också ger en sne bild av det nya naturliga – för jag som läsare tror att det är mig det är fel på som ser så gamma och trött ut eller har kass hy eller små läppar eller ögon. Jag vill poängtera DEN känslan och att man måste aktivt jobba med att tänka att allt man ser ÄR filtrerat och redigerat så att man inte känner så.

En av mina bilder igår där jag dessutom har enormt mycket smink på mig och är fotad vid fönstret med dagsljus men eftersom den är ordeigerad så ser ni ändå påsarna under ögonen och knottret i pannan medan om jag hade använt ett filter så hade allt et magiskt varit borta. Ibland använder även jag filtret på instagram men jag väger upp med att minst lika ofta inte göra det, både för min egen skull och för följarnas skull för att ge en så bred ”normal”bild som möjligt. Jag såg att Angelica hade skrivt ett inlägg också om att bakom varje selfie hon är nöjd med och lägger upp på sin blogg så är där 10-20 som hon inte är nöjd med, och så la hon upp ett gäng bilder hon aldirg hade tänkt blogga för att det var något ”fel” med dem som egentligen bara var verkligheten som syntes. Som röriga saker på golvet i bakgrunden eller att selfien inte blev precis så som hon tycker hon är absolut snyggast. Och även Isbella som numera har proffssmink och fotograf varje dag till sin blogg påminner sina läsare om verkligheten bakom allt ofta, som förra veckna när hon skrev ”status hud” och återigen visade sig osminkad. HEJA att fler vågar visa verkligheten då och då.

 
Foto Lisa Wikstrand
Du är fin som du är – kom alltid ihåg det!!
 
 
 
 
Någon som känner igen sig?
 
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  Jag skulle vilja ha ett sånt där . snyggfilter, jag förstår precis varför man vill ha det. Tänkvärt som jag läste på en wc på en högstadieskola, ovanför spegeln stod det: DU DUGER.
  Vi är alla perfekta, precis dom vi ska vara.

 2. Anonym

  åhh SÅ bra! Det är frestande att använda filter hela tiden men jag tror att det kan vara skadligt både för oss själva och för andra, precis som du säger!

 3. Anonym

  precis så känner jag också. hade bloggtorka många gånger för att man inte fick till den där "perfekta" bilden eller inläggen. Nu när jag släppt den tanken och fokusera på det jag gör, jag är helt enkelt den jag är. försöker man vara någon annan kommer man inte så långt…för man hitttar aldrig sig själv för att kunna gå framåt.

  just nu är det dock tungt med att bekämpa depressionen och ångesten, men jag kämpar på. kramar!