Johanna Kajson

HSP – högkänslighet/ högsensitiv personlighet

Imorgon släpper jag en vlogg om HSP och högkänslighet och jag har på känn att det blir den första av många i detta ämne som fortfarande är outforskat av många och så även mig… I vloggen gör jag ett HSP-test och så pratar jag om hur jag upplever min HSP men även generellt kring det – för man kanske har en partner, en mamma, en syster eller ett barn som är begåvade med detta och om man själv inte alls känner igen sig kan det vara lite förstå hur det är att leva med detta… Det här med att bli förälder med HSP är ju verkligen speciellt insåg jag och nu börjar jag även klura på hur man som förälder kan hjälpa sitt barn om man misstänker att hen har detta personlighetsdraget…
 
Foto Lisa Wikstrand
 
 
Men – för er som inte ens vet vad jag pratar om så finns här nedan en text lånad från hspföreningens hemsida som förklarar mer, den träffade mig rakt i hjärtat:
 
 
”OM HÖGKÄNSLIGHET

Många människor som upptäcker att de är högkänsliga ser det som en befrielse att kunna sätta ett namn på något som de alltid har känt av men inte känt till.

Högkänslighet är en svensk benämning på det medfödda karaktärsdrag som den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron beskriver i sin bok Den högkänsliga människan – konsten att må bra i en överväldigande värld (Egia förlag). Högkänslighet är ett omfattande ämne som efter hand kommer att utvecklas på denna sida – våra texter baserar sig till stor del på Elaine Arons forskning men också på andra ansedda källor.

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 15-20 procent av den globala befolkningen – jämt fördelat mellan kvinnor och män – liksom hos de flesta djurarter. Även om draget tillhör en minoritet menar Elaine Aron att detta är tillräckligt många för att betraktas som normalt men inte tillräckligt många för att omgivningen alltid ska förstå. Många högkänsliga människor blir således missförstådda och felbedömda, vilket kan få dem att känna sig ”konstiga”, ”onormala” och utanför. Enligt Elaine Aron finns det ingenting som tyder på att en högkänslig person som växer upp i en förstående miljö löper större risk än andra att få problem. Om en högkänslig person däremot inte hanteras på rätt sätt under sin uppväxt är risken större att han eller hon blir deprimerad, ängslig eller blyg.

Högkänsliga personer, eller Highly Sensitive Persons (HSP), föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. De lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver de mer tid och energi än andra att smälta alla intryck. I själva verket handlar det om en sorts strategi för överlevnad – högkänsliga personer funderar och utvärderar eventuella risker innan de företar sig något, till skillnad från majoriteten människor som agerar snabbt därför att de vill hinna först och tänker sedan. Detta är anledningen till att många högkänsliga personer kan framstå som tillbakadragna eller blyga. Men blyghet är ett inlärt beteende, som handlar om rädsla för negativa omdömen, och inte ett medfött drag. Ibland kan högkänsliga personer också betraktas som hämmade, rädda eller neurotiska, men inte heller dessa beteenden är medfödda eller avgörande för högkänslighet.

Det faktum att högkänsliga människor uppmärksammar så många detaljer och har svårt att filtrera allt inflöde gör att de lätt blir överstimulerade. Detta leder till att de blir överväldigade, känner sig uppjagade, blir stressade, får kortslutning … särskilt när de står inför stökiga situationer, upprörda människor, höga stimulansnivåer och plötsliga förändringar. I sådana situationer kan högkänsliga personer bli allt annat än empatiska! Då vill de helst bort därifrån! Därför behöver högkänsliga personer ofta dra sig undan för att få vila ifred på en mörk och tyst plats.

Men tack vare sitt känsliga nervsystem är högkänsliga människor också mer eller mindre empatiska, medkännande, omtänksamma, intuitiva, kreativa, begåvade och djupsinniga med ett rikt inre liv. Högkänsliga personer tänker gärna globalt, de kan ofta ana faror och inse konsekvenserna av ett visst handlande innan andra människor gör det”

 

 Foto Lisa Wikstrand
 
 
Ja, jag kan ju skriva under på det mesta förutom att istället för att bli blyg och tillbakadragen så är jag ju en supersocial, framåt och energisk person så därav var det klurigare för mig att hitta dessa dragen hos mig och se att jag faktiskt behöver vara själv, få återhämtning, varför jag vill gå hem från festen först eller varför jag inte orkar åka och bo ihop med andra människor på semestern eller ha folk omkring mig precis varje helg. Men nu lär jag mig och imorgon i vloggen kopplar jag ihop HSP med min endometrios och huvudvärk och en stor polett trillar ner – ibland är det lättare att babbla för att komma fram till saker och när jag spelade in vloggen så landade verkligen en massa förståelse om varför jag är som jag är. Jag är så glad för vloggandet för det ger MIG så himla mycket tydligen i självutveckling!
 
 
Jag funderar på om vi ska göra en liten serie om HSP, antingen i textformat här på bloggen eller i videoformat på youtube – men det känns som att man vill veta mer om;
– hur det är att vara barn och högkänslig
– hur det är att vara förälder och vara högskänslig
– hur det är att leva med någon som är högkänslig om man själv inte är det
– hur man kan kommunicera till andra om hur man funkar när man är högkäsnlig (att våga tacka nej…)
 
och massa mer… har jag några läsare som känner igen sig och är begåvade med HSP?
 
 
 
 
<3 hjära för att gilla så vi kan nå fler högsensitiva personligheter som kan komma med input <3
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Det är en fantastisk insikt när man förstår att man inte är ensam. Läste en dagbok jag haft sedan jag var 8. Skriver då och då. Så otroligt sorgligt att jag inte förstått tidigare

 2. Charlotta

  Jag har just förstått att jag är en utpräglad HSP och att min son sannolikt också är det i någon grad. Jag skulle verkligen välkomna info och tips om hur man kan underlätta för sitt barn när det gäller det här.

 3. Anonym

  Men oj det här hade jag ingen aning om och det är mycket som jag känner igen mig på. Väldigt intressant och det här måste jag läsa mer om! 😀

 4. Anonym

  Jag blev lite full i skratt när jag läste detta inlägg och kom att tänka på hur mitt intro på min blogg ser ut! Där skriver jag att jag ofta känner mig som en pusselbit som inte passar in. .men, jag har själv inte kopplat det till att jag är en väl! (Detta har jag vetat ett bra tag). Jag blev så glad av att läsa det du skrev, för helt plötsligt känner jag att jag kanske inte är så missanpassad trots allt! 😃

 5. Anonym

  Det är så intressant! Kul att du skriver om det. Jag insåg under förra året att jag är HSP och har skrivit lite om det. Det var en riktig ögonöppnare 🙂

 6. Malin

  Jag kan inte beskriva med ord över hur tacksam jag är att ni skrev detta inlägg. Jag har kämpat med i 4 år med att ta reda på vad jag har för något? Det mesta stämmer in på mig angående HSP. Jag kan se både i privatlivet och arbetssituationen att jag har HSP.
  Jag hittade din blogg på blogg.se hemsida och började läsa.
  Min sambo läste inlägget också om HSP och kunde bara hålla med. Det är så befriande att ÄNTLIGEN kunna beskriva för folk i sin omgivning på hur man fungera som människa och ge dom verktyg. TACK! 🙂 😊

 7. Nikolina

  Tack för ditt fina inlägg!

  Ett tips från en utan barn men alltid haft bra kontakt med dom, bli aldrig arg när ditt barn gör något fel. Det finns tydlig forskning på det idag att det är på det sättet vi får dom att ljuga. Genom att straffa dom och dom vill skydda sig själva och sin bild av andra.

  Jag misstänker mig själv som en person med HSP med har varit diagnostiserad Asperger syndrom sedan 15 års ålder och när jag var 19 år så skulle jag utreda ADHD som det fanns ett frågetecken i papperna på. Idag står det att jag har 6 olika diagnoser då inklusive ADHD och Asperger.

  Detta är ett viktigt ämne tycker jag då jag tror att antalet personer med HSP kommer öka och detta var en av förändringarna runt 2012 kanske?
  Att prata om detta kanske kommer få ensamhället som gick igenom 1980 kanske har sitt slut?

  Väldigt sällan jag lyckas läsa igenom ett helt inlägg men detta är för mig intressant. Vissa bloggare fångar mig, men dom är få.

  Hoppas vi kan hitta på något kring detta!

  Med hjärtliga hälsningar!

 8. O.D

  Känner igen mig i det du beskriver. Brukade aldrig förstå varför jag alltid reagerade så starkt på allt som hände eller läste in så mycket i allt jag upplevde, men det har hjälpt enormt att få ett namn på det och att förstå att det finns andra som känner samma. Att det inte är så onormalt som man ibland kan tro, Även varje gång man accepterar att man är sån och reagerar som man gör för att man har det draget i sig. Fördelen är ju att vi blir mer uppmärksamma på vår omgivning 🙂

 9. Anonym

  Jag har hsp eller är högkänslig. Fick dock inte reda på att det fanns en "diagnos" som förklarade hur jag kände förrens typ förra året. Har alltid haft massa ångest och grov depression men alltid känner att det var något mer. Hade man vetat mer när man var yngre så kanske man hade varit lite annorlunda.

 10. Laura

  Så kul att du lyfter detta! Jag hör också till kategorin HSP och är dessutom introvert, två saker som jag aldrig reflekterat över förrän jag började gå i terapi för 3-4 år sen. Min terapeut konstaterade det redan på andra träffen vi hade och SÅ mycket i mitt liv (och i relationen med mina närmsta) har blivit enklare sedan dess. Jag är inte heller blyg eller försiktig i mitt sätt (sjunger i band, håller ofta tal & föredrag och tar mycket plats i mötessituationer på jobbet osv) men jag har enorma behov av återhämtning i form av ensamtid och ett väldigt litet behov av social interaktion/sociala sammanhang. Mina vänner är numera invanda med att jag bara har en viss "pott" av energi för social interaktion, och när den är slut så har de förståelse för att jag inte kan prioritera att ses, för det är helt enkelt inte genom att träffa dem som jag fyller på ny energi. Sad but true liksom. Men de accepterar och det gör att jag numera inte behöver hitta på "ursäkter" till varför jag inte kan ses spontant en kväll osv. Eller varför jag kan tacka nej till en aktivitet nästa helg redan på måndagen, för att veckan redan har 3 sociala aktiviteter i schemat. Jag kan liksom planera och hushålla bättre och då också må bättre överlag. Och det räcker att jag då säger till vännen i fråga att det är mycket nu och att jag behöver ladda med ensamtid. Och sen när vi väl ses så kan jag vara hundra procent i stunden och inte vara urlakad efteråt. Nu väntar jag mitt första barn i december och har börjat gå hos min terapeut igen under en period bara för att bolla kring hur jag ska hantera den nya vardagen på bästa sätt, och få in den återhämtning jag ju behöver. Har också ett underbart stöd i min sambo som är otroligt lyhörd kring allt – ibland är det han som kliver in säger "hjärtat, orkar du verkligen det här på torsdag också, för sen har vi ju XX på fredag och ska träffa XX på lördag/söndag också". SÅ mycket värt <3

 11. Anonym

  Oh ja, känner definitivt igen mig, även om det kan kännas lite som en modediagnos att ställa på sig själv för tillfället☺️ Kan absolut också märka när folk inte är så inkännande och fundera på hur sjutton dom lyckas😉

 12. lars

  Johanna jag tycker det är bra att du tar upp ämnet, du har ändå många följare. Jag kan inte så mycket om just högkänslighet. Men jag tror det tillhör den typ av åkommor eller sjukdomar som jag vurmar för så mycket. psykåkommor. Tack Johanna

 13. Anonym

  Åh, jag blir alltid glad att läsa om HSP, dels för att fler och fler som sagt, börjar använda det, och det är ofta en stor igenkänningsfaktor. Jag är själv HSP, och tillsammans med diagnos borderline har jag haft lite att jobba med, men det är mycket. Jag har haft tur som fått bra med hjälp av psyk osv, samt även genomförde 6 månader DBT. I det så jobbade man mycket främst med känslor och hur man lär sig att hantera, vara i nuet och låta allting vara där det är. Det kanske låter enkelt, men ikke. Det är en vetenskap…!
  HSP är otroligt spännande, lite också för att man ibland kan ha en högre känslighetsperiod ibland än annars. Och ibland kanske det inte märks av jättetydligt, men den finns alltid där i bakgrunden!

 14. Rockahappy

  Jag är en HSP, men har inte känt till benämningen förrän ca ett år tillbaka. Det var så många poletter som trillade ned när jag insåg det och det var väldigt befriande att få ett namn på det istället för att bara känna sig konstig och annorlunda. Nu finns det flera egenskaper än de som du har nämnt här uppe, även om de såklart hänger ihop med det du beskriver. Intuition är t ex en. Jag tror att vi som är HSP:s har samma grund i att nervsystemet är känsligare, men att det kan yttra sig på olika sätt hos oss så vi är inte 100% lika varandra även om vi alla är HSP. För min egen del så har jag ganska hög stresströskel, i vissa fall mer än vissa av mina bekanta som inte är hsp. Baksidan är väl att jag kan få det svårare att visa empati när jag är inne i en intensiv period. Men när det är lugnt och man kan känna efter så kan det ibland istället bli för mycket känslor. Att inte kunna koncentrera sig eller inte riktigt kunna slappna av när det är oljud i närheten. Att kunna känna på sig saker, ha förhöjd intuition, på gott och ont. Att behöva mycket egentid för att ladda batteriet. Att uppleva musik, konst, mat på en annan nivå. Att vara hangry trots normalt blodsocker. Att bli påverkad av sömnbrist. Att vara kreativ. Ja, listan kan göras lång… Så skönt att du skriver om detta! Viktigt ämne!

 15. Lisa b

  Ska bli jätteintressant att följa det här ännet. Jag vet ingen och har inte själv hsp men så intressant ändå för alla man möter i sitt liv på olika sätt. Jag är också väldigt fascinerad av det här med vilken färg ens personlighet har. Du vet, röd grön blå eller gul. Jag är en solklart röd person. Min man också. Jag funderar kring om hsp ofta faller inom gröna personlighetstypen. Känner Du till det här?

 16. Lisa b

  Ska bli jätteintressant att följa det här ännet. Jag vet ingen och har inte själv hsp men så intressant ändå för alla man möter i sitt liv på olika sätt. Jag är också väldigt fascinerad av det här med vilken färg ens personlighet har. Du vet, röd grön blå eller gul. Jag är en solklart röd person. Min man också. Jag funderar kring om hsp ofta faller inom gröna personlighetstypen. Känner Du till det här?

 17. Lilly-Marie

  Mycket intressant ämne och jag känner mig igen i många punkter och skriver oftast av mig av min känliga sida och är frusterad av inte den jag bor ihop med alltid förstår mig.

  Kommer läsa mer om detta ovasett om jag har HSP eller inte, det är intressant helt enkelt så tack för att du delar med dig 🙂

 18. Anonym

  Jag skulle gärna vilja att du skrev lite mer om att lära sig att känna efter vad man själv vill. Vilket är något jag övat mycket på men fortfarande tycker kan vara väldigt svårt eller åtminstone inte självklart. För mig är det inte helt otroligt att det till viss del hänger ihop med att jag kan identifiera mig med just en HSP-personlighet. Skulle i alla fall vara väldigt intressant och höra lite mer om din erfarenhet och hur du tänker.

 19. Nea

  Verkligen ett intressant ämne för mig personligen! Check check, check på SÅ många punkter. Men är ju, precis som du, mer utåtriktad än blyg socialt sett. Har dock börjat ”träna” på att vara mer tillbakadragen i olika sammanhang för att se hur jag och andra påverkas…har inte kommit fram till så mkt än men det gör iaf att jag kan spara på min energi 🙂
  Kan du se några samband med att bli utmattad/utbränd och ha/vara HSP?
  💛

 20. Johanna

  Jag har också haft lite svårt att förstå att man kan vara högkänslig och samtidigt vara utåtriktad. Har känt att det inte riktigt passar in på mig som är en extrovert pratkvarn typ 🙂 Men sen blir jag jättelätt stressad om det är mycket som händer runt omkring mig hemma (hej skrikig tvååring!) eller på jobbet. Plus att jag inte kan koncentrera mig på samtal om det är för hög musik i bakgrunden och i princip får ångest själv om någon verkar må dåligt på till exempel jobbet… vi människor är komplexa så jag tänker att det kanske är lite mer som en skala man kan placera sig själv på snarare än snäva fack. Hur som är det väldigt givande att läsa och prata om det för det känns som att det ökar ens förståelse för en själv och liksom gör att man blir lite snällare mot sig själv.

 21. Anonym

  Jag är ännu inte helt säker på om jag är en HSP eller bara introvert. Vet inte riktigt vad som är vad liksom. Däremot har jag funderat en del på hur man använder termen HSP. Du beskriver det som att det är något man har, "att vara begåvad med HSP", vilket jag har läst på fler ställen. Men det blir väldigt konstigt när man skriver ut det. Att man har Highly Sensitive Person? Men det känns också som det enklaste sättet att använda det, som något man har. Även om det kanske är mer korrekt att säga att det är något man är. Fast att säga att man är en HSP-person blir också konstigt. Blir person två gånger. Kanske inte helt relaterat, men något jag funderat över. Vad tänker du?

 22. Sarah

  Åå, intressant! Jag är högkänslig. Jag har i många år haft problem med spänningshuvudvärk som på senare tid övergått i migrän också. Ständigt ont i kroppen. Blir intressant att höra din koppling! Jag tror absolut att det kan finnas ett samband, även om HSP:n i mig kanske inte är hela orsaken så är det nog en bidragande faktor. För min del får du gärna köra en serie om HSP. Blogg eller youtube spelar ingen roll för mig. Kanske att jag ofta har lättare att klämma in läsning än att lyssna på något, har inte alltid lurar med mig. Men oavsett vilket är det jättebra att du lyfter detta ämne! 🙂

 23. Tess

  Känner så igen mig och så fint att du uttrycker det med ”begåvad med”. För mig är det verkligen en helt ny sida av mig själv jag nu lär känna. För mig föll polletten ner när Hannah och Amanda pratade om det i Fredagspodden. Och det är verkligen så intressant hur de har öppnat detta, för nu pratas det verkligen om och det är skönt. Men jag tycker helt klart inte alltid att det är lätt att hantera i alla lägen, samtidigt som jag älskar att jag känner så mycket. Något som jag dock tycker är väldigt intressant är att jag tänkt att det bara är tjejer som kan identifiera sig som med HSP. Ehhh nä! Men jag tror att det inte är ovanligt att många tänker så tyvärr. En vän till mig som är man känner igen sig väldigt mycket i en HSP-personlighet… men bland hans manliga vänner finns tyvärr inte alls förståelsen, så jag hoppas verkligen att det börjar pratas om män och HSP också.