Vabbande, jämställdhet eller ej och det egna valet – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Vabbande, jämställdhet eller ej och det egna valet

Fick fler kommentarer om vabbandet och här är en jag gärna lyfter och svarar på:
 
“Jag tror inte att det är hur ni gör som irriterar utan mer kanske hur ni ser på jämställdhet. Ni är ett team och bråkar aldrig om vabb. Det är väl superbra! Men det framkommer inte hur du tänker som kvinna med det här med föräldraledighet och pension sådant som drabbar en när man är mest föräldraledig och tar ut mest vabb samt går ned i tid. Alla dessa kan även ses som kvinnofällor. Något som du aldrig tar upp men ack så viktigt och även som det är mycket diskussion om. Ni vet vad som är bäst för er och du har ingen anledning att berätta hundra procent av ditt liv. Men vad skulle hända om du skulle mot all förmodan (hoppas och tror verkligen inte det. Ni verkar vara väldigt lyckliga!) bli ensamstående eller din pension? Men även din självständighet? Men även signaler om att kvinnor är bättre på att vara med barn? Dessa frågor tror jag ligger till grund för irritationen eftersom du aldrig besvarar dem utan skyltar med att du är hemma men besvarar aldrig problematiken som förs när det gäller jämställdhet. Alla får göra som dem vill men att blunda för att det inte får konsekvenser väcker nog också en del irritation… Hade Rickard varit hemma så mycket som dig hade han troligen fått en klapp på axeln för att han är en “duktig” pappa. Kvinnor får aldrig den vare sig du jobbar mycket eller är hemma mycket. Men det är val som har en betydelse för jämställdheten såväl i hemmet, för enskild person och samhället i stort…”
 
Jag trodde att jag visst det hade svarat på detta och lyft det men jag gör det gärna igen om det möjligen är just det som irriterar – förra svaret om just pensionen t ex finns ju svaret på i det här inlägget från i februari i år.  Där står t ex att det som inte blir bra om man gör som vi, och inte är “jämställda” i fördelningen av föräldrarledighet och vabbande är pensionen men vi försöker jämna ut den så att mitt bolag satsar på att maxa pensionen till mig varje år. Man kan tydligen ge bort 2,5 % av den statliga pensionen till sin partner också så det ska jag och Rickard kika på, inte för att det är speciellt mycket utan mer för att det känns schysst i magen för oss båda i teamandet. Jag tänker att jag ska ta mest vabb, föräldrardagar och inte jobba heltid på ganska många år för att vara den som stöttar upp mest hemma, det passar oss och jag vet att det inte är så nutidsaktigt att säga så men vi är nöjda och det är allt som räknas.JAG är gärna hemma och eftersom jag har eget bolag så påverkar jag ju min lön själv så för just oss så påverkar det inte så mycket i längden.
 
RIckard kom hem vid 17 så jag har suttit ute i solen och jobbat sedan dess, man hinner mycket när man är effektiv och just nu ska allt förbeeredas inför ett sista avstämningsbröllopsmöte med ett brudpar imorgon.
 
Så här. OM jag mot all förmodan skulle bli ensamstående på ett eller annat sätt så har vi säkrat upp min pension gemensamt på flera sätt, dels genom att man kan ge bort de där 2,5% till sin partner, dels genom att vi ser till att prioritera att ge mig maxad pension från bolaget istället för t ex en utdelning som vi köper en bil för och sedan genom lite annat sparande. Så vi har det löst – och återigen så har vi löst det utifrån vår egen situation men vi har tagit ansvar och vi är nöjda – jag har FULL förståelse för att alla inte har samma möjlighet eller känner likadant och då ska man absolut göra på sitt sätt, jämställdheten och hur denn kvinnofälla lätt drabbar kvinnor som inte tänkt på denna delen med pension ÄR superviktigt och jag hoppas att alla tänker efter både en och två gånger innan man gör ett aktivt beslut kring såna här saker. Att jag skulle signalera att kvinnor är bättre med barn förstår jag inte alls – vad har det med saken att göra? Jag har ju ALDRIG sagt att jag är hemma eller vabbar för att jag gör det bättre? Eller att kvinnor i allmänhet gör det bättre eller bör göra det, nej det är bara att just med vår livssituation så passar det oss bättre. Nej jag har sagt att jag tar 80% av allt sånt för att jag vill och eftersom jag ändå inte jobbar heltid, har skapat mig ett arbete där jag själv styr mina arbetstider samt lider av två kroniska sjukdomar som gör att det bara är positivt att hamna på paus och vabba i lugn och ro så är det något jag vill. Min lön påverkas inte för den styr jag helt själv och min framtida kariärr styr jag med, och den håller jag i lagom tempo utefter både vad jag och min kropp orkar med just nu. Så där är såklart en massa andra faktorer också som jag inte kan rabbla upp här.
 
En del av dagens vabbande blev på stranden i solskenet, så otroligt mysigt eftersom det sjuka barnet är piggt och utan feber
 
 
Jag håller med om att kvinnofällan som vi prata om här är superviktig men i de fall där kvinnan faktiskt vill vara hemma så måste det få lov att vara så – att man då säkrar upp t ex pensionen är ju en supersmart och viktig grej och att man även diskuterar vad som händer i det långa loppet om saker inte blir som man tänkt. Rickard vabbar också, denna bloggen är om mig främst så därför är det inte ens säkert att jag skrivit de gånger som han vabbat för då har jag antagligen bloggat om vad jag jobbade med den dagen istället. Allt är inte svart eller vitt, såklart, men det vet ni ju. Jag tycker dock fortfarande att det är märkligt att jag borde vabba mindre för samhällets skull, det måste finnas andra grejor jag kan bidra med än att gå emot min egen vilja? T ex prata om teamskap i relationer så att någon annan kanske vågar tänka annorlunda, ser till att man pratar igenom saker och tar gemensamma aktiva beslut osv. – Sånt är jag bra på, inte att förespråka en jämställdhet jag själv inte ens lever upp till, det blir så konstigt att förespråka det då även om jag verkligen vill poängtera att för er som VILL dela och känner er tvingade att inte göra det pga att ni är kvinnor, t ex har lägre lön så att det är med det argumentet era män vill att ni är hemma istället osv – DET är superviktigt att ni vågar stå upp för er och såväl er nutid som framtid.
 
Vi kastade stenar i vattnet och lekte i en trädkoja idag också – spana in min instastories för en massa mysiga och roliga filmer från dagen! JohannaKajson heter jag där!
 
 
Summering då:
1. Att vabba för att man är kvinna eller skulle ha lägre lön är INTE ok, man ska självklart dela lika om man vill det och man ska definitvt se över pensionen och se till att den är jämställd, t ex genom att föra över en statlig del men även lägga undan privata delar i privat sparande för den personen som eventuellt är hemma mindre
2. Alla måste få göra som de vill ändå. Det är min starka synpunkt – att alla måste få utgå från sig själva och vad som är bäst för dem.
3. Eftersom just jag har eget bolag, påverkar min arbetssituation, kan jobba när jag vill och var jag vill och dessutom ge mig själv vilken lön jag vill så funkar det ihop med att jag inte vill jobba heltid och att jag gärna tar mer föräldrarledighet och vabb.Att jag dessutom lider av två kroniska sjukdomar som kräver lugn emellanåt och vila ihop med liten sjukling är en extra faktor som gör att jag gärna tar vabben, då får jag vila också.
 
 
Jag och Charles har haft en fantastiskt mysig dag, han är nämligen pigg och sitt vanliga ja bortsätt från några hemska svinkoppor som attackerat hans lilla gulliga mage och de kliar och svider på nätterna (ajajajajajajjaj) och han gillar inte när jag ska smörja med krämen distriktsköterskan gav oss idag men vi får inte gå på förskolan för det smittar hemskt mycket tydligen men däremot så är han pigg som en lärka. Att busa på stranden där det är folktomt är därför en utmärkt mysig vabbaktivitet en sån här dag, lovely för mamman med.
 
 
 
 
 
<3 gilla med gillahjärtat om du håller med om att alla får göra som de vill
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jen

  tycker ofta att du får försvara era tankar kring hur ni delar upp saker i hemmet från folk som uppenbarligen inte tänker som er. Det är (tar jag för givet) folk som lever i en annan situation, med andra jobb. Och varför deras eller någons sätt skulle vara bättre än de andras, förstår jag verkligen inte. Det räcker att man tittar på sig själv och sin egen omgiving för att se att folk tänker olika och gör olika efter vad som passar familjen bäst och inte tusan lägger man sig i det.
  Jag tror att man måste bara lära sig uppskatta mångfalden bland olika familjesituationer och inse alla fördelar med just sin egen.
  Det är inte vår ensak, som läsare att ifrågasätta vem av er som gör mest i erst hushåll, hur ni sköter era pensioner, ekonomi eller annat privat som du inte självmant väljer att skriva här. Min högst personliga uppfattning 🙂
  Du är grym!

 2. E

  Varför kan bara folk inte se till att bry sig om sig själva och sina egna liv. Det skulle göra oss alla gott. Vill man vara hemma med sitt barn så får man väl vara det hur länge man vill, eller välja vem som vabbar. Hur svårt kan det vara att inte ifrågasätta eller ha något att säga om hur andra ska leva sitt liv!

  Du är så snäll Johanna och försöker alltid förklara och svara på de negativa kommentarererna vilket jag verkligen inte tycker du behöver göra
  Ditt liv, din blogg! Ingen som tvingas att följa ditt liv och läsa din blogg. Har man inget gott att säga, bättre att vara tyst.

 3. Tess

  Intressanta tankar och perspektiv! Jag lider också av en kronisk sjukdom som påverkar min arbetssituation och jag har haft turen att få ett arbete som jag till största delen kan sköta hemifrån på deltid. Att ha den smärtproblematik som jag har innebär dock inte att jag "går hemma och har det skönt". Jag antar att du också fått höra något liknande? 😉 Jag gör det jag orkar och sedan måste min sambo göra en stor del ändå. Oftast är det min sambo som vabbar för när vårt barn blir sjukt så blir jag sjukt (sänkt immunförsvar) och då orkar jag inte vårda barnet. Det är INTE lätt kan jag säga, för då är jag sjuk och min sambo förlorar också lön :-O Men, det är så VI måste göra för att det inte går på annat vis.

  Vi har egentligen en riktig lyx i Sverige som har så många föräldradagar och kan ta vård av barn. Jag tror debatten om att folk ska få bestämma själva ser ut som den gör mycket på grund av att man tagit detta system lite för givet. Tycker absolut inte om hur det ser ut i t.ex. USA där man måste anlita nannys när barnet är någon månad gammal eller bli hemmafru tills barnen börjar skolan :-p Om staten betalar så har staten egentligen helt rätt att bestämma reglerna och premisserna för hur man får pengarna. Sedan är det en mycket svår fråga då inte alla familjer ser likadana ut.

  Känner ensamstående som varit tvungna att ha barnet tidigt på förskolan och långa dagar, trots att de själva varit emot det. Detta för att de har ett ex som inte tar ut någon föräldraledighet, men som vägrar skriva över på den andra föräldern…bara för att j*vlas. Det är en sorts låsning i systemet som man måste jobba bort. Jag är för en gradvis övergång till individualiserad i längden, men det återstår alldeles för många "buggar" att lösa innan man kan göra det. Att bara hoppa dit direkt funkar inte och det måste gå att lösa de fall som inte faller inom normen också. Som sagt en svår fråga. Det var intressant att läsa ert perspektiv! <3

 4. Ulrika

  Jag gillar dig och din blogg (massor, favoriten!), men håller inte heller med dig i den här frågan. När du förklarar kring er syn på teamarbete låter det rimligt och klokt för er, men det är också så tröttsamt att det nästan ALLTID passar bättre att manman är hemma än pappan, ytterst få fall där det är tvärtom.

  Jag tror på en helt individualiserad föräldraförsäkring, där varje vuxen har hälften av dagarna till sitt förfogande och ej kan ge bort dessa. Varför ska det vara en mänsklig rättighet att ta över någon annans bidrag? Som kvinna kan man fortfarande välja att vara hemma 90% av tiden, men då får man bekosta den lösningen själv. Och om man som partner väljer att jobba istället för att vara hemma får man finna sig i att gå miste om dessa dagar.

  Det kommer alltid någon som ropar "men tänk på bönderna då! Och papporna som har eget företag!". Men alltså finns det inga kvinnliga bönder? Hur gör de? Kvinnliga egenföretagare?

  Jag tror att om försäkringen vore helt individualiserad skulle vi förstås utgå från det redan när vi planerade för att skaffa våra barn. Då skulle normen plötsligt vara att dela lika. Både den egenföretagande mamman och pappan skulle få tänka till hur ett barn skulle påverka deras verksamhet. Sen är det fortsatt upp till varje familj att hitta den lösningen som passar dem bäst, men

 5. Anna

  Jag kan nästan bli arg på att kvinnor går på andra kvinnor. Vi måste inse och förstå att allas hushåll ser olika ut, vi ska ha barn i januari där och då är det självklart för mig och min partner att jag kommer vara den föräldralediga, dels för att jag vill, jag vill verkligen ta vara på all tid jag kan med barnet och sen för att jag ändå pluggar på distans och han har ett bra jobb så vi tjänar inte på att jag inte är föräldraldedig. För då skulle vi båda gå hemma.
  Jag hatar hur man klankar ned på kvinnor som vill vara hemma, vi måste sluta dra feminismen till dess gräns!

 6. Lea

  Jag har full respekt för er modell. Och tycker det låter fantstisk med det där teamskapet, vad är bäst för teamet? Det blir jag inspirerad av. 🙂 Men det finns en risk som jag ser det, och det är att barnet inte blir lika tajt med pappan. För tid tillsammans är det enda som knyter banden, det går liksom inte att kompensera på något annat sätt. Men det kanske också är ett medvetet val från er sida.

  1. johannakajson
   JOHANNA KAJSON

   Ja så kan det säkert vara i många fall men inte här hemma iaf, de har ett fantastiskt band. Det var Rickard som Charles sov PÅ första 10 veckorna, det är han som ligger och sover inne hos honom på natten om inte han är inne i vår stora säng (när vi var i NY och mormor kom in till honom på natten så sa han liksom “pappa” innan han kon ihåg att det var mormor som var där) och när Charles gick upp vid 05 på morgonen månad 6-1,5 år så var det de två som gick upp vaaaaje morgon. Tänker att det är såna timmar som folk kanske inte tänker på eller som de bara antar att jag också tar, vilket jag inte gör. Morgontimmarna de spenderat tillsammans ger ju massor såklart, något som kanske inte speglats på bloggen, men det finns liksom ingen som är så gosig med Charles som Rickard. De är rött lika i närhetsbehov och mys, haha. Folk får nog i allmänhet för sig att pappor (och mammor med för den delen) som jobbar och inte tar så mycket föräldrarledighet och vabb är kalla och avståndstagande föräldrar men så är det såklart inte – visst finns de men i massa fall så är de varma, mysiga och kärleksfulla och omhändertagande föräldrar de med.

 7. Mia

  Tycker du är en mycket förnuftig och klok kvinna Johanna.
  I denna fråga tycker jag inte som du men
  Så är det.
  Jag reagerar på att ofta när du skriver att Rickard är med Charles en hel dag så har de "bus- dag", man får ju då lätt tanken att han bara gör den roliga delen med sin son, leker och busar. Och du får ta vardagen så att säga.
  Att dela lika på föräldradagar och vabb handlar inte bara om jämställdhet, det handlar om löneutveckling och även barnperspektivet i det långa loppet.
  Hälsningar Mia

 8. Stina

  Heja heja, alla gör precis det som passar dem bäst. Jag har haft svårt att acceptera att jag också gärna vill vara hemma och vabba/ta hand om bebis mer.

  I min relation är det jag som tjänar mest, dvs vi förlorar mest på att jag är hemma. Men det skiter vi i eftersom bebis behöver mig mer just nu. Jag har mer pension sparad än min man och det känns fel att tvinga honom att ge mig mer. När jag får denna fråga irl blir jag väldigt irriterad. Det är inte alltid kvinnan som tjänar minst. Varför tar alla förgivet att det är så?

  Att ha koll på läget räcker långt. Hur många av er som ställer fråga vet vad ni borde ha sparar just nu totalt? Vad är medlet för er årgång i det orangea kuvertet? Ligger ni bra till mot snittet? Hur mycket kommer ni behöva ha?

  Ta vara på livet och alla fina stunder både med familj och på jobb.

 9. Anonym

  Håller med att man gör det som passar familjen bäst.
  Med mina första två barn tog jag allt för att jag ville det. Sen att jag var naiv o inte tänkte längre med pension o så drabbar mig nu till viss del då vi inte lever ihop länge.
  Nu med min trea o nya man så blir det istället tvärtemot då jag tjärnar mer och han vill vara hemma iom att det är hans första. Det har jag fått mkt skit för från andra hur jag kunde börja jobba när sonen var tre månader men det har funkat hur bra som helst för oss. När det sen kommer till vabbande så vill han ta mkt av det och det passar oss bra även ur en ekonomisk synpunkt. Istället blir jag den som kortar ner arbetsdag och hämtar på dagis och får jobba igen den timmen på kvällen för att pussla ihop livet när båda är igång igen.
  Verkligen ingen lätt grej hur man gör men är alla nöjda och det funkat så kör på det brukar jag tänka!
  Kram Sofie

 10. klara

  Fredrik har inte vabba ten enda dag sen Ludvig föddes. Det har aldrig varit aktuellt av många anledningar och fungerar super för oss!

  Hur gör ni med svinkopporna? Förband? Tvättning? Ludvig hade det på magen förra sommaren. Hör av dig om du vill ha tips! Vi använde inga krämer. Kram!

 11. Anni

  Att man ska behöva försvara allt. Suck! Jag är själv föräldraledig nu och kommer nog att vara tills lillan blir 1 år. Detta av flera orsaker. 1) Jag (rent egoistiskt) har inte kämpat i fyra år för att gå till jobbet 40 timmar i veckan. 2) Jag vill inte gå tillbaka till mitt gamla jobb. Sambon älskar sitt jobb. 3) Sambon jobbar långa pass, vilket innebär att han är hemma mycket (jobbar nätter när lillan ändå sover) så han får träffa henne mycket och mer än vad jag hade gjort om jag hade jobbat 4) och så de vanliga, sambon har sååå mycket bättre lön än jag 😏 sambon kommer vara hemma ett halvår. Ärligt talat, jag skiter i pension etc, lillan är liten nu! Jag är så lycklig att få vara med lillan varje dag/dygnet runt. När de kommer bli aktuellt om vabbadet kommer vi slåss om de. I många dessa diskussioner låter många föräldrar som de är ett straff att behöva vabba. Hallå liksom?!

 12. Sanna

  Förstår hur ni tänker och självklart utgår vi alltid från oss själva. Jag tycker bara det är värt att problematisera och se helheten och inte bara till oss själva, i alla fall när vi talar om skattefinansierade tjänster. Det är helheten som avgör vilka strukturer vi har i samhället och vilken maktbalans det finns mellan könen. Ju fler som väljer att dela lika på både föräldradagar och vabb och deltidsarbete desto mer kommer det ses som ok och accepterat att en man är hemma med barnen och ju mindre kommer normen vara att kvinnan är det. Så länge normen är att kvinnan är den som tar mest av allt (vabb, föräldraledighet, jobba deltid, obetalt hemarbete osv osv) så kommer det missgynna alla kvinnor (och män) i längden.

  Min bestämda åsikt är att föräldraförsäkringen måste individualiseras ytterligare, som det är nu tar en STOR majoritet av alla män inte ut en enda föräldradag och i de fall de gör det så sker det på sommaren då mamman har semester…. Men i förlängningen är jag ändå övertygad om att politikerna kommer besluta sig för att strama upp föräldraförsäkringen och minska på antalet dagar, helt enkelt då det inte är samhällsekonomiskt hållbart (obs, inget jag tycker är bra). Alla vill ha samma välfärd de alltid haft men ingen vill betala för sig. En helt annan diskussion of course.

  1. johannakajson
   JOHANNA KAJSON

   Jag tycker det är så syns att man skulle behöva tvinga folk, är jag dum mot samhället och egoistisk som gör så här, borde jsg “offra mig” och allt jag önskar för samhället? Ofrivillig barnlöshet, ivf, kämpa de och kanske enda barnet – kan inte jag få göra det som är bäst för mig och oss då :(. Alla bär på sin egen historia och folk måste bli vettiga nog att ta beslut utefter vad de vill och vad som passar dem – inte vad samhället tycker för vi är inte alla likadana.

 13. Sara

  Heja dig och ffa heja ert team. Blir ledsen över att du ska behöva försvara hur du/ni tänker gång på gång när vabbfrågan dyker upp. Här kämpar vi med motsatta förhållandet där jag ska gå tillbaka till mitt jobb nu när sonen är 6månader. Mitt jobb ligger och växer på hög medan jag varit hemma medan min mans yrke tas över av en annan medan han är föräldraledig. Jag har fått höra av många att jag gör fel, att jag är en dålig mamma som ska jobba när han är så liten. Men vi tänker som er, det är det som passar oss bäst men tråkigt att man ska få höra så mycket åsikter från alla håll. Många kramar till dig och tack för en fin blogg

 14. Frida

  Du har så bra tankar och jag gillar att du säger vad du tycker. Sjävklart viktigt att prata om kvinnofällan, men om kvinnan vill vara hemma mer än mannen varför skulle det vara fel?
  Alla gör vad som passar deras familj bäst!

  Tack för dessa tankar!! Det kommer nog bli liknade för oss i framtiden att jag är hemma mer, av olika anledningar. Och känns det bäst, så måste det ju vara okej.
  Fortsätt vara den mysiga och härliga familjen ni verkar ha! 🙂
  Kram till er