Johanna Kajson

Hur går ett planerat kejsarsnitt till

Jag skrev ju om hur man bäst förbereder sig inför ett planerat kejsarsnitt (ni kan läsa om det här) och nu kommer vi till delen kring hur ett planerat kejsarsnitt faktiskt går till och vad man ska tänka på efter som några av er frågade efter.
 
 
 
Före
Förbered dig med förlossningsbrev, musiklista och packa BB-väskan inför ert planerade kejsarsnitt. Sedan ska ett blodprov göras 24h innan ert bokade snitt och kvällen innan ska du duscha både kropp och hår ordentligt, ibland får du ett speciellt duschmedel från sjukhuset du ska använda (Hibiscrub eller Descutan som går att köpa på apoteket) men annars går vanligt tvål och shampo bra. Passa även på att ha renbäddat sängen innan läggdags och ta en sen kvällmacka såklart. Du måste vara helt fastande från mat från midnatt kvällen innan kejsarsnittet och du får inte dricka någon som helst vätska från 05 på morgonen samma dag.
 
Ni åker till ert BB på avtalad tid och då skrivs ni in och får träffa er barnmorska som ger er operationskläder (sjukhusskjorta, långa strumpor och nättrosor) samt två alvedon för smärtstillande innan operationen. Ibland sätts katetern in vid detta läget men oftast sätts den in när ni väl är inne i operationssalen och bedövningen är satt och då märker man det inte alls. Sedan är det dags att invänta er tur, om allt går som planerat brukar ni få åka till operationssalen inom en timme från det att ni kommit till sjukhuset. När ni träffar barnmorskan som ska vara er ansvariga så lämna över förlossningsbrevet och be denne läsa detta samt fråga direkt om ni kan koppla in egen musik i salen och när det isf kan göras.
 
 
 
Under
När ni kallas till operation så är det dags att ta på hårskyddet för er båda och så rullas du in eller så går ni in på i operationssalen där det oftast är full aktivtet och runt 10 personer som håller på att förbereda, försök fokusera på dig själv och din partner och bara precis det som barnmorskan och sköterskorna ber er om. Det första brukar vara att man får sätta sig på britsen och försöka kuta ryggen allt man kan för att man ska få en spinalbedövning av narkosläkaren. Be din partner vara framför dig och hålla dig i handen så att du har något att fokusera på när du ska slappna av och kuta ryggen allt vad du kan, detta går oftast relativt fort och sedan är det dags att lägga dig ner med armarna utåt mot sidorna och din partner får sitta bredvid dig på en pall medan alla olika sladdar kopplas på (detta är inget som gör ont utan en manick sätts på fingret, några med kliserlappar på överkroppen osv) och nu brukar ett skynke sättas upp framför magen så att varken du eller din partner ska se vad som händer där bakom. Medan bedövningen tar så sätts kateter in (känns inte om det görs nu) och sedan börjar de testa om bedövningen tagit genom att fråga om det känns när de rör på olika ställen på magen, oftast känner de med något kallt. Det är viktigt att veta att det SKA kännas – bedövningen tar bort smärta men inte all känsel och det kan låta läskigt men det är alltså så det ska vara och fullt normalt. Kan vara skönt att veta innan så man inte tänker hjälp det känns ju – hur ska de kunna  börja nu. När de drar igång så kan man känna hur de rör underkroppen och iblnd känns det till och med som att de ryster hela kroppen för överkroppen hänger ju med men det är fullt normalt som sagt, andas och fokusera på din partner och småsnacka i lugn och ro.
 
När bedövningen är klar så är det dags att börja och oftast så tar själva födelsen bara ett par minuter, så var beredda när de säger ”nu börjar vi” för inom ett par minuter så kommer de säga grattis och ni får träffa ert barn. De brukar hålla upp hen ovanför skynket lite snabbt så att ni får se honom/henne innan det tar några minuter till bakom skynket som de förbereder för att gå runt och lämna över barnet till mammans bröstkorg. (Ibland behöver kejsarsnittsbarn lite extra hjälp med andningen precis i början och då går de iväg med pappan och barnet till barnbordet vilket är normalt så försök förbereda er på det så ni inte blir oroliga eller stressade då utan se det som en del i processen – partnern kan då prata så att barnet hör din röst och mamman kan be en sjuksköterska sätta sig bredvid henne och småprata för hjälp med fokus och avslappning innan partnern kommer tillbaka.) Nu är ni en samlad familj och medan ni lär känna ert barn så ordnar operatören med att sy ihop och fixa allt bakom skynket. Man märker inte ens vad de gör där bakom just då.
 
Efter en stund är det dags att klippa navelsträngen igen (de har klippt av den lång men nu är sista klippet) och då brukar pappan och barnmorskan få gå in till barnbordet och göra detta och sedan när allt är ordnat så brukar pappan få bära in barnet till mamman igen som ligger kvar och då brukar barnet gärna få komma tillbaka till mamman för hud mot hud. Vill man försöka amma redan här så går det såklart bra. När operationen är klar så är det dags att rullas ut till uppvaket (det heter så även om man inte varit sövd) och då kan barnet antingen stanna hos mammans eller så får papapn gå och bära barnet i lugn och ro bredvid sängen som rullas mot uppvaket. En häftig syn för mamman! Väl på uppvaket så är det dags att väga och mäta och sedan kan man försöka amma om man vill eller om man ska flaskmata – se till att ha pratat med barnmorskan om detta innan och skriv hur ni vill ha det i förlossningsbrevet. På uppvaket kontrollerar de sedan när bedövningen börjar släppa genom att be dig vicka på tårna eller röra benen, det är däför man får ligga kvar där tills bedövningen släppt innan man får rullas upp till sitt rum för lugn och ro.
 
 
 
Efter
Nu är ni äntligen själva och även om känslen är tillbaka i benen så tar det tid innan man kan resa sig och målet nu för mamman är verkligen att lyckas resa sig och sedan att gå på toa och kissa. Det är svårt att hitta sina muskler och man får ha kateter fram tills dess att man har lyckats resa sig och sedan behöver man få till att kissa inom ett par timmar därefter, annars behöver man bli tömd med kateter igen. (Urinkatetern tas efter ca 12-24 timmar, därefter är det viktigt att du dricker mycket, du bör kissa inom 3-4 timmar efter borttagandet av katetern.) Att ta ut katetern gör inte heller ont och när man väl lyckats kissa så är det en seger – nu funkar allt! Man får smärtstillande för efterhand om spinalen släpper så börjar man känna av att man har ont i magen när livmodern drag ihop sig. Man är rätt mör efter en sdan här operation och man rör sig i slow motion de första dygnen såklart och det är viktigt att man är försiktig när man ska ta sig i och ur sängen och lyfter med hjälp av armarna och händerna. Men, man är rätt mör efter en vaginal förlossning också så att man skulle vara helt förstöd efter ett kejsarsnitt är överdrivet även om återhämtningen är lite längre och försiktigare.
 
Hur som helst – det är ju dags för FÖRLOSSNINGSBRICKAN med de där underbara mackorna såklart!! Den får man på sitt rum och då har man ju inte ätit på ett tag så de smakar helt ljuvligt gott. Och sedan får man bo kvar 1-3 dygn beroende på hur snabbt man är uppe och går och står (det är bara bra att försöka gå lite försiktigt fram och tillbaka, ju fortare kroppen kommer igång destu kortare blir återhämtningen) och sedan väntar de vanliga undersökningarna för barnet såklart och så länge dina livmoder börjar dra ihop sig som den ska så behandlas du nu likt en vaginal förlossning.
 
Man får åka hem efter 1-3 dygn om allt gått bra och du är återställd.
 
Väl hemma – räkna med att du är tröttare i kroppen än du tror de första dagarna men hormonpåslaget hjälpe dig att vara pigg och alert i hjärnan. Du har förlorat mer kondition jämfört med en vaginal förlossning så att börja med korta promenader och använda barnvagnen som stöd är lagom men först efter par dagar. Man bör inte bära eller lyfta tungt de första fem veckorna men att bära ditt barn går såklar hur bra som helst. Efter sex-åtta veckor kan man boka efterkontroll på MVC och om de godkänner hur du återhämtat dig så brukar man kunna börja med lite lättare gymnastik då även om mammamage och knipövningar går bra direkt. Operationen gör att du förlorar styrka i bukmusklerna eftersom man inte kunnat använda dessa på vanligt sätt. Det är normalt att det stramar och gör lite ont i såret upp till 10-12 veckor efter operationen men jag hade inte ont alls i såret. Känseln runt ärret blir påverkad och du kan ha domningskänsla eller obehag vid beröring ett år eller längre tid efter operationen men det gör inte ont. Snittet sitter i bikinilinjen så det syns inte, det är alltså under troskanten.
 
 
Första barnvagnspromenaden, hurra!
 
 
 
Jag kan ärligt säga att vi hade en HELT fantastiskt upplevelse med vårt planerade kejsarsnitt. Vill ni läsa min förlossningsberättelse med planerat kejsarsnitt finns del 1, del 2 och del 3 här som alltså är före, under och efter vårt fina planerade kejsarsnitt där vår son kom till världen.
 
 
 
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. MariaPia

  Guud så glad jag hittade denna blogg, när jag googlade om. Förlossningsbrev, trodde inte man skriver sånt när man fått planerat snitt, men helt fantastiskt att läsa din historia, så tacksam för det ❤️
  Nu har jag 3veckor kvar till mitt planerade snitt och man har ju börjat tänka och fundera för förberedelser osv.

 2. Anonym

  Vilket bra och detaljrikt inlägg om ks. Har gjort två. Skulle vilja göra några små tilllägg..
  under själva ks så är det vanligt med blodtrycksfall och du känner tydligt av när du börjar må sämre och säger då till narkosläkaren som då ger medicin direkt.

  Sen så är det inte alla sjukhus som tilllpter att barn o pappa är med på uppviket. Fött två med ks och tyvärr fick bebis o pappa gå till avd medan jag fick ligga själv på uppvak. Visst såg man fram mot att få träffa bebis men oftast mår man sådär efteråt så försök utnyttja tiden att vilja och bli stark.

  Har upplevt att de gärna tar katetern efter ca 4h på båda mina ks då de ville ha upp mig snabbt för att förhindra proppar.

  Sen har jag fått sätta in kateter innan op vilket kan vara lite obehagligt men skönt ändå att det görs med enbart en sköterska i rummet än utlämnat i operationssalen kan jag tycka.

  Annars kan även jag bara hylla ks! Har testat båda men självklart har alla en personlig syn på det…

  Kram Sofie

 3. Anonym

  Tack för detta inlägg. Är så orolig inför mitt snitt snart. Hört så mycket negativt och själv tyckte jag den vaginala förlossningen var svår efter/att läka. Skönt att höra att det finns positiva erfarenheter. 💗