Johanna Kajson

Bokskolan del 2

Idag sitter jag och skriver boken, ni har ju fått hänga med lite i processen så jag tänkte berätta vad som händer just nu i bokskolan del 2. Ni kan läsa om hur man skriver en synopsis här i del 1 och lite om mina tankar kring uppstartmötet med formgivaren här.
 
 
Avslutningen i del 1 var ju att skicka in ert ramverk för boken men om man inte får napp där ELLER om man hellre vill skriva hela sin bok först och skicka in ett färdigt manus så kan man hoppa vidare till denna delen. Att faktiskt SKRIVA.
 
Jag fick ju i uppgift av mitt bokförlag att börja med att skriva kapitel 1 och skicka in innan jul och för den här typen av bok känns det som det passar att skriva den i rätt ordning från början. Skriver man en kokbok kanske man kan hoppas lite och välja ut sina kapitel i rätt ordning i slutet i stället men för mig passar det utmärkt att göra det i rätt ordning.
 
Så, mitt bokförlag vill ha in allt manus i bara text som ett just manus. Det är nog ganska vanligt, bilderna jag vill ha i mina kapitel ska lägga i mappar i stället så just nu har jag en mapp som heter ”kapitel 1” och däri en mapp som heter ”bilder kapitel 1”. För mig som inspireras mycket av bilderna är det lite klurigt att skriva text rätt upp och ner men jag har bilder omkring mig istället för att finna inspiration och jag bläddrar i andra böcker och på pinterest.
 
En annan sak som kan vara viktigt (och skönt) att veta att man måste inte skriva språkligt korrekt eller ha perfekt meningar och syftningar för bokförlaget när man väl får släppa sin bok går de igenom ens manus om och om igen för att stryka, flytta runt, förbättra, ta bort osv. Man får inte vara så finkänslig med sina texter för de kan tycka att hälften ska bort i ett stycke. Jag som har drömt om att skriva en bok länge har många gånger fastnat vid just att jag vill skriva så korrekt – något jag helt ärligt är urkass på. Jag är en blajare till skrivare, mitt flow kommer när jag bara får låta tangenteran glöda och det är skit samma att meningarna blir för långa och att det blir syftningsfel här och där eller jag upprepar mig. Som nu. Det kändes som en skrivarbromskloss försvann när de sa att jag skulle skita i hur jag skrev och bara skriva.
 
Så det är nog det bästa tipset här i bokskolan del 2. BARA SKRIV. Gå inte tillbaka och läsa och klura utan bara kör på och skriv och skriv och skriv.
 
 
Nu ska jag återgå till manuset.
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Hej! Jag har ett önskeinlägg (som inte har nått med just detta blogginlägg att göra) Skulle gärna läsa om dina tankar kring hälsa och stress. Både du och din man verkar jobba mycket och gör mycket annat också. När känner du att det blir för mycket? Hur upplever du att (för mycket) stress påverkar din hälsa både i kropp och knop.