Tips att flyga med barn – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Tips att flyga med barn

Imorgonbitti flyger vi till Paris med Charles och jag längtar så otroligt efter att visa honom staden, jag tror han kommer älska det minsann, jag menar croissanter, crepes, små yoghurtar och baguetter. Det låter som att det blir perfekt! Och på tal om att flyga med barn så fick jag en fråga: 
 
“Vi ska snart flyga med vår lilla 1-åring och det vore så snällt om du ville skriva om hur det går att flyga till Paris, alltså en lite längre flight än tidigare. Och små tips och saker att tänka på med barn som du kommer på 😊 Brukar Charles aldrig få ont i öronen när ni flyger?”
 
 
Vi har ju flugit en hel del med Charles redan, till och från Skåne många gånger från start, till Nice när han  var tre månader och hela vägen till Mexico när han var 7 månader och nu är det dags igen. TIll Paris är bara två timmar så det är inte speciellt mycket längre än att flyga till Skåne  men visst har vi lärt oss ett och annat knep längst vägen men jag tror det är ännu smartare att intervjua Charles i din fråga så du VERKLIGEN får expertsvar.
 
 
 
 Hej Charles, nu är det dags att flyga imorgon igen och vi tänkte höra vad man ska tänka på innan och inför flygningen?
Mitt första tips är köpa en vagnväska till vagnen eftersom den skyddar vagnen på bästa sätt (köp av det märket din vagn är, vi har bugaboos egen vagnväska eftersom då håller garantin också) men också eftersom man oftast eller alltid får lov att checka in vagnen/vagnväskan gratis och även om man inte bör eller ska fylla den med något annat än vagnen så brukar mamma och pappa passa på att fylla upp utrymmet i vagnväskan med annat som skrymmer och väger som deras jäkla löparskor, barnmat, blöjor osv. 
 
Och på tal om mat och blöjor så är mitt andra tips att om man ändå har platsen köpa t ex blöjor som oftast är skitdyrt enlig mamma utomands. De brukar ta med min favoritersättning också just in case men det finns någon sajt där man kan beställa ett helt kitt till sina barn som står på hotellet när man landar. Vi har aldrig testat det dock men jag tycker det verkar urspännande att någon har flugit dit allt och fixat på plats.
 
Sen är det det där med att vara ute i god tid när man ska flyga, mina föräldrar är ruskigt snabba på flygplatser och kan securityn utan och innan och skulle kunna flyga igenom hela systemet fortare än Superman hinner byta om i en telefonkiosk. MEN, sen jag kom in i bilden så tar allt lite längre tid, eller man ska iaf vara beredd på att det KAN ta längre tid. Tänk om jag blir akutnödig och fräser ut en brakbajs som måste bytas helt plötsligt? Eller jag ramlar och slår mig så jag gråter hysteriskt och måste tröstas i 20 minuter – då vill man ju tröstas och inte att ens föräldrar schhhh:ar samtidigt som de stressar igenom en flygplats. Så lägg alltid på minst 20 extra minuter mot vad ni hade tänkt vara på plats annars. Då hinner ni med en liten minikris på plats.
 
Och just det ja – kom ihåg att göra pass och hämta ut det i tid och ta med. 
 
 
 
Oj vad många bra tips, okej något annat att tänka på när man ska checka in och är på flygplatsen?
 
Ja, att man har med napp i napphållare om dina kids tar napp för flygplatser (och flygplan) är rätt ofräscha har jag märkt och som barn älskar man ju att gå, krypa eller hassa sig längst alla de smutsigaste platserna, haha.  Sen är det många som oroar sig för om man får ta med sig välling/ ersättning/ vatten till ersättingspulver/ mat genom säkerhetskontrollerna och det får man så länge man går igenom securityn med sin skötväska samtidigt som barnet så de ser oss ungar vinkivinka. De brukar köra in mina tetrapack med ersättning i någon maskin för att kolla så det VERKLIGEN är barnmat eller ibland måste mamma smaka av vattnet eller den färdigblandade flaskan på plats för att bevisa att det inte är något tokigt. Värre än så är det inte så lika bra att ha med en reservflaska och tetra t ex även om flygningen är kort – man vet aldrig om man fastnar någonstans. Då vill en ju vara säker på att man får mat! 
 
Sen är ett hett tips att byta blöja strax innan man går på planet, då vet ni som öräldrar att ni förhoppningsvis inte behöver byta blöja alls på den pyttelilla flygplanstoaletten med det pyttelilla sköbordet man fäller ner från väggen. Kan ju vara skönt liksom – men å andra sidan skulle jag nog råda att ha med ett gäng extra blöjor för vem som helst kan ju bli nervös och börja nervösskita på ett plan flera gånger i sträck, oooops. Och det är samma sak här, man vet ju aldrig OM man skulle fastna någonstans. 
 
Och sist men inte minst, kom ihåg lite leksaker som kan tas fram, små enkla grejor som en pixiebok eller en liten skallra räcker långt men oftast är det faktiskt roligast att leka med saker man hittar på planet som den där säkerhetsfoldern eller bältet. Så man behöver inte konka med tusen grejor, gillar ditt barn babblarna eller något annat på skärmen så är ju iPaden eller din mobil ett bra tips att ta med fullmatad med kul grejor.
 
 
 
Okej, något annat man ska packa med?
 
Ja bärsele eller bärsjal om man gillar det, jag älskar att hänga i bärselen och titta på folk och sen somna till slut. Det enda är att man inte får sitta i den när man lyfter och landar för då måste man sitta i mammas eller pappas knä med bälte runt midjna och titta rakt fram. Det är lite klurigt att sitta 10-15 mintuer och titta rakt fram i en stol så då skulle jag verkligen rekommendera alla föräldrar att köra snackstajm med rån, majskrokar eller något annat som tar lite tid som man kan mumsa på i lugn och ro. 
 
 
 
 
 
Några andra tips till själva flygningen?
Se till att du själv är påtankad med mat och sömn så du kan hålla dig lugn och trygg för det värsta jag vet är när mina föräldrar är lite stressade eller irriterade i såna här lägen. Då blir ju jag också stressad och tjurig – så försök att inte stressa upp dig utan tänka att det kommer gå hur bra som helst. 
 
Jag brukar inte få så ont i öronen hitintills men man kan ta nässpray/ näsdroppar precis innan man lyfter och landar för säkerhets skull. Och sen se till att barnet tar napp eller kanske dricker något ur flaska när man landar för det är främst då det kan göra lite ont i öronen, men inte precis när man landar utan kanske 20-15 minuter innan är det man går neråt och det sprakar i öronen.
 
 
Just det ja, om det är långflyg så kan man alltid be de snälla flygvärdinnorna om t ex varmt vatten och en skål eller en mugg att göra gröt i (eller köp klämmisgröt)  och om det är första gången ni flyger lite längre skulle jag säga det till flygvärdinnorna så brukar de hjälpa till jättemycket. Jag ÄLSKAR flygvärdinnor!
 
Charles – gud vad mycket bra tips! Tusen tack Charles och ha en underbar resa till Paris
TACK! Imorgon flyger jag ju dessutom med både mamma och pappa och sen har de bjudit med min mormor och morfar som fick resan i julklapp så jag har liksom fyra famnar jag kan hoppa runt emellan – ännu bättre! Det ska bli SUPERKUL.
 
 
 
 
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jonna

    TACK snälla för alla tips!! Jag screensavear intervjun direkt och skriver lista på allt Charles har tipsat om nu! 👍👍 nu känns det lite lugnare inför färden!

  2. Sara

    Hej! När du började jogga, hur många minuter började du med? (Och sen varje gång ökar du med 1 minut?) Hur håller du kolla på tiden utan att glo på mobilen hela tiden? 😆 (Finns det någon app som räknar ner?)