Johanna Kajson

Festliga tips

 
”Hej Johanna! Jag tycker så mycket om din blogg och er podd, håller tummarna för att ni snart känner suget efter att snickesnacka lite bröllop snart igen. 🙂 Jag har en (lite brådskande, haha) fråga som jag vet att ni pratade om i en podd, men som jag nu inte hittar svaret på. Jag är en del av värdparet på ett bröllop nästa helg och vill fixa en liten korg till brudparet att ha på färden mellan vigseln och festen. Har du några bra idéer på vad man kan ha i en sån korg? Bruden kommer att vara supernervös och kommer säkert inte äta ordentligt innan… Tacksam för tips! 🙂 Du är grym!”
 
 
Men hej, vad kul att du lyssnar på Vardagsfesten, vi kikar på att komma tillbaka till hösten :). Det man ska tänka på till den lilla picknickkorgen till brudparet är att där ska vara just det som DE behöver och tycker om när de väl släpper nervösiteten och kommer på att de är hungriga. Så det bästa, om du inte känner dem så väl så det vet vad de vill ha, är att fråga. Någon behöver drickyoghurt, någon behöver en enkel osmacka på vitt bröd och någon behöver en påse chips. (När man har chips ska man dock tänka på flottiga fingrar och den fina vita klänningen…) Det vitkigaste är att där finns en flaska vanligt vatten om de är törstiga, en flaska champagne och två champagneglas också snacks och något matigt. Det ska vara enkelt att hålla i och inte något som kladdar eller ger allt för farliga fläckar. Kom ihåg servetter och kanske en våtservett eller två? Toppa med någon fin blomma och en hälsning i ett personligt brev. Lycka till!
 
Bild Lisa Wikstrand
 
”Älskar dessa inspirationsinlägg Johanna! Följer dig i alla sorter sociala medier och beundrar dig verkligen! Grym!  Jag och tre vänner ska ha en stor fest på midsommar för att fira att vi alla fyller 25 år. Vi räknar med att det kommer ca 130 pers, familjer och vänner. Jag älskar allt som har med att planera och fixa inför bjudningar och fest, så detta är och ska bli så sjukt kul! Därför har vi några frågor till dig.. Snygg och enkel dukning för så många? Vad är dina tips? Bordsplacering ska vi ha och varje gäst ska få var sitt sånghäfte. Festen kommer hållas i vår ladugård, som är omgjord till festlokal. Tänker ta in blommor och annan grönska som pynt. Vi önskar också någon happening som överraskar gästerna. Men vet inte vad? Kanske mitt i middagen, när de kommer, mitt i dansen på kvällen. Skulle uppskatta det sååå mycket om du ville ta dig tid och komma med dina grymma tips.”
 
GUD VAD KUL DET LÅTER!! Får man komma? Okej, snygg och enkel dukning till många är att t ex vita dukar (man kan köpa lakan skitbillgit på Jysk eller IKEA eller nått) och sen att duka med tallrik, glas och så kanske man knyter ett snöre om besticken där ni sticker i ett grässtrå, en ängsblomma eller vad ni kan få tag i att plocka. Har ni bordsplacering kan ni knyta i namnlappen där i också – superfint. Sen skulle jag faktiskt ha små låga glas med liknande plockade ängsblommor i mitten också kanske ni vill sätta ut drycken där också? Har ni råd så köp ett knippe blåklint också och strö ut blommorna av. Ursnyggt! Ett annat enklare alternativ är att sätta  besticken i burkar som står utplacerade och att tallrikarna står på buffé om ni ska ha det, då kan ni ha namnlapparna knutna runt glaset och som bonus håler alla koll på sitt glas restena av dagen. Supersmart. Och ta in blommor och grönt i hela festlokalen är ju verkligen hemligehten på midsommar, BRASSA PÅ med blommor och grönt, framförallt när det är gratis!
 
Jag älskar ju när t ex de som fyller år kommer in med brickor med shots på – varför inte tequila också spelas tequilalåten högt samtidigt? På mexikanska hattar på jubilarerna och en låtsasmustasch så har ni en succé! Det finns en annan partylåt som heter shots som man kan köra loss till. MUSIK är väl det viktigaste tipset här, införskaffa bra ljudsystem och använd er av musik för att bryta och överraska med saker. Och ha det SUPERKUL! Glad midsommar i förskott och grattis till jubilarerna!
 
 
 
 
 
 
 
 Hej!  Jag och min sambo ska på bröllopsfest i sommar. Brudparet vigde sig nu i maj och hade efterföljande middag med närmsta familjen och i sommar ska dom alltså ha fest för alla vänner. De har önskat sig pengar till kommande bröllopsresa men hur mycket ger man?? Jag och bruden står varandra nära men har inte känt varandra längre än ett år.  Supersvårt när man inte vill verka snål men inte för ”vräkig” heller!
 
Åh det beror så himla mycket på hur mycket de bjuder på och hur deras bröllopsfest är upplagd tycker jag. Är det en-två eller tredagars fest? Bjuder de på all mat och dryck och fri bar efter eller behöver ni köpa lite själva? Är det enklare buffé eller sittande trerätters med dans? Det brukar vara vettigt att försöka spegla det litegrann… Det beror ju också på vad ni brukar ge i er vänskapskrets, vi brukar ge ungefär 500kr per person kanske vid en sån bröllopsfest så 1000kr per par men det är ju roligare om man går ihop ett gäng så kanske det blir lite mer pengar som ni kan göra något kul av. Summan tror jag ni känner av bäst själva men ni kan ju ge pengarna på ett kul sätt, några idéer kan vara:
 
– Om ni vet vart de ska på bröllopsresa så har ni växlat pengan till den valutan och lägger dem i en billig plånbok ni hittar på en leksakaffär eller nått.
 
– Köp en ram och rama in alla pengarna i 20-lappar så ser det maffigt ut. Ni kan ju vika dem så det ser ut som ett hjärta eller deras bokstäver.
 
– Jag såg någon som hade hittat en kandelabrer på typ loppis för en billig peng som de hade knutit upp alla 50-lappar vikta i fjädrar eller vad man ska säga.
 
– Skriv en saga där ni beskriver dem när de åker på bröllopsresa och vad de ska göra med pengarna (t ex ”på planet beställde de in ett glas cava och skålade för äktenskapet….” eller ”en sen kväll gick de ner på stranden och åt en romantisk middag”)
 
 
 
 
 
”Då måste jag passa på att fråga en sak: hur ska man som brudpar hantera oinbjudna gäster (dvs när en inbjuden gäst (avlägsen vän som varit klasskamrat i detta fallet) ber om att få sin partner med som dels inte bor ihop med vår vän och för det andra inte presenterats för oss?  Inget skojigt läge att sätta ner foten och säga nej, vi blev ganska överrumplade. Men det känns ju heller inte som rätt läge att ha okända gäster på sitt bröllop. Vi är ju där för att dela vår glädje med våra vänner och familj.  Tacksam för att höra din mening om detta.”
 
Detta är så olika, om det är en partner – som du beskriver – så är det ju dennes andra hälft oavsett om de bor ihop eller om ni har träffat denne. Det låter ju inte som ni umgås så mycket och därav är det ju naturligt att ni inte träffat partnern? I det fallet hade jag nog sagt ja, det är klart att din partner också ska med och vad kul att få träffa denne! Men om det är en dejt personen träffat två gånger så tycker jag det är befogat att kunna säga ”nej, inga dejter”. Men det är faktiskt mest i Sverige vi inte bjuder alla gäster med en ”plus 1”, utomlands bjuder man nästintill alltid ALLA gäster med en ”plus 1” så att varje gäst får ta med sig vem de vill. Det blir ju dyrt och större bröllop än vad vi är vana med men om någon frågor så har de nog en seriös relation och då är frågan befogad tänker jag. Men detta är bara upp till varje brudpar och det är bara ni som kan känna av just ert läga – brudparet har rätt i alla läge att välja exakt verm som ska vara med och inte på sin stora dag såklart. Grattis i förskott!
 
 
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anonym

    Tack för svar (det sista)! Glömde att nämna att bröllopet är i Italien och att min blivande man är italiano. Ditt svar hjälper mig att förstå, så tack än en gång!