Svar om IVF – Johanna Kajson
johannakajson

Johanna Kajson

Svar om IVF

 
Fick lite frågor kring IVF och ofrivillig barnlöshet efter det här poddavsnittet, och jag ska svara på alla efterhand. Igår släpptes avsnitt 2 om kejsarsnittet förresten, ni kan lyssna på det här.
 
 
 
“Går just nu igenom den resan med ivf som ni gjorde. Idag sattes det in ett embryo, så nu håller vi tummarna att det tar sig! Till skillnad från dig så kände inte jag av äggplocket alls i stort sätt. Men sedan fick jag också mycket smärtstillande! Fick först två Alvedon och en lugnande tablett, därefter fick jag insprutning något jag inte kommer ihåg vad det var i den”
 
Ja, här verkar det framkommigt tokigt i podden hur det var. Självklart fick jag också en massa smärtstillande, först alvdenonen men sen fick jag också morfin och smärstillade hela tiden under äggplocket. Jag fick maxdos men skrek ändå av smärtan, det är något extremt känsligt i min mage så att bli sövd hade varit önskvärt. Jag vet att man ka få bli det på vissa ställen…
 
 
 

 
 

“Oj vad fint skrivet! <3 jag har följt din blogg i ungefär ett halvår, förlåt att jag frågar men hur går en ivf Process till? Och hur genomförs alla moment? Skulle vara så snällt om du kunde skriva eller länka tillbaka till ett gammalt inlägg. Tack och kram!”

 

Här står en del om vår processen men allra bäst beskrivs det i poddavssnittet ovan. Alla IVF-processer är olika så jag kan bara berätta om min och det är en extremt kontrollerad variant där man först blir nersatt till klimakteriet via en nässpray (Synarela) som man tar 2-3 veckor har jag för mig. Man måste komma in i menscykeln korrekt vid varje process så att invänta mensen och tajma exakt rätt dag är av största vikt, därav blir det en hel del besök på kliniken för olika tester och undersökningar.

När man är satt i klimakteriet börjar man med sprutorna som man ska ta en gång om dagen, exakt samma tidpunkt varje dag. Man sätter sprutan på sig själv, i mitt fall i magen, och håller kvar den i 10 sekunder efter att man stuckit in de och sprutat in medlet som kan svida till lite men är fullt hanterbart. Sprutorna gör att man startar upp processen och försöker odla så många äggblåsor som möjligt. Under denna perioden kontrollerar kliniken en via undersökningar och blodprover någon eller några gånger i veckan för att kontrollera exakt hur äggblåsorna utvecklar sig, mäta hur stora de är via ultraljud (inre) och därigenom se till att man tar nästa spruta på exakt rätt dag och tid. Den sprutan är för att säga till hjärnan och kroppen att släppa äggen.

 

 

 

Sedan är det dags för äggplocket och då fastar man från kvällen innan och får inte ens dricka vatten från 05 på morgonen eller något sådant. Man kommer in till kliniken och får byta om till sjukshusrock och vita knästrumpor likt det man får vid förlossning och operation och sedan får man alvedon, en slags kanyl på handen eller i armvecket och om du har med din partner får denna ytterrock och ni båda får en härlig grön mössa för att skydda håret innan ni går in till rummet som ser ut som ett litet operationsrum. 

 Och seda följer äggplocket som går till som en vanlig undersökning men de har som en liten nål med hål som punkterar äggblåsorna och suger ut ägget ett och ett och lägger det i olika pyttesmå skålar. Man får smärtstillande i kanyle under tiden och de kan fylla på mer efter hand. Svårt att förklara för allt är ju så litet men de punkterar och tömmer alla blåser och sedan får man ta sig tillbaka till rummet och vila lite och sen kommer den underbara frukostbrickan till rummet. Mackor och kaffe, oh sweet heaven! Sen får man åka hem och vila, i mitt fall svullnade jag upp rejält i magen och hade ont. Oftast får man veta på eftermiddagen hur det gått med befruktinge så långt och annars dagen efter – då får man veta om några ägg klarade sig och om ma får sätta in ett befruktat ägg dagan efter det.

 

2 dagar efter äggplocket åker man alltså tillbaka och får sätta in ett ägg som är befruktat och då är 4 celler som sitter ihop. Man kommer in, byter om till sjukhusrock och det är bra om man är lite kissödig  när ägget sätts in av någon tokig anleding, det är lättare att komma åt då tror jag. Att sätta in ägget kändes knappt alls för mig, och sedan åker man hem befruktad med en STOR förhoppning om att ägget väljer att fästa och stanna. Då börjar den riktigt långa väntan… 

 

21 dagar ska du leva som att du är gravid men inte låtsas om det. Inte dricka, inte äta rött kött, inte äta tofisk osv osv osv. Men samtidigt är det bästa om du lever på som vanligt och inte tänker på det, det är svårt kan jag säga. Oftast får man en slags tabletter man ska ta vaginalt 3 gånger om dagen under dessa dagarna för att hjälpa kroppen lite extra dessutom. Om ni går igenom detta, så kommer ni bli JÄTTESUGNA på att prova göra graviditetstestet efter bara ett par dagar men det finns ju en poäng i att vänta, dels kan testet ge utslag  första 7-10 dagarna pga av den sista sprutan du tog (otrivelle) och dels kan det sedan vara så att det inte ger utslag fastän det lyckats. Det är dumt att försätta sig i en förvirrad situation och få ännu mer ont i magen och nervösitet så det bästa är nog att vänta de där 21 dagarna innan man gör testet. Jag tror vi höll oss till dag 18/19 eller något sånt…

 

 

 

“Har du möjligtvis något tips till mig som påbörjar en ivf-resa om prick en vecka? Hej nässpray, sprutor & äggplock – känns både pirrigt, nervöst & jätteläskigt. Har hämtat mycket tröst i de inlägg du skrivit om er resa, så stort tack för att du delat med dig <3 kram”

 

Åh var snäll mot dig själv, försök leva relativt normalt parallellt men tillåt dig även att bädda ner dig i soffa under täcket och bara vila ibland. Man får tacka nej, man får avboka saker och man får vara ledsen när det behövs. Men man får också ha kul, försöka vara stark, vara pepp och köra på. Jag blev jättevarm och svettig på nätterna av nässprayen, då gick jag ut och la mig på soffan eller golvet med öppet fönster och försökte vila och andas lugnt, ibland sover man kass och det gäller att inte stressa upp sig. Att bli så varm är normalt – drick mycket vatten!! Och sen när det börjar dra ihop sig för äggplock och förhoppningsvis insättning så se till att ha en massa gott hemma som du gillar som pepp. Många går tillbaka och jobbar dagen vid äggplock eller dagen efter och har inte ont alls så jag håller tummarna för att så är fallet för dig, men även om man inte har fysiskt ont kan det vara skönt att få ligga under täcket i soffan och vila lite om man kan unna sig det. Säg tll din partner att allt du går igenom kroppsligt och fysiskt blir ofta även psykiskskt så även om det inte syns på utsidan kan man vara skör och behöva extra förståelse eller en extra kram och kärlek. Det är bra att säga i början tänker jag. Åh nu tänker jag så mycket på dig och sänder ut kärlek och kraft till dig!!! Känner du det? Stort lycka till!!!

 

 

 

Fler frågor och svar kommer inom kort, har ni även frågor om kejsarsnitt efter veckans avsnitt så kör på och skriv dem här så tar vi dem med. Dagens avsnitt är klippt som om vi skulle köra det kortare så historien blir lite hattig tyvärr, jag skulle vilja dela med mig ännu mer av precis hur ett kejsarsnitt går till och framförallt hur man kan förbereda sig inför det men ni får läsa mer om det här, här och här.

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
johannakajson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Glömmer man den kämpiga IVF-tiden, när man äntligen får ett barn? Eller finns den alltid kvar att bära? Jag undrar också hur ni gjorde med familj och vänner – visste alla? När berättade ni och hur kändes det? Jag vill att folk ska veta så att de slutar komma med dumma kommentarer, men samtidigt så orkar jag inte prata om det, och känner att det är privat. Behöver stöd, men samtidigt upplever jag att folk inte förstår hur jobbigt det är att vara ofrivilligt barnlös, inte på riktigt.

  2. Caroline

    Hej Johanna! Tack för att du delar med dig om din resa, betyder väldigt mycket. Jag har med största sannolikhet också endometrios (inte gjort kikhålsoperation så därav inte konstaterat) och fick orden "du kommer troligen har svårt att bli gravid" slängt i ansiktet för ett år sen men även att jag inte borde vänta för länge med att försöka bli gravid. Något chockartat då jag var 22 år vid tillfället. Fick rådet att uppsöka min gynekolog när jag och min sambo vill starta gravidresan, men har inte vågat mig dit än då jag är rädd för vad de ska säga. Förbereder mig mentalt för en IVF-resa då mina chanser att bli gravid minskar vid varje mens. Nu till min fråga: Hur lång tid tog det från första sprutorna till den lyckade insättningen av lilla C? Tack för en underbar blogg!